Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
ΕΕ: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβάλει επιπλέον δασμούς στα σιτηρά από την Ρωσία και την Λευκορωσία

ΕΕ: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβάλει επιπλέον δασμούς στα σιτηρά από την Ρωσία και την Λευκορωσία

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να επιβάλει επιπλέον δασμούς στα ρωσικά και λευκορωσικά σιτηρά, σε μια προσπάθεια να μειώσει τα κέρδη της Ρωσίας, από τις εξαγωγές.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέδωσε σήμερα κανονισμό που αποσκοπεί στην επιβολή απαγορευτικών δασμών στα προϊόντα σιτηρών που εισάγονται από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Ο κανονισμός αυξάνει τους δασμούς στα δημητριακά, τους ελαιούχους σπόρους και τα παράγωγα προϊόντα από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία σε σημείο που θα σταματήσει στην πράξη τις εισαγωγές των προϊόντων αυτών.

Ο Βίνσεντ Βαν Πέτεγκεμ, υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, ανέφερε πως «οι νέοι δασμοί που καθορίζονται σήμερα έχουν ως στόχο να σταματήσουν στην πράξη τις εισαγωγές σιτηρών από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία στην ΕΕ».

Συνέχισε επεξηγώντας ότι «συνεπώς, τα μέτρα αυτά θα αποτρέψουν την αποσταθεροποίηση της αγοράς σιτηρών της ΕΕ, θα σταματήσουν τις ρωσικές εξαγωγές παράνομα ιδιοποιημένων σιτηρών που παράγονται στα εδάφη της Ουκρανίας και θα εμποδίσουν τη Ρωσία να χρησιμοποιεί τα έσοδα από τις εξαγωγές στην ΕΕ για τη χρηματοδότηση του επιθετικού της πολέμου κατά της Ουκρανίας. Αυτός είναι ένας ακόμη τρόπος με τον οποίο η ΕΕ δείχνει σταθερή υποστήριξη στην Ουκρανία».

Τι αναφέρει ο νέος κανονισμός για τις εισαγωγές από τις δύο χώρες

Ο κανονισμός αυξάνει τους εισαγωγικούς δασμούς για τα δημητριακά, τους ελαιούχους σπόρους και τα παράγωγα προϊόντα, καθώς και τα σφαιρίδια τεύτλων και τα αποξηραμένα μπιζέλια από τη Ρωσική Ομοσπονδία, καθώς και από τη Δημοκρατία της Λευκορωσίας, για τα οποία, επί του παρόντος, οι εισαγωγείς δεν καταβάλλουν δασμούς ή καταβάλλουν χαμηλούς δασμούς. Επιπλέον, τα εν λόγω εμπορεύματα θα αποκλείονται από την πρόσβαση στις δασμολογικές ποσοστώσεις της Ένωσης.

Το κλίμα σε όλο τον κόσμο είναι πως η Ρωσία μέχρι στιγμής κερδίζει τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο για τα σιτηρά και η Ρωσία χρησιμοποίησε τις δωρεές σιτηρών ως κίνηση καλής θέλησης για την σύσφιξη των σχέσεων με τις χώρες της Αφρικής.

Τα μέτρα αυτά αφορούν προϊόντα καταγωγής ή άμεσης ή έμμεσης εξαγωγής από τη Ρωσική Ομοσπονδία ή τη Δημοκρατία της Λευκορωσίας προς την ΕΕ. Δεν θα επηρεάσουν τη διαμετακόμιση μέσω της ΕΕ από τις δύο χώρες προς άλλες τρίτες χώρες. Κάτι που διευκρινίζεται εντός της ανακοίνωσης για να μην κατηγορηθεί το Συμβούλιο πως οδηγεί σε αυξήσεις τιμών σε φτωχές χώρες. Ο κανονισμός θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2024.

Η Ευρωπαϊκή Σημαία το σύμβολο του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως φαίνεται στη βελγική πρωτεύουσα μπροστά από κτίρια σύγχρονης αρχιτεκτονικής με κατασκευή από γυαλί και χάλυβα το κτίριο Le Berlaymont, έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. (Φωτογραφία: Nicolas Economou/NurPhoto)

Το ιστορικό του νέου κανονισμού όπως το περιγράφει το ίδιο το Συμβούλιο

Οι εισαγωγές προϊόντων σιτηρών από τη Ρωσία στην ΕΕ έχουν αυξηθεί σημαντικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Ενώ η Ρωσική Ομοσπονδία παραμένει σχετικά μικρός προμηθευτής των εν λόγω προϊόντων στην αγορά της ΕΕ, είναι κορυφαίος παραγωγός και εξαγωγέας των προϊόντων αυτών παγκοσμίως.

Δεδομένου του τρέχοντος όγκου των εξαγωγών της στον κόσμο, η Ρωσική Ομοσπονδία θα μπορούσε να αναπροσανατολίσει σημαντικές ποσότητες προμηθειών των εν λόγω προϊόντων προς την ΕΕ, προκαλώντας ξαφνική εισροή από τα μεγάλα υφιστάμενα αποθέματά της, διαταράσσοντας έτσι την αγορά της ΕΕ. Επιπλέον, υπάρχουν αποδείξεις ότι η Ρωσική Ομοσπονδία ιδιοποιείται σήμερα παράνομα μεγάλες ποσότητες τέτοιων προϊόντων σε εδάφη της Ουκρανίας, τα οποία κατέχει παράνομα, και τις διοχετεύει στις εξαγωγικές της αγορές ως δήθεν ρωσικά προϊόντα.

Συνεπώς, τα μέτρα αυτά θα αποτρέψουν την αποσταθεροποίηση της αγοράς της ΕΕ, θα σταματήσουν τις ρωσικές εξαγωγές παράνομα ιδιοποιημένων σιτηρών που παράγονται στα εδάφη της Ουκρανίας και θα εμποδίσουν τη Ρωσία να χρησιμοποιεί τα έσοδα από τις εξαγωγές στην ΕΕ για τη χρηματοδότηση του επιθετικού της πολέμου κατά της Ουκρανίας. Την ίδια στιγμή θα μπορούν να επανεκκινήσουν οι εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία χωρίς αντιδράσεις από τις όμορες χώρες όπως η Πολωνία, κάτι κρίσιμο για την χώρα.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024