Εσθονία: Πέρασε νόμο που επιτρέπει την αξιοποίηση της «παγωμένης» Ρωσικής περιουσίας
Ο νόμος ισχύει για φυσικά πρόσωπα και εταιρίες, εάν αποδειχθεί ότι στήριξαν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
- Έκλεισε ο δρόμος προς την Πάρνηθα - Απαιτείται αυξημένη προσοχή στα μονοπάτια
- Ξήλωσαν τα «58 καρφιά» στα Τέμπη - Το συμβολικό έργο στη μνήμη των θυμάτων
- To αγγλικό ΕΣΥ εξετάζει για χρήση χάπι για την επιβράδυνση της νόσου του Αλτσχάιμερ
- Συναγερμός στις Αρχές για άνδρα που δραπέτευσε από ψυχιατρική κλινική
Επικυρώθηκε σήμερα Πέμπτη από τον Πρόεδρο της Εσθονίας, Αλάρ Καρίς, ο νόμος που επιτρέπει την αξιοποίηση δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, για την καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων στην Ουκρανία. Είχε προηγηθεί το «πράσινο φως» που άναψε το εσθονικό κοινοβούλιο στα μέσα Μαΐου.
Τι προβλέπει
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο νόμος επιτρέπει να αξιοποιηθούν περιουσιακά στοιχεία εταιρειών ή φυσικών προσώπων, των οποίων μπορεί να αποδειχθεί η συμβολή τους στη ρωσική εισβολή, προκειμένου να καταβληθούν αποζημιώσεις για τις καταστροφές που προκλήθηκαν στην Ουκρανία.
Ο Αλάρ Καρίς παραδέχθηκε ότι η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων λόγω εμπλοκής σε στρατιωτική επίθεση εγείρει νομικά ζητήματα. Ωστόσο, υπογράμμισε πως το κοινοβούλιο οφείλει να λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις ακόμη κι όταν εμπίπτουν σε γκρίζες ζώνες.
Ενστάσεις για την εφαρμογή του
Επικριτές εκφράζουν ενστάσεις αντισυνταγματικότητας και λένε ότι η εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου είναι εξαιρετικά δύσκολη και χρονοβόρα. Η Εσθονία είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θέσπισε τέτοιο νόμο.
«Ανεξαρτήτως του τι πιστεύει κάποιος για τη λύση που επιλέχθηκε στην Εσθονία, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να βρούμε αποτελεσματικούς τρόπους για να διασφαλίσουμε το δικαίωμα των θυμάτων της επίθεσης να αποζημιωθούν από εκείνους που προκάλεσαν την καταστροφή», απάντησε ο Εσθονός πρόεδρος. Λόγω νομικών ενδοιασμών και υπό τον φόβο αντιποίνων από τη Μόσχα, αρκετά κράτη-μέλη της ΕΕ εκφράζουν επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.
Μέχρι στιγμής, η ΕΕ έχει καταλήξει σε συμφωνία μόνο σε ό,τι αφορά τη χρήση κερδών από τους τόκους δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων με σκοπό την ενίσχυση της Ουκρανίας.
Στην ίδια γραμμή η G7
Την ίδια ώρα, οι επτά ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου, οι υπουργοί των οποίων συνεδρίασαν προ ημερών, φαίνεται να εξετάζουν σχέδια που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση, της αξιοποίησης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων προς όφελος της Ουκρανίας. Στο ενδεχόμενο αυτό, η Μόσχα έχει ήδη αντιδράσει, προαναγγέλλοντας «αντίποινα».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις