Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: «Δεν θα τερματιστεί ο πόλεμος για μια συμφωνία απελευθέρωσης όλων των ομήρων»

Ισραήλ: «Δεν θα τερματιστεί ο πόλεμος για μια συμφωνία απελευθέρωσης όλων των ομήρων»

Κορυφαίος σύμβουλος του Νετανιάχου, φέρεται να ξεκαθάρισε στις οικογένειες των ομήρων, πως η επίθεση στη Γάζα δεν θα σταματήσει για να απελευθερωθούν οι όμηροι.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Τζάτσι Χανέγκμπι δήλωσε σήμερα στους συγγενείς πολλών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν θα συμφωνήσει να τερματιστεί ο πόλεμος με αντάλλαγμα την απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατά η Χαμάς από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με αποσπάσματα που δημοσίευσε απόψε το Κανάλι 12.

Ωστόσο, ο Χανέγκμπι είπε στις οικογένειες κατά τη συνάντηση νωρίτερα σήμερα ότι πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να επιτύχει μια συμφωνία «πρώτου σταδίου» για την επιστροφή των ομήρων της λεγόμενης ανθρωπιστικής κατηγορίας στο εγγύς μέλλον, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, επέπληξε και προσέβαλε τους συγγενείς, αναφέρει επίσης το δημοσίευμα, ενώ μία γυναίκα συγγενής αποχώρησε από τη συνάντηση κλαίγοντας.

Η Χαμάς έχει επανειλημμένα απαιτήσει από το Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμο ως βασικό στοιχείο οποιασδήποτε περαιτέρω συμφωνίας για τους ομήρους. Το Κανάλι 12 ανέφερε ότι ο Χανέγκμπι είπε στις οικογένειες ότι «το πρώτο στάδιο της συμφωνίας, η ανθρωπιστική φάση, θα μπορέσουμε να το επιτύχουμε μέσα σε λίγους σύντομους μήνες. Δεν θα χρειαστούν πολλοί μήνες και (σίγουρα) όχι χρόνια».

Όμως, φέρεται να πρόσθεσε: «Δεν πιστεύω ότι αυτή η κυβέρνηση θα καταφέρει να ολοκληρώσει ολόκληρη τη συμφωνία. Αυτή η κυβέρνηση δεν θα λάβει απόφαση για τη διακοπή του πολέμου για την επιστροφή όλων των ομήρων. «Πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να μην υπάρξει άλλη 7η Οκτωβρίου τον Οκτώβριο του 2027», φέρεται να είπε.

Οι διαδηλώσεις εναντίον του Μπενιαμίν Νετανιάχου με επίκεντρο την απελευθέρωση των ομήρων συνεχίζονται. Τελ Αβίβ, 25 Μαρτίου του 2024. REUTERS/Marko Djurica

«Αν οι όμηροι δεν επιστρέψουν μέσα σε λίγες εβδομάδες ή τους προσεχείς μήνες, δεν έχουμε εναλλακτικό σχέδιο»

«Αν οι όμηροι δεν επιστρέψουν μέσα σε λίγες εβδομάδες ή τους προσεχείς μήνες, δεν έχουμε εναλλακτικό σχέδιο», φέρεται να παραδέχθηκε ο Χανγκέμπι. «Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε στη Γάζα και στο βορρά και μόνο τότε θα επανεκτιμήσουμε τη θέση μας». Σε απάντηση, ένας από τους συμμετέχοντες φέρεται να είπε: «Τότε είμαστε χαμένοι». Ο Χανέγκμπι φέρεται να απάντησε  «Σωστά».

Μία από τις γυναίκες συμμετέχουσες φέρεται να διαμαρτυρήθηκε ότι δεν πρέπει να διατίθενται χρήματα κατά τη διάρκεια ενός πολέμου για να χτίσουν οι άνθρωποι μια πισίνα, ένα σχόλιο που σύμφωνα με το Κανάλι 12 απευθυνόταν στον Νετανιάχου. Ο Χανέγκμπι φέρεται να απάντησε πως «(ο Νετανιάχου) Μπορεί να χτίσει 10 πισίνες με τα χρήματά του. Αυτά είναι απεχθή πράγματα που λέγονται». Φέρεται να είπε ότι αυτό δεν ήταν το κατάλληλο θέμα για τέτοιες συζητήσεις και ότι δεν θα έπρεπε να αποπνέει τέτοιο μίσος και πόνο.

Ο συγγενής φέρεται να απάντησε: «Ο συγγραφέας δεν είναι ο μόνος που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο: «Έχω κάθε δικαίωμα να αισθάνομαι πόνο και μίσος, επειδή ήμουν στο δωμάτιο ασφαλείας (panic room) για 15 ώρες [κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς]. Έφυγα από τους τρομοκράτες και πάτησα πάνω σε πτώματα, ενώ εσείς όχι». Στην οποία ο Χανέγκμπι φέρεται να απάντησε: «Εντάξει, συνέχισε. Καταραστείτε με».

Μια γυναίκα κάθεται σε ένα παγκάκι δίπλα σε ένα αρκουδάκι, που συμβολίζει τους ομήρους που απήχθησαν. Τελ Αβίβ, Ισραήλ, 28 Μαΐου 2024. REUTERS/Marko Djurica

Η συγγενής έφυγε κλαίγοντας από την συνάντηση

Σε αυτό το σημείο η συγγενής, έφυγε από το δωμάτιο κλαίγοντας, όπως μετέφερε το Κανάλι 12. Μια άλλη γυναίκα συμμετέχουσα στην συνάντηση φέρεται να κατευθύνθηκε οργισμένη προς την πόρτα και ο Χανέγκμπι είπε: «Θα κάνεις κι εσύ σκηνή (σ.σ. Θα το ρίξεις κι εσύ στο δράμα φέρεται να είπε επί λέξει) και θα κλείσεις την πόρτα;».

Ο δημοσιογράφος του Καναλιού 12 δήλωσε ότι διασταύρωσε τις αναφορές με μέλη πέντε διαφορετικών οικογενειών και ότι ο Χανέγκμπι δεν τις διέψευσε.

Ο Χανέγκμπι εξέδωσε την ακόλουθη απάντηση, δήλωσε το Κανάλι 12:«Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας έχει συναντηθεί με τις οικογένειες όλων των ομήρων που ζητούν να τον συναντήσουν από την αρχή του πολέμου. Δεν καταγράφει αυτές τις συνομιλίες και δεν διαδίδει το περιεχόμενό τους. Αυτός είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να διεξαχθεί ένας ανοιχτός διάλογος μεταξύ του πολιτικού κλιμακίου και των οικογενειών που υποφέρουν.

«Δεν θα αλλάξω αυτή την πρακτική, ακόμη και μετά τη σημερινή συνάντηση. Το Ισραήλ είναι υποχρεωμένο να επιτύχει την απελευθέρωση όλων των ομήρων και θα το πράξει» . Οι διαδηλώσεις για την άσκηση πίεσης προς την κυβέρνηση Νετανιάχου, να προβεί σε συμφωνία για τους ομήρους συνεχίζονται καθημερινά.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024