Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Είμαστε έτοιμοι για μια «πλήρη συμφωνία» αν το Ισραήλ σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα, λέει η Χαμάς

Live: Είμαστε έτοιμοι για μια «πλήρη συμφωνία» αν το Ισραήλ σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα, λέει η Χαμάς

Δείτε live οι εξελίξεις στο in - Πρόταση νόμου για τη διάλυση της Κνεσέτ και την προκήρυξη εκλογών κατέθεσε το κόμμα του Μπένι Γκαντζ - Η Σλοβενία αναγνωρίζει το κράτος της Παλαιστίνης

Η Χαμάς σε σημερινή ανακοίνωσή της τόνισε ότι είναι έτοιμη σε «πλήρη συμφωνία» με το Ισραήλ αν σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας αναφέρει ότι 53 άτομα σκοτώθηκαν και 357 τραυματίστηκαν το τελευταίο 24ωρο. Οι νεκροί από την έναρξη των επιθέσεων ανήλθαν στις 36.224.

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι έχει καταλάβει τον έλεγχο όλου του μήκους των συνόρων της Γάζας με την Αίγυπτο – γνωστά ως Διάδρομος της Φιλαδέλφειας – ενώ η ισραηλινή κυβέρνηση υποστηρίζει ότι σκοτώθηκαν 300 ένοπλοι από την έναρξη της εισβολής στην περιοχή και μετά.

Περισσότεροι από 50 εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ ζήτησαν «αποφασιστική διεθνή δράση», συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων και εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ.

«Θα σας μετατρέψουμε σε ερείπια όπως στη Γάζα», απείλησε ο ακροδεξιός υπουργός Μπεζαλέλ Σμότριχ για τη Δυτική Όχθη.

Δείτε live

Διαβάστε τις εξελίξεις στο in

03:10 Η κατάσταση στη Γάζα «χειρότερη από ποτέ» λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας ανθρωπιστικής βοήθειας των ΗΠΑ

Η επικεφαλής της υπηρεσίας βοήθειας της αμερικανικής κυβέρνησης δηλώνει ότι η ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας είναι η χειρότερη από την έναρξη του πολέμου πριν από σχεδόν οκτώ μήνες.

«Οι ανθρωπιστικοί μας εταίροι που εργάζονται στη Γάζα μας λένε ότι οι συνθήκες είναι χειρότερες τώρα από ποτέ. Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις και τα κλειστά περάσματα καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη τη διανομή της βοήθειας», δήλωσε η Σαμάνθα Πάουερ, διαχειρίστρια της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης.

Είπε ότι η ευρέως αντιτιθέμενη ισραηλινή χερσαία επίθεση στη νότια πόλη Ράφα επιδείνωσε την κατάσταση. «Οι καταστροφικές συνέπειες για τις οποίες έχουμε προειδοποιήσει εδώ και καιρό γίνονται πραγματικότητα».

02:40 Η Χεζμπολάχ ισχυρίζεται ότι επιτέθηκε σε Ισραηλινούς στρατιώτες, επιβεβαιώνει ότι σκοτώθηκαν μαχητές της

Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι πραγματοποίησε έξι επιθέσεις με το τελευταίο χτύπημα να στοχεύει ένα κτίριο που χρησιμοποιείται από ισραηλινούς στρατιώτες κοντά στην αλ-Μανάρα.

Η ένοπλη λιβανέζικη οργάνωση ανέφερε επίσης ότι δύο ακόμη μαχητές της σκοτώθηκαν σε συνοριακές συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις στην πόλη Χούλα στο νότιο Λίβανο.

Οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν σκοτώσει περισσότερους από 350 ανθρώπους στο Λίβανο, κυρίως μαχητές της Χεζμπολάχ και συμμαχικών ομάδων. Στο Ισραήλ, οι επιθέσεις από τον Λίβανο έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 10 πολίτες και 12 στρατιώτες.

02:15 Επιβεβαιώνει και η κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) τα χτυπήματα

Σε ανακοίνωσή της η CENTCOM επιβεβαίωσε πως  «Μεταξύ περίπου 3:15 και 5 μ.μ. (ώρα Σαναά) στις 30 Μαΐου, οι δυνάμεις της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (USCENTCOM) κατέστρεψαν με επιτυχία οκτώ μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) σε ελεγχόμενες από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν Χούτι περιοχές της Υεμένης και πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα.

Επιπλέον, οι δυνάμεις της USCENTCOM μαζί με τις ένοπλες δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου πραγματοποίησαν πλήγματα κατά 13 στόχων των Χούθι σε περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν τρομοκράτες Χούθι σε αυτοάμυνα».

01:45 Αεροπορικές επιδρομές στην Υεμένη με νεκρούς και τραυματίες

Οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία εξαπέλυσαν πέντε αεροπορικές επιδρομές στην επαρχία Χοντέιντα, με τουλάχιστον δύο νεκρούς και 10 τραυματίες μέχρι στιγμής. Η επίθεση έχει επιβεβαιωθεί από την βρετανική πλευρά και από τους Χούθι. Σε μια περίπτωση στόχευσαν το λιμάνι Σαλίφ και στις υπόλοιπες τέσσερις στόχους στην περιοχή Αλ-Χοκ της Χοντέιντα.

01:15 Η Χεζμπολάχ ισχυρίζεται ότι επιτέθηκε σε ισραηλινή στρατιωτική θέση

Η ένοπλη λιβανέζικη οργάνωση δηλώνει ότι η πέμπτη επίθεση της ημέρας εναντίον ισραηλινών θέσεων είχε στόχο τον στρατώνα Ζαρίτ με βλήματα πυροβολικού, επιτυγχάνοντας άμεσο χτύπημα.

Οι επιθέσεις της Χεζμπολάχ νωρίτερα σήμερα είχαν στόχο τις ισραηλινές δυνάμεις στα κατεχόμενα αγροκτήματα Σεμπάα και Κφαρτσούμπα μεταξύ άλλων, χρησιμοποιώντας ρουκέτες, πυραύλους και βλήματα όλμου.

00:50 Παύση εμπορίου: Ο ηγέτης των Χούθι προτρέπει σε ισχυρότερη αραβική αντίθεση στο Ισραήλ

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του νωρίτερα -όταν ο Abdel-Malik al-Houthi υποσχέθηκε να επεκτείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις για να αντιταχθεί στον πόλεμο στη Γάζα- ο ηγέτης της Ανσάρ Αλλάχ σχολίασε επίσης την κατάληψη του διαδρόμου «Φιλαδέλφεια» από το Ισραήλ.

Ο ηγέτης των Χούθι δήλωσε ότι το Ισραήλ διαπράττει «σοβαρές παραβιάσεις και αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου», καλώντας το Κάιρο να λάβει πιο πρακτικά μέτρα, όπως η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων και του εμπορίου με το Ισραήλ.

«Τα αιγυπτιακά πλοία που παραδίδουν αγαθά στον ισραηλινό εχθρό εξακολουθούν να προηγούνται πολλών χωρών και αυτό δεν θα έπρεπε να συμβαίνει». Επέκρινε επίσης ανώνυμους Άραβες ηγέτες από όλη την περιοχή, οι οποίοι, σύμφωνα με τον αλ Χούθι, συνδυάζουν κάθε καταδίκη του Ισραήλ με λόγια για να κατευνάσουν τις ΗΠΑ.

«Η Παλαιστίνη είναι το πρώτο χαράκωμα και η μάχη που αντιμετωπίζει ο παλαιστινιακός λαός είναι μια μάχη για ολόκληρο το μουσουλμανικό έθνος».

00:25 Οι ανθρωπιστικές ανάγκες σε «πρωτοφανή επίπεδα» στη Γάζα λέει η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού

Η εικόνα στη νότια Ράφα της Γάζας είναι «καταστροφική», καθώς ο ισραηλινός στρατός επεκτείνει την χερσαία εισβολή του στην περιοχή, σκοτώνοντας και εκτοπίζοντας περισσότερους αμάχους, σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

Ο William Schomburg, επικεφαλής της υποδιοίκησης της οργάνωσης στη Γάζα, λέει ότι «υπάρχει μια συντριπτική αίσθηση φόβου και πανικού».

«Η επιχείρηση στη Ράφα εντάθηκε και υπήρξαν ακόμη περισσότεροι εκτοπισμοί. Μπορώ να κοιτάξω έξω τώρα και να δω ορδές ανθρώπων να μαζεύουν ό,τι έχουν και να προσπαθούν να φύγουν από εκεί, είτε με τα πόδια, είτε με γαϊδούρια, είτε με αυτοκίνητα».

23:48 Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κλείνουν άλλη μια εγκατάσταση φροντίδας, κατηγορώντας τις ισραηλινές επιθέσεις

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) δηλώνουν ότι «αναγκάστηκαν» να κλείσουν άλλη μια μονάδα πρωτοβάθμιας περίθαλψης στη Γάζα, αυτή στην περιοχή αλ-Μαβάσι, κατηγορώντας την επίθεση του Ισραήλ στη νότια πόλη Ράφα.

«Αυτή είναι η δεύτερη μονάδα υγείας που αναγκαστήκαμε να κλείσουμε αυτή την εβδομάδα και ένα ακόμη βήμα στη συστηματική διάλυση του συστήματος υγείας της Γάζας από το Ισραήλ. Από τον Φεβρουάριο, έχουμε περιθάλψει πάνω από 33.000 ασθενείς στο κέντρο υγείας», ανακοίνωσαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε ανάρτησή τους στο Χ.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, μετά τις ισραηλινές επιθέσεις στο Ταλ ασ-Σουλτάν, κοντά στη Ράφα, όπου σκοτώθηκαν πολλοί Παλαιστίνιοι, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έκλεισαν και εκεί τη μονάδα περίθαλψης, επικαλούμενοι «ακραία βία».

«Οι ΓΧΣ έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν 14 ιατρικές εγκαταστάσεις στη Γάζα από τον Οκτώβριο», ανέφερε.

23:35 «Ο κόσμος πρέπει να δράσει για να λογοδοτήσουν οι δράστες» λέει ο Λαζαρινί του UNRWA

Ο γενικός επίτροπος της UNRWA Φιλίπ Λαζαρινί λέει ότι τουλάχιστον 192 άτομα από το προσωπικό της υπηρεσίας έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου.

Τουλάχιστον 450 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί ενώ αναζητούσαν καταφύγιο σε εγκαταστάσεις που λειτουργούν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με περισσότερες από 170 ισραηλινές επιθέσεις σε κτίρια του ΟΗΕ, ανέφερε ο ίδιος σε γνωμοδότησή του στους New York Times.

«Ο πόλεμος στη Γάζα έχει προκαλέσει μια κατάφωρη περιφρόνηση της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένων εξωφρενικών επιθέσεων κατά των υπαλλήλων, των εγκαταστάσεων και των επιχειρήσεων της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες», έγραψε ο Λαζαρινί. «Αυτές οι επιθέσεις πρέπει να σταματήσουν και ο κόσμος πρέπει να δράσει για να λογοδοτήσουν οι δράστες».

23:20 Η UNRWA αρνείται πως έλαβε επιστολή από το Ισραήλ για την εκκένωση των γραφείων της Ανατολικής Ιερουσαλήμ

Εκπρόσωπος του ΟΗΕ αναφέρει ότι δεν έχει ακόμη παραληφθεί η επιστολή που φέρεται να έστειλε το Ισραήλ στην υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες για να εκκενώσει την έδρα της στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

«Λοιπόν, έχουμε δει τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης. Μίλησα με τους συναδέλφους μου στην UNRWA, οι οποίοι δεν έχουν λάβει τίποτα, καμία επίσημη γραπτή επικοινωνία. Και μπορώ να σας πω ότι το βλέπουν αυτό ως το συνεχιζόμενο μοτίβο παρενόχλησης της UNRWA, των εργαζομένων της και των εγκαταστάσεών της», δήλωσε ο Στεφάν Ντούτζαριτς στους δημοσιογράφους.

Είπε ότι δεν έχει παραληφθεί τίποτα «μέχρι πρινμισή ώρα». Οι δηλώσεις του έγιναν αφού η ισραηλινή Αρχή Γης διέταξε την UNRWA να εκκενώσει την έδρα της εντός 30 ημερών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Times of Israel, η αρχή δήλωσε ότι η υπηρεσία του ΟΗΕ της οφείλει «7.326.711,19 δολάρια για τη λειτουργία της σε γη που ανήκει στο Ισραήλ χωρίς τη συγκατάθεσή της τα τελευταία επτά χρόνια».

23:12 Ανακοινώθηκαν συγκεντρώσεις κατά της Boeing και της Thales στον Καναδά και αύριο στο Μπρούκλιν των ΗΠΑ

Αμερικανοί και Καναδοί διαδηλωτές ανακοίνωσαν συγκεντρώσεις, όπου όλες έχουν ως αντικείμενο την διαμαρτυρία απέναντι στους βομβαρδισμούς αμάχων στη Ράφα, αλλά και άλλες μεγάλες πόλεις στη Γάζα. Οι καναδικές διαδηλώσεις στρέφονται κατά εταιρειών που προμηθεύουν το Ισραήλ.

22:59 Yπουργός Οικονομικών του Ισραήλ: «Θα καταστρέψουμε τη Δυτική Όχθη όπως τη Γάζα»

Σε ένα βίντεο που ανέβασε στο Χ, ο Μπεζαλέλ Σμότριx φαίνεται να απειλεί τους Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. «Το μήνυμά μας προς τους γείτονες πέρα από τον φράχτη στο Tulkarem, το Nur Shams, τη Shuweika και την Qalqilya: Θα σας μετατρέψουμε σε κατεστραμμένες πόλεις όπως στη Λωρίδα της Γάζας αν συνεχιστεί η τρομοκρατία που ασκείτε στους οικισμούς», είπε.

Επέμεινε ότι ένα παλαιστινιακό κράτος δεν θα υπάρξει ποτέ.

Σχεδόν 1.500 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί παράνομα από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Δυτική Όχθη τα τελευταία 16 χρόνια – το 98% από αυτούς ήταν άμαχοι, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA). Πατώντας την αυτόματη μετάφραση της εφαρμογής Χ, ολόκληρη η δήλωση είναι η παρακάτω.

22:47 «Δεν θα τερματιστεί ο πόλεμος για μια συμφωνία απελευθέρωσης όλων των ομήρων» δηλώνει ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Νετανιάχου

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Τζάτσι Χανέγκμπι δήλωσε σήμερα στους συγγενείς πολλών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν θα συμφωνήσει να τερματιστεί ο πόλεμος με αντάλλαγμα την απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατά η Χαμάς από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με αποσπάσματα που δημοσίευσε απόψε το Κανάλι 12.

Φέρεται να είπε πως «Δεν πιστεύω ότι αυτή η κυβέρνηση θα καταφέρει να ολοκληρώσει ολόκληρη τη συμφωνία. Αυτή η κυβέρνηση δεν θα λάβει απόφαση για τη διακοπή του πολέμου για την επιστροφή όλων των ομήρων. «Πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να μην υπάρξει άλλη 7η Οκτωβρίου τον Οκτώβριο του 2027», σύμφωνα με τους Times of Israel που μετέφεραν το ρεπορτάζ του Καναλιού 12.

Περισσότερα εδώ.

22:17 Διαδηλωτές στο Παρίσι για να διαμαρτυρηθούν για συνέντευξη του Μπενιαμίν Νετανιάχου

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώνονται έξω από το κτίριο του TF1 στη Γαλλία, καταδικάζοντας έντονα την απόφαση του καναλιού να φιλοξενήσει τον πρωθυπουργό του Ισραήλ για μια συνέντευξη, κατά τη διάρκεια της οποίας χαρακτήρισε τους Παλαιστίνιους βάρβαρους και πρότεινε ότι η νίκη του Ισραήλ στη Γάζα θα είναι και νίκη του γαλλικού λαού.

Νετανιάχου δήλωσε απευθυνόμενος στο γαλλικό κοινό πως«η νίκη μας είναι και δική σας νίκη» σημειώνοντας πως «η νίκη του Ισραήλ» στον πόλεμο στη Γάζα θα σημαίνει και «νίκη κατά του αντισημιτισμού. Είναι η νίκη του ιουδαιοχριστιανικού πολιτισμού ενάντια στη βαρβαρότητα. Είναι η νίκη της Γαλλίας», τόνισε.

21:59 Οι IDF λένε ότι μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν δύο κτίρια που χρησιμοποιούνται από τη Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι μαχητικά αεροσκάφη του έπληξαν δύο κτίρια που χρησιμοποιούνταν από τη Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο.

Δείτε σχετικό βίντεο:

21:49 «Ο Μπένι Γκαντζ μπορεί να δηλώνει ό,τι θέλει – δεν έχει νόημα»

Ο Γκιντεόν Λεβί, αρθρογράφος της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz, λέει ότι όσοι ενθουσιάστηκαν από την πρόταση του κόμματος του Μπένι Γκαντζ για νέες εκλογές θα πρέπει να μετριάσουν τις προσδοκίες τους ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου σύντομα θα φύγει.

Ο γνωστός αρθρογράφος σημείωσε ότι ο συνασπισμός του Νετανιάχου θα εξακολουθεί να έχει 64 έδρες από τις 120, αν ο Γκαντζ αποχωρήσει λόγω του χειρισμού του πολέμου στη Γάζα.

«Προτείνω να μην ενθουσιαζόμαστε πολύ και όσοι θέλουν να δουν τον Νετανιάχου να αποχωρεί θα πρέπει να περιμένουν πριν ανοίξουν τα μπουκάλια με τις σαμπάνιες, διότι αυτή η κυβέρνηση χωρίς τον Μπένι Γκαντζ εξακολουθεί να έχει μια σταθερή πλειοψηφία», δήλωσε ο Λεβί στο Al Jazeera. «Ο Μπένι Γκαντζ μπορεί να δηλώνει ό,τι θέλει – είναι αρκετά ανούσιο».

Ο Λεβί δήλωσε ότι δεν εκπλήσσεται από τη συνοχή του συνασπισμού, διότι «οι καριέρες τους θα τελειώσουν μόλις τελειώσει ο πόλεμος και το γνωρίζουν».

«Επομένως, είμαστε καταδικασμένοι να συνεχίσουμε αυτόν τον αιματηρό πόλεμο. Η πλειοψηφία των Ισραηλινών υποστηρίζει τη συνέχιση του πολέμου. Μια πολύ μικρή μειοψηφία ενοχλείται από τις φρικτές σκηνές στη Γάζα», τόνισε.

21:40 Δημοσκόπηση: Το 68% των Ισραηλινών «ανησυχεί εξαιρετικά ή πολύ» για τον μακροχρόνιο πόλεμο στη Γάζα

Έρευνα του Pew Research Center δείχνει ότι η πλειονότητα των Ισραηλινών πιστεύει ότι ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα είναι είτε «περίπου σωστός» είτε «δεν έχει προχωρήσει αρκετά».

Η δημοσκόπηση διεξήχθη τον Μάρτιο και στις αρχές Απριλίου πριν από την ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στην πόλη Ράφα στη νότια Γάζα και την ανανέωση των επιχειρήσεων στα βόρεια της Γάζας.

Η έρευνα δείχνει ότι περίπου τα δύο τρίτα των Ισραηλινών εξέφραζαν τότε την πεποίθηση ότι το Ισραήλ θα επιτύχει «πιθανώς» (27%) ή «σίγουρα» (40%) τους στόχους του κατά της Χαμάς.

Ωστόσο, οι περισσότεροι από τους ενήλικους Ισραηλινούς ανησυχούσαν για ορισμένες πτυχές της σύγκρουσης: το 61% δήλωσε ότι «ανησυχεί εξαιρετικά ή πολύ» για την εξάπλωση των μαχών στην περιοχή και το 68% δήλωσε ότι «ανησυχεί εξαιρετικά ή πολύ» για τη συνέχιση του πολέμου για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το 40% των Ισραηλινών δήλωσε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να κυβερνήσει τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ το 12% δήλωσε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει να κυβερνήσει στον παράκτιο θύλακα. Το 14% πίστευε ότι ο λαός της Γάζας θα έπρεπε να αποφασίσει σχετικά.

Εκείνη την εποχή, μόνο το 26% των Ισραηλινών δήλωσε ότι το Ισραήλ και ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος θα μπορούσαν να συνυπάρξουν ειρηνικά. Αυτό είναι μειωμένο από το 35% πέρσι πριν από τον πόλεμο.

21:30 Νενανιάχου: «Ο πόλεμος στη Γάζα μπορεί να φέρει νίκη κατά της βαρβαρότητας»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε στο γαλλικό κοινό ότι «η νίκη μας είναι και δική σας νίκη».

Ο Νετανιάχου κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι TF1 υποστήριξε ότι μια νίκη στον πόλεμο που έχει σκοτώσει περισσότερους από 36.000 Παλαιστίνιους μέχρι στιγμής θα είναι μια νίκη κατά του «αντισημιτισμού».

«Είναι η νίκη του ιουδαιοχριστιανικού πολιτισμού ενάντια στη βαρβαρότητα. Είναι η νίκη της Γαλλίας».

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

21:22 Το υπουργείο Εξωτερικών της Παλαιστίνης χαιρετίζει την κοινή δήλωση Κίνας – Αραβικού Φόρουμ

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι το Φόρουμ Συνεργασίας Κίνας – Αραβικών Κρατών στο Πεκίνο συμφώνησε σε μια σειρά από θέσεις.

Αυτές είναι οι:

  • Έκκληση για ένα ακόμη ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα
  • Καταδίκη της πείνας των Παλαιστινίων στον θύλακα
  • Υποστήριξη της πλήρους ένταξης της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ
  • Προστασία της UNRWA και διατήρηση της χρηματοδότησής της
  • Αναγνώριση της Παλαιστινιακής Αρχής ως του μοναδικού επίσημου αντιπροσώπου των Παλαιστινίων
  • Έκκληση για διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη για τη Γάζα

21:13 Οι γυναίκες της Μέσης Ανατολής στην έκθεση «Louder Than Hearts»

Οι δέκα Αράβισσες και Ιρανές φωτογράφοι που παρουσιάζουν τα έργα τους στην έκθεση «Louder Than Hearts» στην γκαλερί του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής δεν είναι απλώς όλες γυναίκες, αλλά και τα πρόσωπά που πρωταγωνιστούν στα έργα τους, είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου γυναικεία.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

21:03 UNRWA: Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Ράφα μόνο τις τελευταίες δύο ημέρες

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNRWA αναφέρει ότι πάνω από 32.000 Παλαιστίνιοι εγκατέλειψαν τη Ράφα τις τελευταίες δύο ημέρες, καθώς το Ισραήλ εντείνει τη φονική επίθεσή του στην πόλη.

«Οι οικογένειες αναζητούν ασφάλεια, αλλά η ζημιά και η καταστροφή είναι ο μόνος τους ορίζοντας στη Λωρίδα της Γάζας. Κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές από τους ατελείωτους βομβαρδισμούς. Οι άνθρωποι αναγκάζονται να αφήσουν τα πάντα πίσω τους – οι ζωές τους κινδυνεύουν κάθε μέρα», ανέφερε η υπηρεσία σε ανάρτησή της στο X.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

20:54 Η γερμανική Πολεμική Αεροπορία σταματά τις ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας

Η γερμανική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε ότι σταματά τις ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας στην εμπόλεμη Λωρίδα της Γάζας, ολοκληρώνοντας ύστερα από δυόμισι μήνες τη συμμετοχή της στη διεθνή αερογέφυρα σωτηρίας.

Ένα γερμανικό μεταγωγικό A400M απογειώθηκε σήμερα από την Ιορδανία για μια τελευταία αποστολή ρίψης ανθρωπιστικής βοήθειας στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα.

Από τα μέσα Μαρτίου, ερρίφθησαν περίπου 315 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας – τρόφιμα, εμφιαλωμένα νερά, είδη προσωπικής υγιεινής και άλλες προμήθειες – για τον άμαχο πληθυσμό που υποφέρει.

«Ενώνοντας τις δυνάμεις μας, μπορέσαμε να συνεισφέρουμε στην ανακούφιση των δεινών του άμαχου πληθυσμού στη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, ο αντιπτέραρχος Ίνγκο Γκέρχαρτς.

Η διεθνής κοινότητα εντείνει τις προσπάθειες για την παράδοση περισσότερων προμηθειών στον παλαιστινιακό θύλακα μέσω χερσαίων και θαλασσίων οδών.

20:44 Χαμάς: Είμαστε έτοιμοι για μια «πλήρη συμφωνία» αν το Ισραήλ σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα

Η Χαμάς ενημέρωσε τους διαμεσολαβητές ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις σχετικά με την τελευταία πρόταση για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και την απελευθέρωση των απαχθέντων όσο συνεχίζονται οι μάχες.

«Σήμερα ενημερώσαμε τους διαμεσολαβητές για την ξεκάθαρη θέση μας ότι αν η κατοχή σταματήσει τον πόλεμο και την επιθετικότητά της εναντίον του λαού μας στη Γάζα, είμαστε έτοιμοι να καταλήξουμε σε μια πλήρη συμφωνία που θα περιλαμβάνει μια συνολική συμφωνία ανταλλαγής», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η παλαιστινιακή οργάνωση.

20:37 Axios: Οι ΗΠΑ θα συναντηθούν με Αιγύπτιους και Ισραηλινούς αξιωματούχους στο Κάιρο την επόμενη εβδομάδα για τα ζητήματα των συνόρων της Γάζας

Οι ΗΠΑ θα πραγματοποιήσουν τριμερή συνάντηση με Αιγύπτιους και Ισραηλινούς αξιωματούχους στο Κάιρο την επόμενη εβδομάδα για θέματα που αφορούν τα σύνορα Γάζας – Αιγύπτου και το πέρασμα της Ράφα, το οποίο παραμένει κλειστό από τότε που οι IDF ανέλαβαν τον έλεγχο της πλευράς της Γάζας στις 7 Μαΐου, αναφέρει το Axios.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κύριος στόχος της συνάντησης θα είναι να βρεθεί μια λύση που θα επιτρέψει την επαναλειτουργία του περάσματος της Ράφα για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, αφού η Αίγυπτος δήλωσε ότι δεν θα συμφωνήσει να το πράξει μέχρι η πλευρά της Γάζας να τεθεί και πάλι υπό παλαιστινιακό έλεγχο.

Παράλληλα, προσθέτει το Axios, η συνάντηση θα επικεντρωθεί επίσης στη διασφάλιση ότι η Χαμάς δεν θα μπορεί πλέον να εισάγει λαθραία όπλα στη Λωρίδα της Γάζας από την Αίγυπτο.

Η διατήρηση της εύθραυστης ειρήνης μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, προσθέτει το δημοσίευμα, καθώς η κυβέρνησή του θεωρεί την Αίγυπτο ως βασικό παράγοντα σε οποιαδήποτε σχέδια για τη μεταπολεμική Γάζα.

20:30 Παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας: Ένας νεκρός, τέσσερις τραυματίες μετά από επίθεση των IDF στην Αλ-Μπιρέχ στη Δυτική Όχθη

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ένα άτομο σκοτώθηκε και άλλα τέσσερα τραυματίστηκαν – το ένα σοβαρά – από πραγματικά πυρά των δυνάμεων των IDF που επιχειρούν στην πόλη Αλ-Μπιρέχ στη Δυτική Όχθη.

Σύμφωνα με κατοίκους, ο στρατός εισήλθε στην πόλη νωρίς το πρωί και ξέσπασαν πυρκαγιές ως αποτέλεσμα πυροβολισμών και χειροβομβίδων που ρίχτηκαν.

Οι IDF επιβεβαίωσαν ότι πυροβόλησαν πέντε Παλαιστίνιους και δήλωσαν ότι υπήρξαν βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των κατοίκων που απέκλεισαν δρόμους στην πόλη.

20:25 Το ελληνικό ΥΠΕΞ ζητά κατάπαυση του πυρός και έρευνα για τον θάνατο αμάχων στη Ράφα

Νέα ανάρτηση, αυτή τη φορά στα ελληνικά, έκανε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για τον πόλεμο στη Γάζα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

20:16 Η Μοσάντ του Ισραήλ ισχυρίζεται ότι το Ιράν βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις σε πρεσβείες στην Ευρώπη

Η ισραηλινή υπηρεσία κατασκοπείας Μοσάντ ανέφερε σε μια σπάνια δήλωση της ότι το Ιράν βρίσκεται πίσω από επιθέσεις σε ισραηλινές πρεσβείες στην Ευρώπη, καθώς οι επιπτώσεις του πολέμου στη Γάζα συνεχίζουν να επεκτείνονται.

Η Μοσάντ αναφέρθηκε σε δύο εγκληματικές ομάδες με τις ονομασίες Foxtrot και Rumba, οι οποίες φέρονται να χρηματοδοτούνται και να χρησιμοποιούνται από το Ιράν, υποστηρίζοντας ότι είναι «άμεσα υπεύθυνες για βίαιες δραστηριότητες και την προώθηση της τρομοκρατίας στη Σουηδία και σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Τα περιστατικά περιλαμβάνουν μια χειροβομβίδα που δεν είχε εκραγεί και βρέθηκε μέσα στους χώρους της ισραηλινής πρεσβείας στη Στοκχόλμη τον Ιανουάριο, καθώς και δύο χειροβομβίδες τύπου airsoft που ρίχτηκαν μέσα στην πρεσβεία στις Βρυξέλλες τον περασμένο Οκτώβριο.

«Το Ιράν λειτουργεί πολλές εγκληματικές οργανώσεις στη Σουηδία και στην Ευρώπη γενικότερα, ενώ εκμεταλλεύεται το σχετικό πλεονέκτημα της καθεμιάς και μερικές φορές την αντιπαλότητα μεταξύ τους», αναφέρει η ισραηλινή ανακοίνωση.

Η σουηδική υπηρεσία ασφαλείας Sapo επιβεβαίωσε επίσης το περιστατικό στη Σουηδία, λέγοντας ότι το Ιράν χρησιμοποιεί εδώ και αρκετά χρόνια εγκληματικά δίκτυα για να διεξάγει δραστηριότητες που απειλούν την ασφάλεια στη Σουηδία.

20:06 Οι Ταξιαρχίες Κασάμ ανακοίνωσαν ότι έκαναν επιθέσεις στη βόρεια Μπέιτ Λαχία και στη νότια Ράφα

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Κασάμ, υποστηρίζει ότι έκανε μια σειρά επιθέσεων κατά των ισραηλινών χερσαίων δυνάμεων σε όλη τη Γάζα τις τελευταίες ώρες.

Στη Ράφα, στα νότια, οι Ταξιαρχίες Κασάμ δήλωσαν ότι μαχητές τους έπληξαν τρία άρματα μάχης Merkava του ισραηλινού στρατού με ρουκέτες Yassin-105 στη Γίμπνα και χρησιμοποίησαν βλήματα όλμου για να στοχεύσουν τα προελαύνοντα στρατεύματα στην Ταλ Ζορόμπ.

Στην Μπέιτ Λαχία, στον βορρά, η οργάνωση υποστήριξε ότι έκανε δύο επιθέσεις εναντίον ισραηλινών αρμάτων μάχης χρησιμοποιώντας αντιαρματικά βλήματα και δήλωσε ότι μαχητές της «αντιμετώπισαν» ένα ελικόπτερο και επίσης έριξαν όλμους εναντίον στρατιωτών.

Νωρίτερα, η Χαμάς δήλωσε ότι εξαπέλυσε μια ομοβροντία πυραύλων στο κιμπούτς Νιρίμ στη βορειοδυτική έρημο Νεγκέβ του Ισραήλ.

20:01 Διακόπηκαν οι τηλεπικοινωνίες στη Ράφα

Οι τηλεπικοινωνίες διακόπηκαν στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, λόγω της «συνεχιζόμενης επίθεσης», ανακοίνωσε η παλαιστινιακή εταιρεία τηλεπικοινωνιών Jawa σήμερα.

19:52 Αλέξης Τσίπρας: «Επιβολή κυρώσεων στο Ισραήλ αν δεν υπάρξει άμεση κατάπαυση πυρός στη Γάζα»

Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δήλωσή του τονίζει ότι: «Το Συμβούλιο της Ευρώπης πρέπει να δώσει σαφές μήνυμα – στο πλαίσιο της Έκθεσής του – ότι υποστηρίζει την επιβολή κυρώσεων στο Ισραήλ αν δεν υπάρξει άμεση κατάπαυση πυρός στη Γάζα, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης που πραγματοποιείται στο Όσλο.

Υπογράμμισε, ότι τα λόγια δεν φτάνουν, πρέπει να πραγματοποιηθεί άμεσα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τη Γάζα και να αποφασιστεί ουσιαστική πίεση στο Ισραήλ για άμεσο τερματισμό των επιχειρήσεων με παράλληλη πίεση για άμεση επιστροφή ομήρων από Χαμάς. Τα δύο μέτρα και δύο σταθμά που εφαρμόζει η Ευρώπη, υπονομεύουν καθημερινά την έννοια των ευρωπαϊκών αξιών».

19:48 Η αστυνομία διέλυσε φιλοπαλαιστινιακό καταυλισμό σε πανεπιστήμιο του Ντιτρόιτ – Τουλάχιστον 12 συλλήψεις

Η αστυνομία διέλυσε την Πέμπτη έναν φιλοπαλαιστινιακό καταυλισμό στο Πανεπιστήμιο Γουέιν Στέιτ στο Ντιτρόιτ και συνέλαβε τουλάχιστον 12 άτομα, αφού οι διοργανωτές απέρριψαν τις προσφορές να συναντηθούν με αξιωματούχους του ιδρύματος και αρνήθηκαν να φύγουν.

Η πρόεδρος Κίμπερλι Άντριους Έσπι επικαλέστηκε ανησυχίες για την υγεία και την ασφάλεια και διαταραχές στις λειτουργίες της πανεπιστημιούπολης. Το προσωπικό ενθαρρύνθηκε να εργαστεί εξ αποστάσεως αυτή την εβδομάδα και τα δια ζώσης θερινά μαθήματα ανεστάλησαν.

Τουλάχιστον 12 άτομα συνελήφθησαν για καταπάτηση ή άλλα αδικήματα, συμπεριλαμβανομένου ενός για επίθεση σε αστυνομικό, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Wayne State Matt Lockwood.

19:39 Ο Κατζ καταδίκασε την απόφαση της σλοβενικής κυβέρνησης να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραέλ Κατζ καταγγέλλει την απόφαση της σλοβενικής κυβέρνησης σήμερα Πέμπτη να αναγνωρίσει ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.

Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ λέει ότι η απόφαση, η οποία απαιτεί την έγκριση του σλοβενικού κοινοβουλίου, επιβραβεύει τη Χαμάς για «δολοφονίες, βιασμούς και ακρωτηριασμούς σωμάτων», μια αναφορά στην επίθεση της ένοπλης οργάνωσης στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ με τον πόλεμο στη Γάζα να ακολουθεί.

Σε δήλωσή του, ο Κατζ αναφέρει ότι η κίνηση αυτή ενισχύει επίσης τον αρχιεχθρό του Ισραήλ, το Ιράν, και βλάπτει «τη στενή φιλία μεταξύ του σλοβενικού και του ισραηλινού λαού».

Ο ίδιος προσθέτει: «Ελπίζω το σλοβενικό κοινοβούλιο να απορρίψει αυτή την πρόταση».

19:30 Μη επανδρωμένο αεροσκάφος των IDF καταρρίφθηκε κατά λάθος από την ισραηλινή αεράμυνα πάνω από τη Σλόμι στο βόρειο Ισραήλ

Νωρίτερα σήμερα, η ισραηλινή αεράμυνα κατέρριψε κατά λάθος ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος των IDF πάνω από τη συνοριακή κοινότητα Σλόμι στα βόρεια του Ισραήλ.

Οι IDF δηλώνουν ότι διερευνούν το περιστατικό.

Σειρήνες είχαν ηχήσει στη Σλόμι λόγω φόβων για πτώση θραυσμάτων.

19:20 Οι αρχηγοί Άμυνας των ΗΠΑ και του Ισραήλ πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη για τον πόλεμο στη Γάζα

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Πατ Ράιντερ έδωσε στη δημοσιότητα μια ανακοίνωση για την τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Αμερικανού υπουργού Άμυνας, Λόιντ Όστιν και του Ισραηλινού ομολόγου του, Γιοάβ Γκάλαντ, κατά την οποία οι δυο τους συζήτησαν για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Οι δύο άνδρες μίλησαν για «τις επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα, την ανάγκη να διατηρηθούν οι αυξημένες παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας και την επείγουσα σημασία του ανοίγματος του συνοριακού περάσματος της Ράφα για τη συνέχιση της ροής της βοήθειας», σύμφωνα με την ανακοίνωση των ΗΠΑ.

Η ανάρτηση του Όστιν στο Χ:

19:07 Την Τρίτη η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της Σλοβενίας για την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους

Η κυβέρνηση της Σλοβενίας ενέκρινε σήμερα μια απόφαση για την αναγνώριση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Γκολόμπ, ακολουθώντας τα βήματα της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

18:57 Το Ισραήλ αίρει την απαγόρευση για τους Παλαιστίνιους στη Γάζα να εισάγουν αγαθά απευθείας από Ισραηλινούς εμπόρους

Για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου τον Οκτώβριο του 2023, το Ισραήλ ήρε την απαγόρευση στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας να αγοράζουν αγαθά από Ισραηλινούς εμπόρους.

Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την επανέναρξη του εμπορίου πριν από περισσότερο από ένα μήνα και όσοι εισήγαγαν αγαθά στη Γάζα πριν από τις 7 Οκτωβρίου μπορούν πλέον να αγοράζουν τρόφιμα και άλλα προϊόντα, όπως σκηνές, απευθείας από ισραηλινές εταιρείες.

Οι Παλαιστίνιοι έμποροι στη Γάζα θα μπορούν να εισάγουν φρέσκα προϊόντα, κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα, διευρύνοντας έτσι τα τρόφιμα που εισέρχονται στη Λωρίδα της Γάζας, τα οποία δεν θα μπορούσαν να έρθουν μέσω διεθνών παραδόσεων βοήθειας.

18:48 Κάτοικος της Τζαμπάλια: «Η καταστροφή δεν μπορεί να μετρηθεί»

Η Παλαιστίνια Άσμα αλ-Μάσρι μίλησε στο Al Jazeera για την κατάσταση καταστροφής του προσφυγικού καταυλισμού Τζαμπάλια στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις ολοκλήρωσαν την 20ήμερη στρατιωτική τους επιχείρηση εκεί.

«Επέστρεψα στον καταυλισμό Τζαμπάλια για να πάρω τρόφιμα και υλικά για τις ειδικές ανάγκες των τεσσάρων ατόμων με αναπηρία που έχω στο σπίτι, τώρα ζούμε σε ένα σχολείο καταφύγιο στην Μπέιτ Λαχία», δήλωσε η αλ-Μάσρι.

«Δεν υπάρχει πλέον ο καταυλισμός Τζαμπάλια, δεν υπάρχουν σχολεία και νοσοκομεία, το μέγεθος της καταστροφής είναι τόσο μεγάλο που κανείς δεν μπορεί να φανταστεί και η καταστροφή δεν μπορεί να μετρηθεί», είπε.

«Εμείς, ο λαός της Γάζας, έχουμε ισχυρή αποφασιστικότητα, η Γάζα θα επιστρέψει καλύτερη από πριν», τόνισε η ίδια.

Κάτοικοι της Τζαμπάλια επιστρέφουν μετά την αποχώρηση των IDF.

18:38 Είναι ο ακτιβισμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι υποκριτικός;

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σκότωσε τουλάχιστον 45 Παλαιστίνιους που βρίσκονταν σε καταυλισμό στη Ράφα – μια περιοχή στη Γάζα που είχε οριστεί ως ανθρωπιστική ζώνη για τους εκτοπισμένους.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

Η φωτογραφία μέσω AI για τη Ράφα που έκανε τον γύρο του διαδικτύου.

18:29 Χιλιάδες συμμετείχαν στην Παρέλαση Υπερηφάνειας της Ιερουσαλήμ, με τις οικογένειες των ομήρων να πρωτοστατούν

Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στην ετήσια Παρέλαση Υπερηφάνειας της Ιερουσαλήμ, στην οποία φέτος ηγούνται μέλη των οικογενειών των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

Το πλήθος φωνάζει: «Όλοι τους, τώρα!» και ζητά να υπάρξει συμφωνία για τους ομήρους που θα απελευθερώσει τους αιχμαλώτους που κρατούνται από τη Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις.

Πηγή φωτογραφίας: Charlie Summers / Times of Israel

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στο Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ μίλησε στο κοινό πριν από την έναρξη της πορείας, λέγοντας στους παρευρισκόμενους ότι ήρθε για να τους υπενθυμίσει ότι «η αγάπη θα νικήσει, η ελπίδα θα νικήσει και η υπερηφάνεια θα νικήσει».

«Καμία ομάδα δεν απέκτησε ποτέ τα δικαιώματά της χωρίς αγώνα, ούτε οι γυναίκες, ούτε οι μαύροι, ούτε οι Εβραίοι, ούτε οι ΛΟΑΤ», συνέχισε.

Καθώς η πορεία ετοιμαζόταν να ξεκινήσει προς το Πάρκο Ανεξαρτησίας, ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ διέκοψε την εκδήλωση υπό τις αποδοκιμασίες του πλήθους.

Ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ. Πηγή φωτογραφίας: Charlie Summers / Times of Israel

Ο ακροδεξιός υπουργός περπάτησε μερικά τετράγωνα καθώς η παρέλαση ξεκίνησε και στη συνέχεια είπε στους δημοσιογράφους ότι «ήρθε να δει ότι τηρείται η δημόσια τάξη».

18:19 Η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ ανάρτησε νέο βίντεο με τον Ισραηλινό όμηρο Σάσα Τρουπάνοφ

Η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ ανάρτησε νέο βίντεο με τον Ισραηλινό όμηρο, Σάσα Τρουπάνοφ.

Το πρώτο βίντεο με τον συγκεκριμένο όμηρο είχε δημοσιευτεί την περασμένη Τρίτη.

Δείτε το σημερινό βίντεο:

18:10 Η ισραηλινή αεροπορική εταιρεία El Al ανακοίνωσε κέρδη ρεκόρ εν μέσω πολέμου στη Γάζα

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz αναφέρει ότι η εθνική αεροπορική εταιρεία El Al συνεχίζει να παρουσιάζει κέρδη ρεκόρ από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.

Η Haaretz ανέφερε ότι η αεροπορική εταιρεία είχε κέρδη 81 εκατ. δολαρίων το πρώτο τρίμηνο του 2024, μετά από κέρδη 40 εκατ. δολαρίων το τέταρτο τρίμηνο του 2023.

Το πρώτο τρίμηνο του 2023, πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στη Γάζα, είχε καταγράψει ζημιές ύψους 34 εκατ. δολαρίων.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο σημαντικότερος παράγοντας για την αύξηση των εσόδων και της κερδοφορίας ήταν οι πτήσεις προς τη βόρεια Αμερική με τη μέγιστη χωρητικότητα.

Το πρώτο τρίμηνο του 2023, η El Al είχε μόνο το 35,8% του μεριδίου αγοράς στα δρομολόγια προς τη βόρεια Αμερική, αλλά από τότε που πολλές ξένες αεροπορικές εταιρείες σταμάτησαν να πετούν στο Ισραήλ μετά την έναρξη του πολέμου, το μερίδιο αυτό αυξήθηκε στο 94,4%.

18:01 Περισσότερα για τη «βόμβα» Γκαντζ – Κατέθεσε πρόταση νόμου για τη διάλυση της Κνεσέτ και την προκήρυξη εκλογών

Το κεντρώο κόμμα του Μπένι Γκαντζ, ο οποίος συμμετέχει στο πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ, κατέθεσε πρόταση νόμου για τη διάλυση του κοινοβουλίου, ωστόσο είναι ασαφές εάν διαθέτει επαρκή στήριξη στην Κνεσέτ ώστε να προκαλέσει πρόωρες εκλογές.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

17:51 Συγκλονιστικές εικόνες από την Τζαμπάλια

Παλαιστίνιοι επιστρέφουν στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπάλια μετά την απόσυρση των IDF από την περιοχή.

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Mahmoud Issa

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Mahmoud Issa

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Mahmoud Issa

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Mahmoud Issa

17:46 Οι Χούθι υπόσχονται κλιμάκωση των επιθέσεων σε πλοία

Οι Χούθι θα συνεχίσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους και θα τις κλιμακώσουν «ποιοτικά και ποσοτικά» για να υποστηρίξουν τους Παλαιστίνιους στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, δήλωσε ο ηγέτης της συμμαχικής με το Ιράν οργάνωσης, Αμπντουλμαλίκ αλ-Χούθι σε τηλεοπτική ομιλία του.

Οι Χούθι επιτίθενται σε πλοία στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας από τον Νοέμβριο, αναγκάζοντας τους ναυλωτές να ανακατευθύνουν το φορτίο σε μακρύτερα και ακριβότερα ταξίδια γύρω από τη νότια Αφρική.

Η οργάνωση επέκτεινε αργότερα το πεδίο των επιθέσεών της στον Ινδικό Ωκεανό και δήλωσε ότι θα στοχεύει επίσης οποιαδήποτε πλοία κατευθύνονται προς ισραηλινά λιμάνια στη Μεσόγειο Θάλασσα.

17:41 Νέα πρόκληση από Ισραηλινό στρατιώτη: «Αγαπητέ ΟΗΕ. Σας ευχαριστούμε πολύ για την ανθρωπιστική σας βοήθεια. Μόλις την κοσκινίζουμε»

Ισραηλινός στρατιώτης χλευάζει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας που έφτασε στη Γάζα από τον ΟΗΕ, ενώ φαίνεται να έχει ανοίξει σακί με αλεύρι σε βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media και έχει αναρτήσει και το Quds News Network, καταδικάζοντας τη νέα πρόκληση από μέλος των IDF.

17:37 Η κυβέρνηση της Σλοβενίας αναγνωρίζει το κράτος της Παλαιστίνης – Χρειάζεται την έγκριση της Βουλής

Η κυβέρνηση της Σλοβενίας ενέκρινε σήμερα Πέμπτη απόφαση για την αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Γκόλομπ, ακολουθώντας τα βήματα της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας.

«Σήμερα η κυβέρνηση αποφάσισε να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Λιουμπλιάνα ο ίδιος.

Η απόφαση της κυβέρνησης πρέπει επίσης να εγκριθεί από το κοινοβούλιο της Σλοβενίας τις επόμενες ημέρες.

17:27 Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος λέει ότι η δολοφονία μελών του ιατρικού προσωπικού στη νότια Γάζα είναι «έγκλημα πολέμου»

Η Ερυθρά Ημισέληνος της Παλαιστίνης καταδίκασε με ανακοίνωσή της μια προηγούμενη ισραηλινή επίθεση εναντίον ενός ασθενοφόρου της στην περιοχή Ταλ ας-Σουλτάν της νότιας Γάζας, κοντά στην πόλη Ράφα, από την οποία σκοτώθηκαν τραυματιοφορείς.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι ισραηλινές βόμβες έπληξαν ένα από τα τρία ασθενοφόρα, τα οποία ανταποκρίνονταν σε μια κλήση κινδύνου. Η βόμβα χτύπησε το μπροστινό μέρος του ασθενοφόρου και όταν άλλα πληρώματα προσπάθησαν να σβήσουν τη φωτιά και να περιθάλψουν τους δύο τραυματιοφορείς που βρίσκονταν μέσα, οι ισραηλινές δυνάμεις τους άνοιξαν πυρ, αναγκάζοντάς τους να αποσυρθούν.

Τα πληρώματα του PRCS δεν μπόρεσαν να ανασύρουν τις σορούς των σκοτωμένων συναδέλφων τους μέχρι σήμερα το πρωί.

Η ομάδα κάλεσε τους «δράστες αυτού του εγκλήματος πολέμου να λογοδοτήσουν» και ζήτησε την άμεση διερεύνηση του περιστατικού, ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τους δύο πεσόντες τραυματιοφορείς.

17:18 Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει τις επιθέσεις κατά αμάχων στη Ράφα

«Η Ελλάδα καταδικάζει τις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, στη Ράφα. Ζητάμε ενδελεχή έρευνα που θα ρίξει φως στις ακριβείς συνθήκες αυτής της επίθεσης», αναφέρει σε ανάρτησή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

17:08 Δορυφορικές εικόνες δείχνουν την εκκένωση του καταυλισμού στη νότια Γάζα μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Φωτογραφίες που ελήφθησαν μέσω δορυφόρου από την εταιρεία απεικόνισης Maxxar δείχνουν ότι καταυλισμός που στέγαζε εκτοπισμένους Παλαιστίνιους έχει αδειάσει τελείως μετά το χτύπημά του από ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Ο καταυλισμός γειτνιάζει με μια εγκατάσταση που διαχειρίζεται η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNRWA, στη συνοικία Ταλ ας-Σουλτάν της νότιας Γάζας, δυτικά της Ράφα. Τα σήματα του ΟΗΕ είναι ευδιάκριτα στην οροφή της δομής.

Οι δύο πρώτες φωτογραφίες δείχνουν τον καταυλισμό να είναι κατοικημένος με σκηνές και εκτοπισμένους Παλαιστίνιους, ενώ οι δύο δεύτερες φωτογραφίες δείχνουν την περιοχή μετά την επίθεση, εντελώς άδεια. Όλες οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν χθες, 29 Μαΐου.

Οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν σφυροκοπήσει την περιοχή Ταλ ας-Σουλτάν τις τελευταίες ημέρες, η πιο διαβόητη από τις οποίες σκότωσε τουλάχιστον 45 άτομα σε έναν καταυλισμό εκτοπισμένων.

Πηγή φωτογραφίας: Maxar Technologies

Πηγή φωτογραφίας: Maxar Technologies

Πηγή φωτογραφίας: Maxar Technologies

Πηγή φωτογραφίας: Maxar Technologies

16:58 Λικούντ προς Γκαντζ: «Η διάλυση της κυβέρνησης ενότητας είναι ανταμοιβή για τον Σινουάρ»

Το Λικούντ απάντησε στον Μπένι Γκαντζ και το κόμμα του το οποίο υπέβαλε πρόταση για τη διάλυση της Κνεσέτ και τη διενέργεια εκλογών, ότι «εν μέσω πολέμου, το Ισραήλ χρειάζεται ενότητα και όχι διαίρεση. Η διάλυση της κυβέρνησης ενότητας αποτελεί επιβράβευση του Σινουάρ, συνθηκολόγηση στη διεθνή πίεση και μοιραίο πλήγμα στις προσπάθειες απελευθέρωσης των ομήρων μας».

Δείτε σχετική ανάρτηση:

16:49 Παλαιστίνια πολίτης του Ισραήλ συνελήφθη για ανάρτηση σχετικά με τη Γάζα

Παλαιστίνια με ισραηλινή υπηκοότητα συνελήφθη και ανακρίθηκε για μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που πιστεύεται ότι εξέφραζε συμπάθεια για τους Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν στη Ράφα.

Βίντεο από τη σύλληψή της δείχνει να της έχουν δέσει τα μάτια και και τα χέρια ενώ βρισκόταν υπό κράτηση.

16:40 IDF: «Το φρεάτιο της σήραγγας όπου σκοτώθηκαν στρατιώτες βρισκόταν σε κλινική της Ράφα, όπλα βρέθηκαν σε σχολείο της UNRWA»

Ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά φρεάτιο σήραγγας που προκάλεσε τον θάνατο σε τρεις στρατιώτες στη Ράφα της νότιας Γάζας την Τρίτη βρισκόταν μέσα σε μια ιατρική κλινική, λέει ο ισραηλινός στρατός.

Οι IDF υποστηρίζουν ότι οι δυνάμεις τους δέχθηκαν πυρά αντιαρματικού πυραύλου από ένα σχολείο της UNRWA στη Ράφα και σε απάντηση εξαπέλυσαν επιδρομή εναντίον του κτιρίου και ενός παρακείμενου τζαμιού και κλινικής.

Κατά τη διάρκεια ερευνών στην περιοχή, ανακαλύφθηκε μια παγιδευμένη σήραγγα μέσα στην κλινική, όπου στη συνέχεια έγινε έκρηξη, σκοτώνοντας τρεις στρατιώτες του 50ου Τάγματος της Ταξιαρχίας Ναχάλ.

Οι IDF λένε ότι τα στρατεύματά τους βρήκαν επίσης μια κρύπτη με όπλα, καθώς και πρόσθετα φρεάτια σήραγγας, μέσα στο σχολικό συγκρότημα, ακόμη και μέσα σε αίθουσες διδασκαλίας.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

16:30 Περισσότερα για τις δηλώσεις διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν

Το Ισραήλ έστειλε μηνύματα στην Τεχεράνη μέσω της Αιγύπτου ότι θα «συμβιβαζόταν» στη Γάζα στην προσπάθεια να αποτρέψει ιρανική απάντηση στην επίθεση τον Απρίλιο στο συγκρότημα της ιρανικής πρεσβείας στη Συρία, ανέφερε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, επικαλούμενο υψηλόβαθμο διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

16:18 Τουλάχιστον 12 άμαχοι Παλαιστίνιοι νεκροί στη Ράφα μετά από αεροπορική επιδρομή

Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τουλάχιστον 12 Παλαιστίνιους κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής τα ξημερώματα στην Ράφα, ενώ οι συγκρούσεις μαίνονται σε πολλές άλλες περιοχές του παλαιστινιακού θύλακα, σύμφωνα με ιατρικές πηγές.

Το Ισραήλ κλιμακώνει την επίθεσή του στην Ράφα μία ημέρα αφού ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του έχουν τον έλεγχο του Διαδρόμου της Φιλαδέλφειας, της ζώνης κατά μήκος των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο.

Σύμφωνα με το Ισραήλ, η κατάληψη της ζώνης έκοψε τον δρόμο που χρησιμοποιεί η Χαμάς για να εισάγει όπλα κατά την διάρκεια του πολέμου που ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου.

Ιατρικές πηγές στην Γάζα δήλωσαν ότι οι 12 Παλαιστίνιοι άμαχοι σκοτώθηκαν και απροσδιόριστος αριθμός έχει τραυματισθεί από ισραηλινή επίθεση την ώρα που προσπαθούσαν να ανασύρουν πτώμα άμαχου Παλαιστίνιου στο κέντρο της Γάζας.

Ακόμη ένας Παλαιστίνιος άμαχος σκοτώθηκε σε ισραηλινή επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ-Σάτι δυτικά της πόλης της Γάζας στον βόρειο τομέα του θύλακα, σύμφωνα με ιατρικές πηγές.

Οι ισραηλινές αρχές αναφέρθηκαν σε πολεμικές συγκρούσεις στην νότια, κεντρική και βόρεια Λωρίδα της Γάζας, αλλά δεν σχολίασαν τους σημερινούς θανάτους στην Ράφα.

16:08 Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι σκότωσε 300 ενόπλους στη Ράφα

Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν περίπου 300 Παλαιστίνους ενόπλους κατά την διάρκεια της επιχείρησης που άρχισε στις 6 Μάιου στην πόλη Ράφα, στη νότια Γάζα, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, Ντέιβιντ Μένσερ.

15:55 Παλαιστίνιος πυροβολήθηκε σε νέα επιδρομή στην Τζενίν

Οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν νέα εισβολή στην Τζενίν της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Ένας μεγάλος αριθμός δυνάμεων εισέβαλε στην πόλη, ενώ αεροπλάνα επιτήρησης πετούσαν από πάνω της, ανέφερε το δημοσίευμα.

Οι δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον τουλάχιστον ενός νεαρού άνδρα, τραυματίζοντάς τον στον μηρό, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

15:47 «Θα σας μετατρέψουμε σε ερείπια» – Απειλές Σμότριχ προς τη Δυτική Όχθη

Ο ακροδεξιός ισραηλινός υπουργός Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριχ απείλησε ότι το Ισραήλ θα καταστρέψει πόλεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη με τον ίδιο τρόπο που το έκανε στη Γάζα.

Απευθυνόμενος στους κατοίκους των παλαιστινιακών περιοχών Τουλκαρέμ, Νουρ Σαμς, Καλκίλια και Σουβέικα, ο Σμότριχ έγραψε στο Χ: «Θα σας μετατρέψουμε σε ερείπια όπως στη Λωρίδα της Γάζας, αν συνεχιστεί η τρομοκρατία που διαπράττετε στους οικισμούς».

15:35 Εννέα άτομα σκοτώθηκαν σε σπίτι στην Μπέιτ Χανούν στη βόρεια Γάζα έπειτα από ισραηλινή επίθεση

Μια ακόμη ισραηλινή επίθεση σημειώθηκε στη βόρεια Γάζα, σκοτώνοντας 9 άτομα και τραυματίζοντας αρκετούς.

Σύμφωνα με το Al Jazeera Arabic, το χτύπημα έγινε σε σπίτι στην περιοχή Μπέιτ Χανούν.

15:23 Εικόνες από την κηδεία των δύο νοσοκόμων που σκοτώθηκαν στη Ράφα από ισραηλινό χτύπημα

15:10 Ποιος είναι ο μασκοφόρος εκπρόσωπος που έχει γίνει σύμβολο της παλαιστινιακής αντίστασης

Ο Αμπού Ομπέιντα, στρατιωτικός εκπρόσωπος της Χαμάς, είναι γνωστός για τους τηλεοπτικούς λόγους του, ενώ αποτελεί στόχο για το Ισραήλ.

Η πραγματική ταυτότητα του μασκοφόρου με κεφίγια παραμένει άγνωστη. Ο ισραηλινός στρατός θέλει να τον εξολοθρεύσει. Το σπίτι του έχει βομβαρδιστεί τρεις φορές, ενώ το Ισραήλ έχει δεσμευτεί ότι «η μάσκα του δεν θα τον σώσει από τη μοίρα του».

Περισσότερα εδώ.

Ο Αμπού Ομπέιντα

15:00 Σιωπηλή διαμαρτυρία των εργαζομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες

Οι εργαζόμενοι της ΕΕ πραγματοποίησαν σιωπηλή διαμαρτυρία για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις στη Ράφα έξω από τα κύρια θεσμικά κτίρια στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.

Ορισμένοι κρατούσαν πανό που δήλωναν «οι δημόσιοι υπάλληλοι απαιτούν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα», ενώ άλλοι ζητούσαν να σταματήσουν «οι συμφωνίες της ΕΕ με το Ισραήλ που δεν σέβονται τις αξίες της ΕΕ».

Η ενέργεια αυτή έρχεται λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την επιστολή διαμαρτυρίας 200 υπαλλήλων για την ανεπαρκή, κατά τη γνώμη τους, αντίδραση της ΕΕ στην αυξανόμενη ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.

14:48 Η ισραηλινή εκστρατεία κατά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου μπορεί να αποτελεί «έγκλημα κατά της δικαιοσύνης»

Οι προσπάθειες των υπηρεσιών πληροφοριών του Ισραήλ να υπονομεύσουν και να επηρεάσουν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με «αδικήματα κατά της απονομής της δικαιοσύνης» και θα πρέπει να διερευνηθούν από τον επικεφαλής εισαγγελέα του, δήλωσαν νομικοί εμπειρογνώμονες.

Απαντώντας στις αποκαλύψεις σχετικά με τις ισραηλινές επιχειρήσεις παρακολούθησης και κατασκοπείας κατά του ΔΠΔ, πολλοί κορυφαίοι εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Δικαίου δήλωσαν ότι η συμπεριφορά των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών θα μπορούσε να ισοδυναμεί με ποινικά αδικήματα.

Οι αποκαλύψεις σχετικά με την εννεαετή εκστρατεία του Ισραήλ κατά του δικαστηρίου δημοσιεύθηκαν την Τρίτη στο πλαίσιο κοινής έρευνας του Guardian, του ισραηλινο-παλαιστινιακού περιοδικού +972 Magazine και του εβραϊκόφωνου Local Call. Περιγράφει λεπτομερώς πώς οι υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας αναπτύχθηκαν για να παρακολουθούν, να χακάρουν, να ασκούν πιέσεις, να συκοφαντούν και να απειλούν, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, ανώτερα στελέχη του ΔΠΔ.

14:35 Η ανθρωπιστική βοήθεια της Κύπρου για τη Γάζα θα παραμείνει σε πλωτή αποθήκη έως ότου επισκευαστεί η προβλήτα

Η ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα συνεχίζει να αναχωρεί από την Κύπρο δια θαλάσσης και θα παραμείνει σε πλωτή αποθήκη μέχρι να επισκευαστεί η στρατιωτική προβλήτα που έχουν κατασκευάσει οι ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα Κύπριος εκπρόσωπος, όπως μετέδωσε το Reuters.

Όπως αναφέραμε νωρίτερα η προβλήτα Trident θα ρυμουλκηθεί πίσω στο Ashdod του Ισραήλ, όπου η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει επισκευές.

14:26 «Επιλέξατε τη σωστή πλευρά της Ιστορίας» – Ο Χαμενεΐ εκθειάζει τις διαδηλώσεις των Αμερικάνων φοιτητών

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, χαιρέτισε σήμερα σε ανοιχτή επιστολή του τους Αμερικάνους φοιτητές που ξεκίνησαν τις φιλοπαλαιστινιακές κινητοποιήσεις σε πολλές πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ, οι οποίες εξαπλώθηκαν σε παγκόσμια κλίμακα, λέγοντας ότι επέλεξαν «τη σωστή πλευρά της Ιστορίας».

Περισσότερα εδώ.

14:04 Στις 36.224 οι νεκροί στη Γάζα

Οι τραυματίες ανέρχονται στις 81.777.

Τις τελευταίες 24 ώρες σκοτώθηκαν 53 άτομα και τραυματίστηκαν 357.

13:54 Προτιμώ να βρίσκομαι στη σωστή πλευρά της ιστορίας, δηλώνει ο Γάλλος βουλευτής που ύψωσε την παλαιστινιακή σημαία

Κυρώσεις επιβλήθηκαν στον Sebastien Delogu, βουλευτή του αριστερού κόμματος La France Insoumise επειδή ύψωσε την παλαιστινιακή σημαία στο Κοινοβούλιο την περασμένη Τρίτη.

Η Κάτω Βουλή ψήφισε να θέσει σε διαθεσιμότητα τον Delogu για 15 ημέρες και να μειώσει στο μισό τον μισθό του για δύο μήνες.

«Προτιμώ να βρίσκομαι στη σωστή πλευρά της ιστορίας παρά να τηρώ τους κανόνες της Εθνοσυνέλευσης» δήλωσε ο ίδιος.

13:48 Οι άρρωστοι, τραυματισμένοι Παλαιστίνιοι χρειάζoνται απομάκρυνση

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας απηύθυνε άλλη μια επείγουσα έκκληση για χιλιάδες ασθενείς και τραυματίες που είναι παγιδευμένοι στη Γάζα.

Το υπουργείο ζήτησε από «όλα τα διεθνή ιδρύματα και τα ενδιαφερόμενα μέρη» να βοηθήσουν να ανοίξουν τα συνοριακά περάσματα του θύλακα, ώστε οι ασθενείς αυτοί να μπορέσουν να απομακρυνθούν.

Από τότε που το Ισραήλ ανέλαβε τον έλεγχο της παλαιστινιακής πλευράς του περάσματος της Ράφα στις 7 Μαΐου, κανένας Παλαιστίνιος δεν κατάφερε να απομακρυνθεί, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

13:45 IDF: «Τα συστήματα αεράμυνας αναχαίτισαν έναν πύραυλο κρουζ»

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) δήλωσαν ότι «τα συστήματα αεράμυνας αναχαίτισαν έναν πύραυλο κρουζ από τα ανατολικά που προσέγγισε το Ισραήλ νωρίτερα σήμερα».

13:40 Πάνω από 16.000 άτομα ζουν σε ένα σχολείο στη Ντέιρ Αλ-Μπαλάχ

Μέσω μιας ανάρτησης στο Χ, η UNRWA δήλωσε ότι σήμερα ζουν πάνω από 16.000 άτομα σε ένα σχολείο στην Ντέιρ Αλ-Μπαλάχ.

«Οι συνθήκες διαβίωσης είναι άθλιες, με λιγοστούς πόρους, ανεπαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής & πολύ περιορισμένες προμήθειες», σημειώνει.

13:33 Διαμαρτυρίες υπέρ των Παλαιστινίων έξω από το καναδικό συνέδριο για την ασφάλεια

Διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων απέκλεισαν δρόμους στην πρωτεύουσα του Καναδά, την Οτάβα, με αφορμή τη διοργάνωση από την πόλη της έκθεσης CANSEC, στην οποία φέρεται να συμμετέχουν εκπρόσωποι του ισραηλινού στρατού.

Πλάνα που μοιράστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επαληθεύτηκαν από το Al Jazeera δείχνουν μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων να μπλοκάρουν δρόμους που οδηγούν στην έκθεση.

Ορισμένοι διαδηλωτές ξαπλώνουν στο έδαφος με ρούχα λερωμένα με συμβολικό αίμα, άλλοι κρατούν πανό που καταγγέλλουν την υποστήριξη του Καναδά προς το Ισραήλ.

Ο ιστότοπος της CANSEC αναφέρει ότι η εκδήλωση «αναδεικνύει τεχνολογία αιχμής, προϊόντα και υπηρεσίες για χερσαίες, ναυτικές, αεροδιαστημικές και κοινές στρατιωτικές μονάδες».

13:21 Μήνυμα του Ισραήλ στο Ιράν: «Θα ‘συμβιβαστούμε’ με τον πόλεμο στη Γάζα για να αποφύγουμε τα αντίποινα»

Το Ισραήλ έστειλε μηνύματα στην Τεχεράνη μέσω της Αιγύπτου ότι θα «συμβιβαστεί» στη Γάζα για να αποτρέψει ιρανική απάντηση για την επίθεση στην πρεσβεία του Ιράν στη Συρία, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Το δημοσίευμα του ιρανικού πρακτορείου επικαλείται τον επικεφαλής της αεροδιαστημικής δύναμης των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.

Το Ιράν εκτόξευσε εκρηκτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και έριξε πυραύλους στο Ισραήλ τον Απρίλιο στην πρώτη του άμεση επίθεση σε ισραηλινό έδαφος, σε αντίποινα για το ισραηλινό χτύπημα, στο προξενείο του στη Δαμασκό, στο οποίο σκοτώθηκαν επτά αξιωματικοί του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης.

«Το Ισραήλ έστειλε μηνύματα μέσω του υπουργού Εξωτερικών της Αιγύπτου ότι θα συμβιβαστεί στον πόλεμο στη Γάζα για να αποφύγει τα αντίποινα του Ιράν», δήλωσε ο Amirali Hajizadeh.

13:05 Ισραηλινό drone σκότωσε επτά άτομα στη βόρεια Γάζα

Η επίθεση έπληξε ένα κέντρο όπου βρίσκουν καταφύγιο εκτοπισμένοι άνθρωποι, μεταδίδουν οι ανταποκριτές του Al Jazeera.

Η επίθεση έρχεται λίγες ώρες μετά ένα άλλο χτύπημα στον καταυλισμό Shati στα δυτικά της πόλης της Γάζας, από το οποίο σκοτώθηκε τουλάχιστον ένα άτομο.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν επανειλημμένα επιτεθεί σε καταφύγια που στεγάζουν εκτοπισμένους ανθρώπους στα βόρεια. Στις 25 Μαΐου, τουλάχιστον 10 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, σκοτώθηκαν σε ένα σχολείο που λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και έχει μετατραπεί σε καταφύγιο στην Τζαμπάλια.

Θα σας μεταφέρουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την τελευταία επίθεση το συντομότερο δυνατό.

12:48 Ποια η σημασία του Διαδρόμου της Φιλαδέλφειας που έχει καταλάβει το Ισραήλ;

Ο διάδρομος είναι επίσης γνωστός ως Διαδρομή Φιλαδέλφειας και είναι η λωρίδα γης μήκους 14 χιλιομέτρων που αντιπροσωπεύει ολόκληρη τη συνοριακή περιοχή μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου.

Καθιερώθηκε ως ρυθμιστική ζώνη που ελεγχόταν και περιπολούνταν από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ως μέρος της ειρηνευτικής συνθήκης του 1979 με την Αίγυπτο.

Ο διακηρυγμένος σκοπός της ήταν να εμποδίσει όπλα και υλικά να φτάσουν στα χέρια των Παλαιστινίων εντός της Λωρίδας της Γάζας, την οποία είχε καταλάβει το Ισραήλ, και να αποτρέψει τη μετακίνηση ανθρώπων μεταξύ των παλαιστινιακών εδαφών και της Αιγύπτου χωρίς αυστηρούς ελέγχους. Περισσότερα εδώ.

πηγή: Al Jazeera

12:27 Ξεκίνησε η κατάθεση υποψηφιοτήτων για τις πρόωρες προεδρικές εκλογές του Ιράν

Ξεκίνησε σήμερα στο Ιράν η κατάθεση υποψηφιοτήτων για τις πρόωρες προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στα τέλη Ιουνίου μετά τον αιφνίδιο θάνατο του προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί

«Η εγγραφή των υποψηφίων για τις 14ες προεδρικές εκλογές ξεκίνησε σήμερα στις 08:00 (7:30 ώρα Ελλάδας) (…) στο υπουργείο Εσωτερικών και θα διαρκέσει πέντε ημέρες», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο Irna. Περισσότερα εδώ.

12:16 Κατηγορίες εναντίον των Ηνωμένων Εθνών από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ο τούρκος πρόεδρος καταφέρθηκε εναντίον των Ηνωμένων Εθνών την Τετάρτη, αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητα του παγκόσμιου διακυβερνητικού οργανισμού, υπό το πρίσμα της αποτυχίας του να σταματήσει τις μάχες στη Γάζα.

Απευθυνόμενος στα μέλη του κόμματός του ΑΚ δήλωσε: «Τα Ηνωμένα Έθνη δεν μπόρεσαν να προστατεύσουν ούτε το δικό τους προσωπικό ή τους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, πόσο μάλλον να σταματήσουν τη γενοκτονία».

Και πρόσθεσε: «Όχι μόνο η ανθρωπότητα αλλά και τα Ηνωμένα Έθνη πέθαναν μαζί με το πνεύμα της στη Γάζα».

12:07 Σε περισσότερους από 50 στόχους στη Γάζα επιτέθηκε η ισραηλινή αεροπορία την περασμένη ημέρα

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι διεξάγει αυτή τη στιγμή επιχειρήσεις στη βόρεια, κεντρική και νότια Γάζα.

Αυτό περιλαμβάνει τη Ράφα, την περιοχή όπου το Διεθνές Δικαστήριο έχει διατάξει το Ισραήλ να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Αναφέρει επίσης ότι κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία έπληξε περισσότερους από 50 στόχους στη Λωρίδα της Γάζας.

11:55 Η σουηδική αστυνομία διέλυσε καταυλισμό υπέρ της Παλαιστίνης σε πανεπιστήμιο στα νότια της χώρας

Η σουηδική αστυνομία διέλυσε έναν καταυλισμό έξω από ένα πανεπιστήμιο της νότιας Σουηδίας, όπου φιλοπαλαιστίνιοι φοιτητές είχαν κατασκηνώσει από τις 16 Μαΐου.

Η αστυνομία αναφέρει ότι περίπου 40 άτομα είναι ύποπτα για ανυπακοή στις δυνάμεις επιβολής του νόμου κατά τη διάρκεια της δράσης νωρίς το πρωί και βίντεο δείχνει την αστυνομία να μεταφέρει άτομα που αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή έξω από το Πανεπιστήμιο Lund.

Ο σουηδικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας SVT δήλωσε ότι στον καταυλισμό βρίσκονταν περίπου 100 άτομα.

11:44 Η χειρότερη χρονιά το 2023 σε ό,τι αφορά τις επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης

Το Safeguarding Health in Conflict Coalition αναφέρει ότι το έτος 2023 σημειώθηκαν οι περισσότερες επιθέσεις κατά της υγειονομικής περίθαλψης σε εμπόλεμες ζώνες από τότε που άρχισε να καταγράφει τέτοιες επιθέσεις πριν από 11 χρόνια.

Ο συνασπισμός, σε νέα έκθεσή του, εντόπισε 2.562 περιστατικά βίας κατά ή παρεμπόδισης της υγειονομικής περίθαλψης σε συγκρούσεις το 2023, αριθμός που σηματοδοτεί αύξηση κατά 25% σε σχέση με το 2022.

Ο μεγαλύτερος αριθμός επιθέσεων – περίπου 761 περιστατικά – καταγράφηκε στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

«Σε αρκετές περιπτώσεις, ολόκληρες οικογένειες που είχαν πολλά μέλη που ήταν επαγγελματίες υγείας σκοτώθηκαν σε μεμονωμένες επιθέσεις, συνήθως ενώ βρίσκονταν στο σπίτι τους», αναφέρει η έκθεση.

11:28 Οι γυναίκες και τα παιδιά της Γάζας αντιμετωπίζουν «εκμετάλλευση, κακοποίηση» στα υπερπλήρη καταφύγια

Εκτός σχολείου και ζώντας σε υπερπλήρη καταφύγια, τα παιδιά στη Γάζα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο βίας, εκμετάλλευσης και κακοποίησης, προειδοποιεί η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC).

«Δεν στερούνται μόνο την παιδική τους ηλικία, αλλά βιώνουν και ακραία τραύματα», δήλωσε η Ulrike Julia Wendt, συντονίστρια της IRC για την προστασία των παιδιών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, προσθέτοντας ότι τα νεαρά κορίτσια κινδυνεύουν να υποβληθούν σε πρόωρους ή αναγκαστικούς γάμους.

«Εάν ο πόλεμος συνεχιστεί και η εκπαίδευση παραμείνει διακεκομμένη χωρίς καθοδήγηση, πολλοί θα μεγαλώσουν χωρίς να κατανοούν την υγεία και τα δικαιώματά τους και ενδεχομένως να οδηγηθούν στην ομαλοποίηση της έμφυλης βίας», δήλωσε η Wendt, η οποία επέστρεψε πρόσφατα από ταξίδι στη Γάζα.

Στα υπερπλήρη καταφύγια, οι γυναίκες είναι επίσης ιδιαίτερα ευάλωτες στην κακοποίηση, πρόσθεσε η Wendt, συμπεριλαμβανομένης της βίας και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

11:11 Στο Ισραήλ για επισκευές η πλωτή προβλήτα Trident

Το Γραφείο Παλαιστινιακών Υποθέσεων των ΗΠΑ (OPA) αναφέρει ότι μέσα στις επόμενες 48 ώρες, η προβλήτα Trident θα απομακρυνθεί από την αγκυροβολημένη θέση της στις ακτές της Λωρίδας της Γάζας και θα ρυμουλκηθεί πίσω στο Ashdod του Ισραήλ, όπου η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει επισκευές.

Η πλωτή προβλήτα κατασκευάστηκε για να παραδίδει βοήθεια, αλλά έχει επικριθεί από ομάδες βοήθειας ως δαπανηρός και αναποτελεσματικός αντιπερισπασμός από το γεγονός ότι οι χερσαίες παραδόσεις είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να βοηθηθούν οι Παλαιστίνιοι στον θύλακα.

Σε ανάρτησή του στο Χ, το OPA ανέφερε ότι η προβλήτα υπέστη ζημιά όταν οι κακές καιρικές συνθήκες προκάλεσαν την αποκόλληση μέρους της από μια άλλη προβλήτα που βρίσκεται στην ακτή της Γάζας.

Εκτιμάται ότι θα χρειαστεί μια εβδομάδα για να επισκευαστεί πριν από την επανέναρξη της λειτουργίας της.

11:03 Αυστραλοί δημόσιοι υπάλληλοι καλούν την κυβέρνηση να σταματήσει τις εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ

Περισσότεροι από 300 δημόσιοι υπάλληλοι της Αυστραλίας υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή με την οποία καταδικάζουν τη συνενοχή της Αυστραλίας στη «γενοκτονία» του Ισραήλ στη Γάζα και καλούν την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Άντονι Αλμπανέζε να σταματήσει όλες τις στρατιωτικές εξαγωγές προς το Ισραήλ.

«Οι βόμβες που σκοτώνουν και ακρωτηριάζουν έναν πληθυσμό που αποτελείται σχεδόν κατά 80% από πρόσφυγες και σχεδόν κατά 50% από παιδιά, ρίχνονται από πολεμικά αεροσκάφη F-35 με εξαρτήματα που κατασκευάζονται αποκλειστικά στην Αυστραλία», αναφέρεται στην επιστολή.

«Η Rosebank Engineering στη Βικτώρια είναι η μόνη εταιρεία στον κόσμο που κατασκευάζει τον μηχανισμό που επιτρέπει στο F-35 να ρίχνει βόμβες», αναφέρεται.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι η Αυστραλία έχει αυξήσει τις εξαγωγές όπλων προς το Ισραήλ από την έναρξη των εχθροπραξιών, παρά το γεγονός ότι χώρες όπως ο Καναδάς, το Βέλγιο, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ολλανδία έχουν αναστείλει τις εξαγωγές όπλων προς το Ισραήλ.

Στη συνέχεια προειδοποιούσε ότι οι αυστραλοί κρατικοί αξιωματούχοι που δεν σταματούν τις εξαγωγές όπλων ή πυρομαχικών στο Ισραήλ μπορεί να είναι ποινικά υπεύθυνοι για συνέργεια σε εγκλήματα πολέμου.

10:43 Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας καταδικάζει τη «στοχευμένη» δολοφονία ιατρικού προσωπικού

Το υπουργείο κατήγγειλε το ισραηλινό στρατιωτικό χτύπημα σε ασθενοφόρο στη Ράφα που σκότωσε δύο τραυματιοφορείς της Εταιρείας Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης (PRCS) ενώ βρίσκονταν εν ώρα υπηρεσίας.

Το υπουργείο χαρακτήρισε την επίθεση «ειδεχθές έγκλημα» που επιβεβαιώνει την «πρόθεση του ισραηλινού στρατού να εκμηδενίσει» το σύστημα υγείας της Γάζας.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα, οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 493 εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, συμπεριλαμβανομένων νοσηλευτών, παραϊατρικών και γιατρών, ενώ πολλοί περισσότεροι έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με το υπουργείο.

10:31 ΟΗΕ: Οι παραδόσεις βοήθειας μειώθηκαν κατά 67% αφότου άρχισε η επιχείρηση του Ισραήλ στη Ράφα

Η ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται στη Λωρίδα της Γάζας έχει μειωθεί κατά τα δύο τρίτα αφότου οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις άρχισαν να διεξάγουν επιχειρήσεις στη Ράφα, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ο ΟΗΕ, που δεν σταματά να προειδοποιεί εναντίον του κινδύνου ο παλαιστινιακός θύλακος να βρεθεί αντιμέτωπο με λιμό.

«Η ποσότητα των τροφίμων και της άλλης βοήθειας που εισέρχεται στη Γάζα, ήδη ανεπαρκής για να καλύψει τις ραγδαία αυξημένες ανάγκες, συρρικνώθηκε περαιτέρω από την 7η Μαΐου», κατά 67%, τόνισε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA).

Κατά μέσο όρο, από την 7η Μαΐου ως προχθές Τρίτη εισέρχονταν στη Λωρίδα της Γάζας 58 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ από την 1η Απριλίου ως την 6η Μαΐου έφθαναν 176, διευκρίνισε. Περισσότερα εδώ.

10:16 Ο Γκαντζ αναμένεται να αποχωρήσει από την κυβέρνηση Νετανιάχου εντός ημερών

Το Channel 12 αναφέρει ότι ο Μπένι Γκαντζ μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ, θα ανακοινώσει πιθανότατα την αποχώρησή του από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου εντός λίγων ημερών.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Μπένι Γκαντζ απείλησε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση συνασπισμού του Ισραήλ εάν ο Νετανιάχου δεν παρουσίαζε ένα σχέδιο για τη μεταπολεμική διακυβέρνηση της Γάζας εντός εβδομάδων.

Το ισραηλινό κανάλι δημοσίευσε επίσης μια έκθεση βασισμένη σε μια τηλεοπτική έρευνα που έδειχνε ότι ο Νετανιάχου είχε ξεπεράσει τον Γκαντζ ως η προτιμώμενη επιλογή του κοινού για τον πρωθυπουργικό ρόλο. Αυτή ήταν η πρώτη φορά εδώ και ένα χρόνο που ο σημερινός πρωθυπουργός αξιολογήθηκε υψηλότερα από τον Γκαντζ.

10:00 Ανασύρθηκαν οι σοροί παλαιστίνιων νοσοκόμων

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου (PRCS) ανέσυρε τις σορούς δύο νοσοκόμων της που σκοτώθηκαν χθες το βράδυ στην περιοχή Tal as-Sultan της Ράφα.

Όπως αναφέραμε νωρίτερα, οι τραυματιοφορείς —Haitham Tubasi και Suhail Hassouna— σκοτώθηκαν όταν οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν το ασθενοφόρο τους, σύμφωνα με την PRCS.

«Οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις βομβάρδισαν σκόπιμα το όχημα του ασθενοφόρου παρά το γεγονός ότι έφερε το διεθνώς προστατευόμενο έμβλημα της Ερυθράς Ημισελήνου», ανέφερε η PRCS σε ανάρτησή της στο Χ.

Από τις 7 Οκτωβρίου, 19 γιατροί της PRCS έχουν σκοτωθεί στη Γάζα ενώ βρίσκονταν εν ώρα εργασίας, σύμφωνα με την οργάνωση.

09:46 Διαδήλωση κατά του πολέμου στη Γάζα στις Βρυξέλλες διαλύεται από την αστυνομία

Αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων και αντλιών εκτόξευσης νερού υπό πίεση χθες Τετάρτη για να διαλύσουν περίπου 300 ανθρώπους που διαδήλωναν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας μπροστά στην πρεσβεία του Ισραήλ στις Βρυξέλλες, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Προχθές Τρίτη συγκέντρωση στην ίδια τοποθεσία διαλύθηκε με τον ίδιο τρόπο, γεγονός που επέκριναν έντονα η Διεθνής Αμνηστία και η βελγική Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Ligue des droits humains, LDH).

Οι διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους φόραγαν παλαιστινιακά μαντίλια και κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες, συγκεντρώθηκαν χθες το απόγευμα μπροστά στην πρεσβεία, στο Ικλ, νότιο προάστιο της βελγικής πρωτεύουσας, φωνάζοντας μεταξύ άλλων «η κατοχή πρέπει να τελειώσει». Περισσότερα εδώ.

09:26 Ο Χαμενεΐ καλωσορίζει αμερικανούς φοιτητές στο υποστηριζόμενο από το Ιράν «Μέτωπο Αντίστασης»

Σε ανοιχτή επιστολή του προς τους φοιτητές διαδηλωτές στις ΗΠΑ, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ τους είπε ότι «έχουν πλέον σχηματίσει ένα παράρτημα του Μετώπου Αντίστασης».

Ο Χαμενεΐ περιέγραψε την επιστολή του ως «έκφραση της συμπάθειας και της αλληλεγγύης μας» με τους διαδηλωτές, οι οποίοι δημιούργησαν καταυλισμούς υπέρ της Παλαιστίνης σε πανεπιστημιουπόλεις στις ΗΠΑ αυτόν τον μήνα, μέχρι που αντιμετώπισαν βίαιη έξωση από τις αρχές.

«Το ευρύτερο Μέτωπο Αντίστασης που μοιράζεται τις ίδιες αντιλήψεις και συναισθήματα που έχετε σήμερα εσείς, διεξάγει τον ίδιο αγώνα εδώ και πολλά χρόνια σε ένα μέρος μακριά από εσάς», έγραψε ο Χαμενεΐ, αναφερόμενος στη συλλογή των πολιτοφυλακών και τρομοκρατικών ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν σε όλη τη Μέση Ανατολή.

09:13 Αιχμές της Albanese για Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Νίκι Χέιλι

Η Francesca Albanese, εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, έβαλε στο στόχαστρο την κορυφαία γυναίκα ηγέτη της ΕΕ, Ursula von der Leyen, και την πρόσφατη υποψήφια για την προεδρία των ΗΠΑ Nikki Haley.

Σε ανάρτησή της στο Χ, η Albanese δήλωσε ότι είναι «περήφανη» όταν μιλούν γυναίκες ηγέτες. Αλλά όχι πάντα.

«Μερικές φορές, ντρέπομαι οδυνηρά», συμπλήρωσε.

Η φον ντερ Λάιεν έχει δεχτεί δριμεία κριτική για την «ανεξέλεγκτη», όπως χαρακτηρίστηκε, υποστήριξή της προς το Ισραήλ κατά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης μιας επιστολής που υπογράφηκε από περισσότερους από 800 αξιωματούχους της ΕΕ, οι οποίοι επέκριναν την προφανή «αδιαφορία» της για τη σφαγή των Παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα.

Η Χέιλι, η οποία αποσύρθηκε από την προεδρική κούρσα τον Μάρτιο λόγω έλλειψης υποστήριξης, φωτογραφήθηκε γράφοντας «Finish Them!» σε ένα βλήμα ισραηλινού πυροβολικού ενώ επισκεπτόταν το Ισραήλ.

09:05 Μάχες μαίνονται στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Σφοδρές συγκρούσεις φαίνεται να βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ Παλαιστινίων μαχητών και ισραηλινών δυνάμεων στην πόλη Tubas, που βρίσκεται στα βόρεια της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Σε βίντεο που αναρτήθηκαν στο Telegram από πηγές τοπικών μέσων ενημέρωσης και επαληθεύτηκαν από το Al Jazeera, ακούγονται γρήγοροι πυροβολισμοί γύρω από την Tubas μετά την έφοδο των ισραηλινών δυνάμεων.

08:38 Ο έλεγχος του Διαδρόμου της Φιλαδέλφειας δεν θα σταματήσει τη Χαμάς να «ανασυγκροτήσει» τις δυνάμεις της

Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ο έλεγχος του Διαδρόμου Φιλαδέλφειας μεταξύ της Γάζας και των αιγυπτιακών συνόρων θα εμποδίσει τις παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες να εισάγουν όπλα στην περιοχή.

Ωστόσο, το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) και το Critical Threats Project (CTP) δήλωσαν ότι η Χαμάς «θα συνεχίσει τις προσπάθειές της να ανασυγκροτήσει δυνάμεις σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, παρά τις προσπάθειες αυτές».

Στην τελευταία τους κοινή αξιολόγηση του πεδίου μάχης, σημειώνουν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ήλεγχαν το 70% του Διαδρόμου μέχρι τις 22 Μαΐου. Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι η Χαμάς είχε χρησιμοποιήσει την περιοχή του για να εξαπολύει επιθέσεις με ρουκέτες τις τελευταίες εβδομάδες και πιθανότατα είχε υποθέσει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα απέφευγαν να διεξάγουν πλήγματα στην περιοχή από φόβο μήπως χτυπήσουν κατά λάθος το κοντινό αιγυπτιακό έδαφος, αναφέρουν οι ISW/CTP.

08:23 Πυρκαγιά ξέσπασε στην αγορά της Ραμάλα εν μέσω ισραηλινών επιδρομών

Εργαζόμενοι στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στην κατεχόμενη πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης έσβησαν πυρκαγιά σε κεντρική αγορά λαχανικών που προκλήθηκε από ισραηλινά πυρομαχικά, σύμφωνα με το Al Jazeera Arabic και το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για θύματα.

08:00 Ο Αιγύπτιος πρόεδρος ζήτησε να εμποδιστεί οποιαδήποτε «διά της βίας» μετακίνηση των κατοίκων της Γάζας

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι ζήτησε σήμερα από τη διεθνή κοινότητα να αποτρέψει οποιαδήποτε μετακίνηση «διά της βίας» των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας, στη διάρκεια του φόρουμ Κίνας- αραβικών χωρών στο Πεκίνο.

«Ζητώ από τη διεθνή κοινότητα να προσφέρει αμέσως μακροπρόθεσμη ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, να τερματίσει την ισραηλινή πολιορκία και να αποτρέψει οποιαδήποτε προσπάθεια να αναγκαστούν οι Παλαιστίνιοι να εγκαταλείψουν τη γη τους δια της βίας», δήλωσε ο Αιγύπτιος πρόεδρος σε ομιλία του.

07:37 Ο πρόεδρος της Κίνας εισηγείται «διευρυμένη» σύνοδο για την ειρήνη

Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ πρότεινε σήμερα να οργανωθεί «μεγάλη», «διευρυμένη» σύνοδος ειρήνης για την επίλυση της ένοπλης σύρραξης στη Λωρίδα της Γάζας, κατά την ομιλία με την οποία άνοιξε φόρουμ στο οποίο συμμετέχουν άραβες ηγέτες και διπλωμάτες στο Πεκίνο.

«Η Εγγύς Ανατολή είναι περιοχή με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, όμως μαίνεται ακόμη πόλεμος» εκεί, τόνισε, αναφερόμενος στη σύρραξη ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, που προσεχώς συμπληρώνει οκτώ μήνες.

«Ο πόλεμος δεν πρέπει να συνεχιστεί επ’ αόριστον. Η δικαιοσύνη δεν γίνεται να είναι πάντα απούσα», πρόσθεσε ο κινέζος πρόεδρος.

Υπενθυμίζοντας την ανάγκη, όπως το βλέπει, να υπάρξει «λύση δυο κρατών», ο Σι Τζινπίνγκ υπογράμμισε πως η Κίνα στηρίζει «σθεναρά τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους» και την «πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ».

07:26 Το Ισραήλ λέει πως κατέλαβε τον έλεγχο ζώνης στα σύνορα Γάζας – Αιγύπτου

Αψηφώντας τις επικρίσεις σε διεθνές επίπεδο, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν σήμερα την επίθεσή τους στη Ράφα, αφού ανακοίνωσαν χθες πως κατέλαβαν τον έλεγχο ουδέτερης ζώνης στρατηγικής σημασίας κατά μήκος των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου, όχι μακριά από την πόλη που έχει μετατραπεί πλέον στο νέο επίκεντρο του πολέμου με τη Χαμάς που προσεχώς θα συμπληρώσει οκτώ μήνες.

Τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος κατήγγειλε τον θάνατο δυο εργαζομένων της σε «απευθείας πλήγμα» του ισραηλινού στρατού εναντίον ασθενοφόρου της στον δυτικό τομέα της Ράφας.

Ταυτόχρονα, ο ισραηλινός στρατός ανέπτυξε δυνάμεις σε διάφορες πόλεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, έπειτα από «επίθεση» που διαπράχθηκε «με αυτοκίνητο» χθες βράδυ, η οποία στοίχισε τη ζωή σε δυο Ισραηλινούς στη Νάμπλους.

07:00 Νέες διαδηλώσεις στη Γαλλία για τη Γάζα για 3η συνεχόμενη νύχτα

Κάπου 4.500 άνθρωποι, σύμφωνα με υπολογισμούς της γαλλικής αστυνομίας, συγκεντρώθηκαν χθες Τετάρτη το βράδυ στο κέντρο του Παρισιού για να καταγγείλουν τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, για 3η συνεχόμενη βραδιά, διαπίστωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι διαδηλωτές, νέοι στην πλειονότητά τους, ανέμιζαν σημαίες της Παλαιστίνης και φώναζαν συνθήματα όπως «ζήτω ο αγώνας του παλαιστινιακού λαού», «αυτός δεν είναι πόλεμος, είναι γενοκτονία», «το Ισραήλ δολοφονεί τα παιδιά της Παλαιστίνης».

Από τις 18:00 (τοπική ώρα· 19:00 ώρα Ελλάδας) «συγκεντρώθηκαν 4.500 άνθρωποι», ανέφερε η αστυνομική διεύθυνση του Παρισιού, προσθέτοντας ότι «διαλύθηκαν στις 23:30 (00:30)». Διευκρίνισε ότι επεμβάσεις των δυνάμεων επιβολής της τάξης «απέτρεψαν την παρακώλυση της κυκλοφορίας» στην γαλλική πρωτεύουσα.

Sports in

Ασταμάτητος Καραλής έκανε νέο πανελλήνιο ρεκόρ με άλμα στα 5,93μ.

Ακόμη μία εντυπωσιακή εμφάνιση πραγματοποίησε ο Εμμανουήλ Καραλής ο οποίος έκανε ξανά πανελλήνιο ρεκόρ μέσα σε εννέα μέρες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024