Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Σε συναγερμό οι Αρχές ασφαλείας της Ευρώπης - Φοβούνται Ρωσικές δολιοφθορές σε υποδομές

Σε συναγερμό οι Αρχές ασφαλείας της Ευρώπης – Φοβούνται Ρωσικές δολιοφθορές σε υποδομές

Μια σειρά από γεγονότα, έχουν οδηγήσει τις χώρες της Ευρώπης στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία τους κάνει υβριδικό πόλεμο

Σε κατάσταση επιφυλακής έχουν τεθεί, σύμφωνα με τον Guardian, οι Αρχές ασφαλείας των Ευρωπαϊκών χωρών, υπό το φόβο Ρωσικών δολιοφθορών και εμπρησμών σε υποδομές, στον απόηχο μυστηριωδών επιθέσεων σε χώρες της Βαλτικής, στη Γερμανία και στη Μ. Βρετανία.

Μια τέτοια επίθεση έλαβε χώρα πριν λίγες ημέρες στο κατάστημα επίπλων και λευκών ειδών IKEA στην περιοχή του Βίλνιους της Λιθουανίας. Λίγοι σκέφτηκαν τότε πως θα υπήρχε ξένος δάκτυλος. Όμως, ο Πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλτ Τούσκ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο.

Αναφορά και στην Ελλάδα

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει το δημοσίευμα και στα απειλητικά e-mails που έλαβαν, χθες Τετάρτη, δεκάδες σχολεία της Αθήνας, κάποια εκ των οποίων εκκενώθηκαν. Αν και αποδείχθηκε φάρσα, η αστυνομία κατάφερε να εντοπίσει το ηλεκτρονικό στίγμα του αποστολέα σε ένα ρωσικό σέρβερ. Το μήνυμα ήταν σαφές: «διατάραξη της δημόσιας τάξης».

Που οδηγούν οι έρευνες

Οι ερευνητές εκτιμούν πως υπάρχει πιθανότητα ρωσικής εμπλοκής σε εμπρηστική επίθεση στο Ανατολικό Λονδίνο, στην καταστροφή ενός εμπορικού της Πολωνίας, σε μια απόπειρα δολιοφθοράς στη Βαυαρία, ενώ ισχυρίζονται ότι η Μόσχα είναι πίσω ακόμη και από αντισημιτικά γκράφιτι στο Παρίσι.

Οι κουκουλοφόροι είναι μια… καλή λύση, για να αποσταθεροποιηθεί μια χώρα

Αν και δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να συνδέει όλα αυτά τα γεγονότα μεταξύ τους. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η Ρωσία επιχειρεί με αυτό τον τρόπο να αποσταθεροποιήσει τη Δύση, που στηρίζει με πολιτικά, εξοπλιστικά και οικονομικά την Ουκρανία.

Θεωρούν, επίσης, πως στη σύγχρονη εποχή είναι αρκετά πρόσφορο μια χώρα να χρησιμοποιεί βάνδαλους για τέτοιου είδους δουλειές, αφού πληρώνονται λίγα χρήματα και δεν μπορούν να συνδεθούν με άλλα άτομα που πραγματοποιούν αντίστοιχες επιθέσεις.

Το θέμα συζητήθηκε και στις Βρυξέλλες

Οι ανησυχίες έχουν αρχίσει να εκφράζονται και σε πολιτικό επίπεδο, αφού οι υποψίες κατά τις Ρωσίας πληθαίνουν. Μάλιστα, το συγκεκριμένο ζήτημα συζητήθηκε στην τελευταία σύνοδο των υπουργών εξωτερικών στις Βρυξέλες, με αξιωματούχους από την Ολλανδία, τη Λιθουανία και την Εσθονία να εφιστούν την προσοχή για τα κενά στην ασφάλεια των χωρών.

Ένας υπουργός, μάλιστα, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε – σύμφωνα με τη Βρετανική εφημερίδα- ότι ανησυχούν βαθιά για ενδεχόμενη δολιοφθορά, που θα χρηματοδοτηθεί και θα οργανωθεί από τους πληρεξούσιους (proxies) της Μόσχας. Την ίδια ώρα, ο Εσθονός υπουργός έχει υποστηρίξει ανοικτά πως η χώρα του έχει πέσει θύμα κακόβουλης επίθεσης από τη Ρωσία.

«Αυξάνουμε την επαγρύπνησή μας», δήλωσε ο Γένς Στόλτεμπεργκ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, έδειξε επίσης τη Μόσχα. «Είδαμε αρκετές συλλήψεις σε όλη τη συμμαχία και σε διάφορες συμμαχικές χώρες του ΝΑΤΟ ανθρώπων που κατηγορούνται για εμπρησμό ή σαμποτάζ», δήλωσε. «Αλλά αυτό που μπορώ να πω είναι ότι έχουμε δει αυξημένη δραστηριότητα των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών σε όλη τη συμμαχία. Ως εκ τούτου, έχουμε αυξήσει την επαγρύπνησή μας», πρόσθεσε ο επικεφαλής της βορειοατλαντικής συμμαχίας.

Η Μόσχα απορρίπτει τους ισχυρισμούς

Για όλα αυτά τα περιστατικά, έχουν γίνει αρκετές συλλήψεις στις Ευρωπαϊκές χώρες και η Ρωσία, παρότι πλέον κατηγορείται σχεδόν απροκάλυπτα, δεν προβαίνει σε κάποιου είδους σχολιασμό. Στη μόνη περίπτωση που το έπραξε, ήταν για να καυτηριάσει τη θέση που διατυπώθηκε από τον Ντόναλτ Τούσκ για τον εμπρησμό στο εμπορικό κέντρο της Βαρσοβίας. Τότε, η Ρωσική πρεσβεία αρκέστηκε στο να χαρακτηρίσει τα λεγόμενα του  Πολωνού Πρωθυπουργού «σενάρια επιστημονικής φαντασίας».

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024