Χαμάς: Ποιος είναι ο μασκοφόρος εκπρόσωπος Αμπού Ομπέιντα – Έχει γίνει σύμβολο της παλαιστινιακής αντίστασης
Ο Αμπού Ομπέιντα, στρατιωτικός εκπρόσωπος της Χαμάς, είναι γνωστός για τους τηλεοπτικούς λόγους του, ενώ αποτελεί στόχο για το Ισραήλ
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζεται αδιάκοπα από τον Οκτώβριο του 2023 ενώ δεν φαίνεται στον κοντινό ορίζοντα πώς μπορεί να τελειώσει.
Η Χαμάς αναδεικνύεται σε «Λερναία Ύδρα», με αναλυτές, ακόμη και του δυτικού κόσμου, να εξηγούν ότι η παλαιστινιακή οργάνωση ανασυντάσσεται και κερδίζει διαρκώς υποστήριξη ακόμη και στη Δυτική Όχθη επειδή είναι η κορυφαία οργάνωση της παλαιστινιακής αντίστασης στη Λωρίδα.
Ο Αμπού Ομπέιντα αποτελεί μια θρυλική μορφή για την παλαιστινιακή αντίσταση
Για παράδειγμα το Ισραήλ είχε ανακοινώσει μήνες πριν ότι την είχε «εξαρθρώσει» στον βόρειο τομέα, ωστόσο παρατηρητήρια πολέμου τονίζουν ότι οι μάχες ακόμη και σήμερα συνεχίζονται σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας – και στη βόρεια πλευρά.
Οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ, το ένοπλο τμήμα της Χαμάς, δεν έχουν ηττηθεί, ενώ όπως φάνηκε και στις απελευθερώσεις ομήρων κατά τη διάρκεια της συμφωνίας εκεχειρίας απολαμβάνουν τη στήριξη μεγάλου τμήματος του ντόπιου άμαχου πληθυσμού.
Εμβληματική φιγούρα
Το Middle East Eye, σε ρεπορτάζ του, αναφέρεται σε μια από τις πιο εμβληματικές φιγούρες της παλαιστινιακής αντίστασης, τον στρατιωτικό εκπρόσωπο των Ταξιαρχιών Αλ Κασάμ, τον Αμπού Ομπέιντα.
Ο μασκοφόρος με κεφίγια εκπρόσωπος αποτελεί στόχο για το Ισραήλ, ενώ δεν είναι γνωστή η πραγματική ταυτότητά του.
Σύμφωνα με το αραβικό μέσο, έχει γίνει ήρωας για πολλούς στον αραβόφωνο κόσμο, με το όνομά του να ακούγεται σε συνθήματα φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων και να υπάρχουν τραγούδια προς τιμή του.
Ο ισραηλινός στρατός θέλει να τον εξολοθρεύσει. Το σπίτι του έχει βομβαρδιστεί τρεις φορές, ενώ το Ισραήλ έχει δεσμευτεί ότι «η μάσκα του δεν θα τον σώσει από τη μοίρα του».
Μάλιστα, ο Αβιχάι Αντράι, αραβόφωνος εκπρόσωπος των IDF, έχει κάνει σχετική ανάρτηση στο Χ για τον Αμπού Ομπέιντα, λέγοντας ότι πίσω από το ψευδώνυμο Αμπού Ομπέιντα, βρίσκεται ο Χουντάιφα αλ-Καλούτ.
Δείτε τη σχετική ανάρτηση:
#عاجل هذا هو المدعو حذيفة كحلوت الذي يتستر وراء كنية أبو عبيدة وهو يتستر كذلك وراء كوفيته الحمراء. تمامًا مثلما تتستر حماس وراء المنشآت المدنية لإطلاق القذائف الصاروخية باتجاه إسرائيل. هو وغيره من قادة #دواعش_حماس يحبون التستر داخل الأنفاق ووراء النساء والأطفال، وكذلك وراء… pic.twitter.com/FmtuByc7Bv
— افيخاي ادرعي (@AvichayAdraee) October 25, 2023
Ποιος είναι ο Αμπού Ομπέιντα και πού γεννήθηκε
Οι πληροφορίες για τον Αμπού Ομπέιντα και τη ζωή του πριν από τον πόλεμο είναι περιορισμένες.
Το 2005, είπε σε δημοσιογράφο ότι η οικογένειά του εκδιώχθηκε βίαια από σιωνιστικές πολιτοφυλακές από την ιστορική Παλαιστίνη το 1948, φτάνοντας σε ένα χωριό στη Λωρίδα της Γάζας, το οποίο δεν κατονόμασε.
Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης, άφησε να εννοηθεί ότι ήταν λίγο πάνω από 20 ετών, γεγονός που υποδηλώνει ότι γεννήθηκε στις αρχές έως τα μέσα της δεκαετίας του 1980.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Χαμάς δεν έχει αποκαλύψει ποτέ το όνομα, το πρόσωπο ή προσωπικές λεπτομέρειες για τον Αμπού Ομπέιντα.
Το 2014, πηγές της οργάνωσης δήλωσαν ότι μόνο λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν την πραγματική του ταυτότητα. Το Αμπού Ομπέιντα είναι ένα ψευδώνυμο που χρησιμοποιεί από την πρώτη του εμφάνιση κατά τη διάρκεια της δεύτερης παλαιστινιακής Ιντιφάντα, η οποία διήρκεσε από το 2000 έως το 2005.
Το όνομά του είναι πιθανότατα μια αναφορά στον Αμπού Ουμπάιντα ιμπν αλ-Τζάραχ, στενό σύντροφο του προφήτη Μωάμεθ και διάσημο μουσουλμάνο διοικητή.
Ποιος είναι ο ρόλος του στη Χαμάς
Η πρώτη γνωστή εμφάνιση του Αμπού Ομπέιντα ως εκπροσώπου των Ταξιαρχιών Αλ Κάσαμ έγινε το 2004. Έδωσε συνέντευξη Τύπου τον Οκτώβριο του ίδιου έτους για να ενημερώσει για το πεδίο της μάχης κατά τη διάρκεια μιας ισραηλινής χερσαίας επίθεσης στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.
Έκτοτε συνέχισε να ενεργεί ως στρατιωτικός εκπρόσωπος, δίνοντας συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης και δημοσιεύοντας προηχογραφημένες ομιλίες μέσω της ιστοσελίδας της Χαμάς και άλλων διαδικτυακών πλατφορμών.
Ως εκ τούτου, ο Αμπού Ομπέιντα είναι το πρώτο και μοναδικό στέλεχος της Χαμάς που έχει αναλάβει τον ρόλο του στρατιωτικού εκπροσώπου, ο οποίος αποτελεί μέλος του γραφείου μέσων ενημέρωσης της ομάδας, το οποίο ιδρύθηκε επίσημα το 2004.
Οι εμφανίσεις του στα μέσα ενημέρωσης συνδέονται συχνά με στρατιωτικές αντιπαραθέσεις με το Ισραήλ: σπάνια μιλάει εκτός πολέμου.
Είχε ανακοινώσει τη σύλληψη του Ισραηλινού στρατιώτη Σαλίτ το 2006
Ένα από τα κύρια καθήκοντα του Αμπού Ομπέιντα είναι να ανακοινώνει τα στρατιωτικά επιτεύγματα της οργάνωσης.
Η πρώτη του σημαντική εμφάνιση έγινε το 2006, όταν ανακοίνωσε τη σύλληψη του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ.
Ήταν επίσης ο πρώτος που ανακοίνωσε τη σύλληψη ενός άλλου στρατιώτη, του Σαούλ Αρόν, κατά τη διάρκεια του ισραηλινού πολέμου στη Γάζα το 2014, και αποκάλυψε τον αριθμό της ταυτότητάς του σε ένα καταγεγραμμένο βίντεο.
Αρχικά, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν ότι ο Αρόν είχε απαχθεί, πριν δηλώσουν αργότερα ότι είχε σκοτωθεί από τη Χαμάς και ότι η σορός του κρατούνταν από την οργάνωση.
«Πώς ο εχθρός κρύβει την εξαφάνιση του στρατιώτη Σαούλ Αρόν, του οποίου ο αριθμός ταυτότητας είναι 6092065;», δήλωσε ο Αμπού Ομπέιντα. «Αυτός ο στρατιώτης είναι τώρα αιχμάλωτος που κρατείται από τη Χαμάς», είχε πει.
Επίσης, κατά τη διάρκεια του πολέμου του 2014, ο Αμπού Ομπέιντα ανακοίνωσε ότι ο Μοχάμεντ Ντέιφ, ο γενικός διοικητής των Ταξιαρχιών Αλ Κασάμ, επέζησε από ισραηλινή απόπειρα δολοφονίας, μετά από πολλές εικασίες των μέσων ενημέρωσης σχετικά με την τύχη του.
Περιστασιακά έχει προβεί σε δηλώσεις εκτός πολέμου, όπως το 2022, όταν σχολίασε την εκ νέου σύλληψη έξι Παλαιστίνιων κρατουμένων που είχαν αποδράσει από ισραηλινή φυλακή.
Ορκίστηκε ότι η Χαμάς θα απελευθερώσει και τους έξι κρατούμενους κατά τη διάρκεια μιας μελλοντικής συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων με το Ισραήλ.
«Οι Ταξιαρχίες Αλ Κάσαμ λένε ξεκάθαρα ότι αν οι ήρωες της ‘σήραγγας της ελευθερίας’ απελευθερώθηκαν από το υπέδαφος αυτή τη φορά, εμείς υποσχόμαστε σε αυτούς και στους ελεύθερους κρατούμενους μας ότι θα απελευθερωθούν σύντομα, Θεού θέλοντος, πάνω από το έδαφος».
Ποιος ήταν ο ρόλος του στις 7 Οκτωβρίου
Ορισμένες από τις πιο σημαντικές ομιλίες του Αμπού Ομπέιντα έγιναν μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και τον επακόλουθο ισραηλινό πόλεμο στη Γάζα.
Δύο ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου, προειδοποίησε σε ομιλία του ότι ένας Ισραηλινός αιχμάλωτος θα εκτελείται για κάθε ισραηλινό βομβαρδισμό κατοικίας που στεγάζει αθώους πολίτες. Η απειλή αυτή δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.
Λίγες ημέρες αργότερα, σε άλλη ομιλία του είπε ότι ο σχεδιασμός για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου ξεκίνησε το 2021, μετά τον 11ήμερο πόλεμο του Μαΐου εκείνης της χρονιάς.
Περίπου 4.500 μέλη της οργάνωσης συμμετείχαν στην εκτέλεση της επιχείρησης, είπε, συμπεριλαμβανομένων 3.000 που συμμετείχαν στο έδαφος.
Ο Αμπού Ομπέιντα ανέλυσε επίσης λεπτομερώς τους στόχους της επίθεσης, που ονομάστηκε «Κατακλυσμός του Αλ-Άκσα». Ο κύριος στόχος, είπε, ήταν η καταστροφή της Μεραρχίας της Γάζας του ισραηλινού στρατού, η οποία αποτελούσε μέρος της Νότιας Διοίκησης.
Άλλοι στόχοι περιλάμβαναν στρατιωτικές θέσεις που υπάγονταν στη συγκεκριμένη μεραρχία και πέραν αυτής, μεταξύ άλλων μέσα σε 22 κιμπούτς που περιβάλλουν τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τον Αμπού Ομπέιντα.
«Η στρατηγική εξαπάτηση, ο στρατιωτικός σχεδιασμός και η εκθαμβωτική εκτέλεση (σ.σ. της επιχείρησης) έχουν σοκάρει αυτόν τον εχθρό», δήλωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του.
«Ο εχθρός γνωρίζει ότι υπέστη μια σοβαρή στρατηγική αποτυχία… Μετά από αυτή την ηχηρή και πρωτοφανή αποτυχία, διαπράττουν τώρα τα πιο φρικτά εγκλήματα εναντίον αθώων πολιτών».
Έχει επικρίνει τους Άραβες ηγέτες – «Θεός φυλάξοι»
Μια από τις πιο διάσημες ομιλίες του έγινε στις 28 Οκτωβρίου, όταν επέκρινε τους Άραβες ηγέτες για την αδυναμία τους να φέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.
«Θεός φυλάξοι», είπε, «οι Παλαιστίνιοι να ζητήσουν από τους Άραβες ηγέτες να επέμβουν στρατιωτικά στη Γάζα – αλλά η ανικανότητά τους να φέρουν ακόμη και προμήθειες ανακούφισης είχε εκπλήξει τη Χαμάς».
Η φράση «Θεός φυλάξοι» έγινε αργότερα σύνθημα που χρησιμοποιείται ευρέως από τους Άραβες για να αναφερθούν στην απροθυμία των κρατών τους να παρέμβουν κατά των ισραηλινών επιθέσεων.
Γιατί καλύπτει το πρόσωπό του με την κόκκινη κεφίγια;
Σε όλες τις εμφανίσεις του, ο Αμπού Ομπέιντα είναι πάντα ντυμένος με στρατιωτική στολή και με καλυμμένο το πρόσωπό του, γεγονός που του χάρισε τον τίτλο «ο μασκοφόρος» στον αραβόφωνο κόσμο.
Από τότε που έγινε διάσημος, το κάλυμμα του προσώπου του ήταν πάντα αυτό της παραδοσιακής αραβικής κάλυψης κεφαλής, σε κόκκινο χρώμα και γνωστής ως κεφίγια μεταξύ των Παλαιστινίων.
Η κόκκινη κεφίγια χρησιμοποιείται εδώ και καιρό από τα μέλη της Χαμάς για την κάλυψη του προσώπου τους, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων διοικητών της οργάνωσης, του Γιασέρ Αλ-Ναμρούτι και του Εμάντ Ακέλ, οι οποίοι σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις το 1993.
Ο Μοχάμεντ Ντέιφ, ο σημερινός γενικός διοικητής, κάλυψε επίσης το πρόσωπό του με μια κόκκινη κεφίγια στην τελευταία γνωστή εμφάνισή του στα μέσα ενημέρωσης, που δημοσιεύθηκε το 2005.
Τι σκέφτεται ο κόσμος για τον Αμπού Ομπέιντα
Ο Αμπού Ομπέιντα, που θεωρείται σύμβολο της παλαιστινιακής αντίστασης, έχει αποκτήσει καθεστώς ήρωα στον αραβόφωνο κόσμο, όπου η Χαμάς απολαμβάνει ευρείας υποστήριξης.
Οι φλογεροί και εύγλωττοι λόγοι του, ο τόνος αυτοπεποίθησης και η ινκόγκνιτο ταυτότητά του έχουν συμβάλει στη δημοτικότητά του.
Τα λόγια του συχνά υποστηρίζονται από αποδεικτικά βίντεο με επιθέσεις της Χαμάς σε ισραηλινούς στόχους, γεγονός που ενισχύει την αξιοπιστία του και την εμπιστοσύνη του κοινού στις δηλώσεις του.
Σε όλη την περιοχή, προσμένουν τις ομιλίες του: οι γάμοι διακόπτονται για να μπορούν οι καλεσμένοι να τον ακούσουν, ενώ τα παιδιά είναι συχνά κολλημένα στις οθόνες καθ’ όλη τη διάρκεια των λόγων του.
Σύμφωνα με τo Middle East Eye, μια ομιλία του Αμού Ομπέιντα τράβηξε ακόμη και την προσοχή του σεΐχη Χαμάντ μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι, πρώην κυβερνήτη του Κατάρ, κατά τη διάρκεια ενός ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ Παλαιστίνης και Ιράν.
Έπειτα, υπάρχουν και τα τραγούδια, τα οποία περιλαμβάνουν στίχους όπως «Αμπού Ομπέιντα, η θέληση είναι ισχυρή και τα λόγια σου είναι σφαίρες».
Πώς βλέπει το Ισραήλ τον Αμπού Ομπέιντα
Οι ομιλίες και οι δηλώσεις του Αμπού Ομπέιντα παρακολουθούνται τακτικά από το ισραηλινό κοινό, όπου η ταυτότητά του αποτελεί αντικείμενο εικασιών.
Κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα το 2014, ο ισραηλινός ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet δημοσίευσε το όνομα «Χουντάιφα Σαμίρ Αμπντάλα αλ-Καλούτ» και μια φωτογραφία που υποτίθεται ότι ήταν του Αμπού Ομπέιντα. Η Χαμάς διέψευσε το δημοσίευμα.
Το Ynet δήλωσε ότι η προσπάθεια αποκάλυψης της ταυτότητάς του υποδηλώνει την επιθυμία να «αφαιρεθεί η αύρα γύρω του» ως ένα από τα πιο σημαίνοντα στελέχη της Χαμάς.
Όπως προαναφέραμε, τον Οκτώβριο του 2023 ο αραβόφωνος εκπρόσωπος των IDF χρησιμοποίησε το ίδιο όνομα και την ίδια φωτογραφία για τον Αμπού Ομπέιντα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ynet, το σπίτι του Αμπού Ομπέιντα, που φέρεται να βρίσκεται στην Τζαμπάλια, βομβαρδίστηκε τρεις φορές το 2008, το 2012 και το 2014. Το ισραηλινό μέσο αναφέρει επίσης ότι απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις θρησκευτικές σπουδές από το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας το 2013 και ετοιμαζόταν για διδακτορικό.
Το Middle East Eye δεν μπόρεσε να επαληθεύσει καμία από τις λεπτομέρειες που δημοσιεύτηκαν για τον Αμπού Ομπέιντα στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.
Κυρώσεις από τις ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στον Αμπού Ομπέιντα τον Απρίλιο του 2024, κατονομάζοντάς τον ως «επικεφαλής του πληροφοριακού πολέμου» της Χαμάς.
Το υπουργείο Οικονομικών του αναγνώρισε ότι ηγείτο «του τμήματος επιρροής στον κυβερνοχώρο των Ταξιαρχιών Αλ Κασάμ» και πρόσθεσε ότι συμμετείχε στην «προμήθεια διακομιστών και διευθύνσεις διαδικτύου στο Ιράν για τη φιλοξενία του επίσημου ιστότοπου των Ταξιαρχιών Αλ Κασάμ σε συνεργασία με ιρανικά ιδρύματα».
Η Χαμάς δεν σχολίασε τις αμερικανικές κυρώσεις και τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν σχετικά με τις υποτιθέμενες δραστηριότητες του Αμπού Ομπέιντα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις