Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
«Μη προσιτή» - Δυσοίωνο το μέλλον της στέγασης ακόμα και από τα μάτια των οικονομολόγων

«Μη προσιτή» – Δυσοίωνο το μέλλον της στέγασης ακόμα και από τα μάτια των οικονομολόγων

Μας λείπουν περίπου 2 με 7 εκατομμύρια σπίτια, σύμφωνα με μια εκτίμηση

Αν υπήρχε μια λέξη για να περιγράψει συνοπτικά την εικόνα της στέγασης αυτή την περίοδο, αυτή θα ήταν «μη οικονομικά προσιτή».

Αυτό φαίνεται να συμβαίνει σύμφωνα μάλιστα και με τον ανώτερο οικονομολόγο της Redfin, Chen Zhao, ο οποίος νωρίτερα αυτή την εβδομάδα είπε: «Η έλλειψη προσιτής στέγης είναι πραγματικά η ιστορία στην αγορά ακινήτων αυτή τη στιγμή».

Σε συνέντευξή του στο CNBC, ο Zhao δημοσίευσε στοιχεία τα οποία διαπίστωσαν ότι οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 6,5% τον Μάρτιο σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα.

«Δεν φαίνεται να υπάρχει μεγάλη ανακούφιση στον ορίζοντα όσον αφορά την αύξηση των τιμών των κατοικιών», είπε στο Fortune. «Για τον μέσο καταναλωτή, αυτό που πραγματικά σημαίνει είναι ότι, εφόσον το απόθεμα είναι πολύ περιορισμένο, όπως ήταν τα τελευταία δύο χρόνια περίπου, οι τιμές των κατοικιών φαίνεται ότι θα συνεχίσουν να ανατιμώνται με γρήγορους ρυθμούς».

Μας λείπουν περίπου 2 με 7 εκατομμύρια σπίτια, σύμφωνα με μια εκτίμηση

Και τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων που εκτοξεύτηκαν από τα χαμηλά πανδημίας τους εξάντλησαν την υπάρχουσα προσφορά επειδή κανείς δεν θέλει να πουλήσει το σπίτι του και να εγκαταλείψει ένα χαμηλό επιτόκιο στεγαστικών δανείων για ένα σημαντικά υψηλότερο στο τρέχον περιβάλλον.

Αυτός είναι εν μέρει ο λόγος που οι υπάρχουσες πωλήσεις κατοικιών μειώθηκαν σε χαμηλό σχεδόν 30 ετών πέρυσι και εξακολουθούν να μειώνονται.

Οι εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών μειώθηκαν κατά 7,7% τον Απρίλιο από τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, και όλες οι περιοχές σε όλη τη χώρα είδαν μηνιαία και ετήσια μείωση στις υπογραφές συμβολαίων. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα επίπεδα αποθέματος είναι καλύτερα από πέρυσι, αλλά εξακολουθούν να είναι χαμηλότερα από τις τυπικές ανοιξιάτικες εποχές.

«Ο αντίκτυπος της κλιμάκωσης των επιτοκίων καθ’ όλη τη διάρκεια του Απριλίου περιόρισε την αγορά κατοικίας, ακόμη και με περισσότερα αποθέματα στην αγορά», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της National Association of Realtors Lawrence Yun.

Τα στεγαστικά δάνεια

Μια μείωση των επιτοκίων από τη Fed θα μειώσει τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, τα οποία από την τελευταία ημερήσια ανάγνωση βρίσκονται στο 7,29%—κάτω από το υψηλό άνω των δύο δεκαετιών που επιτεύχθηκε τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, λίγο πάνω από το 8%, αλλά σημαντικά υψηλότερα από τα ποσοστά κάτω του 3% που παρατηρήθηκαν σε όλη την πανδημία.

Αλλά εδώ είναι το θέμα: Λίγη περισσότερη προσφορά (η οποία αναμένεται να βγει στην αγορά καθώς τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων θα χαλαρώσουν) δεν θα τα λύσει όλα. «Οι τιμές των κατοικιών φτάνουν σε υψηλά ρεκόρ, αλλά ο ρυθμός των κερδών θα πρέπει να επιβραδυνθεί με περισσότερη προσφορά», είπε ο Yun. «Ωστόσο, η προοπτική για μετρήσιμες μειώσεις των τιμών των κατοικιών φαίνεται ελάχιστη».

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024