Στην μετακίνηση παιδοαναισθησιολόγου για την κάλυψη έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών του νοσκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» προχώρησε η διοίκηση. Έτσι, από την Δευτέρα 3 Ιουνίου θα πραγματοποιούνται κανονικά τα προγραμματισμένα τακτικά χειρουργεία, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της διοίκησής του, την οποία δημοσίευσε στο Χ και ο Υπουργός υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Σκληρή κόντρα

Υπενθυμίζεται πως για το θέμα της υποστελέχωσης του νοσοκομείου είχε προηγηθεί διένεξη, με τους εργαζόμενους και τις ενώσεις από τη μια πλευρά και τη διοίκηση και τον Υπουργό Υγείας από την άλλη.

Οι γιατροί προχώρησαν σε κινητοποιήσεις, ενώ ο Υπουργός υγείας ήθελε να βάλει στο παιχνίδι τους ιδιώτες

Οι εργαζόμενοι είχαν προκηρύξει απεργίες, οι οποίες κρίθηκαν παράνομες και έτσι προχώρησαν σε στάσεις εργασίας, διαμαρτυρόμενοι για το χρόνιο πρόβλημα της έλλειψης αναισθησιολόγων, της υπερεφημέρευσης και της εξοντωτικής εργασίας.

Από την άλλη, ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε υποστηρίξει δημόσια πως δεν θα διστάσει να απευθυνθεί στον ιδιωτικό τομέα, ούτως ώστε να αμβλυνθεί το πρόβλημα.

Και στη μέση τα παιδιά

Πάντως, σε όλη αυτή τη διένεξη, τα μόνα αθώα θύματα ήταν τα παιδιά. Η λίστα αναμονής για ένα τακτικό χειρουργείο περιλαμβάνει περίπου 2.000 παιδιά (μόνο για το συγκεκριμένο παιδιατρικό νοσοκομείο), ένα νούμερο που σίγουρα δεν θα δούμε να μειώνεται σύντομα. Η δε αναμονή για μια τακτική εγχείρηση είναι από έξι μήνες έως ένα χρόνο.

«Η αναμονή των παιδιών τους δημιουργεί προβλήματα υγείας», είχε υποστηρίξει, μιλώντας για το πρόβλημα, γιατρός του νοσοκομείου

Όπως  χαρακτηριστικά είχε πει στο MEGA προ ημερών ο ενταντικολόγος του νοσοκομείου, Λάμπρους Μπάνος: «Και αναισθησιολόγοι να έρθουν και να διοριστούν, αν δε γίνουν μαζικές προσλήψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, τα χειρουργεία θα παραμείνουν κλειστά. Αυτά τα 2.000 παιδιά είναι τακτικά χειρουργικά περιστατικά, όμως μέσα από αυτήν την αναμονή, το χειρουργικό πρόβλημα δημιουργεί συνέπειες για την υγεία τους και καταλήγουν να γίνουν έκτακτα περιστασιακά».