Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών: Η μακροπρόθεσμη στρατηγική που προάγει ένα μέλλον βιωσιμότητας και ευημερίας

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών: Η μακροπρόθεσμη στρατηγική που προάγει ένα μέλλον βιωσιμότητας και ευημερίας

Μείωση των εκπομπών άνθρακα, φωτοβολταϊκά πάρκα, μία ολοκληρωμένη Πολιτική Βιώσιμης Ανάπτυξης για ένα καλύτερο, πιο «πράσινο» μέλλον.

Τα τελευταία χρόνια ο όρος «βιώσιμη ανάπτυξη» ακούγεται εντονότερα στον δημόσιο διάλογο, καθώς οι εταιρείες, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους ή τη βιομηχανία στην οποία ανήκουν, αναγνωρίζουν όλο και περισσότερο την ευθύνη στο να συμβάλλουν στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) που έχει θέσει ο ΟΗΕ, προωθώντας πρακτικές και συνεργασίες που αντιμετωπίζουν παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η κλιματική κρίση και η λειψυδρία, οι συγκρούσεις, η φτώχεια, και η ανισότητα. Κάπως έτσι, η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί πλέον μία θεμελιώδη αρχή για τη μακροπρόθεσμη στρατηγική πολλών εταιρειών, μία αρχή η οποία ενσωματώνεται σε κάθε επίπεδο λειτουργίας τους.

Μάλιστα, σε αυτές τις εταιρείες συγκαταλέγεται και η εταιρεία τουΔιεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, η οποία αξιοποιώντας τη βιώσιμη ανάπτυξη ως κινητήρια δύναμη, όχι μόνο διατηρεί την ανταγωνιστικότητά της, αλλά συμμετέχει ενεργά και στη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για τη δημιουργία δικαιότερων, βιώσιμων οικοσυστημάτων. Έχοντας διαμορφώσει ένα σύγχρονο μοντέλο ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς, επιδιώκει έμπρακτα τη δημιουργία βιώσιμης αξίας για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη της, ενώ μέσω της επιχειρηματικής της δραστηριότητας, η οποία έχει ηθικά και περιβαλλοντικά βιώσιμο πρόσημο, διαμορφώνει αμοιβαία οφέλη για την ίδια την εταιρεία, το περιβάλλον, τους ανθρώπους, αλλά και την κοινωνία εν γένει.

Μία πολύπλευρη Πολιτική Βιώσιμης Ανάπτυξης που συμβαδίζει με τους SDGs

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως η εταιρική Πολιτική Βιώσιμης Ανάπτυξης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών αναθεωρείται τακτικά, προκειμένου να αντανακλά και να συμβαδίζει απόλυτα με τις αναδυόμενες τάσεις βιώσιμης ανάπτυξης και με τα παγκόσμια πρότυπα. Η Πολιτική Βιώσιμης Ανάπτυξης προβλέπει την ετήσια Ανάλυση Ουσιαστικότητας και το σχετικό Σχέδιο Δράσης, το οποίο εγκρίνεται από την ανώτερη διοίκηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, ενώ ανακοινώνεται μέσω του Αnnual & Sustainability Report.

Οι 17 στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ σχετίζονται άμεσα με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του ΔΑΑ, καθώς τα θέματα βιωσιμότητας της Εταιρείας Αεροδρομίου έχουν άμεσο αντίκτυπο στους περισσότερους στόχους. Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με τη δέσμευση της εταιρείας αεροδρομίου για το Παγκόσμιο Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών, ο ΔΑΑ υιοθετεί και υποστηρίζει τις σχετικές αρχές βιώσιμης ανάπτυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τις Εργασιακές Σχέσεις, τις Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις και την Αντιμετώπιση της Διαφθοράς.

Καινοτόμες πρωτοβουλίες βιωσιμότητας που αποσκοπούν σε ένα «πράσινο» μέλλον

Διανύοντας μία εξαιρετικά κρίσιμη εποχή για το μέλλον του πλανήτη, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών εφαρμόζει ένα ευρύ πλέγμα πρωτοβουλιών, πρακτικών και δράσεων, υιοθετώντας διαδικασίες που ξεπερνούν την απλή εταιρική συμμόρφωση.

Μάλιστα, από την ίδρυση του προγράμματος είναι ενεργό μέλος στο εθελοντικό πρόγραμμα για τη Διαχείριση & Μείωση των Εκπομπών Άνθρακα των Αεροδρομίων (Airport Carbon Accreditation) του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων της Ευρώπης (ACI Europe), ενώ από το 2016 είναι το πρώτο αεροδρόμιο με Ουδέτερο Ισοζύγιο Άνθρακα στην Ελλάδα. Επιπλέον, το 2023 η εταιρεία πιστοποιήθηκε στο στάδιο 4+ «Μετάβαση» του συγκεκριμένου προγράμματος, λαμβάνοντας μία πιστοποίηση που αποτελεί αποτέλεσμα μίας σειράς δράσεων, κυρίως του υπολογισμού των εκπομπών άνθρακα από περισσότερες πηγές, αλλά και της σύνταξης ενός σχεδίου δράσης για τρίτα μέρη, με στόχους και μέτρα για τη μείωση των εκπομπών τους.

Επίσης, το 2019 ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ανέλαβε έναν φιλόδοξο, αλλά εφικτό στόχο, με την πρωτοβουλία «Route 2025». Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αφορά στην επίτευξη μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα (NetZero Carbon) για τις εκπομπές -υπό τον άμεσο έλεγχό του-, μέχρι το 2025, πολύ πριν από τον στόχο του 2050, ο οποίος έχει ανακοινωθεί από τo ACI EUROPE. Πώς θα επιτευχθεί αυτό; Καταναλώνοντας μόνο καθαρή, ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια, η οποία θα παράγεται αποκλειστικά εντός των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου, και επιπλέον, μηδενίζοντας τις εκπομπές άνθρακα από την κατανάλωση καυσίμων.

Οι πρωτοβουλίες του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών για ένα πιο «πράσινο» και βιώσιμο μέλλον δεν περιορίζονται μόνο στις παραπάνω. Τον Απρίλιο του 2023, ο ΔΑΑ εγκαινίασε το μεγαλύτερο αυτοπαραγωγικό φωτοβολταϊκό εργοστάσιο στην Ελλάδα, μία επένδυση με σημαντικό αποτύπωμα, η οποία ενισχύει την ταυτότητα της Αθήνας ως βιώσιμου προορισμού. Πιο συγκεκριμένα, το φωτοβολταϊκό πάρκο που έχει ισχύ 16 μεγαβάτ, παράγει ήδη περίπου το 45% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει ετησίως η εταιρεία του αεροδρομίου. Με άλλα λόγια, μεταφράζοντας την ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, περίπου 27.500 μεγαβατώρες, είναι ισοδύναμες με την κατανάλωση 6.650 νοικοκυριών.

Μαζί με το πρώτο φωτοβολταϊκό πάρκο του αεροδρομίου, 8 MW, το οποίο λειτουργεί από το 2011, και σε συνδυασμό με την επόμενη φάση του έργου, η οποία εκτιμάται πως θα είναι μία επιπλέον εγκατάσταση 35,5 MW προς ολοκλήρωση εντός του 2025, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών θα έχει εξασφαλίσει την παραγωγή όλης της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται ετησίως μέχρι το 2046 (όπου και λήγει η σύμβαση παραχώρησης της εταιρείας), μεγιστοποιώντας την αυτοκατανάλωση μέσω της χρήσης αποθήκευσης με μπαταρίες.

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών πρωτοπορεί και «πρωταγωνιστεί» στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης, επιδεικνύοντας έμπρακτη δέσμευση προς την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και την κοινωνική ευημερία. Μέσω καινοτόμων πρακτικών και στρατηγικών, όπως η μείωση των εκπομπών άνθρακα, αλλά και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών επιδιώκει έναν πιο βιώσιμο και υγιή πλανήτη, έναν καλύτερο κόσμο για όλους και ένα πιο αισιόδοξο μέλλον για τις επόμενες γενιές.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024