Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
YouTubers vs περισταστιακών φίλων: Με ποιους ευθυμούμε περισσότερο;

YouTubers vs περισταστιακών φίλων: Με ποιους ευθυμούμε περισσότερο;

Για όσους δεν γνωρίζουν, οι YouTubers αποτελούν έναν τύπο δημιουργού περιεχομένου και influencer, που ανεβάζουν ή δημιουργούν βίντεο στον διαδικτυακό ιστότοπο του YouTube στο προσωπικό τους κανάλι.

Οι σχέσεις που δημιουργούμε με τους YouTubers, αν και μονόπλευρες, φαίνεται να είναι συναισθηματικά πιο ικανοποιητικές από εκείνες που διαμορφώνουμε με περισταστιακούς φίλους, αποκαλύπτει νέα επιστημονική μελέτη από τους ερευνητές του University of Essex.

“Ανακαλύψαμε ότι οι άνθρωποι νιώθουν πιο καλά, παρακολουθώντας online διασημότητες από όσο θα ένιωθαν εάν επικοινωνούσαν με γνωστούς τους, όπως οι γείτονες ή οι συνάδελφοί τους” αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές, προτείνοντας ότι η παρακολούθηση διασημοτήτων προσφέρει μια θετική ενίσχυση, παρόλο που δεν υπάρχει ανταπόκριση.

Τι είναι οι παρακοινωνικές σχέσεις;

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports, θα ρίξει φως στο φαινόμενο των παρακοινωνικών σχέσεων καθώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξελίσσονται.

«Οι παρακοινωνικές σχέσεις αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της ανθρώπινης ψυχολογίας, καθώς μας βοηθούν να νιώσουμε ότι δεν είμαστε εντελώς μόνοι μας, μιας και υπάρχουν άνθρωποι που μας υποστηρίζουν σε στιγμές ανάγκης, ακόμα και εάν δεν μπορούμε να τους συναντήσουμε στην πραγματικότητα», εξηγεί η Δρ. Veronica Lamarche από το Τμήμα Ψυχολογίας.

“Οι παρακοινωνικές σχέσεις δεν αποτελούν την έσχατη λύση για τους νεότερους ή για τους πιο μοναχικούς ανθρώπους ανάμεσά μας” αναφέρει χαρακτηριστικά η ίδια.

“Και στις τρεις μελέτες μας διαπιστώσαμε ότι οι άνθρωποι όλων των ηλικιών ανέφεραν ότι είχαν ισχυρή σχέση με τουλάχιστον έναν φανταστικό χαρακτήρα, διασημότητα ή διαδικτυακή προσωπικότητα που δεν είχαν γνωρίσει στην πραγματικότητα ποτέ” επισημαίνει.

Τι έδειξε η έρευνα για τους YouTubers

Στα πλαίσια των τριών μελετών, οι ερευνητές διερεύνησαν περισσότερα από 1080 άτομα από την Βρετανία και την Αμερική, με μέση ηλικία τα 36 έτη, για να διαπιστώσουν πώς αντιλαμβάνονταν τις παρακοινωνικές σχέσεις.

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες, δηλαδή το 52%, δήλωσαν ότι έχουν μια ισχυρή παρακοινωνική σχέση, με το 36% να δηλώνει ότι ένιωθε κοντά σε έναν Youtuber.

Επιπλέον πιστεύουν ότι οι «μονόπλευρες» φιλίες μπορούν να ικανοποιήσουν συναισθηματικές ανάγκες με τρόπους που αντικατοπτρίζουν τις παραδοσιακές σχέσεις.

Αυτές οι φανταστικές σχέσεις με κάποιον που δεν έχουν γνωρίσει ποτέ ή με έναν φανταστικό χαρακτήρα θεωρήθηκαν πιο αποτελεσματικές στην εκπλήρωση των συναισθηματικών τους αναγκών συγκριτικά με τις πραγματικές σχέσεις που έχουν διαμορφώσει με απλούς γνωστούς.

“Κερδίζουν” οι αμφίπλευρες σχέσεις

Ωστόσο, οι ισχυρές αμφίπλευρες σχέσεις – όπως μια ρομαντική σχέση ή μια πολύ στενή φιλία – θεωρούνταν σταθερά ως η πιο αποτελεσματική σύνδεση για την εκπλήρωση συναισθηματικών αναγκών.

«Οι άνθρωποι ακόμα και εάν διαμορφώνουν παρακοινωνικές σχέσεις, που τους ωφελούν ως έναν βαθμό, εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οι πιο στενές, πραγματικές και αμφίπλευρες σχέσεις αποτελούν τον καλύτερο τρόπο για να εκπληρώσουν τις συναισθηματικές τους ανάγκες» καταλήγουν οι ερευνητές.

Πηγή: Vita.gr

Sports in

Σπανούλης: «Θέλουμε να βάλουμε ταυτότητα στην ομάδα»

Ο Βασίλης Σπανούλης τόνισε στις δηλώσεις του πως θέλει να δώσει ταυτότητα στην Εθνική ομάδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024