Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Ζητούμενο η αυξημένη άμεση χρηματοδότηση της ΕΕ προς τους δήμους και τις περιφέρειες

Ζητούμενο η αυξημένη άμεση χρηματοδότηση της ΕΕ προς τους δήμους και τις περιφέρειες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών έθεσε τις δικές της προϋποθέσεις προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της Πράσινης Συμφωνίας.

Οι δήμοι και οι περιφέρειες της ΕΕ παροτρύνουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να εφαρμόσει φιλόδοξες πολιτικές της Πράσινης Συμφωνίας για την επίτευξη του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050, τη δημιουργία ευημερουσών οικονομιών και τη διασφάλιση της ευημερίας εντός των ορίων του πλανήτη, χωρίς να μένει κανείς ή κανένα μέρος στο περιθώριο. Η έκθεση «Περιφέρειες και πόλεις που διαμορφώνουν την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία 2.0»,στην οποία περιγράφονται 29 βασικές συστάσεις για την επόμενη νομοθετική θητεία της ΕΕ, παρουσιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών (ΕτΠ) στις 29 Μαΐου παρουσία του εκτελεστικού αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η έκθεση ζητεί ένα ανανεωμένο θεματολόγιο της Πράσινης Συμφωνίας που θα αποσκοπεί στην προώθηση της βιώσιμης ανταγωνιστικότητας και της στρατηγικής αυτονομίας, στην εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων και στην περαιτέρω αξιοποίηση του δυναμικού της πράσινης καινοτομίας. Αυτό το νέο θεματολόγιο θα πρέπει να θέσει τις περιφέρειες και τις πόλεις, καθώς και τα ειδικά πλαίσια και τις ανάγκες τους, στο επίκεντρό του. Θα πρέπει να διασφαλίζει ότι οι περιφέρειες και οι πόλεις διαθέτουν τα απαραίτητα εργαλεία και πόρους για την επίτευξη φιλόδοξων στόχων και έχουν την εξουσία να σχεδιάζουν και να διέπουν τις δικές τους οδούς μετάβασης.

Η έκθεση προτρέπει να διατηρηθεί το επίπεδο φιλοδοξίας που απαιτείται από την επιστήμη και επισημαίνει το κόστος της μη ανάληψης δράσης. Ωστόσο, επισημαίνει ότι έχουν προκύψει διάφορες διεθνείς κρίσεις μετά την εισαγωγή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, γεγονός που καταδεικνύει την ανάγκη για μια ενισχυμένη και πιο ευέλικτη Πράσινη Συμφωνία, η οποία είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις προκλήσεις σε ένα εξελισσόμενο πλαίσιο και εμποδίζει τον πράσινο μετασχηματισμό να επηρεάσει άνισα τα ευάλωτα άτομα και τις ευάλωτες περιφέρειες.

Οι δήμοι και οι περιφέρειες εκφράζουν επίσης ανησυχίες σχετικά με το χρηματοδοτικό κενό για την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας κατά τα επόμενα έτη, καθώς πολλές τοπικές και περιφερειακές αρχές στην ΕΕ αγωνίζονται ήδη να παράσχουν τις επενδύσεις που απαιτούνται για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση.

Επιγραμματικά τα ζητούμενα

Ορισμένες από τις βασικές συστάσεις περιλαμβάνουν:

  • Δημιουργία μιας μακροπρόθεσμης φιλόδοξης στρατηγικής βιωσιμότητας και ενός σταθερού πλαισίου που υπερβαίνει έναν μόνο όρο, με το επίπεδο φιλοδοξίας που απαιτείται από την επιστήμη, και μεγαλύτερη προσοχή στη δίκαιη μετάβαση.
  • Ενίσχυση της τρέχουσας Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας με εκτιμήσεις εδαφικών επιπτώσεων, τουλάχιστον σε περιφερειακό επίπεδο, και βελτίωση της παρακολούθησης με έμφαση στις ασύμμετρες εδαφικές επιπτώσεις με την ανάπτυξη πίνακα αποτελεσμάτων της Πράσινης Συμφωνίας 2.0 που περιλαμβάνει κοινωνικοοικολογικούς δείκτες και δείκτες ευημερίας πέραν του ΑΕΠ.
  • Βελτίωση του συντονισμού των κονδυλίων και των μέσων της ΕΕ για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, ενίσχυση των προσπαθειών για τη βελτίωση της νομοθεσίας και την απλούστευση, προώθηση μιας τοποκεντρικής προσέγγισης και διευκόλυνση της πρόσβασης των περιφερειών και των πόλεων που χρειάζονται περισσότερο τα κονδύλια αυτά.
  • Ενίσχυση του ηγετικού ρόλου που διαδραματίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην παγκόσμια μετάβαση και επιδίωξη μιας Παγκόσμιας Πράσινης Συμφωνίας που θα βασίζεται στη συμμετοχή των δήμων και των περιφερειών, με παράλληλη ενίσχυση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και σε επίπεδο ΕΕ.
  • Αύξηση της εστίασης στην προστασία της βιοποικιλότητας, προώθηση της μετάβασης σε βιώσιμα συστήματα τροφίμων και αντιμετώπιση των διασυνδέσεων μεταξύ της ανθρώπινης υγείας, της κλιματικής αλλαγής και των περιβαλλοντικών κρίσεων.
  • Ευθυγράμμιση των προτεραιοτήτων και των κονδυλίων του επόμενου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ με τις φιλοδοξίες, τους σκοπούς και τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας 2.0, με την υποστήριξη μιας προσέγγισης προσανατολισμένης στις αποστολές μέσω ειδικών και χρονικά προσδιορισμένων στόχων και μιας ισχυρής χρηματοδοτικής δέσμης που περιλαμβάνει τεχνική βοήθεια και αυξημένη άμεση χρηματοδότηση της ΕΕ προς τους δήμους και τις περιφέρειες.
  • Αντιμετώπιση του υφιστάμενου επενδυτικού χάσματος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας με μια μεταρρυθμισμένη πολιτική συνοχής που στηρίζει τις δαπάνες που σχετίζονται με το κλίμα με αυξημένες και επιταχυνόμενες επενδύσεις στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, τη βιοποικιλότητα και την ανθεκτικότητα και αντιμετωπίζει τις ασύμμετρες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τα διάφορα τρωτά σημεία και ανάγκες σε όλες τις περιφέρειες και τις πόλεις της ΕΕ.

*Πηγή φωτό ΕτΠ

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024