Σταθερό παραμένει το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ μία εβδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, με το κυβερνών κόμμα να καταγράφει μικρές απώλειες και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μικρή άνοδο.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 14 μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στην εκτίμηση ψήφου η διαφορά φθάνει τις 15,5 μονάδες.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει 28,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 14,5%, το ΠΑΣΟΚ 11,5%, το ΚΚΕ 6,5%, η Ελληνική Λύση 7,5%, η Νίκη 3%, η Πλεύση Ελευθερίας 3%, η Νέα Αριστερά 2,5%, το ΜέΡΑ25 3%, η Φωνή Λογικής 2%, οι Δημοκράτες 1,6% και οι Πατριώτες 1%.

Στην εκτίμηση ψήφου, με βάση το σενάριο κατανομής των αναποφάσιστων, η ΝΔ λαμβάνει 32%, ο ΣΥΡΙΖΑ 16,5%, το ΠΑΣΟΚ 13%, το ΚΚΕ 7,5%, η Ελληνική Λύση 8,5%, η Νίκη 3,5%, η Πλεύση Ελευθερίας 3,5%, η Νέα Αριστερά 3%, το ΜέΡΑ25 3,5%, η Φωνή Λογικής 2,4%, οι Δημοκράτες 2% και οι Πατριώτες 1,1%.

Με βάση την πολιτική αυτοτοποθέτηση των ερωτηθέντων, χαρακτηριστικό είναι ότι η Νέα Δημοκρατία συγκεντώνει 36% από ψηφοφόρους που δηλώνουν ότι ανήκουν στον «ευρύτερο κεντρώο» χώρο (Κεντροαριστεροί, Κεντρώοι, Κεντροδεξιοί, ενώ ακολουθεί στη δεύτερη θέση το ΠΑΣΟΚ με 18% και ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται τρίτος με 13%.

Αντίθετα, όσοι ανήκουν στο «υπόλοιπο εκλογικό σώμα» δίνουν 20% στη ΝΔ, 18% στον ΣΥΡΙΖΑ, 12% στο ΚΚΕ και μόλις 5% στο ΠΑΣΟΚ.

Τα σενάρια κατανομής των εδρών

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάλυση της Pulse για την κατανομή των εδρών που θα «δώσει» η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με τα ποσοστά που συγκεντρώνουν τα κόμματα στη δημοσκόπηση.

Το βασικό σενάριο για τις 21 ελληνικές έδρες στο ΕΚ προβλέπει ότι η ΝΔ θα έχει 7 ευρωβουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ 4, το ΠΑΣΟΚ 3, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση απο 2, ενώ Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας και ΜέΡΑ25 από μία. Η Νέα Αριστερά, που βρίσκεται μεν στο όριο του 3%, μένει χωρίς ευρωβουλευτή.

Ποσοστά συμμετοχής και δείκτες βεβαιότητας

Πολύ βέβαιοι ότι θα συμμετάσχουν στις ευρωκλογές δηλώνουν οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 69%, αρκετά σε ποσοστό 17% και μέτρια το 7%.

Η δημοσκόπηση δείχνει ότι η διάθεση συμμετοχής αυξάνεται με την ηλικία, καθώς οι μεγαλύτεροι (60 και άνω) δηλώνουν ότι θα σπεύσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους καθήκον σε ποσοστό 87%, σε αντίθεση με τους νεώτερους (17 – 29 ετών), που λένε ότι θα συμμετάσχουν σίγουρα στις ευρωεκλογές σε ποσοστό 40%.