Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Η «ερυθρόλευκη» 29η του Μάη: Τα δύο ευρωπαϊκά και η… ιταλική σύμπτωση (pics+vids)

Η «ερυθρόλευκη» 29η του Μάη: Τα δύο ευρωπαϊκά και η… ιταλική σύμπτωση (pics+vids)

Η 29η του Μάη θα είναι για πάντα «ερυθρόλευκη». Οι μάγοι των Βαλκανίων, το έπος του Μπάρι και το… νταμπλ που ήρθε 33 χρόνια αργότερα

Όλη η Ευρώπη «χορεύει» σε ρυθμούς… ερυθρόλευκους»! Ο Ολυμπιακός τρέλανε τους πάντες με τον Θρυλικό άθλο του το βράδυ της 29ης του Μάη στη Νέα Φιλαδέλφεια, κατακτώντας τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο για το ελληνικό ποδόσφαιρο σε επίπεδο συλλόγων.

Το 3ο Europa Conference League της ιστορίας… βάφτηκε ερυθρόλευκο και ανάγκασε ολόκληρη τη «Γηραιά Ήπειρο» να υποκλιθεί στο μεγαλείο του Ολυμπιακού. Ο Πειραιάς «κάηκε» για τα παλικάρια του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ. Που έκαναν το όνειρο το τρελό… πραγματικότητα! Και που κατάφεραν εν μία νυκτί να αλλάξουν τον ρου της ιστορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Η 29η Μαΐου πλέον απέκτησε ξεχωριστή θέση στην καρδιά των Ελλήνων φιλάθλων. Και ακόμα πιο ξεχωριστή είναι για τους «ερυθρόλευκους» της Ελλάδας και της Σερβίας.

Η «ερυθρόλευκη» 29η του Μάη και μία αδερφική σχέση που κρατά περίπου τέσσερις δεκαετίες

Ολυμπιακός και Ερυθρός Αστέρας είναι δύο σύλλογοι άρρηκτα συνδεδεμένοι ο ένας με τον άλλον. Και με μία σχέση ιδιαίτερη που κρατά εδώ και πολλά χρόνια. Ως γνωστόν, οι οργανωμένοι οπαδοί των δύο ομάδων είναι αδελφοποιημένοι ουσιαστικά τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες. Και πλέον, εδώ και σχεδόν δύο 24ωρα, αμφότεροι οι σύλλογοι κατέχουν από ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο στη συλλογή τους!

Η 29η του Μάη του 2024 θα αποτελεί για πάντα από εδώ και πέρα… Εθνική εορτή για τους φιλάθλους του Ολυμπιακού! Ωστόσο, αυτή η μέρα είναι ξεχωριστή και για τους αδερφούς τους από τη Σερβία. Γιατί; Διότι στις 29 Μαΐου 1991 ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης ο Ερυθρός Αστέρας, μέσω της κατάκτησης του Κυπέλλου Πρωταθλητριών!

33 χρόνια μετά συντελέστηκε ένα άτυπο νταμπλ για την «ερυθρόλευκη» οικογένεια, με τον Ολυμπιακό να κατακτά το Europa Conference League στον τελικό της «Opap Arena» επί της Φιορεντίνα.

Η… ιταλική σύμπτωση: Το Μπάρι και η Φιορεντίνα

Ήταν 29 Μαΐου 1991 όταν ο Ερυθρός Αστέρας λύγιζε τη Μαρσέιγ του σπουδαίου Μπερνάρ Ταπί με 5-3 στα πέναλτι. Ένας Βαλκανικός άθλος που γράφτηκε στα βιβλία της ιστορίας του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, ως η πιο επιτυχημένη στιγμή ενός έθνους που βρισκόταν στα πρόθυρα της εξαφάνισης. Βλέπετε, λίγες μέρες αργότερα ξεκίνησε ο πόλεμος της Γιουγκοσλαβίας ο οποίος τη χώρισε και τη διέλυσε μια για πάντα.

Το κοινό με το ευρωπαϊκό του Ολυμπιακού έχει… ιταλικό χρώμα. Κόντρα στην ιταλική Φιορεντίνα κατέκτησε το Conference League η ομάδα του Μεντιλίμπαρ. Σε ιταλικό έδαφος είχε γράψει ιστορία ο Αστέρας του Λιούμπκο Πέτροβιτς. Συγκεκριμένα, ο τελικός του Κυπέλλου Πρωταθλητριών 1991 μεταξύ του Ερυθρού και της Μαρσέιγ είχε διεξαχθεί στο Μπάρι, υπό το βλέμμα 56.000 φιλάθλων, με τελική νικήτρια την ομάδα του Βελιγραδίου στη «ρώσικη ρουλέτα». Στον τελευταίο τίτλο ομάδας από χώρα των Βαλκανίων, στο επίπεδο της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

Οι μάγοι των Βαλκανίων έμειναν μια για πάντα στην ιστορία. Ο Στογιάνοβιτς. Ο Μπελοντέντιτσι. Ο Ναϊντόσκι. Ο Σαμπανάτζοβιτς. Ο Γιούγκοβιτς. Ο Μάροβιτς. Ο Μιχαϊλοβιτς. Ο Μπίνιτς. Ο Σαβίτσεβιτς (84’ Στόσιτς). Ο θρυλικός Προσινέτσκι. Ο μύθος Πάντσεφ. Όλοι τους ένας κι ένας. Μια παρέα που έκανε το όνειρο τρελό πραγματικότητα. Και που 33 χρόνια μετά, η παρέα του Κώστα Φορτούνη και των υπολοίπων τους μιμήθηκε, υπογράφοντας έναν ακόμη «ερυθρόλευκο» θρίαμβο. Από εκείνους που παραμένουν αναλλοίωτοι στον χρόνο…

Sports in

Ισπανία – Ελλάδα 77-71: Μπλακ άουτ και αποκλεισμός

Η Εθνική Παίδων κόλλησε επιθετικά στα τελευταία λεπτά και έδωσε την ευκαιρία στην Ισπανία να φτάσει στην ανατροπή και στον τελικό του Eurobasket U16.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024