Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Γάζα: Αυτές είναι οι σήραγγες στα σύνορα με την Αίγυπτο που χρησιμοποιούσε η Χαμάς «για λαθρεμπόριο όπλων»

Γάζα: Αυτές είναι οι σήραγγες στα σύνορα με την Αίγυπτο που χρησιμοποιούσε η Χαμάς «για λαθρεμπόριο όπλων»

Οι IDF ισχυρίζονται πως τα τούνελ της Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο χρησιμοποιούνταν για λαθρεμπόριο όπλων. Έκαναν λόγο για την ύπαρξη 20 τούνελ και δημοσίευσαν βίντεο.

Οι IDF έδωσαν στη δημοσιότητα πλάνα που δείχνουν σήραγγες στην περιοχή της Ράφα, τις οποίες χρησιμοποιούσε η Χαμάς για λαθρεμπόριο (σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό) και εκτοξευτές ρουκετών που ανακάλυψαν τα στρατεύματα κατά μήκος των συνόρων Γάζας – Αιγύπτου.

Κατά μήκος του λεγόμενου Διαδρόμου Φιλαδέλφειας, δίπλα στην πόλη Ράφα στα νότια της Γάζας, οι IDF ανακοίνωσαν έχουν εντοπίσει μέχρι στιγμής περίπου 20 σήραγγες που περνούν στην Αίγυπτο. Άλλα 82 φρεάτια σηράγγων που οδηγούν στις σήραγγες έχουν εντοπιστεί στην περιοχή του Διαδρόμου.

Οι Times of Israel υποστηρίζουν ότι η Χαμάς είναι γνωστό ότι χρησιμοποιεί τέτοιες σήραγγες για να μεταφέρει λαθραία όπλα στη Γάζα, παρά τις προσπάθειες της Αιγύπτου να τις εμποδίσει την τελευταία δεκαετία.

Διαψεύδει η Αίγυπτος – Οι IDF ανακοίνωσαν την εξόντωση μαχητών της Χαμάς

Μια «υψηλού επιπέδου» πηγή που μίλησε στα αιγυπτιακά κρατικά μέσα ενημέρωσης αυτή την εβδομάδα αρνήθηκε ότι τέτοιες σήραγγες εξακολουθούν να υπάρχουν.

Οι IDF λένε ότι έχουν μέχρι στιγμής κατεδαφίσει δεκάδες φρεάτια σηράγγων και αρκετές «σημαντικές» υπόγειες διαδρομές στην περιοχή του διαδρόμου, ενώ άλλες ακόμα ερευνώνται. Μαχητές της Χαμάς σκοτώθηκαν από τα στρατεύματα των IDF μέσα σε ορισμένες από τις σήραγγες, λέει ο ισραηλινός στρατός.

Οι IDF λένε επίσης ότι εντόπισαν πέντε έτοιμες θέσεις εκτόξευσης πυραύλων κατά μήκος των συνόρων Γάζας – Αιγύπτου. Οι εκτοξευτές καταστράφηκαν όλοι.

Την Τετάρτη, οι IDF ανακοίνωσαν ότι είχαν εγκαθιδρύσει «επιχειρησιακό έλεγχο» σε ολόκληρο τον Διάδρομο Φιλαδέλφειας. Τα ισραηλινά στρατεύματα έχουν φυσική παρουσία στο μεγαλύτερο μέρος του διαδρόμου. Υπάρχει ένα μικρό τμήμα κοντά στην ακτή όπου δεν υπάρχουν χερσαίες δυνάμεις, αλλά οι IDF λένε ότι ελέγχουν την περιοχή με επιτήρηση και δύναμη πυρός.

«Φωτογραφίες εξοπλισμού και όπλων που δημοσίευσαν οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ της Χαμάς μετά την εκτέλεση μιας σύνθετης επιχείρησης παρασύροντας μια ισραηλινή δύναμη σε μια σήραγγα στην Τζαμπάλια, με αποτέλεσμα να υπάρξουν θύματα και αιχμάλωτοι μεταξύ των δυνάμεων».

Όλη η Γάζα έχει τούνελ κάτω από το έδαφος

Η ύπαρξη τούνελ κάτω από την Γάζα δεν αποτελεί καινούρια και μάλιστα είναι ο λόγος για τον οποίο οι βομβαρδισμοί στη Γάζας δεν είχαν μεγάλη στρατιωτική σημασία σύμφωνα με ΜΚΟ, την στιγμή που τα μέλη των μαχητικών οργανώσεων της Γάζας, μπορούν να κινούνται με ασφάλεια κάτω από το έδαφος. Μάλιστα είναι γνωστό πως έχουν δικό τους σύστημα επικοινωνιών μέσω σταθερών τηλεφώνων.

Τα τούνελ της Γάζας χρησιμοποιούνται για προστασία από βομβαρδισμούς, γρήγορη διαφυγή και μεταφορά αγαθών από ελεύθερες ή εκτός πολιορκίας περιοχές, σε περιοχές που βρίσκονται υπό πολιορκία. Δηλαδή ως ισχυρισμός από πλευράς IDF δεν είναι παράλογος.

Έχοντας σαφές αναφορές πως οι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι δεν είναι τόσο δύσκολο να χρηματιστούν, ενώ το ίδιο ισχύει και για Ισραηλινούς αξιωματούχους των συνόρων, είναι αρκετά πιθανό τα τούνελ να χρησιμοποιούνται και για λαθρεμπόριο. Αυτό όμως είναι κάτι που οφείλει να αποδεικνύεται και όχι να υπάρχει μονάχα ένας ισχυρισμός.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024