Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Γάζα: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παραποίησε έκθεση για να «αθωώσει» το Ισραήλ

Γάζα: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παραποίησε έκθεση για να «αθωώσει» το Ισραήλ

Ακόμα μία αξιωματούχος των ΗΠΑ παραιτήθηκε αυτή τη βδομάδα καταγγέλλοντας ότι η ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ παραποίησε στοιχεία σε έκθεση για τη Γάζα απαλλάσσοντας το Ισραήλ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παραποίησε μια έκθεση νωρίτερα αυτό το μήνα για να απαλλάξει το Ισραήλ από τις ευθύνες του για την παρεμπόδιση της ροής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, παρακάμπτοντας τις συμβουλές των δικών του εμπειρογνωμόνων, σύμφωνα με μία πρώην ανώτερο αξιωματούχο των ΗΠΑ που παραιτήθηκε αυτή την εβδομάδα για αυτόν τον λόγο.

Η Στέισι Γκίλμπερτ παραιτήθηκε από τη θέση της ως ανώτερη πολιτική στρατιωτική σύμβουλος στο γραφείο πληθυσμού, προσφύγων και μετανάστευσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, την Τρίτη. Ήταν μία από τους εμπειρογνώμονες του υπουργείου που συνέταξαν την έκθεση που είχε ανατεθεί βάσει του μνημονίου εθνικής ασφάλειας 20 (NSM-20) και δημοσιεύθηκε στις 10 Μαΐου.

Απαλλάσσει το Ισραήλ από την ευθύνες του στην παρεμπόδιση βοήθειας στη Γάζα

Η έκθεση NSM-20 διαπίστωσε ότι ήταν «εύλογο να εκτιμηθεί» ότι το Ισραήλ είχε χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα κατά τρόπο που ήταν «ασυμβίβαστος» με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, αλλά ότι δεν υπήρχαν αρκετά συγκεκριμένα στοιχεία για να συνδεθούν συγκεκριμένα όπλα που προμήθευσαν οι ΗΠΑ με τις εν λόγω παραβιάσεις.

Σε μία ακόμα πιο αμφιλεγόμενη διατύπωση, η έκθεση ανέφερε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν «εκτιμά επί του παρόντος ότι η ισραηλινή κυβέρνηση απαγορεύει ή περιορίζει με άλλο τρόπο τη μεταφορά ή την παράδοση της αμερικανικής ανθρωπιστικής βοήθειας» στη Γάζα.

Με τον Σμιθ και την Γκίλμπερτ ο συνολικός αριθμός των αξιωματούχων της κυβέρνησης Μπάιντεν που έχουν παραιτηθεί δημοσίως για την πολιτική των ΗΠΑ στη Γάζα ανέρχεται σε εννέα

Η εν λόγω διατύπωση έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς βάσει μιας ρήτρας του νόμου περί εξωτερικής βοήθειας, οι ΗΠΑ θα ήταν υποχρεωμένες να διακόψουν τις πωλήσεις όπλων και τη βοήθεια ασφαλείας σε οποιαδήποτε χώρα διαπιστωθεί ότι έχει εμποδίσει την παράδοση αμερικανικής βοήθειας.

Η έκθεση έφυγε από τα χέρια μας

Η Γκίλμπερτ, βετεράνος του υπουργείου Εξωτερικών επί 20 χρόνια, η οποία έχει εργαστεί σε πολλές εμπόλεμες ζώνες, δήλωσε ότι το συμπέρασμα της εν λόγω έκθεσης έρχεται σε αντίθεση με τη συντριπτική άποψη των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Εξωτερικών που ερωτήθηκαν σχετικά με την έκθεση.

Είπε ότι υπήρχε γενική συμφωνία ότι ενώ άλλοι παράγοντες εμπόδιζαν τη ροή βοήθειας στη Γάζα, σε μια εποχή που η πείνα έχει αρχίσει να καταλαμβάνει τον πληθυσμό των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της – όπως η έλλειψη ασφάλειας, που προκαλείται από τη Χαμάς, οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις και η απελπισία των Παλαιστινίων να βρουν τρόφιμα – ήταν σαφές ότι το Ισραήλ έπαιζε ρόλο στον περιορισμό της ποσότητας των τροφίμων και των ιατρικών προμηθειών που περνούσαν τα σύνορα στη Γάζα.

«Υπάρχει συναίνεση μεταξύ της ανθρωπιστικής κοινότητας σε αυτό. Είναι απολύτως η γνώμη των ειδικών σε θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και όχι μόνο στον δικό μου τομέα εργασίας.

Θα δυσκολευόμουν πολύ να σκεφτώ κάποιον που να έχει πει ότι [η ισραηλινή παρεμπόδιση της βοήθειας] δεν αποτελεί ζήτημα», δήλωσε η Γκίλμπερτ. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο διαφωνώ με αυτή την έκθεση που λέει ότι το Ισραήλ δεν εμποδίζει την ανθρωπιστική βοήθεια. Αυτό είναι προφανώς ψευδές».

Ουδέν σχόλιο από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν απάντησε την Πέμπτη σε αίτημα για σχολιασμό των παρατηρήσεων της Γκίλμπερτ.

Η Γκίλμπερτ ήταν μία από τους εμπειρογνώμονες που κλήθηκαν να δώσουν στοιχεία για τη σύνταξη της έκθεσης NSM-20, αλλά είπε ότι η έκθεση αφαιρέθηκε από τα χέρια τους καθώς πλησίαζε προς την ολοκλήρωσή της.

«Κάποια στιγμή στα τέλη Απριλίου, οι ειδικοί επί του θέματος αποσύρθηκαν από την έκθεση και μας είπαν ότι θα γίνει επεξεργασία σε υψηλότερο επίπεδο. Έτσι, δεν ήξερα τι περιείχε η έκθεση μέχρι να βγει στη δημοσιότητα», δήλωσε.

«Αλλά όταν βγήκε η έκθεση, αργά το απόγευμα της Παρασκευής [στις 10 Μαΐου], τη διάβασα και έπρεπε να την ξαναδιαβάσω. Έπρεπε να πάω πίσω και να εκτυπώσω το συγκεκριμένο τμήμα και να το διαβάσω, γιατί δεν μπορούσα να πιστέψω ότι δήλωνε τόσο ξεκάθαρα ότι εκτιμούμε ότι το Ισραήλ δεν εμποδίζει την ανθρωπιστική βοήθεια.

Δύο ώρες αφότου κυκλοφόρησε, έστειλα ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου λέγοντας ότι θα παραιτηθώ ως αποτέλεσμα αυτού», δήλωσε η Γκίλμπερτ.

Δεύτερη παραίτηση σε μία εβδομάδα

Η Γκίλμπερτ ήταν η μία από τους δύο αξιωματούχους των ΗΠΑ που παραιτήθηκαν αυτή την εβδομάδα για την πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν στη Γάζα. Ο Αλεξάντερ Σμιθ, που συνεργαζόταν με την Αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης (USAid), ο οποίος παραιτήθηκε τη Δευτέρα, δήλωσε ότι του δόθηκε η επιλογή μεταξύ παραίτησης και απόλυσης αφού προετοίμαζε μια παρουσίαση για τη παιδική θνησιμότητα και τους θανάτους των μητέρων μεταξύ των Παλαιστινίων, η οποία ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή από την ηγεσία της USAid την περασμένη εβδομάδα.

Ο Σμιθ ανώτερος σύμβουλος σε θέματα φύλου, μητρικής υγείας, παιδικής υγείας και διατροφής, επέλεξε να παραιτηθεί τη Δευτέρα μετά από τέσσερα χρόνια στην USAid.

Εννέα αξιωματούχοι έχουν παραιτηθεί μέχρι στιγμής

Στην επιστολή παραίτησής του προς την επικεφαλής του οργανισμού, Σαμάνθα Πάουερ, διαμαρτυρήθηκε για τις ασυνέπειες στην προσέγγιση της USAid σε διάφορες χώρες και ανθρωπιστικές κρίσεις, καθώς και για τη γενικότερη αντιμετώπιση των Παλαιστινίων.

«Δεν μπορώ να κάνω τη δουλειά μου σε ένα περιβάλλον στο οποίο συγκεκριμένοι άνθρωποι δεν αναγνωρίζονται με την ανθρώπινη ιδιότητά τους, ή όπου οι αρχές του φύλου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ισχύουν για κάποιους, αλλά όχι για άλλους, ανάλογα με τη φυλή τους», έγραψε.

Με τον Σμιθ και την Γκίλμπερτ ο συνολικός αριθμός των αξιωματούχων της κυβέρνησης Μπάιντεν που έχουν παραιτηθεί δημοσίως για την πολιτική των ΗΠΑ στη Γάζα ανέρχεται σε εννέα, αν και ο Τζος Πολ, ο πρώτος αξιωματούχος που παραιτήθηκε, δήλωσε ότι τουλάχιστον άλλοι 20 έχουν αποχωρήσει αθόρυβα, χωρίς δημόσια δήλωση.

«Γνωρίζω ότι εκκρεμούν και άλλες παραιτήσεις στο εγγύς μέλλον από αξιωματούχους με παρόμοιες ανησυχίες στους δικούς τους τομείς εργασίας», δήλωσε ο Πολ, που τώρα είναι ανώτερος σύμβουλος στην Dawn, μια ομάδα που υπερασπίζεται τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική.

Ερωτηθείς σχετικά με την παραίτηση του Σμιθ, αξιωματούχος της USAid δήλωσε ότι η υπηρεσία δεν μπορεί να συζητήσει «συγκεκριμένα θέματα προσωπικού και γιατί το άτομο αυτό δεν απασχολείται πλέον από την USAid».

Με πληροφορίες από Guardian

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024