Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: «Είμαι ένας πολύ αθώος άνθρωπος. H πραγματική ετυμηγορία θα βγει στις 5 Νοεμβρίου» λέει ο Τραμπ

ΗΠΑ: «Είμαι ένας πολύ αθώος άνθρωπος. H πραγματική ετυμηγορία θα βγει στις 5 Νοεμβρίου» λέει ο Τραμπ

Η πλευρά Τραμπ προσπαθεί με δηλώσεις να ρίξει την ευθύνη στην κυβέρνηση Μπάιντεν την ώρα που στην Νέα Υόρκη, χιλιάδες άτομα πανηγυρίζουν για την καταδίκη του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έγινε ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που καταδικάστηκε για έγκλημα την Πέμπτη, όταν οι ένορκοι της Νέας Υόρκης τον έκριναν ένοχο για παραποίηση εγγράφων προκειμένου να καλύψει μια πληρωμή για να φιμώσει μια πορνοστάρ πριν από τις εκλογές του 2016. Μετά από διαβουλεύσεις δύο ημερών, οι 12μελείς ένορκοι ανακοίνωσαν ότι έκριναν τον Τραμπ ένοχο και για τις 34 κατηγορίες που αντιμετώπιζε. Για την έκδοση οποιασδήποτε ετυμηγορίας απαιτούνταν ομοφωνία.

Ο Τραμπ παρακολουθούσε τους ενόρκους ψύχραιμα, καθώς ερωτήθηκαν για να επιβεβαιώσουν την ένοχη ετυμηγορία. Ο δικαστής Χουάν Μέρτσαν όρισε την καταδίκη για τις 11 Ιουλίου, τρεις ημέρες πριν από την έναρξη του Εθνικού Συνεδρίου των Ρεπουμπλικανών που αναμένεται να αναδείξει επίσημα τον Τραμπ για πρόεδρο. Ο Μέρτσαν ευχαρίστησε τους ενόρκους για τις υπηρεσίες τους. «Κανείς δεν μπορεί να σας αναγκάσει να κάνετε κάτι που δεν θέλετε να κάνετε. Η επιλογή είναι δική σας», τους είπε.

Η ετυμηγορία βυθίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε ανεξερεύνητο έδαφος ενόψει των προεδρικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου, όταν ο Τραμπ, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, θα προσπαθήσει να κερδίσει πίσω τον Λευκό Οίκο από τον πρόεδρο των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν. Ο Τραμπ, 77 ετών, αρνήθηκε ότι διέπραξε αδίκημα και αναμενόταν να ασκήσει έφεση. «Αυτό ήταν μια ντροπή. Αυτή ήταν μια στημένη δίκη από έναν δικαστή που βρίσκεται σε σύγκρουση συμφερόντων και είναι διεφθαρμένος», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους στη συνέχεια.

«Η πραγματική ετυμηγορία θα βγει στις 5 Νοεμβρίου από τον λαό», είπε ο Τραμπ, προσθέτοντας: «Είμαι ένας πολύ αθώος άνθρωπος». Ο Τραμπ αντιμετωπίζει μέγιστη ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, αν και οι άλλοι που καταδικάζονται για αυτό το έγκλημα συχνά λαμβάνουν μικρότερες ποινές, πρόστιμα ή αναστολή. Η φυλάκιση δεν θα τον εμπόδιζε να κάνει προεκλογική εκστρατεία ή να αναλάβει το αξίωμά του, αν κέρδιζε.

Αμφίρροπη κούρσα για τους δύο βασικούς υποψηφίους – Ερωτηματικό σε τι βαθμό θα επηρεάσει η καταδίκη

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Τραμπ και ο Μπάιντεν, 81 ετών, βρίσκονται σε μια αμφίρροπη κούρσα, και οι δημοσκοπήσεις του Reuters/Ipsos διαπίστωσαν ότι μια ένοχη ετυμηγορία θα μπορούσε να κοστίσει στον Τραμπ κάποια υποστήριξη από ανεξάρτητους και Ρεπουμπλικάνους ψηφοφόρους. Οι Ρεπουμπλικάνοι συνάδελφοι του Τραμπ καταδίκασαν γρήγορα την ετυμηγορία. «Σήμερα είναι μια ντροπιαστική ημέρα στην αμερικανική ιστορία», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον σε έτοιμη δήλωσή του.

Οι ένορκοι έκριναν τον Τραμπ ένοχο για την παραποίηση επιχειρηματικών εγγράφων αφού παρακολούθησαν μια δίκη πέντε εβδομάδων, στην οποία υπήρξε ρητή μαρτυρία της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς σχετικά με μια σεξουαλική επαφή που, όπως λέει, είχε με τον Τραμπ το 2006, ενώ εκείνος ήταν παντρεμένος με τη νυν σύζυγό του Μελάνια. Ο Τραμπ αρνείται ότι έκανε σεξ με την Ντάνιελς.

Ο τότε συνεργάτης του Τραμπ, Μάικλ Κοέν, κατέθεσε ότι ο Τραμπ ενέκρινε την πληρωμή 130.000 δολαρίων για την αποσιώπηση της Ντάνιελς κατά τις τελευταίες εβδομάδες των εκλογών του 2016, όταν αντιμετώπιζε πολλαπλές κατηγορίες για σεξουαλική παρεκτροπή. Ο Κόεν κατέθεσε ότι χειρίστηκε την πληρωμή και ότι ο Τραμπ ενέκρινε ένα σχέδιο επιστροφής χρημάτων μέσω μηνιαίων πληρωμών μεταμφιεσμένων σε νομικές εργασίες. Οι δικηγόροι του Τραμπ σφυροκόπησαν την αξιοπιστία του Κόεν, τονίζοντας το ποινικό του μητρώο και τη φυλάκισή του και το ιστορικό του στα ψέματα.

Ο Κόεν όμως βρίσκονταν ήδη στα δίχτυα του νόμου και εφόσον έλεγε έστω και ένα ψέμα στην κατάθεσή του η συμφωνία μειωμένης ποινής που υπέγραψε θα ήταν άκυρη. Η παραποίηση επιχειρηματικών εγγράφων είναι κανονικά ένα πλημμέλημα στη Νέα Υόρκη, αλλά οι εισαγγελείς του γραφείου του εισαγγελέα του Μανχάταν Άλβιν Μπραγκ το αναβάθμισαν σε κακούργημα με την αιτιολογία ότι ο Τραμπ απέκρυπτε μια παράνομη προεκλογική συνεισφορά.

Όλα τα αμερικανικά ΜΜΕ ασχολούνται πλέον με τον πρώτο καταδικασμένο πρόεδρο ή πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ.

Τον έκαψε ο Κόεν και το νομικό παρόδοξο της «υπόθεσης-ζόμπι» που επέστρεψε στη ζωή

Ο Τραμπ διαμαρτυρήθηκε ότι δεν μπορούσε να έχει δίκαιη δίκη στην πόλη του, που είναι έντονα δημοκρατική. Η υπόθεση θεωρήθηκε ευρέως ως η λιγότερο επακόλουθη από τις τέσσερις ποινικές διώξεις που αντιμετωπίζει ο Τραμπ. Οι ένορκοι άκουσαν μαρτυρίες για σεξ και ψέματα που έχουν δημοσιοποιηθεί από το 2018, αν και οι ίδιες οι κατηγορίες στηρίχθηκαν σε λογαριασμούς βιβλίων και άλλα αρχεία επιστροφής χρημάτων του Κόεν.

Ήταν γνωστή ως «υπόθεση ζόμπι» επειδή ο Μπραγκ την επανέφερε στη ζωή αφού ο προκάτοχός του επέλεξε να μην ασκήσει κατηγορίες (σ.σ. O Τραμπ ήταν πρόεδρος το 2018 όταν γνωστοποιήθηκε και ο εισαγγελέας δεν άσκησε δίωξη). Η υπόθεση αυτή ήταν επίσης πιθανό να είναι η μόνη που θα έφτανε σε δίκη πριν από τις εκλογές, καθώς οι υπόλοιπες καθυστερούν λόγω διαδικαστικών αμφισβητήσεων.

Εάν εκλεγεί, ο Τραμπ θα μπορούσε να κλείσει τις δύο ομοσπονδιακές υποθέσεις που τον κατηγορούν ότι προσπάθησε παράνομα να ανατρέψει την ήττα του στις εκλογές του 2020 και ότι χειρίστηκε λανθασμένα απόρρητα έγγραφα μετά την αποχώρησή του από το αξίωμα το 2021. Δεν θα είχε τη δύναμη να σταματήσει μια ξεχωριστή υπόθεση εκλογικής ανατροπής που λαμβάνει χώρα στην πολιτεία της Τζόρτζια.

Ο Τραμπ έχει δηλώσει αθώος σε όλες τις υποθέσεις και έχει παρουσιάσει τα διάφορα νομικά του προβλήματα ως προσπάθεια των Δημοκρατικών συμμάχων του Μπάιντεν να τον πλήξουν πολιτικά.

Ιδεολογικοί αντίπαλοι του Ντόναλντ Τραμπ πανηγύριζαν σε όλη την πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024