Σάββατο 29 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Επιβεβαιώνει ο Νετανιάχου την πρόταση στη Χαμάς - Ο πόλεμος θα τελειώσει με τους όρους μας απαντά στον Μπάιντεν

Live: Επιβεβαιώνει ο Νετανιάχου την πρόταση στη Χαμάς – Ο πόλεμος θα τελειώσει με τους όρους μας απαντά στον Μπάιντεν

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα ηχογράφηση με την όμηρο Νόα Αργκαμάνι - Στις 36.284 οι νεκροί στη Γάζα - 60 θύματα μόνο τις τελευταίες 24 ώρες

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν παρουσίασε το νέο ισραηλινό σχέδιο για τη Λωρίδα της Γάζας, προτρέποντας τη Χαμάς να το αποδεχθεί και τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε να χαθεί» αυτή η ευκαιρία για μια συμφωνία.

Αποφασιστική δράση, με κυρώσεις και εμπάργκο, κατά του Ισραήλ ζητούν δεκάδες εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ μετά τη φονική επίθεση σε εκτοπισμένους στη Ράφα, νότια πόλη στη Γάζα.

Ο εφιάλτης στη Γάζα συνεχίζεται με επιθέσεις σε όλον τον θύλακα, ενώ υπηρεσίες του ΟΗΕ αναφέρουν ότι 18.000 έγκυες γυναίκες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη Ράφα.

Ο ισραηλινός στρατός αποχώρησε από την Τζαμπάλια αφήνοντας πίσω του καμένη γη.

Οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό του Ισραήλ καθώς επιμένουν ότι η εισβολή του στη Ράφα δεν συνιστά μεγάλη επιχείρηση. Ο Μπένι Γκαντζ, σε συνέχεια του τελεσιγράφου στον Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατέθεσε αίτημα διάλυσης της Κνεσέτ και πρόωρες εκλογές.

Δείτε live

Όλες οι εξελίξεις στο in

07:00 «Αχτίδα ελπίδας» το σχέδιο Μπάιντεν, κατά την Μπέρμποκ

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, η Ανναλένα Μπέρμποκ, εξήρε τον ισραηλινό οδικό χάρτη για κατάπαυση του πυρός που παρουσιάστηκε από τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Η πρόταση «προσφέρει αχτίδα ελπίδας και πιθανή οδό για να αρθεί το αδιέξοδο του πολέμου», έκρινε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας μέσω X.

06:30 Συζήτηση Φιντάν – Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν και ο ομόλογός του των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν συζήτησαν τηλεφωνικά την πιο πρόσφατη πρόταση για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας που υποβλήθηκε στη Χαμάς, σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές.

Οι δύο υπουργοί συναντήθηκαν προχθές Πέμπτη στην Πράγα, στο περιθώριο της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του NATO.

Σύμφωνα με τις τουρκικές διπλωματικές πηγές, στη συνάντηση συζητήθηκαν οι προσπάθειες να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, η λύση των δύο κρατών στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας και οι συρράξεις σε αφρικανικές χώρες.

Ακόμη, η Τουρκία εξέφρασε τις θέσεις της για τις εξελίξεις στη Συρία, και συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη συμμαχία ενόψει της Συνόδου Κορυφής του NATO στην Ουάσιγκτον.

06:00 Νέες επιθέσεις των Χούθι με drones και πυραύλους

Οι αντάρτες Χούθι εξαπέλυσαν εκ νέου χθες Παρασκευή drones και αντιπλοϊκούς πυραύλους, έπειτα από τους αμερικανοβρετανικούς βομβαρδισμούς εναντίον θέσεών τους σε διάφορες περιοχές της Υεμένης, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός.

Αναχαιτίστηκαν τέσσερα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα (UAS) των Χούθι — τρία πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα, ένα πάνω από τον Κόλπο του Aντεν —, ενώ πέμπτο drone κατέπεσε στη θάλασσα, ανακοίνωσε μέσω X το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).

Οι αντάρτες εκτόξευσαν επίσης δυο πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας (ASBMs) προς την κατεύθυνση του Κόλπου του Aντεν, χωρίς πάντως ν’ αναφερθούν «ούτε τραυματισμοί ούτε ζημιές», πρόσθεσε η CENTCOM.

05:30 Συμφωνεί «ολόψυχα» με τον Μπάιντεν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξήρε τον κατ’ αυτήν «ρεαλιστικό» ισραηλινό οδικό χάρτη για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, ο οποίος παρουσιάστηκε νωρίτερα από τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, κρίνοντας πως προσφέρει «αληθινή ευκαιρία» για τον τερματισμό του πολέμου, που οδεύει να συμπληρώσει οκτώ μήνες την επόμενη Παρασκευή.

«Συμφωνώ ολόψυχα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν ότι η τελευταία πρόταση προσφέρει αληθινή ευκαιρία να κινηθούμε προς το τέλος του πολέμου και των δεινών των αμάχων στη Γάζα. Αυτή η προσέγγιση τριών βημάτων είναι ισορροπημένη και ρεαλιστική. Χρειάζεται τώρα να υποστηριχθεί από όλα τα μέρη», σχολίασε η πρόεδρος της Κομισιόν μέσω X.

05:00 Τουλάχιστον 4 οι νεκροί στον νότιο Λίβανο – Χτυπήθηκε ασθενοφόρο

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι, ανάμεσά τους μέλος υπηρεσίας πρώτων βοηθειών, σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιδρομές στον νότιο Λίβανο, ανακοίνωσαν η Χεζμπολάχ και οργάνωση προσκείμενη σ’ αυτήν, με το σιιτικό ένοπλο κίνημα ν’ ανακοινώνει πως ανταπέδωσε εκτοξεύοντας ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ.

«Ισραηλινό drone στοχοποίησε ασθενοφόρο (…) Μέλος ομάδας άμεσης βοήθειας σκοτώθηκε και άλλο ένα τραυματίστηκε» στη Νακούρα, κοινότητα στα σύνορα με το Ισραήλ, τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο το κέντρο επιχειρήσεων της Ισλαμικής Επιτροπής Υγείας, οργάνωσης συνδεόμενης με τη Χεζμπολάχ.

Ο συντονιστής του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις στον Λίβανο Ιμράν Ριζά δήλωσε «συγκλονισμένος» για το γεγονός ότι «έγινε στόχος ασθενοφόρο». «Εχουν χάσει τη ζωή τους είκοσι εργαζόμενοι σε υγειονομικές υπηρεσίες από την 8η Οκτωβρίου», υπογράμμισε μέσω X (περισσότερα εδώ).

04:30 Η αντίδραση Γκουτέρες στην ειρηνευτική πρόταση Μπάιντεν

Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο Στεφάν Ντουζαρίκ, αναφέρθηκε στην πρόταση του Ισραήλ στη Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας που παρουσιάστηκε το μεσημέρι χθες Παρασκευή (ώρα ΗΠΑ) από τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

«Για μήνες ο Γενικός Γραμματέας πιέζει για κατάπαυση του πυρός, πλήρη και ανεμπόδιστη ανθρωπιστική πρόσβαση και την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα. Ο Γενικός Γραμματέας ελπίζει ότι (η πρόταση) θα οδηγήσει σε συμφωνία των μερών για διαρκή ειρήνη», είπε ο κ. Ντουζαρίκ.

04:00 Να σταματήσει το Ισραήλ «την εκστρατεία κατά του UNRWA»

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), ο Φιλίπ Λαζαρινί, απαίτησε το Ισραήλ να βάλει τέλος στην «εκστρατεία του» εναντίον της υπηρεσίας του με άρθρο-παρέμβασή του που δημοσιεύθηκε στη New York Times.

«Ο πόλεμος στη Γάζα είχε συνέπεια να επιδεικνύεται κατάφωρη περιφρόνηση για την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένων εξωφρενικών επιθέσεων εναντίον εργαζομένων, εγκαταστάσεων και επιχειρήσεων» του Γραφείου Αρωγής και Εργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή, τόνισε ο κ. Λαζαρινί στο κείμενο αυτό, υπό τον τίτλο «Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει την εκστρατεία του εναντίον του UNRWA».

«Αυτές οι επιθέσεις πρέπει να σταματήσουν κι ο κόσμος πρέπει ν’ αναλάβει δράση, να λογοδοτήσουν οι δράστες τους», συνέχισε από τις στήλες της αμερικανικής εφημερίδας (περισσότερα εδώ).

03:27 Η αστυνομία συνέλαβε 80 φοιτητές στο πανεπιστήμιο της Santa Cruz, διέλυσε τις σκηνές των διαδηλωτών

Το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια – Σάντα Κρουζ αναφέρει ότι περίπου 80 άτομα που διαδήλωναν κατά του πολέμου στη Γάζα συνελήφθησαν στην πανεπιστημιούπολη, καθώς αστυνομικοί με εξοπλισμό των ΜΑΤ διέλυσαν τον καταυλισμό και τα οδοφράγματά τους.

«Επί εβδομάδες, οι συμμετέχοντες στον καταυλισμό έλαβαν επανειλημμένες, σαφείς οδηγίες να απομακρύνουν τον καταυλισμό και να πάψουν να εμποδίζουν την πρόσβαση σε πολυάριθμους πόρους της πανεπιστημιούπολης και στην ίδια την πανεπιστημιούπολη», δήλωσε ο εκπρόσωπος Scott Hernandez-Jason.

Οι εργαζόμενοι μεταπτυχιακοί φοιτητές στο UC Santa Cruz συνέχισαν τις διαμαρτυρίες του σωματείου τους, που ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα με αφορμή τη κακοποίηση και συλλήψεις διαδηλωτών από το πανεπιστήμιο, με το συνδικάτο τους να δηλώνει ότι θα επεκταθεί σε τρεις ακόμη πανεπιστημιουπόλεις την επόμενη εβδομάδα.

Τουλάχιστον 3.117 άτομα έχουν συλληφθεί σε πανεπιστημιουπόλεις 63 κολεγίων και πανεπιστημίων των ΗΠΑ σε τουλάχιστον 84 περιστατικά από τις 18 Απριλίου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.

03:17 Ο Μπλίνκεν συζητά την πρόταση εκεχειρίας στη Γάζα με τους ΥΠΕΞ της Σαουδικής Αραβίας, της Τουρκίας και της Ιορδανίας

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είχε ξεχωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες με τους υπουργούς Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, της Τουρκίας και της Ιορδανίας, αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για να συζητήσουν μια προτεινόμενη συμφωνία ομηρίας έναντι εκεχειρίας με στόχο τον τερματισμό του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα.

Ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης, που διεξήγαγε τις κλήσεις στο αεροπλάνο καθώς επέστρεφε στην Ουάσινγκτον από την Πράγα, υπογράμμισε στους ομολόγους του ότι η πρόταση είναι προς το συμφέρον τόσο των Ισραηλινών όσο και των Παλαιστινίων, αναφέρει ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

03:15 Ανάρτηση Ομπάμα στο Χ για την συμφωνία κατάπαυσης του πυρός

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, αποκάλεσε το σχέδιο που προτάθηκε  ως «σαφές, ρεαλιστικό και δίκαιο σχέδιο για την άμεση κατάπαυση του πυρός και τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα – ένα σχέδιο που διασφαλίζει την ασφάλεια του Ισραήλ, επιστρέφει τους ομήρους που λήφθηκαν στις 7 Οκτωβρίου στις οικογένειές τους, αυξάνει τη βοήθεια στη Γάζα και ανακουφίζει τα δεινά των Παλαιστινίων πολιτών, και εμπλέκει τους Ισραηλινούς, τους Παλαιστίνιους, τις αραβικές χώρες και την ευρύτερη διεθνή κοινότητα στη διαδικασία ανοικοδόμησης της Γάζας».

Αναφέρει ανάμεσα στα άλλα πως «δεν θα επιλύσει τη μακροχρόνια σύγκρουση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, ούτε θα απαντήσει στα επίμαχα ζητήματα που αφορούν τη λύση των δύο κρατών ή τη συνεχιζόμενη δραστηριότητα των εποίκων στη Δυτική Όχθη. Αυτό όμως που μπορεί να κάνει είναι να σταματήσει τη συνεχιζόμενη αιματοχυσία, να βοηθήσει τις οικογένειες να επανενωθούν και να επιτρέψει ένα κύμα ανθρωπιστικής βοήθειας για να βοηθήσει απελπισμένους, πεινασμένους ανθρώπους. Μπορεί να σώσει ζωές, εδώ και τώρα – και μπορεί να θέσει τα θεμέλια για έναν μακρύ και δύσκολο δρόμο προς ένα μέλλον όπου το Ισραήλ θα είναι ασφαλές και ειρηνικό με τους γείτονές του και οι Παλαιστίνιοι θα έχουν επιτέλους την ασφάλεια, την ελευθερία και την αυτοδιάθεση που επιζητούν εδώ και τόσο καιρό».

Τόνισε για το κοινό των ΗΠΑ πως «ανεξάρτητα από το πού στέκεται ο καθένας μας σε αυτές τις ευρύτερες συζητήσεις, μια διαρκής κατάπαυση του πυρός είναι κάτι που πρέπει όλοι να υποστηρίξουμε – για το καλό των Ισραηλινών, των Παλαιστινίων και του κόσμου γενικότερα».

02:54 «Το Ισραήλ έκανε πρόταση στη Χαμάς εξαιτίας των επιθέσεων τη Ράφα που υποβάθμισαν τις ικανότητές της» – «Είναι σχεδόν πανομοιότυπη με την πρόταση της Χαμάς» αναφέρει αμερικανός αξιωματούχος

Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν, ο οποίος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για την ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν νωρίτερα σήμερα, αναφέρει ότι το Ισραήλ ήταν σε θέση να κάνει την πρόταση για τη συμφωνία ομηρίας που η Ουάσιγκτον πιέζει τη Χαμάς να αποδεχθεί «εξαιτίας ορισμένων από τις επιτυχίες που είχαν στην υποβάθμιση της στρατιωτικής ικανότητας της Χαμάς».

«Δεν νομίζω ότι αυτή η προσφορά θα ήταν δυνατή πριν από τρεις μήνες», λέει ο ανώτερος αξιωματούχος σε μια προσπάθεια να πείσει για την χρησιμότητα των επιθέσεων στη Ράφα.

Ο αξιωματούχος λέει ότι η ισραηλινή πρόταση είναι πολύ λεπτομερής και αποτελείται από τεσσεράμισι σελίδες. Κάθε μία από τις τρεις φάσεις διαρκεί περίπου έξι εβδομάδες. Αναγνωρίζει ότι οι διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης των έξι εβδομάδων θα είναι πολύ δύσκολες και απαιτούν από τις πλευρές να συμφωνήσουν σε μια αναλογία για το πόσοι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι ασφαλείας θα απελευθερωθούν σε αντάλλαγμα για τους υπόλοιπους άνδρες Ισραηλινούς ομήρους.

«Είναι δίκαιο να πούμε ότι αν (φτάσουμε) στη δεύτερη και τρίτη φάση, το Ισραήλ θα έχει κάποιες εγγυήσεις για τη δική του ασφάλεια (έτσι ώστε) η Γάζα να μην μπορεί πλέον να αποτελεί πλατφόρμα για τρομοκρατία και απειλές κατά του Ισραήλ», λέει ο αξιωματούχος. «Η τρίτη φάση περιγράφει ένα αρκετά εκτεταμένο πρόγραμμα ανασυγκρότησης τριών έως πέντε ετών για τη Γάζα. Υποστηρίζεται πλήρως από τις ΗΠΑ, τη διεθνή κοινότητα και άλλους», λέει ο ανώτερος αξιωματούχος.

«Πρέπει να εργαστούμε για τη μεταρρύθμιση της ΠΑ στη Δυτική Όχθη, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και για να έχουμε μια προσωρινή διοίκηση στη Γάζα που μπορεί να βοηθήσει με τη σταθεροποίηση και την πορεία προς τα εμπρός εκεί», λέει ο αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος λέει ότι η τελευταία ισραηλινή πρόταση είναι σχεδόν πανομοιότυπη με τα αιτήματα που είχε θέσει προηγουμένως η Χαμάς. «Αυτό είναι τώρα στο στάδιο όπου η Χαμάς έχει πει ότι θα ήταν έτοιμη να κάνει συμφωνία Χ, και αυτό που είναι τώρα στο τραπέζι είναι βασικά αυτό, με μερικές πολύ μικρές προσαρμογές», λέει ο ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος.

Ερωτηθείς σχετικά με τη χθεσινή δήλωση της Χαμάς ότι δεν θα ήταν διατεθειμένη να διαπραγματευτεί περαιτέρω με το Ισραήλ, εκτός εάν οι IDF σταματήσουν όλες τις μάχες στη Γάζα, ο ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης υποβαθμίζει την απειλή, υπονοώντας ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ του τι λέει η τρομοκρατική ομάδα δημοσίως και του τι λέει ιδιωτικά. Ο αξιωματούχος σημειώνει ότι η Χαμάς έλαβε την ισραηλινή πρόταση μόλις χθες το βράδυ και πιθανότατα θα χρειαστεί χρόνο για να λάβει μια απόφαση.

«Αλλά (ο Μπάιντεν) αισθάνθηκε πολύ έντονα… Ότι ήταν καιρός να εκθέσει με μεγάλη σαφήνεια τι προσφέρεται σε αυτή την πρόταση, και ιδιαίτερα σε αυτές τις πρώτες έξι εβδομάδες», λέει ο ανώτερος αξιωματούχος.

02:37 Πόσοι θα μποϋκοτάρουν την ομιλία Νετανιάχου στο Κογκρέσο;

Ένας αξιωματούχος που γνωρίζει το θέμα λέει στους Times of Israel ότι ο Νετανιάχου έχει μιλήσει τις τελευταίες εβδομάδες με ενδιαφέρον στους ηγέτες του Ρεπουμπλικανικού Κογκρέσου για μια πιθανή ομιλία σε κοινή συνεδρίαση, θεωρώντας την ως μια ευκαιρία να προβάλει την υπόθεση του Ισραήλ στην παγκόσμια σκηνή και ανησυχεί λιγότερο για κάποιες από τις πολιτικές επιπτώσεις εντός των ΗΠΑ.

Σχεδόν 60 Δημοκρατικοί μποϊκοτάρισαν την τελευταία ομιλία του Νετανιάχου σε κοινή συνεδρίαση το 2015, η οποία οργανώθηκε από Ρεπουμπλικάνους ηγέτες του Κογκρέσου πίσω από την πλάτη του τότε προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, προκειμένου ο Ισραηλινός πρωθυπουργός να ασκήσει πιέσεις κατά της πυρηνικής συμφωνίας που η Ουάσινγκτον κατέληξε να υπογράψει με το Ιράν αργότερα εκείνο το έτος.

Ένας πολύ μεγαλύτερος αριθμός Δημοκρατικών θα μποϊκοτάρει πιθανότατα μια ομιλία του Νετανιάχου που έρχεται εν μέσω του πολέμου του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Γάζα, ο οποίος έχει γίνει ακόμα πιο αντιδημοφιλής μεταξύ των προοδευτικών.

Ενώ ο Νετανιάχου φαίνεται να έχει εξασφαλίσει πρόσκληση από το Κογκρέσο, δεν έχει λάβει ακόμη πρόσκληση από τον Λευκό Οίκο και η πραγματοποίηση του ταξιδιού στην Ουάσινγκτον χωρίς πρόσκληση θα αναδείκνυε ακόμη περισσότερο αυτό το χάσμα, όπως σημειώνει η ισραηλινή ιστοσελίδα.

02:29 Πρώην επικεφαλής της Μοσάντ συγκρίνει τις απειλές προς τον εισαγγελέα του ΔΠΔ με τις τακτικές της μαφίας

Ένας πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας κατασκοπείας Μοσάντ δηλώνει σοκαρισμένος από τις αναφορές για απειλές κατά του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να μην ερευνήσει φερόμενα εγκλήματα πολέμου, συγκρίνοντας τις με κινήσεις μαφιόζικης ομάδας.

Ο Guardian ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι ο πρώην επικεφαλής της Μοσάντ Γιόσι Κοέν απείλησε την πρώην εισαγγελέα του ΔΠΔ Φάτου Μπενσούντα για να την αποτρέψει από το να εξετάσει τα φερόμενα ως εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από το Ισραήλ.

Ο Ταμίρ Πάρντο, τον οποίο αντικατέστησε ο Κοέν ως επικεφαλής της Μοσάντ το 2016, δήλωσε στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ότι δεν μπορεί να πιστέψει ότι «οποιοσδήποτε υπάλληλος της Μοσάντ θα έκανε πράγματα του τύπου που περιγράφονται». «Αυτό βρίσκεται στο άκρο των πραγμάτων που δεν πρέπει να γίνονται. Ακούγεται σαν εκβιασμός τύπου Κόζα Νόστρα», αναφέρεται ο Πάρντο, αναφερόμενος στη φοβερή σικελική μαφία.

Η μυστική επαφή του Κοέν για να ασκήσει πίεση στην Μπενσούντα έλαβε χώρα τα χρόνια που προηγήθηκαν της απόφασής της να ξεκινήσει επίσημη έρευνα για φερόμενα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

02:20 «Αυτή είναι η συμφωνία στην οποία ο Νετανιάχου έχει ήδη πει όχι» λέει αμερικανός αναλυτής

Ο Ομάρ Μπαντάρ, πολιτικός αναλυτής με έδρα τις ΗΠΑ, δηλώνει στο Al Jazeera ότι η πρόταση εκεχειρίας στη Γάζα που ανακοίνωσε ο Biden μοιάζει με τις προηγούμενες.

«Πρόκειται για μια πρόταση που ήταν ουσιαστικά παρούσα από την πρώτη μέρα. Από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα, αυτή είναι ουσιαστικά η συμφωνία που βρισκόταν στο τραπέζι και ήταν η ισραηλινή απόρριψη που μας εμπόδισε να πετύχουμε αυτή τη συμφωνία, όπου υπάρχει ένα τέλος στον πόλεμο με αντάλλαγμα ομήρους και αιχμαλώτους», δήλωσε ο Μπαντάρ.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν καταλαβαίνει ότι το να σέρνεται αυτός ο πόλεμος πολύ μετά την εκλογή του δεν πρόκειται να είναι κάτι που πραγματικά θα τον ωφελήσει πολιτικά… Νομίζω ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πατάει το πόδι του σε αυτό το σημείο και ασκεί τεράστια πίεση στο Ισραήλ να αποδεχθεί τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός».

«Την παρουσιάζει ως ισραηλινή προσφορά, πράγμα αρκετά ενδιαφέρον, αλλά νομίζω ότι αυτό είναι περισσότερο ένα μέσο για να προσπαθήσει να φέρει τον Νετανιάχου σε μια θέση όπου θα του είναι πιο δύσκολο να πει όχι σε αυτό. Διότι γνωρίζουμε ότι αυτή είναι η συμφωνία στην οποία ο Νετανιάχου έχει ήδη πει όχι».

02:05 «Η γενοκτονία πρέπει να τελειώσει», λέει η αμερικανική ομάδα δικαιωμάτων των μουσουλμάνων μετά την ομιλία του Μπάιντεν

Το Συμβούλιο Αμερικανοϊσλαμικών Σχέσεων (CAIR) δηλώνει ότι υποστηρίζει την πρόταση κατάπαυσης του πυρός που ανέλυσε ο Μπάιντεν «αν λέει την αλήθεια».

«Η γενοκτονία και η υποστήριξη των ΗΠΑ προς αυτήν πρέπει να τερματιστεί. Η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια για την κατοχή του Ισραήλ πρέπει να τερματιστεί», αναφέρει το CAIR σε ανακοίνωσή του.

«Οι Ισραηλινοί ηγέτες πρέπει να λογοδοτήσουν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τα εγκλήματα που έχουν διαπράξει. Η Γάζα πρέπει να ανοικοδομηθεί και ο παλαιστινιακός λαός πρέπει να μπορέσει να ζήσει ειρηνικά και δίκαια σε ένα ελεύθερο και ανεξάρτητο κράτος».

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν θα έπρεπε να είχε ακούσει τον αμερικανικό λαό εδώ και καιρό, αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ. Οι πράξεις του πρέπει τώρα να μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια του. Η γενοκτονία και η υποστήριξη των ΗΠΑ προς αυτήν πρέπει να τερματιστεί. Η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια για την κατοχή του Ισραήλ πρέπει να σταματήσει».

01:40 Επίσημη ανάρτηση από τον Τζο Μπάιντεν για τον οδικό χάρτη για την κατάπαυση του πυρός

Η ανάρτηση που βγήκε πριν από δύο ώρες αναφέρει: «Το Ισραήλ έχει τώρα προσφέρει έναν οδικό χάρτη για μια διαρκή κατάπαυση του πυρός – και την απελευθέρωση όλων των ομήρων. Χθες, η πρόταση αυτή διαβιβάστηκε από το Κατάρ στη Χαμάς. Σήμερα, θέλω να εκθέσω τους όρους της στον κόσμο».

Σε ένα βαθμό παρουσιάζεται ως πρωτοβουλία του Τζο Μπάιντεν. Τόσο ο τρόπος που επέλεξε να το ανακοινώσει ο ίδιος, όσο και με την τελευταία πρόταση. Πιθανώς λόγω εκλογών, να θέλει να παρουσιάσει πρωτοβουλία και πυγμή.

01:25 «Ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει τώρα»: Ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ υποστηρίζει την πρόταση εκεχειρίας

Ο Ζοζέπ Μπορέλ έδωσε την υποστήριξή του στο νέο σχέδιο τριών φάσεων για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα.

«Όλη μας η υποστήριξη (βρίσκεται) στον οδικό χάρτη Μπάιντεν για μια διαρκή κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων που θα οδηγήσει σε μόνιμη παύση των εχθροπραξιών, αποχώρηση του [ισραηλινού στρατού] και έναρξη των προσπαθειών ανοικοδόμησης», δήλωσε.

«Ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει τώρα».

01:00 Όλα τα μάτια στραμμένα στους ακροδεξιούς εταίρους του Νετανιάχου μετά την ομιλία του Μπάιντεν

Η Sara Khairat αναλύει τα ζητήματα που αφορούν τους ακροδεξιούς εταίρους του Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά την ομιλία Μπάινεντ: «Αυτό που είναι ενδιαφέρον σε αυτή την ομιλία είναι ότι ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι αυτή η πρόταση «δεν θα κατέβει καλά» σε κάποιους ανθρώπους στην παρούσα ισραηλινή κυβέρνηση. Αυτό αναφέρεται σε αυτούς τους ακροδεξιούς υπουργούς, όπως τον Ιταμάρ Μπεν-Γκβίρ, υπουργό εθνικής ασφάλειας και τον υπουργό Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ. Έχουν καταστήσει σαφές ότι θέλουν να επανεποικίσουν τη Γάζα και να παραμείνουν όσο το δυνατόν περισσότερο όσον αφορά τον πόλεμο».

Η αναλύτρια συνέχισε πως «Όσον αφορά τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει επίσης δεχτεί επίθεση από τις οικογένειες των αιχμαλώτων, λέγοντας ότι σταματά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για το δικό του πολιτικό όφελος και τα δικά του πολιτικά συμφέροντα για να παραμείνει στην κυβέρνηση. Πρόκειται για ένα πρόσωπο που δικάζεται για διαφθορά από την περίοδο πριν σχηματιστεί αυτή η κυβέρνηση συνασπισμού. Χρειάζεται τους Μπεν-Γβιρ και Σμότριτς για να μπορέσει να παραμείνει στην εξουσία».

00:35 Οι υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης στην πόλη της Γάζας παραμένουν μια σοβαρή πρόκληση: Δήμαρχος

Ο Yahya al-Sarraj μίλησε μόλις στο Al Jazeera Arabic για την άσχημη κατάσταση στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο πόλη.

Ακολουθεί περίληψη των σχολίων του: «Η ισραηλινή κατοχή έβαλε συστηματικά στο στόχαστρο τις δημοτικές υπηρεσίες και εγκαταστάσεις στη Λωρίδα της Γάζας. Η κατοχή έχει ως στόχο να αδειάσει τις κατοικημένες πόλεις και να εκτοπίσει όλους τους ανθρώπους. Έχουμε μεγάλες προκλήσεις, η σημαντικότερη από τις οποίες είναι η παροχή υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης. Εξακολουθούμε να μην μπορούμε να ανοίξουμε δρόμους λόγω των τεράστιων ποσοτήτων μπάζων, γεγονός που εμποδίζει την παροχή υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης. Οι υπηρεσίες μας δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις και δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στα παράπονα που λαμβάνουμε».

00:10 «Πολιτική απάντηση» της Χαμάς στην ομιλία Μπάιντεν – Θετικά προσκείμενη στην πρόταση – Απαρριθμεί ξανά τους όρους της

Με μια σύντομη ανακοίνωση, οι εκπρόσωποι της Χαμάς στο Telegram σχολίασαν την ομιλία Μπάιντεν αναφέροντας ότι «Το Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης, Χαμάς, βλέπει θετικά το περιεχόμενο της ομιλίας του προέδρου Τζο Μπάιντεν σήμερα, 31/05/2024, στην οποία ζήτησε μόνιμη κατάπαυση του πυρός, αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας, ανοικοδόμηση και ανταλλαγή αιχμαλώτων. Θεωρούμε ότι αυτή η αμερικανική θέση και η ενισχυμένη πεποίθηση στην περιφερειακή και διεθνή σκηνή για την αναγκαιότητα τερματισμού του πολέμου στη Γάζα, είναι αποτέλεσμα της θρυλικής σταθερότητας του αγωνιζόμενου λαού μας και της γενναίας αντίστασής του».

Στην συνέχεια υπενθύμισαν τις πάγιες θέσεις της οργάνωσης, λέγοντας πως «Το κίνημα επαναβεβαιώνει την ετοιμότητά του να συμμετάσχει θετικά και εποικοδομητικά σε οποιαδήποτε πρόταση που θα βασίζεται σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός, πλήρη αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας, ανοικοδόμηση, επιστροφή των εκτοπισμένων σε όλες τις εστίες τους και σοβαρή συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων, υπό την προϋπόθεση ότι η κατοχή θα δηλώσει ρητά τη δέσμευσή της σε αυτό».

23:54 Επίσημη πρόσκληση στον Νετανιάχου από το Κογκρέσο, ώστε να απευθύνει ομιλία στο Καπιτώλιο

Οι ηγέτες του Κογκρέσου προσκάλεσαν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να απευθύνει ομιλία στο Καπιτώλιο, όπως αναφέρει το ABC news, σε μια επίδειξη πολεμικής υποστήριξης προς τον μακροχρόνιο σύμμαχο, παρά τις αυξανόμενες πολιτικές διαιρέσεις σχετικά με τη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα.

Η πρόσκληση από τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον, Ρεπουμπλικάνο, και τον ηγέτη της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ, Δημοκρατικό, μαζί με τον ηγέτη των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ και τον ηγέτη των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Χάκεμ Τζέφρις, ήταν στα σκαριά εδώ και αρκετό καιρό. Δεν ορίστηκε ημερομηνία για την ομιλία. Οι ηγέτες δήλωσαν ότι η πρόσκληση έγινε για να «τονιστεί η αλληλεγγύη της Αμερικής προς το Ισραήλ».

«Σας προσκαλούμε να μοιραστείτε το όραμα της ισραηλινής κυβέρνησης για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την εγκαθίδρυση μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης στην περιοχή», έγραψαν.

23:50 Ισραηλινά αεροσκάφη εξαπέλυσαν πολλαπλές επιθέσεις στο Λίβανο

Στον Λίβανο ισραηλινά αεροσκάφη εξαπολύουν πολλαπλές και εκτεταμένες αεροπορικές επιδρομές σε οικιστικά συγκροτήματα στις πόλεις Aadloun, Ain Qana, Houmin Al-Fawqa, Tayr Harfa, Jebbayn και Marwahin.

23:45 Ανεπίσημες δηλώσεις της Χαμάς μέσω του Quds News Network δίνουν το κλίμα στο εσωτερικό της για τις δηλώσεις Μπάιντεν

Κάτω από την ομιλία Μπάιντεν, το Quds News Network αναφέρει πως «Αξίζει να σημειωθεί ότι η Χαμάς έχει απορρίψει οποιαδήποτε συνέχιση των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ ή αλλαγές στην τελευταία συμφωνία που συμφώνησαν πριν από εβδομάδες, πριν από την εισβολή του Ισραήλ στη Ράφα. Η Χαμάς λέει ότι το Ισραήλ εξαπάτησε τις διαπραγματεύσεις και καθυστέρησε τη συμφωνία για να κερδίσει χρόνο και να προχωρήσει στην εισβολή στη Ράφα».

Σε δεύτερο χρόνο αναφέρθηκε πως «Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ισχυρίζεται ότι η Χαμάς είναι αυτή που εμποδίζει την κατάπαυση του πυρός, απαιτώντας ότι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα πρέπει τώρα να «απαιτήσουν από τη Χαμάς να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Στην πραγματικότητα, η Χαμάς είχε συμφωνήσει σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός πριν από εβδομάδες, πριν το Ισραήλ εισβάλει στην πόλη Ράφα».

Σε τρίτη ανάρτηση αναφέρεται πως «Ο πρόεδρος Μπάιντεν επανέλαβε τα ψέματα περί σεξουαλικής κακοποίησης την 7η Οκτωβρίου».

23:39 Βίντεο από την επίθεση της Χεζμπολάχ στην μεραρχία της Γαλιλαίας

Η Χεζμπολάχ πραγματοποίησε πλήγματα με ρουκέτες κατά του αρχηγείου της 91ης Μεραρχίας της Γαλιλαίας των IDF στους στρατώνες Biranit.

Η οργάνωση του Λιβάνου χρησιμοποίησε δύο πυραύλους «Burkan» οι οποίες βασίζονται στον Ιρανικής κατασκευής«Falagh-2» με βαρύτερες κεφαλές.

23:20 Ο Νασράλα της Χεζμπολάχ αντεπιτίθεται στην ισραηλινή κινητοποίηση στα σύνορα

Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ασκήσεις κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο για να προσομοιώσει επιθέσεις «βαθιά μέσα» στο λιβανέζικο έδαφος.

Σε ομιλία του, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα δήλωσε ότι μια επιχείρηση που διεξήγαγαν μαχητές της οργάνωσης την Τρίτη ήταν άμεση απάντηση στις ισραηλινές απειλές.

Κατά τη διάρκεια μιας από τις μεγαλύτερες επιθέσεις της στη στρατιωτική βάση Ramia κατά μήκος των συνόρων από την έναρξη του πολέμου, η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι έστειλε τους μαχητές της «μέτρα μακριά» από τη βάση.

«Αν οι μαχητές μας ήθελαν να πάνε στην τοποθεσία Ramia, θα το έκαναν και αν ήθελαν να μπουν στην τοποθεσία, θα έμπαιναν», δήλωσε ο Nasrallah.

23:00 Κράτη-μέλη ζητούν από τον ΠΟΥ να αναλάβει δράση για την «αλόγιστη καταστροφή εγκαταστάσεων υγείας»

Τα κράτη μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υπερψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία ψήφισμα που καλεί σε διάσκεψη δωρητών για τη χρηματοδότηση των τεράστιων υγειονομικών αναγκών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Ζήτησαν επίσης περισσότερη ενημέρωση σχετικά με την «καταστροφική» κατάσταση στη Γάζα και την «αλόγιστη καταστροφή εγκαταστάσεων υγείας» από το Ισραήλ. Η ψηφοφορία πέρασε αφού το Ισραήλ εξασφάλισε ότι το κείμενο θα επεκτεινόταν ώστε να περιλαμβάνει έκκληση για την απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα.

Οποιαδήποτε απόφαση «που δεν απαιτεί την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων αποτελεί ασυγχώρητη ηθική αποτυχία», δήλωσε ο Ισραηλινός πρέσβης Meirav Eilon Shahar στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας, την ετήσια συνάντηση στη Γενεύη των 194 κρατών μελών του ΠΟΥ.

Μετά από ημέρες διπλωματικών διαφωνιών και αμοιβαίων κατηγοριών για πολιτικοποίηση αυτού που προοριζόταν για τεχνικό κείμενο, το τροποποιημένο ψήφισμα εγκρίθηκε από μια βασική επιτροπή της Συνέλευσης με 102 ψήφους υπέρ.

Μόνο έξι χώρες, μεταξύ των οποίων το Ισραήλ και οι ΗΠΑ, αντιτάχθηκαν στο ψήφισμα, ενώ 69 χώρες με δικαίωμα ψήφου απείχαν ή απουσίαζαν.

22:37 Δεκάδες πτώματα ανασύρθηκαν μετά την αποχώρηση του Ισραήλ από την Τζαμπάλια

Ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας πολιτικής άμυνας της Γάζας, Μαχμούντ Μπασάλ, παρείχε ενημέρωση για τις καταστροφές στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπάλια μετά την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη βόρεια περιοχή. Ανέφερε πως ανασύρθηκαν δεκάδες πτώματα, συμπεριλαμβανομένων 30 από μία μόνο οικογένεια, 22 εκ των οποίων ήταν παιδιά και γυναίκες.
Συνολικά τα περισσότερα από τα πτώματα που έχουν ανασυρθεί στην Τζαμπάλια μέχρι στιγμής είναι παιδιά και γυναίκες.

Η έρευνα συνεχίζεται στα χαλάσματα για περισσότερους αγνοούμενους. Πολλά σπίτια και μεγάλο μέρος των υποδομών στον καταυλισμό έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Ο ισραηλινός στρατός κατέστρεψε ολοσχερώς τις κύριες ηλεκτρογεννήτριες του νοσοκομείου Kamal Adwan, καθώς και τον πέμπτο όροφο του νοσοκομείου al-Awda.

22:19 Η ΕΕ «καταδικάζει» κάθε απόφαση να χαρακτηριστεί υπηρεσία του ΟΗΕ ως «τρομοκρατική» ομάδα

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ Josep Borrell δηλώνει ότι το μπλοκ είναι «βαθιά ανήσυχο» για τα μέτρα που συζητούνται κατά της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

«Καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια να χαρακτηριστεί μια υπηρεσία του ΟΗΕ ως τρομοκρατική οργάνωση», δήλωσε.

Σε επισυναπτόμενη ανάρτηση στην πρώτη, αναφέρεται πως «Η UNRWA διαδραματίζει κρίσιμο και αναντικατάστατο ρόλο στην ανθρωπιστική ανταπόκριση στη Γάζα και στην περιοχή. Η ΕΕ παραμένει ισχυρός υποστηρικτής του Οργανισμού και ολόκληρου του ΟΗΕ. Καλούμε τις ισραηλινές αρχές να επιτρέψουν στην UNRWA να συνεχίσει να επιτελεί το κρίσιμο έργο της σύμφωνα με την εντολή της».

22:10 Η πρώτη αντίδραση Νετανιάχου μετά την ομιλία Μπάιντεν

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την Παρασκευή, μετά την ομιλία του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ότι το Ισραήλ παραμένει προσηλωμένο στους στόχους της επιστροφής των ομήρων στην πατρίδα τους και της καταστροφής της Χαμάς.

«Ο πρωθυπουργός εξουσιοδότησε τη διαπραγματευτική ομάδα να παρουσιάσει ένα σχέδιο για την επίτευξη» των στόχων του πολέμου, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το πρωθυπουργικό γραφείο, προσθέτοντας ότι «ο πόλεμος δεν θα τελειώσει μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι του, συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής των ομήρων μας και της εξουδετέρωσης των στρατιωτικών και κυβερνητικών δυνατοτήτων της Χαμάς».

«Το ακριβές σχέδιο που προτείνεται από το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της σταδιακής μετάβασης, επιτρέπει στο Ισραήλ να τηρήσει αυτές τις αρχές», ανέφερε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

22:05 Ισραηλινός έποικος καταστρέφει σπίτι Παλαιστίνιου με τις ισραηλινές αρχές να μην επεμβαίνουν

Οι Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν ότι ένας Ισραηλινός έποικος ξεκίνησε να καταστρέφει σπίτι Παλαιστίνιου στη νότια Χεβρώνα. Παρόλο που οι ισραηλινές αρχές ενημερώθηκαν για να τον συλλάβουν, δεν το έκαναν, απλώς ζήτησαν από τον έποικο να σταματήσει και στη συνέχεια τον συνόδευσαν για να αποχωρήσει.

Δείτε σχετικό βίντεο:

21:57 Αναλυτικά τι περιλαμβάνουν οι τρεις φάσεις του ισραηλινού σχεδίου για εκεχειρία και απελευθέρωση ομήρων

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν παρουσίασε το νέο ισραηλινό σχέδιο για τη Λωρίδα της Γάζας, προτρέποντας τη Χαμάς να το αποδεχθεί και τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε να χαθεί» αυτή η ευκαιρία για μια συμφωνία.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

21:47 «Ο Μπάιντεν προσπαθεί να γίνει ο αντιπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης»

Ο αναλυτής του Al Jazeera, Μαρουάν Μπισάρα σημειώνει ότι: «Η τελευταία πρωτοβουλία για κατάπαυση του πυρός που περιέγραψε ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι μια άλλη εκδοχή αυτού που έχει ήδη προταθεί.

Νομίζω ότι ο Μπάιντεν προσπαθεί να γίνει ο αντιπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, καθώς προσπαθεί να πλασάρει μια άλλη εκδοχή των προτάσεών της που δεν εκφέρει ξεκάθαρα, απλά και περιεκτικά τις λέξεις ‘μόνιμη κατάπαυση του πυρός’.

Θα πίστευε κανείς ότι μετά από οκτώ μήνες πολέμου – μετά την καταστροφή της Γάζας που δεν έχουμε δει πουθενά τα τελευταία 15 χρόνια – το να μην μπορεί ο Αμερικανός πρόεδρος να υποστηρίξει την ιδέα μιας μόνιμης κατάπαυσης του πυρός είναι πραγματικά απορίας άξιον.

Οι Ισραηλινοί ηγέτες είναι πραγματικά χαμένοι στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και στο Διεθνές Δικαστήριο. Το κύρος τους στην περιοχή και στον κόσμο βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο που έχει υπάρξει ποτέ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η κυβέρνηση Μπάιντεν, ειδικότερα, υποφέρουν τρομερά εξαιτίας των εγκλημάτων πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα. Και γι’ αυτό πιστεύω ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν το χρειάζεται αυτό σήμερα. Χρειάζεται κάποιου είδους μεταβατική ησυχία, αν είναι δυνατόν, ώστε να σταματήσει η πίεση στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».

21:32 Ο Μπάιντεν ζητά από τον ισραηλινό λαό να στηρίξει την πρόταση – «Η Χαμάς δεν είναι ικανή για νέα 7η Οκτωβρίου»

Ανάμεσα στις δηλώσεις στις οποίες προέβη, ο πρόεδρος Μπάιντεν ανέφερε ότι: «Ο λαός του Ισραήλ θα πρέπει να γνωρίζει, ότι μπορεί να δεχτεί αυτή την προσφορά χωρίς περαιτέρω κίνδυνο για την ασφάλειά του, επειδή έχει καταστρέψει την Χαμάς τους τελευταίους οκτώ μήνες.

Σε αυτό το σημείο, η Χαμάς δεν είναι πλέον ικανή να πραγματοποιήσει μια νέα 7η Οκτωβρίου. Αυτός ήταν ένας από τους κύριους στόχους του Ισραήλ σε αυτόν τον πόλεμο – και ειλικρινά, ένας δίκαιος στόχος».

Εξήγησε στους Ισραηλινούς πολίτες πως τώρα είναι η ώρα για την ειρήνη: «Στον λαό του Ισραήλ, επιτρέψτε μου να πω το εξής: Ως κάποιος που έχει μια ισόβια δέσμευση στο Ισραήλ, ως ο μόνος Αμερικανός πρόεδρος που έχει πάει ποτέ στο Ισραήλ σε καιρό πολέμου, ως κάποιος που μόλις έστειλε αμερικανικές δυνάμεις για να υπερασπιστούν άμεσα το Ισραήλ όταν δέχθηκε επίθεση από το Ιράν, σας ζητώ να κάνετε ένα βήμα πίσω και να σκεφτείτε τι θα συμβεί αν χαθεί αυτή η στιγμή».

Ταυτόχρονα θέλησε να αναφερθεί στις πιθανές αυταπάτες που μπορεί να θρέφουν στους πολίτες ορισμένοι πολιτικοί: «Δεν μπορείτε να χάσετε αυτή τη στιγμή. Ο επ’ αόριστον πόλεμος για την επιδίωξη μιας άγνωστης έννοιας της απόλυτης νίκης θα καθηλώσει το Ισραήλ στη Γάζα, θα εξαντλήσει στρατιωτικούς, οικονομοτεχνικούς και ανθρώπινους πόρους και θα ενισχύσει την απομόνωση του Ισραήλ στον κόσμο. Αυτό δεν θα φέρει τους ομήρους στο σπίτι. Αυτό δεν θα φέρει μια διαρκή ήττα της Χαμάς. Αυτό δεν θα φέρει στο Ισραήλ διαρκή ασφάλεια».

21:21 Πώς οραματίζεται ο Λευκός Οίκος την εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός;

Ο Τζο Μπάιντεν λέει ότι όλα όσα προβλέπονται στην πρώτη φάση της ισραηλινής πρότασης αναμένεται να ξεκινήσουν «αμέσως», εάν η Χαμάς συμφωνήσει σε μια συμφωνία. Είπε ότι αφού τεθεί σε εφαρμογή η πρώτη φάση, η Χαμάς και το Ισραήλ θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη φάση, η οποία περιλαμβάνει μόνιμο τερματισμό των εχθροπραξιών.

«Η πρόταση λέει ότι αν οι διαπραγματεύσεις διαρκέσουν περισσότερο από έξι εβδομάδες, η κατάπαυση του πυρός θα συνεχιστεί όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις. Οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος και το Κατάρ θα εργαστούν για να διασφαλίσουν ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μέχρι να επιτευχθούν συμφωνίες για την έναρξη της δεύτερης φάσης».

«Ξέρω ότι υπάρχουν κάποιοι στο Ισραήλ που δεν θα συμφωνήσουν με αυτό το σχέδιο και θα ζητήσουν να συνεχιστεί ο πόλεμος επ’ αόριστον. Κάποιοι είναι ακόμη και στον κυβερνητικό συνασπισμό και έχουν καταστήσει σαφές ότι θέλουν να καταλάβουν τη Γάζα, θέλουν να συνεχίσουν να πολεμούν για χρόνια και οι όμηροι δεν αποτελούν προτεραιότητα γι’ αυτούς. Λοιπόν, προτρέπω την κυβέρνηση του Ισραήλ να στηρίξει αυτή τη συμφωνία, παρά τις όποιες πιέσεις».

21:00 Οι τρεις φάσεις που περιλαμβάνει η συμφωνία που προτείνει το Ισραήλ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ πρότεινε στη Χαμάς μέσω Κατάρ μια «ολοκληρωμένη συμφωνία» κατά τη διάρκεια ομιλίας που μεταδόθηκε στο X σήμερα Παρασκευή.

Σύμφωνα με τον Τζο Μπάιντεν, η προτεινόμενη από το Ισραήλ κατάπαυση του πυρός θα εφαρμοστεί σε τρία στάδια.

Η πρώτη φάση θα περιλαμβάνει πλήρη κατάπαυση του πυρός, απόσυρση των στρατιωτών των IDF από τη Γάζα, μερική απελευθέρωση ορισμένων από τους εναπομείναντες ομήρους, ανταλλαγή με Παλαιστίνιους κρατούμενους και είσοδο 600 φορτηγών στη Λωρίδα της Γάζας. Η φάση αυτή θα διαρκέσει έξι εβδομάδες.

Εάν η πρώτη φάση διαρκούσε περισσότερο από έξι εβδομάδες, η εκεχειρία των έξι εβδομάδων θα παρατεινόταν.

Η δεύτερη φάση θα είναι ο «οριστικός τερματισμός των εχθροπραξιών».

Επιπλέον, αυτό θα περιλάμβανε την απελευθέρωση των υπόλοιπων ζωντανών ομήρων, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτών. Αυτό θα σήμαινε επίσης την επίσημη μόνιμη παύση των εχθροπραξιών.

Η τρίτη φάση θα περιλαμβάνει την αποκατάσταση της Λωρίδας της Γάζας. Μόλις επιτευχθεί, η φάση αυτή θα περιλαμβάνει επίσης την επιστροφή των λειψάνων των ομήρων που πέθαναν κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας τους από τη Χαμάς.

20:56 Ο Γκαντζ καλεί τον Γάλλο πρωθυπουργό να επανεξετάσει τον αποκλεισμό των ισραηλινών αμυντικών εταιρειών από τη γνωστή έκθεση όπλων

Ο υπουργός του ισραηλινού πολεμικού συμβουλίου, Μπένι Γκαντζ είχε νωρίτερα σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρωθυπουργό Γκαμπριέλ Ατάλ και του ζήτησε να επανεξετάσει την απόφαση να αποκλείσει στις ισραηλινές αμυντικές εταιρείες να συμμετέχουν στην εμπορική έκθεση Eurosatory  τον επόμενο μήνα κοντά στο Παρίσι, σύμφωνα με ισραηλινή ανάγνωση.

20:47 Ο Μπάιντεν προτρέπει το Ισραήλ και τη Χαμάς να δεχθούν τη συμφωνία – «Δεν μπορούμε να χάσουμε αυτή τη στιγμή»

«Ως κάποιος που έχει μια ισόβια δέσμευση στο Ισραήλ, ως ο μόνος Αμερικανός πρόεδρος που έχει πάει ποτέ στο Ισραήλ σε καιρό πολέμου, ως κάποιος που μόλις έστειλε τις αμερικανικές δυνάμεις να υπερασπιστούν άμεσα το Ισραήλ όταν δέχθηκε επίθεση από το Ιράν, σας ζητώ να κάνετε ένα βήμα πίσω, να σκεφτείτε τι θα συμβεί αν χαθεί αυτή η στιγμή», είπε ο Τζο Μπάιντεν στην ομιλία του για την κατάσταση στη Γάζα.

«Δεν μπορούμε να χάσουμε αυτή τη στιγμή», τόνισε.

20:40 Μπάιντεν: Το Ισραήλ υπέβαλε μια «ολοκληρωμένη νέα πρόταση» – Έχει διαβιβαστεί στη Χαμάς μέσω Κατάρ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν δήλωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του για τον πόλεμο στη Γάζα ότι το Ισραήλ έχει υποβάλει νέα πρόταση κατάπαυσης του πυρός, η οποία έχει διαβιβαστεί στη Χαμάς μέσω του Κατάρ.

«Αυτό ήταν το επίκεντρο, ένα διαρκές τέλος σε αυτόν τον πόλεμο, ένα τέλος που φέρνει όλους τους ομήρους πίσω, εξασφαλίζει την ασφάλεια του Ισραήλ, δημιουργεί μια καλύτερη επόμενη μέρα στη Γάζα χωρίς τη Χαμάς στην εξουσία και θέτει τις βάσεις για μια πολιτική διευθέτηση που παρέχει ένα καλύτερο μέλλον τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστίνιους».

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι η νέα πρόταση είναι «ένας οδικός χάρτης για μια διαρκή κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση όλων των ομήρων».

20:19 Καναδική συναγωγή υπέστη ελαφρές ζημιές μετά από εμπρησμό

Εμπρηστικός μηχανισμός προκάλεσε μικρές ζημιές στην είσοδο της συναγωγής Σάρα Τζεντέκ στο Βανκούβερ του Καναδά.

Πηγή φωτογραφίας: B’nai B’rith Canada

Η πυρκαγιά το βράδυ της Πέμπτης, κατά την οποία δεν τραυματίστηκε κανείς, ήταν αποτέλεσμα εμπρησμού και μια «εσκεμμένη πράξη μίσους» και μια «προσπάθεια εκφοβισμού» της εβραϊκής κοινότητας, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Εβραϊκή Ομοσπονδία του ευρύτερου Βανκούβερ.

Έχουν τοποθετηθεί επιπλέον αστυνομικές περιπολίες στα τοπικά εβραϊκά ιδρύματα, αναφέρει η Ομοσπονδία.

20:10 «Σώστε μας»: Τι φαίνεται να είπε η όμηρος Νόα Αργκαμάνι

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα μια ηχογράφηση για να ασκήσει πίεση στις ισραηλινές αρχές σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός, αυτή τη φορά με τη φωνή μιας αιχμάλωτης Ισραηλινής.

«Ο χρόνος τελειώνει, δεν θέλουμε να πεθάνουμε εδώ», ακούγεται να λέει η γυναίκα που δεν κατονομάζεται, αλλά έχει αναγνωριστεί από τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ως η Νόα Αργκαμάνι, 26 ετών.

«Μην αφήνετε τη μοίρα μας στα χέρια του Νετανιάχου και του πολεμικού συμβουλίου», ακούγεται να λέει.

Αυτό είναι το τρίτο βίντεο ή ηχητικό με ομήρους που δημοσιεύεται από ένοπλες οργανώσεις στη Γάζα αυτή την εβδομάδα, με την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ να δημοσιεύει δύο βίντεο που δείχνουν έναν άλλο αιχμάλωτο, τον Αλεξάντερ Τρουφάνοφ, 30 ετών.

20:00 Δεκαπέντε πύραυλοι εκτοξεύτηκαν στο βόρειο Ισραήλ στο τελευταίο μπαράζ, λένε οι IDF

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) δήλωσαν ότι δεκαπέντε ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο στο τελευταίο μπαράζ κατά του βόρειου Ισραήλ το βράδυ της Παρασκευής.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, εννέα ρουκέτες εκτοξεύθηκαν στην περιοχή του κιμπούτς Γκα’ατόν, εκ των οποίων οι επτά έπεσαν σε ανοιχτές περιοχές.

Εντοπίστηκαν επίσης έξι εκτοξεύσεις ρουκετών στην περιοχή Πελκι’ίν, οι οποίες όλες αναχαιτίστηκαν από τα συστήματα αεράμυνας του Ισραήλ.

19:50 Οι IDF έδωσαν στη δημοσιότητα πλάνα από τις συνοριακές σήραγγες Γάζας – Αιγύπτου που χρησιμοποιούσε η Χαμάς για «λαθρεμπόριο όπλων»

Οι IDF έδωσαν στη δημοσιότητα πλάνα που δείχνουν σήραγγες, τις οποίες χρησιμοποιούσε η Χαμάς για λαθρεμπόριο (σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό) και εκτοξευτές ρουκετών που ανακάλυψαν τα στρατεύματα κατά μήκος των συνόρων Γάζας – Αιγύπτου.

Κατά μήκος του λεγόμενου Διαδρόμου Φιλαδέλφειας, δίπλα στην πόλη Ράφα στα νότια της Γάζας, οι IDF ανακοίνωσαν έχουν εντοπίσει μέχρι στιγμής περίπου 20 σήραγγες που περνούν στην Αίγυπτο. Άλλα 82 φρεάτια σηράγγων που οδηγούν στις σήραγγες έχουν εντοπιστεί στην περιοχή του Διαδρόμου.

Οι Times of Israel υποστηρίζουν ότι η Χαμάς είναι γνωστό ότι χρησιμοποιεί τέτοιες σήραγγες για να μεταφέρει λαθραία όπλα στη Γάζα, παρά τις προσπάθειες της Αιγύπτου να τις εμποδίσει την τελευταία δεκαετία.

Μια «υψηλού επιπέδου» πηγή που μίλησε στα αιγυπτιακά κρατικά μέσα ενημέρωσης αυτή την εβδομάδα αρνήθηκε ότι τέτοιες σήραγγες εξακολουθούν να υπάρχουν.

Οι IDF λένε ότι έχουν μέχρι στιγμής κατεδαφίσει δεκάδες φρεάτια σηράγγων και αρκετές «σημαντικές» υπόγειες διαδρομές στην περιοχή του διαδρόμου, ενώ άλλες ακόμα ερευνώνται.

Μαχητές της Χαμάς σκοτώθηκαν από τα στρατεύματα των IDF μέσα σε ορισμένες από τις σήραγγες, λέει ο ισραηλινός στρατός.

Οι IDF λένε επίσης ότι εντόπισαν πέντε έτοιμες θέσεις εκτόξευσης πυραύλων κατά μήκος των συνόρων Γάζας – Αιγύπτου. Οι εκτοξευτές καταστράφηκαν όλοι.

Την Τετάρτη, οι IDF ανακοίνωσαν ότι είχαν εγκαθιδρύσει «επιχειρησιακό έλεγχο» σε ολόκληρο τον Διάδρομο Φιλαδέλφειας. Τα ισραηλινά στρατεύματα έχουν φυσική παρουσία στο μεγαλύτερο μέρος του διαδρόμου. Υπάρχει ένα μικρό τμήμα κοντά στην ακτή όπου δεν υπάρχουν χερσαίες δυνάμεις, αλλά οι IDF λένε ότι ελέγχουν την περιοχή με επιτήρηση και δύναμη πυρός.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση στο Χ:

19:41 Οι αιχμάλωτοι στη Γάζα είναι «καταδικασμένοι» φαίνεται να παραδέχθηκε ο Ισραηλινός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας

Οργάνωση που υποστηρίζει τους αιχμαλώτους στη Γάζα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πήρε μια «συνειδητή και σκόπιμη απόφαση να τους θυσιάσει», εγκαταλείποντας την ισραηλινή αρχή ότι δεν θα αφήσει ποτέ κανέναν πίσω.

Ο Γκιλ Ντίκμαν, του οποίου η ξαδέλφη Κάρμελ κρατείται στη Γάζα, δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια μιας προσωπικής συνάντησης με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας της κυβέρνησης, Τζάχι Χανέγκμπι και αρκετές οικογένειες την Πέμπτη, τους είπαν ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να τερματίσει τον πόλεμο για να φέρει πίσω τους συγγενείς τους.

«Είπα, ‘Αυτό σημαίνει ότι είμαστε καταδικασμένοι, ότι είμαστε χαμένοι;’ Μου είπε ‘Ναι’», είπε ο Ντίκμαν.

«Ήταν η πιο σκληρή και δύσκολη συνάντηση με Ισραηλινούς αξιωματούχους από την έναρξη του πολέμου, επειδή άφησε τις οικογένειες απελπισμένες», πρόσθεσε.

Το Ισραήλ έχει αρνηθεί να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα και να αποσύρει τα στρατεύματά του, βασικό αίτημα της Χαμάς για την απελευθέρωση περισσότερων αιχμαλώτων.

19:32 Δείτε live τις δηλώσεις Μπάιντεν για τη Μέση Ανατολή

Ο Τζο Μπάιντεν θα μιλήσει για τη Μέση Ανατολή, όπως είχε προαναγγείλει ο Λευκός Οίκος.

19:31 Το Ισραήλ έχει καταπατήσει το 32% της Γάζας, σύμφωνα με έρευνα του Al Jazeera

Το Ισραήλ έχει καταλάβει περίπου το 32% της έκτασης της Γάζας, «κατεδαφίζοντας συστηματικά γειτονιές» για να δημιουργήσει μια νεκρή ζώνη και έναν κεντρικό άξονα που τη διαιρεί, σύμφωνα με το πρακτορείο επαληθεύσεων Sanad του Al Jazeera.

Σε αυτό δεν περιλαμβάνεται η περιοχή του Διαδρόμου Φιλαδέλφειας στα σύνορα με την Αίγυπτο, την οποία το Ισραήλ δήλωσε ότι έχει θέσει υπό τον έλεγχό του την Πέμπτη.

Δείτε σχετικό γράφημα:

19:24 Η Ένωση Παλαιστινίων Εργαζομένων καλεί σε μποϊκοτάζ των εξετάσεων κραβ μαγκά στην Αθήνα

Η Ένωση Παλαιστινίων Εργαζομένων καλεί σε μποϊκοτάζ των εξετάσεων ισραηλινών πολεμικών τεχνών κραβ μαγκά καθώς, όπως καταγγέλλεται, οι εξεταστές είναι ενεργά μέλη των IDF, της ισραηλινής αστυνομίας και των ειδικών δυνάμεων τους Ισραήλ.

«Καλούμε όλους τους Έλληνες φίλους του παλαιστινιακού λαού να μποϊκοτάρουν αυτές τις εξετάσεις και να ακυρώσουν την παρουσία αυτών των εκπαιδευμένων δολοφόνων στην Ελλάδα», αναφέρεται στη σχετική έκκληση.

Δείτε την ανακοίνωση:

Πηγή: Ένωση Παλαιστινίων Εργαζομένων στην Ελλάδα

19:15 Πολλαπλές αναχαιτίσεις του Iron Dome πάνω από την Άνω Γαλιλαία μετά από πυρά από τον Λίβανο

Πολλαπλές αναχαιτίσεις από το σύστημα αεράμυνας Iron Dome έγιναν πάνω από την Άνω Γαλιλαία, μετά από πυραυλική επίθεση από την πλευρά του Λιβάνου.

Οι σειρήνες είχαν ηχήσει στη Μα’αλότ Ταρσίμπα και σε αρκετές κοντινές κοινότητες.

Δεν υπάρχουν άμεσες αναφορές για τραυματισμούς ή ζημιές.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

19:06 «Πρέπει να σταματήσει τώρα»: Ο απεσταλμένος της Γαλλίας στον ΟΗΕ ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός

Ο Νικολά ντε Ριβιέρ, πρεσβευτής της Γαλλίας στον ΟΗΕ, δηλώνει ότι η χώρα του είναι «εξαιρετικά ανήσυχη» για την κατάσταση στη Ράφα και στη Γάζα συνολικά.

«Όπως είπε ο πρόεδρος Μακρόν πριν από μερικές ημέρες, δεν υπάρχει ασφαλής ζώνη στη Γάζα αυτή τη στιγμή. Γι’ αυτό και θέλουμε μια κατάπαυση του πυρός. Δεν θέλουμε καμία επιχείρηση στη Ράφα. Θέλουμε πλήρη ανθρωπιστική πρόσβαση στη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε στο Al Jazeera. «Αυτό δεν ισχύει τώρα», τόνισε.

Ο ντε Ριβιέρ δήλωσε ότι η Γαλλία υποστηρίζει το αλγερινό σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο, όπως είπε, προτείνει «παύση των εχθροπραξιών, καμία επιχείρηση στη Ράφα και ουσιαστικά την έγκριση αυτού που ζητά το Διεθνές Δικαστήριο το οποίο προτρέπει το Ισραήλ να μην κάνει επιχείρηση στη Ράφα και τη Χαμάς να απελευθερώσει όλους τους ομήρους».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ενώ η Χαμάς αποτελεί απειλή για το Ισραήλ και η ασφάλεια του Ισραήλ «δεν είναι διαπραγματεύσιμη», το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο πρέπει να γίνει σεβαστό.

«Αυτό που βλέπουμε τώρα στη Γάζα συνολικά, και στη Ράφα ειδικότερα, είναι ένας απολύτως απαράδεκτος αριθμός θυμάτων μεταξύ των αμάχων, και αυτό πρέπει να σταματήσει τώρα», σημείωσε.

18:57 ΕΕ: Συνολικά 66 εκατ. ευρώ δόθηκαν στην UNRWA φέτος μέχρι στιγμής

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδέσμευσε μια δεύτερη δόση βοήθειας ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ για την Παλαιστινιακή Αρχή και άλλα 16 εκατομμύρια για την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), ανέφερε η Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.

«Αυτή η νέα πληρωμή προς την UNRWA αυξάνει σε 66 εκατ. ευρώ τη συνολική αναπτυξιακή βοήθεια της ΕΕ από τα 82 εκατ. ευρώ για την υπηρεσία του ΟΗΕ το 2024», προστίθεται.

Δείτε σχετική ανάρτηση του Μπορέλ:

Αρκετά έθνη με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιανουάριο, κυρίως δυτικά, ανακοίνωσαν παύση της χρηματοδότησης της UNRWA ως απάντηση στους ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι ορισμένοι υπάλληλοι της υπηρεσίας συμμετείχαν στις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.

Μια έρευνα με επικεφαλής την πρώην υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά κατέληξε τον περασμένο μήνα στο συμπέρασμα ότι το Ισραήλ δεν είχε προσκομίσει στοιχεία για να στηρίξει τους ισχυρισμούς του για συμμετοχή της UNRWA στην επίθεση.

Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σουηδίας και της Φινλανδίας, ανακοίνωσαν έκτοτε ότι θα συνεχίσουν τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας του ΟΗΕ.

18:48 Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι αναχαιτίστηκε μη επανδρωμένο αεροσκάφος πάνω από την ισραηλινή πόλη Άκρα στα βόρεια

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) ανέφεραν την Παρασκευή ότι αναχαίτισαν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος πάνω από την Άκρα, το οποίο είχε περάσει από το έδαφος του Λιβάνου στο Ισραήλ, και δήλωσαν ότι ενεργοποιήθηκε συναγερμός στην πόλη λόγω φόβων ότι μπορεί να πέσουν θραύσματα από την αναχαίτιση.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

18:38 Εκατοντάδες γονείς στρατιωτών καλούν την ισραηλινή κυβέρνηση να σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα, διαμαρτύρονται έξω από το σπίτι του υπουργού Άμυνας

Εκατοντάδες γονείς Ισραηλινών μαχόμενων στρατιωτών υπέγραψαν επιστολή με την οποία ζητούν από την κυβέρνηση να σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα και διαδήλωσαν έξω από το σπίτι του υπουργού Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ σήμερα Παρασκευή.

Στην επιστολή, οι γονείς ζητούν να «σταματήσει η καθημερινή αιματοχυσία των μαχητών γιων μας, σε μια αδιανόητη και αφόρητη κλίμακα, σε έναν ατελείωτο και άσκοπο πόλεμο μέσα στη Λωρίδα της Γάζας».

Οι γονείς γράφουν ότι υποστήριζαν τον στρατό για πολλούς μήνες, αλλά «από τη στιγμή που είδαμε ότι η μοίρα των γιων μας παραμελήθηκε, συνειδητοποιήσαμε ότι δεν μπορούσαμε να μείνουμε αμέτοχοι. Οι γιοι μας οδηγούνται επανειλημμένα σε παγίδες θανάτου στο όνομα κενών συνθημάτων περί ‘ολοκληρωτικής νίκης’».

Αναφερόμενοι στις παρατηρήσεις του Γκάλαντ και μελών του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου που είπαν ότι ο πόλεμος διεξάγεται χωρίς πολιτικό ορίζοντα, η επιστολή αναφέρει ότι «ένα ποτάμι αίματος ρέει από τον αέρα στη γη, από τη Γάζα στον στρατό στους θαλάμους αποκατάστασης».

Πηγή φωτογραφίας: Haaretz

18:29 Ισραηλινό χτύπημα σκότωσε γιατρό που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ, λένε πηγές από τον Λίβανο

Τουλάχιστον ένας γιατρός από μια ομάδα διάσωσης που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ σκοτώθηκε και άλλος ένας τραυματίστηκε σε ισραηλινό χτύπημα σε ασθενοφόρο στον νότιο Λίβανο την Παρασκευή, δήλωσαν μια λιβανέζικη πηγή ασφαλείας και μια πηγή από τη συγκεκριμένη δύναμη διάσωσης.

Το χτύπημα, το οποίο έπληξε ασθενοφόρο που ανήκε στην Hayaa Sahiya Islamiya (Ισλαμική Επιτροπή Υγείας), συνέβη στην πόλη Νακούρα, δήλωσαν οι δύο πηγές στο Reuters.

Ο ισραηλινός στρατός δεν σχολίασε αμέσως το περιστατικό.

18:19 Αμερικανοί αξιωματούχοι καλούν την ισραηλινή κυβέρνηση να δώσει προτεραιότητα στη συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων

Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι τις τελευταίες ημέρες ενίσχυσαν τις εκκλήσεις προς την ισραηλινή κυβέρνηση να δώσει προτεραιότητα σε μια συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων άμεσα, με αφορμή τη δήλωση του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, του Τζάχι Χανέγκμπι ότι ο πόλεμος στη Γάζα θα διαρκέσει τουλάχιστον άλλους επτά μήνες.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στη Haaretz ότι η εκτίμηση αυτή, που έγινε από τον κορυφαίο σύμβουλο του Νετανιάχου δείχνει ότι η αναμονή για τη συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων μέχρι το τέλος του πολέμου θα θέσει σε κίνδυνο τη ζωή πολλών ομήρων, οι οποίοι μπορεί να μην επιβιώσουν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα στα χέρια της Χαμάς.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει δεσμευτεί να φροντίσει να βρούμε έναν τρόπο να τερματίσουμε αυτή τη σύγκρουση το συντομότερο δυνατό. Έχουμε ομήρους που εξακολουθούν να βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς και ενδεχομένως και άλλων οργανώσεων υπό φρικτές συνθήκες. Πρέπει να τους φέρουμε πίσω στην πατρίδα. Θέλουμε να τους πάμε σπίτι τους με μια συμφωνία που θα συνδέεται με κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι. «Ο χρόνος για να το κάνουμε αυτό είναι τώρα», τόνισε.

18:10 Ο Μπάιντεν θα κάνει δηλώσεις για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν θα κάνει δηλώσεις για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή σήμερα Παρασκευή, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

18:00 Αναφορές για νέους νεκρούς στη Γάζα μετά από ισραηλινή επίθεση

Σύμφωνα με το Quds News Network, δεκάδες θύματα φαίνεται να υπάρχουν μετά από βομβαρδισμό του ισραηλινού πυροβολικού με στόχο το τέμενος Σαλάχ αλ-Ντιν στη συνοικία Αλ-Ζεϊτούν, νοτιοανατολικά της πόλης της Γάζας.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

17:50 Κυβέρνηση της Γάζας: Οι εικόνες από τη βόρεια Γάζα δείχνουν την «ασχήμια» των ενεργειών του ισραηλινού στρατού

Η δήλωση του κυβερνητικού γραφείου Τύπου στη Γάζα έρχεται μετά την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού ότι απέσυρε τα στρατεύματά του από ορισμένα τμήματα της βόρειας Γάζας.

«Τα βίντεο και οι φωτογραφίες που βγήκαν από τον καταυλισμό Τζαμπάλια μετά την αποχώρηση του στρατού κατοχής από αυτόν, δείχνουν την ασχήμια των φρικαλεοτήτων και των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στον καταυλισμό Τζαμπάλια και στην Μπέιτ Λαχία, καθώς και την έκταση της καταστροφής και του σαμποτάζ που προκάλεσε στα σπίτια των πολιτών, στις εγκαταστάσεις υπηρεσιών και στις δημόσιες εγκαταστάσεις», δήλωσε το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Λωρίδας.

«Οι ομάδες ασθενοφόρων και πολιτικής προστασίας ανέσυραν δεκάδες μάρτυρες καθ’ όλη την περίοδο της εισβολής και μετά την αποχώρηση, και οι έρευνες συνεχίζονται σήμερα για δεκάδες αγνοούμενους ανάμεσα στα ερείπια των σπιτιών, των κέντρων καταφυγής, των σχολείων και των νοσοκομείων που δεν γλίτωσαν από τους βομβαρδισμούς και την καταστροφή…».

Το κυβερνητικό γραφείο Τύπου κάλεσε το Παγκόσμιο Δικαστήριο της Χάγης και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να διασφαλίσουν «τον τερματισμό αυτής της επίθεσης και την απόδοση ευθυνών στους σιωνιστές ηγέτες ως εγκληματίες πολέμου και δράστες εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας».

17:38 Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα ηχητικό απόσπασμα όπου φαίνεται να μιλά η όμηρος Νόα Αργκαμάνι

Η Χαμάς έδωσε την Παρασκευή στη δημοσιότητα ηχητικό απόσπασμα όπου φαίνεται να μιλάει η Νόα Αργκαμάνι, μια 26χρονη από την Μπε΄έρ Σεβά, η οποία απήχθη από το μουσικό φεστιβάλ Nova στις 7 Οκτωβρίου του 2023.

Η οικογένεια της Αργκαμάνι ζήτησε να μη δημοσιευτεί το ηχητικό, για το οποίο δεν είναι γνωστό πότε ηχογραφήθηκε.

«Δεν υπάρχει καμία ανάγκη για οποιοδήποτε προπαγανδιστικό βίντεο της Χαμάς να επαναλαμβάνει το κάλεσμα προς την ισραηλινή κυβέρνηση: Πρέπει να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα τους φέρει (σ.σ. τους ομήρους) σύντομα στην πατρίδα τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων και Αγνοουμένων.

17:34 Η Ιορδανία θα φιλοξενήσει διεθνές ανθρωπιστικό συνέδριο για τη Γάζα

Η Ιορδανία θα φιλοξενήσει στις 11 Ιουνίου μια έκτακτη διεθνή διάσκεψη για να εργαστεί πάνω στην ανθρωπιστική απάντηση στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, σε συντονισμό με την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Έθνη, ανέφερε η ιορδανική βασιλική αυλή στο Χ την Παρασκευή.

17:24 UNRWA: Άνθρωποι σκοτώθηκαν ενώ έβρισκαν καταφύγιο σε εγκαταστάσεις των Ηνωμένων Εθνών

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) αναφέρει ότι έχει λάβει «φρικτές αναφορές» από τις εγκαταστάσεις της UNRWA στην Τζαμπάλια, στη βόρεια Γάζα.

«Εκτοπισμένοι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, φέρονται να σκοτώθηκαν και να τραυματίστηκαν καταφεύγοντας στο σχολείο μας, που πολιορκείται από τα τανκς των IDF (ισραηλινός στρατός). Σκηνές ανθρώπων που βρίσκουν καταφύγιο στο σχολείο μας φέρονται να πυρπολήθηκαν από τις IDF», ανέφερε η υπηρεσία σε ανάρτησή της στο Χ.

Η UNRWA ανέφερε επίσης ότι έλαβε αναφορές ότι το γραφείο της χτυπήθηκε και καταστράφηκε από αεροπορικές επιδρομές, καθώς και ότι κατεδαφίστηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις.

17:15 Το Πανεπιστήμιο της Γάνδης διέκοψε τους δεσμούς του με όλα τα ισραηλινά πανεπιστήμια

Το Πανεπιστήμιο της Γάνδης του Βελγίου διέκοψε τους δεσμούς του με όλα τα ισραηλινά πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα, καθώς δεν ευθυγραμμίζονται πλέον με την πολιτική του για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανακοίνωσε το ίδρυμα την Παρασκευή.

Οι φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές στη Γάνδη διαμαρτύρονται κατά της στρατιωτικής επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα και έχουν καταλάβει τμήματα της πανεπιστημιούπολης από τις αρχές Μαΐου.

17:10 «Παράλογο» να λέγεται ότι η ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα είναι περιορισμένη

Ο Δρ. Τζέιμς Σμιθ, που όπως προαναφέραμε, μίλησε στο Al Jazeera τονίζει ότι τα σχόλια του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ ότι ο ισραηλινός στρατός δεν διεξάγει μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα είναι «παράλογα».

«Είχαμε στρατιώτες και τανκς που τώρα φέρονται να προωθούνται προς την ακτογραμμή. Τις τελευταίες εβδομάδες, παρακολουθώ αεροπορικές επιδρομές, επιθέσεις πυροβολικού στην ακτογραμμή από τα ισραηλινά πολεμικά πλοία του ναυτικού που βρίσκονται ακριβώς στα ανοικτά της παραλίας», είπε. «Δεν υπάρχει τίποτα περιορισμένο σχετικά με την ισραηλινή στρατιωτική εισβολή στη Ράφα», τόνισε.

«Παρακολουθούμε εδώ και αρκετές εβδομάδες μια μαζική έξοδο ανθρώπων, τις αναγκαστικές μετακινήσεις περισσότερων από 900.000 ανθρώπων από τη Ράφα, που έφυγαν για να γλιτώσουν από την πιο εξωφρενική και βάρβαρη ισραηλινή βία που έχουμε δει από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους», πρόσθεσε.

17:00 Στις 36.284 οι νεκροί στη Γάζα – 60 θύματα μόνο τις τελευταίες 24 ώρες

Τουλάχιστον 36.284 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 82.057 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα.

Το παλαιστινιακό υπουργείο πρόσθεσε ότι 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 280 τραυματίστηκαν κατά την τελευταία 24ωρη περίοδο αναφοράς.

16:57 Γιατρός δηλώνει ότι τα νοσοκομεία στερούνται βασικών πόρων στη Γάζα

Ο Δρ. Τζέιμς Σμιθ, γιατρός επειγόντων περιστατικών από το Ηνωμένο Βασίλειο που εργάζεται στη Γάζα, είπε ότι το σύστημα υγείας εκεί είναι «εντελώς αποδεκατισμένο».

«Αυτό σημαίνει ότι μας λείπουν οι βασικοί πόροι που απαιτούνται για τη θεραπεία των λοιμώξεων με αντιβιοτικά πρώτης γραμμής ή για την αναχαίτιση της αιμορραγίας με τους καταλληλότερους επιδέσμους και ούτω καθεξής», δήλωσε στο Al Jazeera.

«Εκτός από τους τραυματισμούς που βλέπουμε, δεχόμαστε καθημερινά δεκάδες ασθενείς που παρουσιάζονται με ίκτερο, υποψία ηπατίτιδας, πολλούς ανθρώπους που πεινούν και είναι αφυδατωμένοι και παρουσιάζουν πραγματικά, πραγματικά σοβαρές λοιμώξεις και άλλα ιατρικά προβλήματα», πρόσθεσε.

Ο Σμιθ αρχικά επρόκειτο να βρίσκεται στη Γάζα μόνο για μια αποστολή δύο εβδομάδων, αλλά τώρα βρίσκεται εγκλωβισμένος εκεί.

«Θα έλεγα ότι είμαι ικανοποιημένος που δεν μπορώ να φύγω από τη Γάζα αυτή τη στιγμή», δήλωσε. «Αισθάνομαι ότι είναι σημαντικό για εμάς να είμαστε εδώ με τους ανθρώπους της Γάζας και τους ανθρώπους της Παλαιστίνης», πρόσθεσε.

«Και υπάρχουν 2,1 εκατομμύρια άνθρωποι που είναι εγκλωβισμένοι στη Γάζα», είπε χαρακτηριστικά.

16:47 Το Ισραήλ επιβεβαιώνει ότι δυνάμεις του επιχειρούν στην κεντρική Ράφα

Ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του δεν διευκρίνισε πού στο κέντρο της Ράφα γίνονταν οι επιχειρήσεις, αλλά προηγούμενες δηλώσεις και αναφορές μαρτύρων έκαναν λόγο για επιδρομές στον προσφυγικό καταυλισμό Σαμπούρα και σε άλλες περιοχές κοντά στο κέντρο της πόλης.

Ο στρατός δήλωσε ότι τα στρατεύματά του στην κεντρική Ράφα αποκάλυψαν εκτοξευτές ρουκετών και σήραγγες της Χαμάς και διέλυσαν σημείο αποθήκευσης όπλων της οργάνωσης.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε τη χερσαία επίθεσή του στην πόλη στις 6 Μαΐου και επιχειρεί κυρίως στις ανατολικές συνοικίες της και κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Αυτή την εβδομάδα, κινήθηκε επίσης στη δυτική συνοικία της πόλης, την Τελ αλ-Σουλτάν, όπου αναφέρθηκαν από μάρτυρες σφοδρές συγκρούσεις με μαχητές της Χαμάς.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχουν εγκαταλείψει την πόλη από την έναρξη της επίθεσης, διασκορπισμένοι σε όλη τη νότια και κεντρική Γάζα.

16:38 Οι γαλλικές αρχές ακύρωσαν την συμμετοχή του Ισραήλ στην διεθνή έκθεση Eurosatory

Η συμμετοχή ισραηλινών αμυντικών βιομηχανιών στο Eurosatory, διεθνή έκθεση για την άμυνα και την εδαφική ασφάλεια που ανοίγει τις πόρτες της στις 17 Ιουνίου κοντά στο Παρίσι, ακυρώθηκε με απόφαση των γαλλικών αρχών, ανακοίνωσε η διοργανώτρια εταιρεία.

«Με απόφαση των κυβερνητικών αρχών, δεν θα υπάρξει κανένα περίπτερο της ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας στο Eurosatory 2024», όπου εβδομήντα τέσσερις ισραηλινές εταιρείες επρόκειτο να εκθέσουν τα προϊόντα τους, ανακοίνωσε η Coges Events.

Ούτε η διοργανώτρια εταιρεία, ούτε το υπουργείο Αμυνας, υπό την αιγίδα του οποίου οργανώνεται η έκθεση, δεν διευκρίνισαν τους λόγους της απόφασης αυτής που λαμβάνεται λίγες ημέρες μετά τον πολυαίμακτο ισραηλινό βομβαρδισμό του προσφυγικού καταυλισμού στην Ράφα, ο οποίος προκάλεσε παγκόσμιο αποτροπιασμό και διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, και στην Γαλλία, κατά των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Γάζα.

Περισσότερες από 2.000 εταιρείες έχουν εγγραφεί για να συμμετάσχουν στην έκθεση Eurosatory.

Ανάμεσά τους, 74 ισραηλινές εταιρείες, ανάμεσά τους οι μεγαλύτερες αμυντικές βιομηχανίες του Ισραήλ, μία δεκάδα από τις οποίες παρουσιάζουν οπλικά συστήματα.

16:28 Σειρήνες ακούγονται στο βόρειο Ισραήλ

Σύμφωνα με τη Haaretz, σειρήνες ακούγονται στο βόρειο Ισραήλ κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.

16:22 Ο Μπλίνκεν κατήγγειλε την τραγική ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Πράγα την Παρασκευή ότι η ανθρωπιστική κατάσταση για τους ανθρώπους στη Γάζα παραμένει τραγική, καταγγέλλοντας το κλείσιμο του συνοριακού περάσματος της Ράφα ως «πραγματικό πρόβλημα».

Ο Μπλίνκεν πρόσθεσε ότι η διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα δεν λειτουργεί αποτελεσματικά, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ εργάζονται εντατικά για τη διανομή της βοήθειας, αλλά ο αντίκτυπος παραμένει ανεπαρκής όσον αφορά την αντιμετώπιση των οξυμένων αναγκών των αμάχων.

16:13 Ηνωμένα Έθνη: Η βοήθεια δεν φτάνει στους αμάχους

Η περιορισμένη βοήθεια που εισέρχεται στον θύλακα δεν φτάνει σε όσους έχουν ανάγκη, ανέφεραν τα Ηνωμένα Έθνη, καλώντας το Ισραήλ να εκπληρώσει τις νομικές του υποχρεώσεις για να διασφαλίσει την παράδοση της βοήθειας.

«Η βοήθεια που εισέρχεται δεν φτάνει στους ανθρώπους και αυτό είναι ένα σημαντικό πρόβλημα», δήλωσε ο Γενς Λέρκε, εκπρόσωπος της ανθρωπιστικής υπηρεσίας του ΟΗΕ, OCHA.

«Συνεχίζουμε να επιμένουμε ότι η υποχρέωση των ισραηλινών αρχών βάσει του νόμου να διευκολύνουν την παράδοση της βοήθειας δεν σταματά στα σύνορα», δήλωσε ο Λέρκε, επισημαίνοντας τον έλεγχο του Ισραήλ στο βασικό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ στα σύνορά του.

16:03 Κατεστραμμένο ασθενοφόρο στην Τζαμπάλια

Όπως έχουμε αναφέρει, οι κάτοικοι της Τζαμπάλια επιστρέφουν στην πατρίδα τους μετά τη χθεσινή αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων, μόνο και μόνο για να βρουν μεγάλο μέρος της κατεστραμμένο.

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε η Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης δείχνει ένα από τα ασθενοφόρα της κατεστραμμένο, παγιδευμένο σε ένα σωρό από χαλάσματα.

Οι διασώστες φοβούνται ότι πτώματα είναι ακόμη παγιδευμένα κάτω από τα ερείπια της πόλης, χωρίς να μπορούν να τα προσεγγίσουν λόγω των κατεστραμμένων υποδομών.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

15:51 Ισραηλινό χτύπημα σε ασθενοφόρο στον νότιο Λίβανο – Σκοτώθηκε ένας γιατρός

Το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου αναφέρει «εχθρικό» χτύπημα στη νότια πόλη Νακόρα του Λιβάνου, σε συνδυασμό με αεροπορικές επιδρομές.

Οι διασώστες που συνδέονται με τη Χεζμπολάχ δήλωσαν ότι το Ισραήλ βρίσκεται πίσω από το χτύπημα, το οποίο έπληξε ένα ασθενοφόρο, σκοτώνοντας έναν γιατρό και τραυματίζοντας έναν άλλο.

Η επίθεση αυτή έρχεται μετά από αρκετές εκτοξεύσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τον Λίβανο που έπληξαν νωρίτερα σήμερα τα Υψώματα του Γκολάν, χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί, σύμφωνα με τον στρατό του Ισραήλ.

15:45 Αν όχι τώρα ειρήνη, πότε;

Η τραγωδία στη Γάζα πρέπει να σταματήσει και η αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτους μπορεί να συμβάλει σε αυτό.

Διαβάστε εδώ το editorial του in

15:32 Δεκάδες συλλήψεις φοιτητών στην Αίγυπτο που κινητοποιούνται υπέρ της Παλαιστίνης

Η Αίγυπτος συνέλαβε αρκετούς φοιτητές που προσπαθούσαν να προωθήσουν φιλοπαλαιστινιακά μποϊκοτάζ και εκστρατείες αλληλεγγύης, το τελευταίο σημάδι ότι δεν θέλει να αφήσει χώρο για ακτιβισμό σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα, παρά την αυξανόμενη επίσημη κριτική στο Ισραήλ.

Οι φοιτητές συγκαταλέγονται μεταξύ δεκάδων ατόμων που κρατούνται σε σχέση με διαδηλώσεις κατά της στρατιωτικής εκστρατείας του Ισραήλ, ορισμένοι από τους οποίους συνελήφθησαν τον Οκτώβριο, όταν οι διαδηλώσεις που εγκρίθηκαν από το κράτος μεταφέρθηκαν σε μη εγκεκριμένους από το καθεστώς χώρους, συμπεριλαμβανομένης της πλατείας Ταχρίρ του Καΐρου.

Οι αναλυτές λένε ότι οι αιγυπτιακές αρχές φοβούνται ότι οι διαδηλώσεις για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν την εγχώρια πολιτική διαφωνία, η οποία έχει περιοριστεί από το καθεστώς στο πλαίσιο της ευρύτερης καταστολής που διαρκεί περισσότερο από μια δεκαετία.

Σύμφωνα με την Αιγυπτιακή Πρωτοβουλία για τα Ατομικά Δικαιώματα, μια ανεξάρτητη ομάδα με έδρα το Κάιρο, τουλάχιστον 125 άτομα έχουν συλληφθεί από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα τον Οκτώβριο, 95 από τους οποίους εξακολουθούν να κρατούνται προφυλακισμένοι με κατηγορίες όπως η συμμετοχή σε απαγορευμένη ομάδα ή η διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Τρεις φοιτητές συνελήφθησαν νωρίτερα αυτό το μήνα για την προσπάθειά τους να δημιουργήσουν μια ομάδα με την ονομασία «Φοιτητές για την Παλαιστίνη», σύμφωνα με τη Nabeh El Ganadi, δικηγόρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εκπροσωπεί δύο από τους φοιτητές.

15:18 Πτώματα μεταφέρονται στο Kamal Adwan μετά την ισραηλινή υποχώρηση στη βόρεια Γάζα

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του AJ το νοσοκομείο Kamal Adwan έχει δεχθεί δεκάδες πτώματα από την Beit Lahia, το Tal al-Zaatar και το Sheikh Zayed. Το μέγεθος της καταστροφής [σε αυτές τις περιοχές] είναι τεράστιο, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις κατέστρεψαν όλες τις υποδομές και τις εγκαταστάσεις αποχέτευσης.

Οι πολίτες προσπαθούν να φτάσουν στα σπίτια τους για να βρουν οτιδήποτε χρήσιμο και τα συνεργεία της πολιτικής προστασίας προσπαθούν να φτάσουν στις γειτονιές για να περισυλλέξουν περισσότερα πτώματα, αλλά δυσκολεύονται, επειδή οι ισραηλινές δυνάμεις κατέστρεψαν όλους τους δρόμους και όλες τις υποδομές.

15:06 Σύνοψη των σημαντικότερων εξελίξεων

  • Από ισραηλινό πλήγμα σκοτώθηκαν τρία μέλη οικογένειας που ταξίδευαν με αυτοκίνητο στη Νουσεϊράτ της κεντρικής Γάζας. Οι άνθρωποι που σκοτώθηκαν διατηρούσαν μια κουζίνα που παρείχε δωρεάν γεύματα στους εκτοπισμένους της Γάζας, αναφέρει ο Hani Mahmoud του Al Jazeera.
  • Οι Παλαιστίνιοι επιστρέφουν σε έρημη γη στη γενέτειρά τους Τζαμπάλια, αφού οι ισραηλινές δυνάμεις τερμάτισαν την Πέμπτη μια 20ήμερη επιχείρηση εκεί.
  • Περισσότερα από 1.000 σπίτια στον καταυλισμό Τζαμπάλια έχουν καταστραφεί, σύμφωνα με την πολιτική προστασία της Γάζας.
  • Το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων και Αγνοουμένων, το οποίο εκπροσωπεί συγγενείς Ισραηλινών αιχμαλώτων στη Γάζα, κατηγόρησε την κυβέρνηση του Ισραήλ ότι τους «εγκαταλείπει», λέγοντας ότι οι αξιωματούχοι επενδύουν περισσότερο σε έναν παρατεταμένο πόλεμο παρά στην απελευθέρωση των αιχμαλώτων.
  • Οι Χούθι της Υεμένης ισχυρίστηκαν ότι επιτέθηκαν σε αμερικανικό αεροπλανοφόρο στην Ερυθρά Θάλασσα, σε αντίποινα, όπως λένε, για τις επιδρομές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου στην Υεμένη, από τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 16 άτομα.
  • Το Ισραήλ επιμένει στους περιορισμούς στο προξενείο της Ισπανίας στην Ιερουσαλήμ, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής των προξενικών υπηρεσιών για τους Παλαιστίνιους, λέγοντας ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν «αυστηρά» λόγω της αναγνώρισης της παλαιστινιακής κρατικής υπόστασης από τη Μαδρίτη.

14:50 Σειρήνες ηχούν στο βόρειο Ισραήλ

Αρκετά drones έπληξαν τα Υψίπεδα του Γκολάν, μετά την ενεργοποίηση αεροπορικών σειρήνων στην περιοχή, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία πέρασαν από τον Λίβανο, προσγειώθηκαν στην περιοχή Ζάουρα χωρίς να προκαλέσουν τραυματισμούς, δήλωσε ο στρατός, προσθέτοντας ότι «επανεξετάζει το περιστατικό».

Τα πλήγματα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών ήρθαν μετά από ένα προηγούμενο βλήμα που εκτοξεύτηκε από τον Λίβανο και έπληξε την περιοχή Metula στο βόρειο Ισραήλ, χωρίς επίσης να προκαλέσει θύματα, αναφέρει η εφημερίδα The Times of Israel.

Το Ισραήλ και η λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ διεξάγουν τακτικές διασυνοριακές επιθέσεις κατά τη διάρκεια του πολέμου, έχοντας θέσει τις μεθοριακές κοινότητες σε κάθε χώρα σε ύψιστο συναγερμό.

14:35 Παλαιστίνιοι προσπαθούν να καθαρίσουν τους δρόμους από τα συντρίμμια στην Τζαμπάλια

Μετά από τρεις εβδομάδες σφοδρής επίθεσης στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπάλια, Παλαιστίνιοι προσπαθούν να αδειάσουν τους δρόμους από τα μπάζα.

14:20 Επιμένει το Ισραήλ παρά τις αντιρρήσεις της Ισπανίας: «Μπορεί να κλείσουμε το προξενείο σας»

Το Ισραήλ υπερθεμάτισε για περιορισμούς στο προξενείο της Ισπανίας στην Ιερουσαλήμ, λέγοντας ότι θα επιβληθούν «αυστηρά» μέτρα λόγω της αναγνώρισης της παλαιστινιακής κρατικής υπόστασης από τη Μαδρίτη.

Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας δήλωσε ότι απέστειλε σημείωμα στο Ισραήλ με το οποίο απορρίπτει τους περιορισμούς, οι οποίοι περιλαμβάνουν τη διακοπή των προξενικών υπηρεσιών προς τους Παλαιστίνιους, και ζήτησε να ανατραπούν.

Όμως το Ισραήλ θα προχωρήσει στην πολιτική αυτή και μπορεί να κλείσει εντελώς το προξενείο της Ισπανίας εάν διαπράξει «παραβιάσεις», δήλωσε ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ Ισραέλ Κατζ σε ανάρτησή του στο Χ.

«Οποιαδήποτε σχέση μεταξύ του ισπανικού προξενείου στην Ιερουσαλήμ και ατόμων στην Παλαιστινιακή Αρχή αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια του Ισραήλ και θα απαγορευτεί πλήρως», δήλωσε ο Κατζ.

14:12 Πλήγμα σε ισραηλινό στρατιωτικό φυλάκιο ανακοίνωσε η Χεζμπολάχ

Η Χεζμπολάχ ισχυρίζεται ότι στόχευσε το στρατιωτικό φυλάκιο Al-Baghdadi του ισραηλινού στρατού με βαριές ρουκέτες Burkan, επιτυγχάνοντας άμεσο χτύπημα.

14:06 Χαμάς: Ενιαία παλαιστινιακή ηγεσία – Δεν θα μας αντικαταστήσουν

Ο πολιτικός επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια δήλωσε ότι η οργάνωση ενημέρωσε τους διαμεσολαβητές στις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ ότι δεν έχει αναθεωρήσει τη θέση της και συνεχίζει να απαιτεί πλήρη κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη Γάζα σε αντάλλαγμα για μια συμφωνία ομηρίας.

«Όσοι μιλούν για την “επόμενη μέρα” πρέπει να καταλάβουν ότι κάποιοι Παλαιστίνιοι (σσ οι ΗΠΑ έχουν προτείνει ένα σχέδιο για την μεταπολεμική Γάζα που στην εξουσία βλέπουν γενικά κάποιους Παλαιστίνιους, όχι της Χαμάς ή της ΠΑ) δεν θα αντικαταστήσει τη Χαμάς», πρόσθεσε ο Χανίγια.

«Μπροστά στο τίμημα που πληρώσαμε», συνέχισε, «πρέπει να προωθηθεί ένα εθνικό παλαιστινιακό σχέδιο που θα βασίζεται σε μια ενιαία ηγεσία στο πλαίσιο των θεσμών της PLO, η οποία θα κυβερνά τόσο τη Γάζα όσο και τη Δυτική Όχθη».

Ο Χανίγια τόνισε την ανάγκη για γενικές εκλογές για την παλαιστινιακή προεδρία και το κοινοβούλιο και τη δημιουργία ενός νέου παλαιστινιακού εθνικού συμβουλίου.

13:57 Επίθεση των Χούθι στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ» στην Ερυθρά

Οι Χούθι της Υεμένης εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση εναντίον του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Αϊζενχάουερ» στην Ερυθρά Θάλασσα ως απάντηση στα αμερικανοβρετανικά πλήγματα στις επαρχίες Σαναά, Χοντέιντα και Τάιζ της Υεμένης, δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι, Γιαχία Σαρί, σε τηλεοπτική δήλωση την Παρασκευή.

Από τις επιθέσεις ΗΠΑ και Βρετανίας στην Υεμένη σκοτώθηκαν 16 άτομα.

13:53 Καμένη γη άφησε πίσω του ο στρατός στην Τζαμπάλια

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν αποσυρθεί από μεγάλο μέρος της βόρειας Γάζας, ιδίως από τον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια. «Αλλά μπορούν ακόμα να επιστρέψουν όποτε θέλουν» αναφέρει ο ανταποκριτής του AJ Χανί Μαχμούντ. «Ίσως η πιο ακριβής περιγραφή αυτού που συμβαίνει αυτή τη στιγμή είναι μια τακτική υποχώρηση», σχολιάζει.

«Ο στρατός άφησε ερήμωση και καταστροφή στον προσφυγικό καταυλισμό. Μέχρι και το 70% του έχει μετατραπεί σε σωρό ερειπίων. Αυτό περιλαμβάνει δημόσιες εγκαταστάσεις, σχολεία, νοσοκομεία, κλινικές και κατοικίες. Οι άνθρωποι επιστρέφουν για να ελέγξουν τα σπίτια τους για να δουν τι μπορούν να σώσουν, αλλά όλα είναι μάταια – δεν υπάρχει τίποτα να σωθεί.

Αυτή τη στιγμή, οι τραυματιοφορείς και τα συνεργεία πολιτικής προστασίας προσπαθούν να συλλέξουν πτώματα σε περιοχές που δεν μπορούσαν να φτάσουν πριν. Οι σοροί μεταφέρονται στο νοσοκομείο Kamal Adwan και σε άλλες εγκαταστάσεις, οι οποίες έχουν τεθεί εντελώς εκτός λειτουργίας. Δεν χρησιμεύουν παρά ως νεκροτομείο για τα πτώματα.

Ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις αποσύρθηκαν από την περιοχή, δεν ανακοίνωσαν τον τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη βόρεια Γάζα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πιθανότητα να επιστρέψουν, με πολύ μεγάλη πιθανότητα να σκοτώσουν περισσότερους ανθρώπους και να προκαλέσουν μεγαλύτερη καταστροφή».

13:40 Περισσότερα από 1.000 σπίτια καταστράφηκαν στην Τζαμπάλια

Η 20ήμερη επιχείρηση του Ισραήλ στην Τζαμπάλια κατέστρεψε μεγάλο μέρος της πόλης, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 1.000 σπιτιών, δήλωσε στο Al Jazeera ο εκπρόσωπος της πολιτικής άμυνας Μαχμούντ Μπασάλ.

Η καταστροφή ήταν οδυνηρή για τους κατοίκους, οι οποίοι επιστρέφουν μετά την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων για να βρουν ολόκληρες γειτονιές να έχουν μετατραπεί σε ερείπια.

Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι επιστρέφουν στην Τζαμπάλια μετά την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων

13:29 Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παραποίησε έκθεση για να «αθωώσει» το Ισραήλ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παραποίησε μια έκθεση νωρίτερα αυτό το μήνα για να απαλλάξει το Ισραήλ από τις ευθύνες του για την παρεμπόδιση της ροής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, παρακάμπτοντας τις συμβουλές των δικών του εμπειρογνωμόνων, σύμφωνα με μία πρώην ανώτερο αξιωματούχο των ΗΠΑ που παραιτήθηκε αυτή την εβδομάδα για αυτόν τον λόγο.

Η Στέισι Γκίλμπερτ παραιτήθηκε από τη θέση της ως ανώτερη πολιτική στρατιωτική σύμβουλος στο γραφείο πληθυσμού, προσφύγων και μετανάστευσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, την Τρίτη. Ήταν μία από τους εμπειρογνώμονες του υπουργείου που συνέταξαν την έκθεση που είχε ανατεθεί βάσει του μνημονίου εθνικής ασφάλειας 20 (NSM-20) και δημοσιεύθηκε στις 10 Μαΐου.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ 

13:15 Η UNRWA προειδοποιεί ότι οι ασθένειες εξαπλώνονται και ότι τα φάρμακα δεν αρκούν

Οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, πολλοί από τους οποίους έχουν διαφύγει από τη βία τέσσερις ή πέντε φορές κατά τη διάρκεια του πολέμου, αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα σε στενά καταφύγια χωρίς συνθήκες υγιεινής .

Ο συνωστισμός προκαλεί την ταχύτερη εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών, προειδοποίησε η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), ενώ δεν υπάρχουν αρκετά εμβόλια ή φάρμακα για να καλυφθούν οι ανάγκες των ανθρώπων.

«Χρειαζόμαστε ασφαλή και απεριόριστη πρόσβαση», ανέφερε η υπηρεσία, της οποίας το κέντρο διανομής στη Ράφα είναι πλέον απροσπέλαστο, σε ανάρτησή της στο Χ.

13:02 «Παραληρηματική η θέση της Χαμάς για κατάπαυση πυρός», λέει ισραηλινός αξιωματούχος

Μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας του Ισραήλ δήλωσε ότι η απαίτηση της Χαμάς να σταματήσει το Ισραήλ τον πόλεμο στη Γάζα προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός είναι «παραληρηματική», σύμφωνα με δημοσίευμα του ισραηλινού ειδησεογραφικού ιστότοπου Ynet.

«Δεν θα συμβεί», δήλωσε ο ανώνυμος αξιωματούχος στο Ynet. «Το Ισραήλ πολεμά στη Γάζα, θα συνεχίσει να πολεμά στη Γάζα με όλη του τη δύναμη και αν θέλουν [η Χαμάς] εκεχειρία προς όφελος των κατοίκων της Γάζας, αυτό πρέπει να γίνει μόνο μέσω διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση των ομήρων».

Χθες, η Χαμάς εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι είναι έτοιμη να «καταλήξει σε μια πλήρη συμφωνία που θα περιλαμβάνει μια συνολική συμφωνία ανταλλαγής», αλλά δεν μπορεί να διαπραγματευτεί όσο το Ισραήλ συνεχίζει την «επιθετικότητα, την πολιορκία, την πείνα και τη γενοκτονία του λαού μας».

Οι συνομιλίες με τη διαμεσολάβηση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για τη σύναψη εκεχειρίας και την ανταλλαγή αιχμαλώτων έχουν βαλτώσει εδώ και εβδομάδες, με την κάθε πλευρά να κατηγορεί την άλλη για την έλλειψη προόδου.

12:46 Ισραηλινή επίθεση σε οικογένεια που οργάνωνε δωρεάν γεύματα για πεινασμένους Παλαιστίνιους

Ο ισραηλινός στρατός συνέχισε να πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας. Η χειρότερη ήταν μια νυχτερινή επίθεση σε κατοικίες στον προσφυγικό καταυλισμό Bureij, από την οποία σκοτώθηκαν 11 άτομα.

Το πλήρωμα της πολιτικής προστασίας είπε στο AJ ότι τα θύματα ήταν μέλη μιας οικογένειας εκτοπισμένων από την πόλη Ράφα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται γυναίκες και παιδιά. Ένας επιζών της οικογένειας μας είπε ότι υπήρχαν ακόμη περισσότεροι άνθρωποι κάτω από τα ερείπια.

Σε μια ξεχωριστή επίθεση [στον καταυλισμό Nuseirat], ένα ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε ένα αυτοκίνητο που μετέφερε τρία μέλη της οικογένειας. Μάθαμε ότι η οικογένεια διατηρούσε μια κουζίνα που παρείχε δωρεάν γεύματα στους εκτοπισμένους. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη οικογένεια, η οποία είναι γνωστή στο Νουσεϊράτ, γίνεται στόχος.

Τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου, 24 μέλη της οικογένειας σκοτώθηκαν.

12:32 Πάνω από το 98% των αρτοποιείων της Γάζας έκλεισαν

Περισσότερες από τρεις εβδομάδες μετά την κατάληψη από το Ισραήλ του περάσματος της Ράφα, η Γάζα υποφέρει από σοβαρή έλλειψη καυσίμων, προπανίου και φαρμάκων, επιδεινώνοντας τον πόνο των ασθενών και των πεινασμένων της Γάζας, δήλωσε το Γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Γάζας.

Λόγω της έλλειψης καυσίμων και προπανίου, πάνω από το 98% των αρτοποιείων της Γάζας αναγκάστηκαν να κλείσουν, αποκόπτοντας μια βασική πηγή τροφίμων, ενώ περισσότερα από 700 πηγάδια νερού έχουν σταματήσει να λειτουργούν, δήλωσε το γραφείο μέσων ενημέρωσης.

«Προειδοποιούμε τη διεθνή κοινότητα και όλες τις χώρες του κόσμου ενάντια στην καταστροφική επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε.

12:14 Δύο νεκροί κοντά στο πανεπιστήμιο της πόλης της Γάζας

Μια ισραηλινή επίθεση κοντά σε ένα πανεπιστήμιο στη συνοικία Tal al-Hawa της πόλης της Γάζας σκότωσε τουλάχιστον δύο άτομα από την ίδια οικογένεια, αναφέρουν οι ανταποκριτές του Al Jazeera Arabic.

Αυτό ακολουθεί προηγούμενες αναφορές μας για αεροπορική επιδρομή σε διαμέρισμα στην πόλη, από την οποία τραυματίστηκαν τουλάχιστον τρεις.

11:59 Οι IDF ολοκληρώνουν – για δεύτερη φορά – την επιχείρηση στην Τζαμπάλια: Σκοτώσαμε 500 μαχητές της Χαμάς

Ο εκπρόσωπος των IDF ανέφερε ότι ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις στην περιοχή Τζαμπάλια της Γάζας, προσθέτοντας ότι εκτιμάται ότι 500-600 μέλη της Χαμάς σκοτώθηκαν στις μάχες.

Σύμφωνα με τον στρατό, οι σήραγγες που είχαν κατασκευαστεί κάτω από την πόλη της Γάζας έφταναν μέχρι και 500 μέτρα από τα ισραηλινά σύνορα και είχαν κατασκευαστεί για να εισέλθουν στο ισραηλινό έδαφος.

Ο στρατός λέει ότι εφάρμοσε τα διδάγματα που αποκόμισε κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων στη Χαν Γιουνίς της Γάζας, επιτρέποντας στις δυνάμεις να περικυκλώνουν τους μαχητές της Χαμάς που βρίσκονταν υπόγεια.

Οι σήραγγες φέρεται να οδήγησαν τις δυνάμεις σε κέντρα διοίκησης, μεγάλες αποθήκες πυρομαχικών και πληροφορίες που βοήθησαν τον στρατό να ανακτήσει τα πτώματα των επτά Ισραηλινών που απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του στρατού.

Νωρίτερα αναφέραμε ότι παρατηρητήρια πολέμου σημειώνουν ότι ο ισραηλινός στρατός βρήκε σθεναρή αντίσταση στην Τζαμπάλια και ότι η Χαμάς διατηρεί σημαντικές δυνάμεις στην περιοχή.

«Ολόκληρη η περιοχή έχει εξαφανιστεί», δήλωσε ένας κάτοικος στο Al Jazeera επιστρέφοντας στον καταυλισμό της Τζαμπάλια. «Οι άνθρωποι δεν μπορούν να βρουν τα σπίτια τους. Δεν ξέρουμε καν αν θα βρούμε τους συγγενείς μας. Αυτό είναι ένα έγκλημα».

11:45 Το Vanity Fair France εξαφάνισε την παλαιστινιακή σημαία από τη φωτογραφία του ηθοποιού Guy Pearce

Το Vanity Fair France ζήτησε συγγνώμη μετά την επεξεργασία μιας φωτογραφίας του ηθοποιού Guy Pearce, στην οποία δεν φαίνεται η καρφίτσα με την παλαιστινιακή σημαία που φορούσε στο σακάκι του. Η κίνηση αυτή, η οποία καταγγέλθηκε γρήγορα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χαρακτηρίστηκε από ορισμένους ως απόπειρα λογοκρισίας.

«Καθώς ο παλαιστινιακός λαός υφίσταται ήδη μεγάλα τραύματα και απώλειες λόγω του εκδικητικού καθεστώτος του Νετανιάχου, είναι πολύ ατυχές το γεγονός ότι ένα έγκριτο έντυπο όπως το VF επιχειρεί να εξαλείψει την υποστήριξη που εγώ ή οποιοσδήποτε επιλέγει να δηλώσει», δήλωσε ο Πιρς στο CNN σε δήλωση που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. «Προσωπικά πιστεύω ότι είναι ντροπή».

11:30 Το Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας ανέστειλε τη συνεργασία του με ισραηλινά ιδρύματα

«Ιδρύματα με τα οποία συνεργαστήκαμε στο Ισραήλ έχουν θεσμικές συνεργασίες με στρατιωτικούς αξιωματούχους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρύτανης Herman Van Goethem.

«Ως εκ τούτου, οι γενικές συμφωνίες συνεργασίας έχουν ανασταλεί. Τα τρέχοντα ερευνητικά έργα ολοκληρώνονται, αλλά ενδέχεται να υπόκεινται σε πρόσθετη εξέταση από την εξουσιοδοτημένη επιτροπή δεοντολογίας», δήλωσε.

11:15 Ισπανία: Δεν δεχόμαστε κανέναν περιορισμό στη λειτουργία του προξενείου μας στην Ιερουσαλήμ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Αλβάρες δηλώνει ότι η Ισπανία απορρίπτει τους «περιορισμούς» που σχεδιάζει να επιβάλει το Ισραήλ στις δραστηριότητες του προξενείου του στην Ιερουσαλήμ ως απάντηση στην αναγνώριση από τη Μαδρίτη ενός παλαιστινιακού κράτους.

Ειδικότερα ο ισραηλινός ΥΠΕΞ είχε δηλώσει ότι θα απαγορευτεί στην διπλωματική αντιπροσωπεία της Ισπανίας να παρέχει προξενικές υπηρεσίες στους Παλαιστίνιους της Δυτικής Όχθης.

«Σήμερα το πρωί αποστείλαμε ένα προφορικό σημείωμα στην ισραηλινή κυβέρνηση με το οποίο απορρίπτουμε κάθε περιορισμό στην κανονική δραστηριότητα του γενικού προξενείου της Ισπανίας στην Ιερουσαλήμ, καθώς το καθεστώς του είναι εγγυημένο από το διεθνές δίκαιο», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο ραδιόφωνο Onda Cero.

11:00 Αίγυπτος: Καμία συμφωνία με το Ισραήλ για το άνοιγμα του περάσματος στη Ράφα

Αιγύπτιος αξιωματούχος διέψευσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με το Ισραήλ για την επαναλειτουργία του συνοριακού περάσματος της Ράφα με τη Λωρίδα της Γάζας, μετέδωσε η αιγυπτιακή τηλεόραση.

Επικαλούμενη πηγή υψηλού επιπέδου, η κρατική αιγυπτιακή τηλεόραση al-Qahera News TV δήλωσε την Παρασκευή ότι «δεν υπάρχει καμία αλήθεια» στις αναφορές των μέσων ενημέρωσης σχετικά με μια αιγυπτιακή-ισραηλινή συμφωνία για την επαναλειτουργία του ζωτικού περάσματος προς τη Γάζα – η παλαιστινιακή πλευρά του οποίου κατελήφθη από τον ισραηλινό στρατό νωρίτερα αυτό το μήνα.

«Η Αίγυπτος επιμένει στην πλήρη απόσυρση του Ισραήλ από το πέρασμα ως προϋπόθεση για την επανέναρξη των εργασιών του», δήλωσε η πηγή στο κανάλι, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA.

Από την κατάληψη του συνοριακού περάσματος της Ράφα από ισραηλινά άρματα μάχης, η Αίγυπτος είχε δηλώσει ότι δεν θα συντονίσει τις μεταφορές βοήθειας μέσω της Ράφα μέχρι οι ισραηλινές δυνάμεις να αποσυρθούν και να επιστρέψουν τον έλεγχο των συνόρων στις παλαιστινιακές αρχές.

Η Αίγυπτος ήταν η πρώτη αραβική χώρα που υπέγραψε συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ το 1979.

Όμως, ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα έχει τροφοδοτήσει το αντι-ισραηλινό συναίσθημα στην Αίγυπτο και οι δεσμοί είναι τεταμένοι εν μέσω φόβων στο Κάιρο ότι το Ισραήλ θέλει να προκαλέσει μαζική έξοδο απελπισμένων Παλαιστινίων από τη Γάζα στη χερσόνησο του Σινά της Αιγύπτου.

10:46 Ισραηλινά τανκς φτάνουν στη ζώνη των εκτοπισμένων στα δυτικά της Ραφα

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να βομβαρδίζει τη Ράφα και να διεισδύει όλο και περισσότερο στο δυτικό τμήμα της πόλης.

Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν στο AJ ότι είδαν τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα, με βλήματα πυροβολικού να φτάνουν μέχρι τον καταυλισμό σκηνών για τους εκτοπισμένους στο δυτικό τμήμα της πόλης, που αποτελεί ζώνη εκκένωσης.

Όπως αναφέρεται, ο ισραηλινός στρατός έχει τον πλήρη έλεγχο του διαδρόμου Φιλαδέλφειας και τώρα κατεδαφίζει συστηματικά σπίτια στο ανατολικό τμήμα της πόλης Ράφα.

Ολόκληρο το ανατολικό τμήμα της Ράφα, συμπεριλαμβανομένων των συνοικιών as-Salam και al-Jenina, έχει καταστραφεί.

10:34 Ο ισραηλινός στρατός υποχωρεί σταδιακά από τη βόρεια Γάζα

Αφού αποσύρθηκαν χθες από τον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια, οι ισραηλινές δυνάμεις άρχισαν να απομακρύνονται από περισσότερες περιοχές της βόρειας Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των Tall az-Zaatar, Beit Lahiya και Beit Hanoon, σύμφωνα με δημοσιογράφους που βρίσκονται επί τόπου.

Οι Παλαιστίνιοι διασώστες αρχίζουν τώρα να ανασύρουν τα πτώματα των ανθρώπων που σκοτώθηκαν σε αυτές τις περιοχές όπου επιχειρούσαν επί εβδομάδες ισραηλινά στρατεύματα ξηράς, σύμφωνα με τις αναφορές.

10:27 Άμεση στοχοποίηση των υγειονομικών της Ερυθράς Ημισελήνου από τον στρατό

Ο υγειονομικός Ashraf Abu Labda της Εταιρείας Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης (PRCS) ήταν ο πρώτος που βρέθηκε στον τόπο της επίθεσης ισραηλινού πολεμικού αεροσκάφους σε ασθενοφόρο που σκότωσε δύο συναδέλφους του στη συνοικία Tal as-Sultan της Ράφα την Πέμπτη.

Ο Labda δήλωσε ότι τα ασθενοφόρα της PRCS ανταποκρίνονταν σε αναφορές για νεκρούς και τραυματίες στην περιοχή όταν δέχθηκαν επίθεση.

«Λάβαμε ένα σήμα για την παρουσία μαρτύρων και τραυματιών στο σταυροδρόμι Abu Saeed στο Tal as-Sultan, στη Ράφα», δήλωσε ο Labda σε συνέντευξη μέσω βίντεο.

«Δύο ασθενοφόρα του PRCS στάλθηκαν στο σημείο. Το ένα από τα ασθενοφόρα αποτέλεσε άμεσο στόχο. Αργότερα, λάβαμε ένα σήμα από το άλλο ασθενοφόρο που μας ώθησε να κατευθυνθούμε στην τοποθεσία για να τους βοηθήσουμε», είπε.

«Βρήκαμε το ασθενοφόρο να καίγεται. Ο συνάδελφός μου και εγώ προσπαθήσαμε να σβήσουμε τη φωτιά, αλλά στοχοποιηθήκαμε έντονα από τα πυρά των [ισραηλινών δυνάμεων]. Δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασης, αναγκαστήκαμε να αποσυρθούμε από την περιοχή», είπε.

«Παρά τις τεράστιες δυσκολίες και τον κίνδυνο, καταφέραμε να απομακρύνουμε τους μάρτυρες», πρόσθεσε.

10:15 Βίντεο δείχνει την καταστροφή στην Τζαμπάλια

10:04 Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι σκότωσε κομάντο των ειδικών δυνάμεων της Χαμάς

Στην τελευταία του πολεμική ενημέρωση, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι κατέστρεψε μια αποθήκη όπλων της Χαμάς στη Ράφα και σκότωσε ένα μέλος της επίλεκτης μονάδας ναυτικών καταδρομέων Nukhba.

Στις τελευταίες επιχειρήσεις του στα βόρεια, ο στρατός δήλωσε ότι «εξάρθρωσε εκατοντάδες μέτρα» σηράγγων και σκότωσε περισσότερους μαχητές χρησιμοποιώντας πυρά αρμάτων μάχης.

Οι ισραηλινές αεροπορικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επίσης πλήγματα σε στρατιωτικές υποδομές και θέσεις μαχητών στην κεντρική Γάζα, δήλωσε ο στρατός, σκοτώνοντας αρκετούς από αυτούς.

Από τις τελευταίες επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα σκοτώθηκαν επίσης πολυάριθμοι άμαχοι, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο Wafa, μεταξύ των οποίων δύο γυναίκες και τρία παιδιά σε πλήγμα στον καταυλισμό Μπουρέιτζ.

09:53 Κάτοικος Τζαμπάλια: Δοκιμάζουν τους πυραύλους τους πάνω μας

Όπως έχουμε αναφέρει, ο προσφυγικός καταυλισμός Τζαμπάλια στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας έχει μετατραπεί σε μεγάλο βαθμό σε ερείπια μετά από 20ήμερη ισραηλινή στρατιωτική εισβολή, στην οποία είχαν αντισταθεί σθεναρά οι παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες.

Οι κάτοικοι της Τζαμπάλια, που τώρα επιστρέφουν στην περιοχή μετά τη μερική αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων την Πέμπτη, λένε ότι το επίπεδο της καταστροφής είναι συντριπτικό, με σπίτια και δημόσια κτίρια κατεστραμμένα και πτώματα σε αποσύνθεση που έχουν αφεθεί στους γεμάτους μπάζα δρόμους για να φαγωθούν από αδέσποτα ζώα.

«Κοιτάξτε το μέγεθος της καταστροφής στην Τζαμπάλια. Οι Ισραηλινοί μας κατέστρεψαν. Στην πραγματικότητα δοκιμάζουν τους πυραύλους τους πάνω μας», δήλωσε στο Al Jazeera ένας κάτοικος που επέστρεψε στην πόλη.

09:45 «Μας έχετε εγκαταλείψει» λένε οι συγγενείς των ομήρων στην κυβέρνηση

Το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων και Αγνοουμένων, ένας φορέας που αποτελείται από συγγενείς Ισραηλινών αιχμαλώτων στη Γάζα, κατηγόρησε την κυβέρνηση του Ισραήλ ότι τους «εγκαταλείπει», λέγοντας ότι οι αξιωματούχοι επενδύουν περισσότερο σε έναν παρατεταμένο πόλεμο παρά στην επιστροφή των αγαπημένων τους προσώπων στην πατρίδα.

«Οι αιχμάλωτοι και ολόκληρο το κράτος του Ισραήλ έχουν τεθεί σε ομηρία από εκείνους που επιλέγουν τα πολιτικά συμφέροντα έναντι των εθνικών τους καθηκόντων», ανέφερε η ομάδα σε ανακοίνωσή της που δημοσιεύθηκε στους Times of Israel.

Η ομάδα δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει παραμελήσει «μια θεμελιώδη ηθική αρχή σύμφωνα με την οποία το Ισραήλ δεν θα αφήσει ποτέ κανέναν πίσω και προτιμά να συνεχίσει τις μάχες από την επίτευξη του κύριου στόχου της απελευθέρωσης των ομήρων».

Η δήλωση έρχεται μετά από μια συνάντηση σε τεταμένο κλίμα, μεταξύ των οικογενειών των αιχμαλώτων και ισραηλινών αξιωματούχων την Πέμπτη, κατά την οποία ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ Tzachi Hanegbi δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα με αντάλλαγμα την εξασφάλιση της απελευθέρωσης όλων των αιχμαλώτων.

Ο Hanegbi επιτέθηκε επίσης εναντίον ενός μέλους της οικογένειας ενός αιχμαλώτου, αφού επέκρινε τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, λέγοντας ότι «δεν έχει θέση να μισεί και να πληγώνει έτσι», σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.

09:37 Ο ισραηλινός στρατός ανακοινώνει πλήγματα κατά στόχων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έπληξε «δύο στρατιωτικά κτίρια» που χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ στις περιοχές Χούλα και Μαρούν αλ Ρας του νότιου Λιβάνου.

Δεν ανέφερε θύματα από την επίθεση, αλλά δήλωσε ότι χτύπησε για να «απομακρύνει μια απειλή σε διάφορες περιοχές του νότιου Λιβάνου».

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε επίσης ότι ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από το νότιο Λίβανο στην περιοχή Ζαρίτ του βόρειου Ισραήλ, χωρίς να αναφερθούν θύματα ή τραυματισμοί.

09:23 Επτά μαζικοί τάφοι ανακαλύφθηκαν μέχρι στιγμής στη Γάζα

Τρεις ομαδικοί τάφοι ανακαλύφθηκαν στο νοσοκομείο al-Shifa στην πόλη της Γάζας, με 30 ακέφαλα πτώματα ανάμεσά τους.

Τρεις ομαδικοί τάφοι έχουν επίσης ανακαλυφθεί στο νοσοκομείο Nasser στη νότια Γάζα, και ένας άλλος ομαδικός τάφος στο νοσοκομείο Kamal Adwan στη Beit Lahiya, στη βόρεια Γάζα – ανεβάζοντας το σύνολο σε επτά.

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι δεν έκανε τίποτα κακό. Αλλά οι εκταφές σε αυτούς τους χώρους υποδηλώνουν μια οδυνηρή δοκιμασία για τους Παλαιστίνιους.

09:11 Μαχητές της Χαμάς παραμένουν στην Τζαμπάλια μετά από εβδομάδες «σφοδρών μαχών»

Μία από τις τρεις ισραηλινές ταξιαρχίες φέρεται να έχει παραμείνει -πιθανόν στο βόρειο και ανατολικό τμήμα της Τζαμπάλια- μετά την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από άλλες περιοχές του προσφυγικού καταυλισμού στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας την Πέμπτη, δήλωσαν παρατηρητές πολέμου.

Στην τελευταία τους ενημέρωση για το πεδίο της μάχης στη Γάζα, το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) και το Πρόγραμμα Κρίσιμων Απειλών (CTP) ανέφεραν ότι Παλαιστίνιοι μαχητές συνέχισαν να εξαπολύουν επιθέσεις κατά των ισραηλινών δυνάμεων την Πέμπτη εν μέσω της αποχώρησης της Τζαμπάλια.

Σε αυτό που περιγράφηκε ως μια από τις «πιο έντονες» μάχες του πολέμου μέχρι σήμερα, τρία τάγματα της Χαμάς ανέπτυξαν μια διαρκή άμυνα της Τζαμπάλια απέναντι σε μια μαζική ισραηλινή εισβολή που ξεκίνησε στις 11 Μαΐου.

«Η Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές πολιτοφυλακές είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για ανασυγκρότηση στην Τζαμπάλια καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις αποσύρονται. Υπάρχουν εναπομείναντες θύλακες γύρω από την Τζαμπάλια που οι ισραηλινές δυνάμεις δεν έχουν εκκαθαρίσει», ανέφεραν στην κοινή τους έκθεση το ISW και το CTP.

«Η Χαμάς θα επωφεληθεί από αυτές τις εναπομείνασες δυνάμεις για να ανασυγκροτήσει τις ικανότητες και τα δίκτυά της μέσα και γύρω από την Τζαμπάλια», ανέφεραν οι παρατηρητές, προσθέτοντας ότι Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι «η Χαμάς θα επιβιώσει στη Λωρίδα της Γάζας χωρίς ένα μεταπολεμικό σχέδιο που να περιλαμβάνει μια εναλλακτική λύση στην κυριαρχία της Χαμάς».

09:02 Τρεις νεκροί από ισραηλινό χτύπημα σε αυτοκίνητο στον καταυλισμό Νουσεϊράτ

Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε τρεις ανθρώπους σε ένα στοχευμένο, όπως φαίνεται, χτύπημα σε αυτοκίνητο στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στην κεντρική Γάζα, μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό ποιοι ήταν οι επιβαίνοντες στο όχημα. Με τους θανάτους αυτούς ο συνολικός αριθμός των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν τις τελευταίες ώρες στην κεντρική Γάζα ανέρχεται σε 14, μετά από δύο ξεχωριστά πλήγματα σε οικογενειακά σπίτια στον καταυλισμό Μπουρέτζι, όπου σκοτώθηκαν 11 άνθρωποι.

08:53 Ο ΠΟΥ θρηνεί για τους 2 υγειονομικούς της Ερυθράς Ημισελήνου που σκοτώθηκαν στη Ράφα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των δύο τραυματιοφορέων της Παλαιστινιακής Εταιρείας Ερυθράς Ημισελήνου (PRCS) που σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Ράφα.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο ΠΟΥ ανέφερε ότι η υγειονομική περίθαλψη «δεν είναι στόχος», προσθέτοντας ότι «οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας προστατεύονται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και πρέπει πάντα να μπορούν να εκτελούν με ασφάλεια τα καθήκοντά τους».

Η PRCS δήλωσε ότι τα μέλη του προσωπικού της, Haitham Tubasi και Suhail Hassouna, έγιναν σκόπιμα στόχος ισραηλινών πολεμικών αεροσκαφών καθώς βρίσκονταν στο ασθενοφόρο τους και ανταποκρίνονταν στις ανάγκες των ανθρώπων στην περιοχή Tal as-Sultan της Ράφα.

Ο θάνατός τους αυξάνει σε 19 τον αριθμό των μελών της PRCS που σκοτώθηκαν στη Γάζα από τις ισραηλινές δυνάμεις από την έναρξη της τελευταίας σύγκρουσης τον Οκτώβριο.

08:46 Χούθι: 13 νεκροί στην Υεμένη μετά από επιθέσεις ΗΠΑ – Βρετανίας

Τα μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στους Χούθι αναφέρουν ότι 13 άτομα σκοτώθηκαν σε αμερικανοβρετανικά πλήγματα στη Χοντέιντα της Υεμένης

08:34 Ολονύχτιες επιθέσεις του Ισραήλ

  • Παρακάτω ακολουθεί σύνοψη των σημαντικότερων εξελίξεων των τελευταίων χωρών:
  • Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε τουλάχιστον 11 άτομα σε δύο επιθέσεις σε σπίτια οικογενειών στον προσφυγικό καταυλισμό Μπουρέιτζ στην κεντρική Γάζα, αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.
  • Ο ισραηλινός στρατός πυροβόλησε έναν Παλαιστίνιο στο πόδι κατά τη διάρκεια της εισβολής του στην κατεχόμενη πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης.
  • Ο επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ, της Shin Bet, αντιστάθηκε στις πιέσεις να αυξήσει την επιτήρηση του κινήματος διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης Νετανιάχου, αναφέρει η εφημερίδα Haaretz.
  • Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο δύο ακόμη στρατιωτών στη Γάζα, ανεβάζοντας σε 294 τον αριθμό των ισραηλινών στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της χερσαίας επίθεσης κατά της Γάζας.
  • Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ισραέλ Κατζ υποστήριξε ότι το Ιράν σχεδιάζει ένα «μεγάλο κύμα επιθέσεων» σε όλη την Ευρώπη πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού τον Αύγουστο.

08:27 Συνεχίζεται ο εφιάλτης

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Δυτική Όχθη και Ισραήλ.

Για όσα προηγήθηκαν διαβάστε εδώ

Sports in

Πάει Μονακό και ο Παπαγιάννης

Ο Γιώργος Παπαγιάννης αφήνει τη Φενέρ. Και ετοιμάζεται για το Πριγκιπάτο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 29 Ιουνίου 2024