Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Οι πολιτικές επιπτώσεις της ιστορικής καταδίκης Τραμπ - Πώς επηρεάζεται η μάχη για την προεδρία

Οι πολιτικές επιπτώσεις της ιστορικής καταδίκης Τραμπ – Πώς επηρεάζεται η μάχη για την προεδρία

Μπορεί η καταδίκη και η απαγγελία των ποινών να αποτελέσουν το κύκνειο άσμα για τον Ντόναλντ Τραμπ;

Η καταδίκη του Ντόναλντ Τραμπ από το ποινικό δικαστήριο προκάλεσε «πολιτικό» σεισμό στις ΗΠΑ, ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. Για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, πρώην πρόεδρος της χώρας και δη εκ νέου υποψήφιος για το κορυφαίο αξίωμα, καταδικάζεται από ποινικό δικαστήριο. Από την άλλη, βέβαια, ο συνυποψήφιος του και νυν πρόεδρος, έχει ένα μεγάλο όπλο πλέον στην διάθεση του.

Παρά ταύτα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η απόφαση του δικαστηρίου δεν θα αλλάξει τη γνώμη των Αμερικανών ψηφοφόρων. Όπως αναφέρουν αναλυτές στο CNN, οι πολίτες δεν ψηφίζουν στις προεδρικές εκλογές με βάση το ποιος είναι πιο ηθικός, αλλά είναι μια συνέντευξη για δουλειά. Το βασικό ερώτημα που θέτουν οι ψηφοφόροι δεν είναι: ένοχος ή αθώος; Είναι: Τι θα κάνετε για μένα; Για να μπορέσουν να αλλάξουν την γνώμη των πολιτών οι Δημοκρατικοί θα πρέπει να επικεντρωθούν στις ζωές των ψηφοφόρων, όχι στον Τραμπ. Θα πρέπει να αποδείξουν πως οι πολιτικές του πρώην προέδρου μπορούν να προκαλέσουν πολλά προβλήματα στον κοινωνικό ιστό.

Το ενδεχόμενο έφεσης

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου, η δευτεροβάθμια διαδικασία θα πάρει μήνες, ακόμη και χρόνια, για να ολοκληρωθεί, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να περάσει αρκετός καιρός πριν η ποινή τεθεί σε ισχύ.  Ο Τραμπ έχει προθεσμία 30 ημερών για να καταθέσει αίτηση έφεσης κατά της ένοχης απόφασης και στη συνέχεια έξι μήνες για να καταθέσει τη πλήρη έφεση στο πρώτο δικαστικό τμήμα, το οποίο εκδικάζει τις εφέσεις από την κομητεία της Νέας Υόρκης.

Εάν η καταδικαστική απόφαση επικυρωθεί, ο Τραμπ πιθανότατα θα ασκήσει έφεση στο εφετείο της Νέας Υόρκης, το επταμελές σώμα που είναι το ανώτατο δευτεροβάθμιο δικαστήριο της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Το δικαστήριο αυτό έχει τη διακριτική ευχέρεια να αποφασίσει αν θα εκδικάσει την υπόθεση ή όχι. Τα θέματα που θα υποστηριχθούν στην έφεση θα είναι πιθανότατα πολύπλοκα νομικά ζητήματα – για παράδειγμα, αν ο δικαστής έδωσε τις κατάλληλες οδηγίες στους ενόρκους και επέτρεψε να συμπεριληφθούν ή να αποκλειστούν τα σωστά αποδεικτικά στοιχεία. Τα πραγματικά περιστατικά και η αξιοπιστία των μαρτύρων δεν θα αποτελούσαν θέματα στην έφεση.

Μπορεί να ψηφίσει στις εκλογές παρά την ποινική καταδίκη

Η καταδίκη δεν θα επηρεάσει τη νομική δυνατότητα του Τραμπ να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία. Το σύνταγμα δεν απαγορεύει σε όσους έχουν καταδικαστεί να θέσουν υποψηφιότητα για το αξίωμα. Το αν θα μπορούσε να υπηρετήσει ως πρόεδρος από τη φυλακή δεν έχει εξεταστεί. Δεν θα μπορούσε να απονείμει χάρη στον εαυτό του από οποιαδήποτε καταδίκη, δεδομένου ότι πρόκειται για ομοσπονδιακό έγκλημα.

Τέλος, η απόφαση του δικαστηρίου, από ότι όλα δείχνουν δεν θα επηρεάσει τη δυνατότητα του Τραμπ να ψηφίσει στις εκλογές του φθινοπώρου. Ο λόγος είναι ότι η Φλόριντα, όπου είναι εγγεγραμμένος, επιτρέπει σε άτομα με καταδίκη εκτός πολιτείας να ψηφίσουν, εφόσον το επιτρέπει η πολιτεία στην οποία καταδικάστηκαν. Στη Νέα Υόρκη, κάποιος που έχει καταδικαστεί για κακούργημα μπορεί να ψηφίσει εφόσον δεν έχει φυλακιστεί.

Η καταδίκη δεν θα επηρεάσει τη νομική δυνατότητα του Τραμπ να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία

Έξι στους επτά ψηφοφόρους λένε πως η καταδίκη δεν θα είχε καμία διαφορά

Σύμφωνα με ανάλυση του Guardian, πρόσφατη έρευνα από το PBS NewsHour/NPR/Marist, έδειξε ότι το 67% των ψηφοφόρων δηλώνει ότι μια καταδίκη δεν θα είχε καμία διαφορά γι’ αυτούς στις εκλογές του Νοεμβρίου, ενώ το 76% δήλωσε ότι ακόμη και αν η ετυμηγορία ήταν αθώος, πάλι δεν θα είχε καμία επίπτωση για τις εκλογές. Περίπου το 25% των Ρεπουμπλικάνων δήλωσε ότι θα ήταν ακόμη πιο πιθανό να ψηφίσει τον Τραμπ, αν κριθεί ένοχος από τους ενόρκους.

Μια εθνική έρευνα του Πανεπιστημίου Quinnipiac που διεξήχθη τον Απρίλιο διαπίστωσε ότι το 21% των ψηφοφόρων δήλωσε ότι σε περίπτωση καταδίκης θα ήταν λιγότερο πιθανό να υποστηρίξουν τον Τραμπ, ενώ το 62% δήλωσε ότι δεν θα είχε καμία διαφορά.

Παρόλα αυτά όμως κάθε ψήφος μετράει. Το 2016, ο Τραμπ κέρδισε την προεδρία με λιγότερες από 78.000 ψήφους σε τρεις πολιτείες: Μίσιγκαν, Πενσυλβάνια και Ουισκόνσιν. Το 2020, ο Μπάιντεν κέρδισε την προεδρία με λιγότερες από 45.000 ψήφους σε τρεις πολιτείες: Αριζόνα, Τζόρτζια και Ουισκόνσιν.

Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι οποιοδήποτε θέμα – από τις απόψεις του Τραμπ για τη Γάζα μέχρι το κόστος ζωής και την κακοκαιρία κατά την ημέρα της ψηφοφορίας – έχει σημασία στο περιθώριο.

Πώς μπορεί να αξιοποιήσει ο Μπάιντεν την καταδίκη Τραμπ

Με την δημοτικότητα του να βρίσκεται στο ναδίρ, με τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις να συνεχίζονται χωρίς να παρουσιάζουν αποκλιμάκωση, η καταδίκη του Ντόναλντ Τραμπ, αποτελεί ανάσα για τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κρατήθηκε σε απόσταση από τη δίκη προκειμένου να μην τον κατηγορήσουν για πολιτική παρέμβαση. Μετά την καταδίκη του πρώην προέδρου, ο Μπάιντεν θα πρέπει γρήγορα να βρει ένα αφήγημα, ενώ ο τόνος που θα δώσει στο γεγονός θα είναι κρίσιμος.

Θα πρέπει να αποφασίσει πόσο συχνά και σε ποιο βαθμό θα χρησιμοποιήσει το χαρτί της ποινικής καταδίκης του Τραμπ, κατά την διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας και κατά τη διάρκεια των μετωπικών συγκρούσεων τους.

Σημειώνεται πως στην πολιτική κατάσταση που βρίσκεται ο Μπάιντεν ο αντίπαλος του, παρέδωσε ένα πολύ ισχυρό προεκλογικό όπλο, που κάθε υποψήφιος θα ονειρευόταν. Βέβαια εξαρτάται από εκείνον ο τρόπος που θα το χρησιμοποιήσει.

Ο Μπάιντεν πλέον έχει ένα μεγάλο όπλο στα χέρια του

Πώς αντέδρασαν οι Ρεπουμπλικάνοι

Σύμφωνα με το CNN, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον, ο οποίος είχε μεταβεί στο δικαστήριο του Μανχάταν κατά τη διάρκεια της δίκης για να υπερασπιστεί τον Τραμπ, κατήγγειλε αυτό που περιέγραψε ως «εργαλειοποίηση του δικαστικού μας συστήματος», λέγοντας σε δήλωσή του: «Ο πρόεδρος Τραμπ θα ασκήσει δικαίως έφεση σε αυτή την παράλογη ετυμηγορία – και ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ».

Ο ηγέτης της μειοψηφίας της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ, ο οποίος είχε μια ψυχρή σχέση με τον πρώην πρόεδρο, ανέφερε σε μια σύντομη δήλωση: «Αυτές οι κατηγορίες δεν θα έπρεπε ποτέ να είχαν απαγγελθεί εξ αρχής. Αναμένω ότι η καταδίκη θα ανατραπεί στην έφεση».

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων Στιβ Σκαλίσι έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Δεν θα μείνω αμέτοχος όταν ο ηγέτης του κόμματός μας πέφτει σε ενέδρα από την ίδια μας την κυβέρνηση. Θα σταθείτε στο πλευρό του Τραμπ πριν από τα μεσάνυχτα απόψε και θα καταδικάσετε αυτό το κυνήγι μαγισσών μια για πάντα;». Ο Ρεπουμπλικανός από τη Λουιζιάνα συμπεριέλαβε έναν σύνδεσμο προς έναν ιστότοπο συγκέντρωσης χρημάτων.

Η βουλευτής της Νέας Υόρκης Elise Stefanik, πρόεδρος του συνεδρίου του GOP της Βουλής των Αντιπροσώπων και πιθανή επιλογή του Τραμπ ως υποψήφιας αντιπροέδρου, κατήγγειλε αυτό που χαρακτήρισε ως «ψεύτικη δίκη». «Πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας και να εργαστούμε νυχθημερόν για να διασφαλίσουμε ότι ο Πρόεδρος Τραμπ θα είναι νικητής αυτό το Νοέμβριο για να σώσουμε την Αμερική από την αποτυχημένη ακροαριστερή ατζέντα των Δημοκρατικών του Μπάιντεν», ανέφερε σε δήλωσή της.

Πλήρης υποστήριξη στον Τραμπ και από υποψήφιους γερουσιαστές των Ρεπουμπλικάνων

Οι Ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι γερουσιαστές τάχθηκαν επίσης στο πλευρό του πρώην προέδρου. Ο Tim Sheehy, ο οποίος διεκδικεί τον Δημοκρατικό γερουσιαστή Jon Tester στη Μοντάνα, εξέδωσε δήλωση στην οποία δήλωσε ότι η ετυμηγορία είναι «ΣΤΡΑΤΙΩΜΕΝΗ» και χαρακτήρισε την υπόθεση «πολιτικοποιημένη πολιτική δίωξη από το κράτος».

Η Kari Lake, η Ρεπουμπλικανή που ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τον Δημοκρατικό βουλευτή Ruben Gallego στην κούρσα για τη Γερουσία της Αριζόνα, δήλωσε ότι οι Αμερικανοί «μόλις έγιναν μάρτυρες του πιο κατάφωρου παραδείγματος εκλογικής παρέμβασης και μιας απόλυτης κοροϊδίας του κράτους δικαίου στην 246χρονη ιστορία της Δημοκρατίας μας. Όλη αυτή η διαδικασία μέχρι και η ίδια η ετυμηγορία δεν ήταν παρά ένα επαίσχυντο πολιτικό κόλπο».

«Αυτή είναι μια τρομερή μέρα για την Αμερική και για την εμπιστοσύνη στο δικαστικό μας σύστημα», δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος Dave McCormick από την Πενσυλβάνια, ο οποίος διεκδικεί τον Δημοκρατικό γερουσιαστή Bob Casey. «Αυτή η υπόθεση δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε ξεκινήσει εξ αρχής και αυτή η κακοδικία είναι κατάπτυστη».

Οι Ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι γερουσιαστές τάχθηκαν επίσης στο πλευρό του πρώην προέδρου.

Πώς αντέδρασε ο Μπάιντεν στην ετυμηγορία

Όταν εκδόθηκε η ετυμηγορία για τον Ντόναλντ Τραμπ, η εκστρατεία του Τζο Μπάιντεν εξέδωσε ανακοίνωσή στην οποία αναφέρει ότι η ετυμηγορία έδειξε ότι «κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου».

«Η απειλή που αποτελεί ο Τραμπ για τη δημοκρατία μας δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη. Διεξάγει μια ολοένα και πιο ανισόρροπη εκστρατεία εκδίκησης και αντεκδίκησης», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εκστρατείας Μάικλ Τάιλερ. «Μια δεύτερη θητεία Τραμπ σημαίνει χάος, αφαίρεση των ελευθεριών των Αμερικανών και υποκίνηση πολιτικής βίας – και ο αμερικανικός λαός θα το απορρίψει αυτό τον Νοέμβριο».

Η καμπάνια του Μπάιντεν έστειλε επίσης ένα γραπτό μήνυμα στους υποστηρικτές της προειδοποιώντας ότι ο Τραμπ πιθανότατα «σημειώνει ρεκόρ συγκέντρωσης χρημάτων» μετά την ετυμηγορία της Πέμπτης.

Κλείνοντας, οι εκλογές των ΗΠΑ αποκτούν ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς ο Τραμπ έχει πλέον καταδικαστεί και αναμένει την ποινή του και ο Μπάιντεν αντιμετωπίζει τις συνέπειες της πολιτικής του στη Γάζα. Το δίλημμα λοιπόν, όσο προχωρούν οι μήνες και έρχεται ο Νοέμβριος θα γίνεται όλο και μεγαλύτερο.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024