Ρωσία: Έτοιμη για πόλεμο με τη Δύση; «Σκληρή» απάντηση και απειλές για χρήση πυρηνικών μετά το «ok» Μπάιντεν
Με «casus belli» και χρήση ακόμα και πυρηνικών απειλούν Ρώσοι αξιωματούχοι μετά το «ΟΚ» της κυβέρνησης Μπάιντεν στην Ουκρανία για πλήγματα εντός της ρωσικής επικρατείας με χρήση όπλων των ΗΠΑ.
Άμεση ήταν η απάντηση της Ρωσίας στις αναφορές ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, έδωσε το «πράσινο φως» στην Ουκρανία για πλήγματα εντός της ρωσικής επικρατείας, αποκλειστικά κοντά στην περιοχή του Χαρκόβου, χρησιμοποιώντας όπλα που παρέχουν οι ΗΠΑ και μάλιστα ήδη υπάρχουν φωνές στο Κρεμλίνο ακόμα και για πυρηνικό χτύπημα, με την κατάσταση πλέον να κρέμεται από μία κλωστή.
«Η τρέχουσα στρατιωτική σύγκρουση με τη Δύση εξελίσσεται σύμφωνα με το χειρότερο δυνατό σενάριο. Ως εκ τούτου, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τη μετάβαση της σύγκρουσης στο τελικό της στάδιο σήμερα»
Μάλιστα όπως δήλωσε Ρώσος υπουργός Άμυνας, Αντρέι Μπελούσοφ, η Μόσχα σταμάτησε μια ουκρανική επίθεση με πυραύλους αμερικανικής κατασκευής στην Κριμαία το βράδυ της Πέμπτης.
Είπε ότι ο «μαζικός» βομβαρδισμός χρησιμοποίησε οκτώ πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, ATACMS για να στοχεύσει τη γέφυρα του Κερτς.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι τα συστήματα αεράμυνας κατέρριψαν τους πυραύλους και οκτώ μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Επίσης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο τον Αντρέι Καρταπόλοφ επικεφαλής της επιτροπής Άμυνας της ρωσικής κάτω βουλής, η Ρωσία θα δώσει «ασύμμετρη» απάντηση στις ουκρανικές επιθέσεις εναντίον του εδάφους της με όπλα που έχουν προσφέρει στο Κίεβο οι ΗΠΑ.
«Ενέργειες που μπορεί να γίνουν casus belli»
Ο Καρταπόλοφ δήλωσε ότι η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να επιτρέψει την περιορισμένη χρήση όπλων που έχει προσφέρει η χώρα του στην Ουκρανία για πλήγματα εναντίον του εδάφους της Ρωσίας δεν θα επηρεάσει τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση.
Μάλιστα ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και αντιπρόεδρος του συμβουλίου ασφαλείας της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ το πήγε ένα βήμα παραπάνω, καθώς σε μία εκτενή ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Telegram, προειδοποίησε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει πόλεμο με το ΝΑΤΟ, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν μπλοφάρει» για τις πυρηνικές απειλές.
Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ απηύθυνε μια σειρά από προειδοποιήσεις προς «τις δυτικές χώρες που υποτίθεται ότι ‘ενέκριναν’ τη χρήση των όπλων μεγάλου βεληνεκούς τους στο ρωσικό έδαφος».
‘πως αναφέρει «όλος ο στρατιωτικός τους εξοπλισμός και όσοι μάχονται εναντίον μας θα καταστραφούν τόσο στο έδαφος της Ουκρανίας, όσο και στο έδαφος άλλων χωρών, εάν εξαπολυθούν από εκεί πλήγματα κατά του εδάφους της Ρωσίας».
Μάλιστα προειδοποίησε ότι κάτι τέτοιο θα θεωρηθεί αιτία πολέμου από την πλευρά του ΝΑΤΟ. «Η Ρωσία υποθέτει ότι όλα τα μέσα μεγάλης εμβέλειας που χρησιμοποιούνται από την Ουκρανία ελέγχονται ήδη σήμερα άμεσα από το στρατιωτικό προσωπικό του ΝΑΤΟ. Αυτό δεν είναι ‘στρατιωτική βοήθεια’, αλλά συμμετοχή στον πόλεμο εναντίον μας. Και οι ενέργειές τους μπορεί κάλλιστα να γίνουν casus belli», ανέφερε.
Ακόμα και για πυρηνικό χτύπημα προειδοποιεί ο Μεντβέντεφ
Ακόμα κάνει λόγο για λάθους υπολογισμούς όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία και προειδοποιεί ακόμα και με χρήση πυρηνικών όπλων σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν αποτελεί «μπλόφα».
«Μπορεί επίσης να κάνουν λάθος υπολογισμό με τη χρήση των τακτικών πυρηνικών όπλων. Αν και θα είναι ένα μοιραίο λάθος. Άλλωστε, όπως σωστά επισήμανε ο πρόεδρος της Ρωσίας, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν πολύ μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού. Και για τις εχθρικές χώρες των οποίων τα εδάφη βρίσκονται εκτός της ζώνης κάλυψης των τακτικών πυρηνικών όπλων, υπάρχει, τελικά, ένα στρατηγικό δυναμικό. Και αυτό, δυστυχώς, δεν είναι ούτε εκφοβισμός ούτε πυρηνική μπλόφα», ανέφερε ακόμα.
«Η τρέχουσα στρατιωτική σύγκρουση με τη Δύση εξελίσσεται σύμφωνα με το χειρότερο δυνατό σενάριο. Υπάρχει μια συνεχής κλιμάκωση της ισχύος των εφαρμοζόμενων όπλων του ΝΑΤΟ. Ως εκ τούτου, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τη μετάβαση της σύγκρουσης στο τελικό της στάδιο σήμερα», κατέληξε ο Μεντβέντεφ.
«Επιδεικτική» πυρηνική έκρηξη ζητά think tank που υποστηρίζεται από τον Πούτιν
Η Ρωσία θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο μίας «επιδεικτικής» πυρηνικής έκρηξης για να σταματήσει τη Δύση να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα στο έδαφός της, πρότεινε ένα think tank που υποστηρίζεται από τον Πούτιν.
Η πρόταση έγινε χθες από τον Ντμίτρι Σουσλόφ, ανώτερο μέλος του Συμβουλίου για την Εξωτερική και Αμυντική Πολιτική με έδρα τη Μόσχα.
Γράφοντας στο επιχειρηματικό περιοδικό Profil, ανέφερε: «Για να επιβεβαιωθεί η σοβαρότητα των προθέσεων της Ρωσίας και να πειστούν οι αντίπαλοί μας για την ετοιμότητα της Μόσχας να κλιμακώσει, αξίζει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο μίας επιδεικτικής πυρηνικής έκρηξης ».
«Το πολιτικό και ψυχολογικό αποτέλεσμα ενός πυρηνικού μανιταριού, το οποίο θα προβληθεί ζωντανά σε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια σε όλο τον κόσμο, ελπίζουμε ότι θα υπενθυμίσει στους δυτικούς πολιτικούς το μοναδικό πράγμα που απέτρεψε τους πολέμους μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων από το 1945 και μετά και το οποίο έχουν πλέον χάσει σε μεγάλο βαθμό – τον φόβο του πυρηνικού πολέμου», συμπλήρωσε.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει επαινέσει στο παρελθόν το Συμβούλιο για την Εξωτερική και Αμυντική Πολιτική και έχει συμμετάσχει σε συζητήσεις πολιτικής που διεξάγονται από το think tank.
Ορμπάν: «Η Ευρώπη προετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία»
Από την πλευρά του ο Ούγγρος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ευρώπη προετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία. Όπως είπε ο Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος έχει καλλιεργήσει στενούς δεσμούς με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι κάθε εβδομάδα υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι η Ευρώπη προετοιμάζεται για στρατιωτική δράση.
«Η μετάβαση στον πόλεμο δεν γίνεται με ένα βήμα», δήλωσε στο ραδιόφωνο Kossuth, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη παρασύρεται όλο και περισσότερο στον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Υπάρχουν τρία στάδια: συζήτηση, προετοιμασία και καταστροφή. Τώρα ολοκληρώνουμε τη συζήτηση και βρισκόμαστε στο στάδιο της προετοιμασίας. Είμαστε εκατοστά μακριά από την καταστροφή», είπε χαρακτηριστικά.
Παρά την καταδίκη και την αντίθεση σε ολόκληρη την ΕΕ απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας, ο Όρμπαν προσπάθησε να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις με τη Μόσχα. Έχει αντιταχθεί σε πολλές πρωτοβουλίες της Ε.Ε. για την υποστήριξη της Ουκρανίας.
Επίσης, ήταν ο μόνος μεταξύ των δυτικών ηγετών που συνεχάρη τον Πούτιν για την επανεκλογή του, παρά το γεγονός ότι ορισμένοι υπουργοί της Ε.Ε. χαρακτήρισαν την ψηφοφορία προσποίηση.
Το «πράσινο φως» από Μπάιντεν
Τις νέες απειλές της Μόσχας πυροδότησαν δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων που ανέφεραν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε στην Ουκρανία την άδεια να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα για να πλήξει στόχους στη Ρωσία, αλλά μόνο κοντά στην περιοχή του Χαρκόβου.
Ένας από αυτούς δήλωσε στο BBC ότι η ομάδα του είχε λάβει εντολή να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα για «σκοπούς αντεπίθεσης» για να «ανταποδώσει τα χτυπήματα στις ρωσικές δυνάμεις που τις χτυπούν ή ετοιμάζονται να τις χτυπήσουν».
Δεν έχει αλλάξει η πολιτική των ΗΠΑ για χτυπήματα μεγάλου βεληνεκούς
Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε επίσης στο BBC: «Η πολιτική μας σε σχέση με την απαγόρευση της χρήσης του Τακτικού Συστήματος Πυραύλων Στρατού [ATACMS] ή των χτυπημάτων μεγάλου βεληνεκούς εντός της Ρωσίας δεν έχει αλλάξει».
Όταν ρωτήθηκε αν η νέα πολιτική περιλαμβάνει και επιθέσεις εναντίον ρωσικών αεροσκαφών, ο αξιωματούχος είπε: «Ποτέ δεν τους είπαμε [στην Ουκρανία] ότι δεν μπορούν να καταρρίψουν ένα ρωσικό αεροσκάφος πάνω από ρωσικό έδαφος που έρχεται να τους επιτεθεί».
Επίσης, το Ηνωμένο Βασίλειο είχε αναφέρει ότι ήταν ανοιχτό σε μια χαλάρωση των περιορισμών σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Ουκρανία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα όπλα που προμηθεύτηκαν από τη Δύση.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και δημοσίευμα του Politico, το οποίο επικαλούμενο τρεις Αμερικανούς αξιωματούχους και δύο καλά πληροφορημένες πηγές που δεν κατονομάζει, ανέφερε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε σιωπηρά άδεια στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικά οπλικά συστήματα σε επιθέσεις εναντίον ρωσικών παραμεθόριων περιοχών, αποκλειστικά κοντά στην περιοχή του Χαρκόβου.
«Ο πρόεδρος πρόσφατα έδωσε εντολή στην ομάδα του να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία είναι σε θέση να χρησιμοποιεί αμερικανικά όπλα για τον σκοπό της αντεπίθεσης στο Χάρκοβο, ώστε η Ουκρανία να μπορεί να απαντήσει στις ρωσικές δυνάμεις που την πλήττουν ή που προετοιμάζονται να τη χτυπήσουν», δήλωσε ένας από τους Αμερικανούς αξιωματούχους, προσθέτοντας ότι η πολιτική που δεν επιτρέπει πλήγματα μεγάλης εμβέλειας εντός της Ρωσίας «δεν έχει αλλάξει».
Οι ΗΠΑ έλαβαν την απόφαση να επιτρέψουν στην Ουκρανία «ευελιξία»
Όπως δήλωσε ο δεύτερος Αμερικανός αξιωματούχος τις τελευταίες ημέρες, οι ΗΠΑ έλαβαν την απόφαση να επιτρέψουν στην Ουκρανία «ευελιξία» να αμυνθεί από επιθέσεις στα σύνορα κοντά στο Χάρκοβο.
Στην πραγματικότητα, η Ουκρανία μπορεί πλέον να χρησιμοποιήσει όπλα που της παρέχουν οι Αμερικανοί, όπως ρουκέτες και εκτοξευτές πυραύλων, για να καταρρίψει εκτοξευμένους ρωσικούς πυραύλους που κατευθύνονται προς το Χάρκοβο, σε στρατεύματα που συγκεντρώνονται ακριβώς πάνω από τα ρωσικά σύνορα κοντά στην πόλη, ή ρωσικά βομβαρδιστικά που εκτοξεύουν βόμβες προς το ουκρανικό έδαφος.
Ωστόσο, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτά τα όπλα για να πλήξει πολιτικές υποδομές ή να εκτοξεύσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, όπως το Τακτικό Πυραυλικό Σύστημα Στρατού, για να πλήξει στρατιωτικούς στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία.
Ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν είχαν κανένα άμεσο σχόλιο.
«Πράσινο φως» και από τη Γερμανία
Το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί τα γερμανικά όπλα για να πλήττει εντός της Ρωσίας, ακολουθώντας τις ΗΠΑ και τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ στη χαλάρωση των κανόνων για το Κίεβο.
«Είμαστε από κοινού πεπεισμένοι ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα, που εγγυάται το διεθνές δίκαιο, να αμυνθεί απέναντι σε αυτές τις επιθέσεις», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπερστράιτ.
«Για να το πράξει αυτό, μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει τα όπλα που προμηθεύτηκε για τον σκοπό αυτό σύμφωνα με τις διεθνείς νομικές της υποχρεώσεις- συμπεριλαμβανομένων και αυτών που της προμηθεύσαμε εμείς», προσέθεσε.
- Πέθανε ο επιχειρηματίας Δημήτρης Χαΐτογλου
- ΛΕΞ: Συντονιστείτε, έρχεται νέο άλμπουμ απόψε τα μεσάνυχτα
- Άρης: Θλάση στους προσαγωγούς ο Κουάισον
- Το Εθνικό Βραβείο των ΗΠΑ στον Πέρσιβαλ Έβερετ για τη διασκευή του Μαρκ Τουέιν
- Παππάς: Ώρα Προϋπολογισμού, ώρα αλήθειας – Τέσσερα βίντεο για τον προϋπολογισμό του 2025
- Διαμαντοπούλου: Απογειώθηκα και το ΠΑΣΟΚ ήταν τρίτο, προσγειώθηκα και είναι αξιωματική αντιπολίτευση