Τη στιγμή που το Ισραήλ -μέσω Τζο Μπάιντεν κάνει πρόταση για κατάπαυση του πυρός -όχι δημιουργία παλαιστιακού κράτους- ο Ισραηλινός Στρατός φαίνεται να παραβιάζει τις «κόκκινες γραμμές» του Λευκού Οίκου στη Ράφα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπάιντεν είχε προειδοποιήσει το Ισραήλ στις 8 Μαΐου ότι δεν θα έστελνε όπλα στο Ισραήλ, εάν τα στρατεύματα του προωθούνταν σε «πληθυσμιακά κέντρα» στη Ράφα, που κάποτε κατοικούσαν 1,4 εκατ. άνθρωποι, μια «κόκκινη γραμμή» που φαίνεται να υποχωρεί εν μέσω της χαοτικής μαζικής φυγής αμάχων.Για πρώτη φορά την Παρασκευή, 31 Μαίου, ο Ισραηλινός Στρατός δήλωσε ότι στρατεύματα επιχειρούσαν στην «κεντρική» Ράφα. Καθώς τα στρατεύματα προχωρούν και η διεθνής οργή αυξάνεται, οι ΗΠΑ λένε τώρα ότι δεν θέλουν να δουν μια «μεγάλη επιχείρηση» στην πόλη.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη 28 Μαΐου, ορίζοντας ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι τι σημαίνει «μεγάλη επιχείρηση», την περιέγραψε ως «χιλιάδες στρατιώτες που κινούνται με ελιγμούς, συγκεντρωμένους, συντονισμένους εναντίον διαφόρων στόχων στο έδαφος».

Σύμφωνα, λοιπόν  με δορυφορικές εικόνες και βίντεο που αναλύθηκαν από την Washington Post, τα ισραηλινά στρατεύματα έχουν εισβάλει στις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Ράφα, γκρεμίζοντας δεκάδες κτίρια στην πορεία, καθώς εργάζονται για να διαλύσουν τη Χαμάς και να δημιουργήσουν μια γραμμή ελέγχου κατά μήκος των αιγυπτιακών συνόρων.

«Όποιος έχει στοιχειώδη κατανόηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων μπορεί να δει ότι μια επίθεση στη Ράφα βρίσκεται σε εξέλιξη»

Μεγάλες περιοχές της ανατολικής και κεντρικής Ράφα εκκαθαρίστηκαν τις πρώτες εβδομάδες της ώθησης του Ισραήλ, οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν, μέσω κατεδαφίσεων και μπουλντόζες, τακτικές που χρησιμοποίησε ο Ισραηλινός Στρατός κατά τη διάρκεια του πολέμου για να ισοπεδώσει μεγάλα τμήματα της Γάζας.

Περίπου 2.400 κτίρια στη Ράφα -ή 5 στα 100 στην πόλη- υπέστησαν ζημιές μεταξύ 4 Μαΐου και 27 Μαΐου, σύμφωνα με ανάλυση των Jamon Van Den Hoek και Corey Scher, ειδικών τπου χρησιμοποιούν δορυφορικά δεδομένα ανοιχτού κώδικα για αξιολογήσουν την καταστροφή σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας. Αλλά στη Ράφα, όπως και στο Νετζαρίμ, το Ισραήλ φαίνεται επίσης να ξανασχεδιάζει τον χάρτη μιας στρατηγικά ευαίσθητης περιοχής.

Η ισραηλινή επίθεση, που ξεκίνησε στις 6 Μαΐου, έχει προχωρήσει αργά, αλλά έχει ήδη αλλάξει ριζικά τη γεωγραφία της περιοχής της Ράφα, έχει εκτοπίσει περισσότερους από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους και οδήγησε σε ένα από τα πιο φρικιαστικά χτυπήματα του πολέμου,  δοκιμάζοντας τα όρια υποστήριξης της Ουάσινγκτον.

Δεν είναι λιγότερο θανατηφόρα

Το Ισραήλ λέει ότι η Ράφα φιλοξενεί τα τελευταία άθικτα τάγματα της Χαμάς και ότι ο πόλεμος της εναντίον των μαχητών δεν μπορεί να κερδηθεί χωρίς αποφασιστική μάχη εκεί, παρά τις αμερικανικές προειδοποιήσεις ότι μια στρατιωτική επιχείρηση στη νότια συνοριακή πόλη θα ήταν καταστροφή.

Το Ισραήλ έστειλε μια επιπλέον ταξιαρχία στη Ράφα αυτή την εβδομάδα και τώρα έχει έξι που επιχειρούν μέσα και γύρω από την πόλη, σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό του στρατού. Αυτή είναι μια μαχητική δύναμη παρόμοια σε μέγεθος με αυτή που πολέμησε στη Χαν Γιουνίς, που είναι μεγαλύτερη πόλη.

Δορυφορικές εικόνες που δημοσιεύει η The Washington Post, αποκαλύπτοντας το καταστροφικό έργο του Ισραηλινού Στρατού στη Ράφα.

Δορυφορικές εικόνες και βίντεο που επαληθεύτηκαν από την αμερικανική εφημερίδα έδειξαν μια ισραηλινή επίθεση να εισβάλλει σταθερά στο κέντρο της Ράφα, με στρατιωτικά οχήματα να εισέρχονται στη δυτική γειτονιά του Ταλ αλ-Σουλτάν, όπου ζουν πολλοί από τους αμάχους που παραμένουν.

Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν επίσης μια ισραηλινή συσσώρευση κοντά στην περιοχή Awda, που θεωρείται η καρδιά της πόλης. Τα ισραηλινά στρατεύματα έχουν επίσης εκκαθαρίσει μεγάλες εκτάσεις γης στην ανατολική Γάζα καθώς προχώρησαν κατά μήκος των αιγυπτιακών συνόρων τις τελευταίες εβδομάδες, κατεδαφίζοντας κτίρια και οργώνοντας τα χωράφια, αντικατοπτρίζοντας τις προσπάθειες σε άλλα μέρη του θύλακα για τη δημιουργία στρατιωτικοποιημένων ζωνών ασφαλείας.

Την Τετάρτη, οι ισραηλινές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι είχαν τον πλήρη «τακτικό έλεγχο» του Διαδρόμου Φιλαδέλφεια, του στρατηγικού διαδρόμου μήκους εννέα μιλίων που εκτείνεται στη Μεσόγειο Θάλασσα κατά μήκος των συνόρων Γάζας-Αιγύπτου, ένας βασικός στρατιωτικός στόχος που υποτίθεται θα προκαλέσει ασφυξία στη Χαμάς, κόβοντας τις οδούς λαθρεμπορίου.

«Όποιος έχει στοιχειώδη κατανόηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων μπορεί να δει ότι μια επίθεση στη Ράφα βρίσκεται σε εξέλιξη», δήλωσε ο Bilal Y. Saab, πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου και στρατιωτικός αναλυτής στη δεξαμενής σκέψης Chatham House. Μπορεί να μην πληροί τα κριτήρια της διοίκησης, είπε, «αλλά δεν είναι λιγότερο πραγματική ή θανατηφόρα».