Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Β.Κορέα: Έστειλε με μπαλόνια κοπριά, σκουπίδια, πάνες και αποτσίγαρα στη Νότια Κορέα

Β.Κορέα: Έστειλε με μπαλόνια κοπριά, σκουπίδια, πάνες και αποτσίγαρα στη Νότια Κορέα

Μια βροχή σκουπιδιών πάσης φύσεως έστειλε η Βόρεια Κορέα στους νότιους γείτονές της εν είδει ψευχολογικού πολέμου: Αν μπορούμε να στείλουμε κοπριά, μπορούμε και βιολογικούς παράγοντες.

Κοπριά. Αποτσίγαρα. Κομμάτια υφάσματος. Απόβλητα μπαταριών. Ακόμα και πάνες. Αυτή την εβδομάδα, η Βόρεια Κορέα πέταξε εκατοντάδες τεράστια μπαλόνια για να πετάξει όλα αυτά τα σκουπίδια στην αντίπαλη Νότια Κορέα – μια παλιομοδίτικη πρόκληση, τύπου Ψυχρού Πολέμου, την οποία η χώρα σπάνια χρησιμοποιεί τα τελευταία χρόνια.

Η ισχυρή αδελφή του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, Κιμ Γιο Γιονγκ, επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι η Βόρεια Κορέα έστειλε τα μπαλόνια και τους προσαρτημένους σάκους σκουπιδιών. Είπε ότι αναπτύχθηκαν για να πραγματοποιήσει την πρόσφατη απειλή της χώρας της να «σκορπίσει σωρούς από σκουπίδια και βρωμιά» στη Νότια Κορέα ως απάντηση στις εκστρατείες διανομής φυλλαδίων στο βορρά από νοτιοκορεάτες.

Η Βόρεια Κορέα αντέδρασε οργισμένα σε αυτά τα μπαλόνια, τα οποία συνήθως μεταφέρουν φυλλάδια κατά της Πιονγκγιάνγκ, μίνι ραδιόφωνα, τρόφιμα και στικάκια μνήμης USB με μουσικά βίντεο K-pop και δραματικές σειρές. Οι ειδικοί που μίλησαν στο Associated Press λένε ότι η εκστρατεία με τα μπαλόνια έχει σκοπό να υποδαυλίσει τη διαίρεση στη Νότια Κορέα σχετικά με τη σκληρή πολιτική της συντηρητικής κυβέρνησής της έναντι της Βόρειας Κορέας.

Η Κιμ Γιο Γιονγκ, αδελφή του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, φτάνει στο κοσμοδρόμιο Vostochny  πριν από τη συνάντηση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, στην Ρωσία, 13 Σεπτεμβρίου 2023. Sputnik/Vladimir Smirnov/μέσω REUTERS

Τι σημαίνουν οι εκτοξεύσεις μπαλονιών της Βόρειας Κορέας

Από το βράδυ της Τρίτης, περίπου 260 αερόστατα που πέταξαν από τη Βόρεια Κορέα ανακαλύφθηκαν σε όλη τη Νότια Κορέα. Ωστόσο, δεν υπάρχει προφανής κίνδυνος. Ο στρατός δήλωσε ότι μια πρώτη έρευνα έδειξε ότι τα σκουπίδια που είναι δεμένα στα μπαλόνια δεν περιέχουν επικίνδυνες ουσίες όπως χημικά, βιολογικά ή ραδιενεργά υλικά. Αυτός είναι και ο μεγαλύτερος φόβος των νοτιοκορεατών όταν καταφθάνουν τέτοια μπαλόνια από τον βορρά.

Δεν υπήρξαν αναφορές για ζημιές στη Νότια Κορέα. Το 2016, βορειοκορεατικά μπαλόνια που μετέφεραν σκουπίδια, compact discs και προπαγανδιστικά φυλλάδια προκάλεσαν ζημιές σε αυτοκίνητα και σπίτια στη Νότια Κορέα. Το 2017, η Νότια Κορέα βρήκε και πάλι ένα ύποπτο βορειοκορεατικό αερόστατο με φυλλάδια. Αυτή την εβδομάδα, δεν βρέθηκαν φυλλάδια από τα βορειοκορεατικά αερόστατα.

Η πτήση αερόστατων με προπαγανδιστικά φυλλάδια και άλλα αντικείμενα είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους ψυχολογικού πολέμου που εξαπέλυσαν οι δύο Κορέες η μία εναντίον της άλλης κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Άλλες μορφές κορεατικού ψυχολογικού πολέμου περιελάμβαναν την εκτόξευση μεγαφώνων, την τοποθέτηση γιγαντιαίων ηλεκτρονικών διαφημιστικών πινακίδων και πινακίδων πρώτης γραμμής και προπαγανδιστικές ραδιοφωνικές εκπομπές. Τα τελευταία χρόνια, οι δύο Κορέες συμφώνησαν να σταματήσουν αυτές τις δραστηριότητες, αλλά μερικές φορές τις επανέλαβαν όταν αυξήθηκαν οι εντάσεις.

Sports in

Ασταμάτητος Καραλής έκανε νέο πανελλήνιο ρεκόρ με άλμα στα 5,93μ.

Ακόμη μία εντυπωσιακή εμφάνιση πραγματοποίησε ο Εμμανουήλ Καραλής ο οποίος έκανε ξανά πανελλήνιο ρεκόρ μέσα σε εννέα μέρες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024