Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Το «κίνημα» της πετσέτας και η «μάχη» της ξαπλώστρας – Μπαράζ καταγγελιών

Το «κίνημα» της πετσέτας και η «μάχη» της ξαπλώστρας – Μπαράζ καταγγελιών

Πριν καλά ξεκινήσουν τα μπάνια έχουν ήδη γίνει 1.959 καταγγελίες για καταπάτηση του αιγιαλού, με τις περισσότερες να εντοπίζονται σε Πρέβεζα, Χαλκιδική, Δωδεκάνησα, Ανατολική Αττική και Κυκλάδες.

Έπειτα από το όργιο καταπάτησης του αιγιαλού τα περασμένα χρόνια, που δημιούργησε το κίνημα της πετσέτας σε δημοφιλείς προορισμούς, οι έλεγχοι φέτος για την ελεύθερη διάθεση του 50% της παραλίας στους λουόμενους, προμηνύονται αυστηροί.

Σε κάθε παραλία, το εμβαδόν κάθε παραχώρησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 500 τετραγωνικά μέτρα, με τα ομπρελοκαθίσματα να καταλαμβάνουν μέχρι το 60% της παραχωρούμενης έκτασης.

Παραβάσεις

Οι παραβάσεις, ωστόσο, στα νησιά φαίνεται πως δεν περίμεναν την έναρξη της θερινής περιόδου για να ξεκινήσουν.

«Οι κατασκευές συνεχίζουν να υπάρχουν. Ήδη υπάρχουν αυτόφωρα, έχουν γίνει καταγγελίες, ήδη υπάρχουν παράνομες καταλήψεις της παραλίας. Και το χειμώνα γίνονται πάρα πολλά στο νησί και συνεχίζουν να γίνονται στις παραλίες. Να οργώνεται η άμμος, να πατάνε τρακτέρ, να πατάνε οχήματα», είπε η Ελένη Ανδριανοπούλου, κάτοικος Νάξου.

Στην εφαρμογή Mycoast, την οποία έχουν κατεβάσει 30.000 πολίτες, έχουν ήδη γίνει 1.959 καταγγελίες για καταπάτηση του αιγιαλού, με τις περισσότερες να εντοπίζονται στην Πρέβεζα, την Χαλκιδική, τα Δωδεκάνησα, την Ανατολική Αττική και τις Κυκλάδες.

Πρόστιμα

Για παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στη θάλασσα, τον αιγιαλό και την παραλία, προβλέπονται πρόστιμα από 2.000 έως 60.000 ευρώ, ποινικές κυρώσεις, αλλά και αποκλεισμός από νέες παραχωρήσεις για τον καταπατητή.

Μεταξύ των παραχωρήσεων πρέπει να μεσολαβεί απόσταση τουλάχιστον 6 μέτρων και τα ομπρελοκαθίσματα να απέχουν από τη θάλασσα τουλάχιστον 4 μέτρα.

Με τους λουόμενους να ανησυχούν για το κατά πόσο τα μέτρα θα εφαρμοστούν, από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ενεργοποιούνται και εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης, που θα σκανάρουν τις ακτές και θα εντοπίζουν τυχόν παραβάσεις.

Το MEGA και το φετινό καλοκαίρι καταγράφει τις καταγγελίες και αναδεικνύει τις αυθαιρεσίες, που στερούν την ελεύθερη πρόσβαση τις παραλίες από τους λουόμενους.

Sports in

Ασταμάτητος Καραλής έκανε νέο πανελλήνιο ρεκόρ με άλμα στα 5,93μ.

Ακόμη μία εντυπωσιακή εμφάνιση πραγματοποίησε ο Εμμανουήλ Καραλής ο οποίος έκανε ξανά πανελλήνιο ρεκόρ μέσα σε εννέα μέρες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024