Μπορεί να προκαλεί αποστροφή στους κηδεμόνες σκύλων που βλέπουν τον μικρό τους φίλο να γεύεται τα περιττώματά του, αλλά για εκείνον είναι μία φυσιολογική συμπεριφορά. Όπως και να τρώει τις ακαθαρσίες άλλων ζώων.

Και οφείλεται σε διάφορους λόγους.

Αυτή η συνήθεια πρέπει να κοπεί άμεσα. Μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας στον σκύλο, ή να εντείνει το άγχος του

Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε γιατί ο σκύλος μας έχει οδηγηθεί στην κοπροφαγία

«Σε όλους μπορεί να έχει συμβεί, να δούμε κάποια στιγμή τον σκύλο μας, ή κάποιον άλλον, να τρώει ακαθαρσίες. Τις δικές του, ή άλλων ζώων.
Αυτό ονομάζεται κοπροφαγία. Για εμάς είναι μια αηδιαστική συνήθεια, αλλά για τον σκύλο είναι καθ’ όλα φυσιολογική συμπεριφορά, που οφείλεται σε «λογικά αίτια»», διευκρινίζει η ενεργειακή εκπαιδεύτρια σκύλων, Ρενάτα Γρυπάρη.

Αυτή η συνήθεια, σύμφωνα με την κα Γρυπάρη, πρέπει να κοπεί άμεσα. Μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας στον σκύλο, ή να εντείνει το άγχος που, ήδη, νιώθει – στην περίπτωση που η κοπροφαγία οφείλεται σε στρες.

Οι αιτίες που ο σκύλος τρώει τα περιττώματά του

Σύμφωνα με την κα Γρυπάρη, ο σκύλος τρώει τα περιττώματά του για πολλούς λόγους. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να γνωρίζουμε γιατί ο σκύλος μας έχει οδηγηθεί στην κοπροφαγία. Μόνο έτσι θα βρούμε την αποτελεσματικότερη μέθοδο περιορισμού και εξάλειψης της συμπεριφοράς αυτής.

Οι αιτίες που ένας σκύλος τρώει τα περιττώματά του, σύμφωνα με την ενεργειακή εκπαιδεύτρια, μπορεί να είναι οι εξής:

Να έχει κάποιο πρόβλημα υγείας

Η κοπροφαγία, σε αυτή την περίπτωση, συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως παρουσία αίματος στα κόπρανα, χειροτέρευση της ποιότητάς τους, έμετοι. Επίσης, αλλαγή στην ενεργητικότητα του σκύλου.

Να θέλει να διατηρήσει καθαρό τον χώρο του

Οι μαμάδες των κουταβιών συνηθίζουν να τρώνε τα κόπρανα τους, αφενός για να καθαρίσουν τη φωλιά και, αφετέρου, για να εξαφανίσουν διάφορες οσμές. Οσμές, που θα μπορούσαν να προσελκύσουν φυσικούς εχθρούς. Τα κουτάβια, λοιπόν, έχουν την τάση να αναπαράγουν αυτή τη συμπεριφορά. Επίσης, τους είναι οικεία η μυρωδιά των κοπράνων, γιατί κάπως έτσι… μυρίζει η μαμά, αφού τα έχει καθαρίσει.

Να θέλει να τραβήξει την προσοχή μας

Ο σκύλος, πολλές φορές, αναζητά την προσοχή μας με διάφορους τρόπους. Συνήθως, προτιμά την αρνητική προσοχή από την καθόλου προσοχή.
Επειδή, λοιπόν, όταν βλέπουμε τον σκύλο μας να τρώει τα περιττώματά του, αρχίζουμε να φωνάζουμε και να τον μαλώνουμε, εκείνος είναι ικανοποιημένος. Γιατί… μας ανάγκασε να ασχοληθούμε μαζί του.

Από ανία

Εάν μένει πολλές ώρες μόνος του, συνήθως οδηγείται στην κοπροφαγία.

Έχει στρες – άγχος αποχωρισμού

Τη συμπεριφορά αυτή μπορεί να την εμφανίσει σε περίπτωση ξαφνικής αλλαγής στο περιβάλλον ή στον τρόπο ζωής του. Ακόμη, όταν δεν μπορεί να διαχειριστεί την απουσία των κηδεμόνων από το σπίτι.

Λάθος εκπαίδευση

Αν επιπλήττουμε τον σκύλο μας την ώρα που πάει να λερώσει εκτός πάνας -χωρίς να τον καθοδηγήσουμε, στη συνέχεια, στο σημείο που θέλουμε να κάνει κακά του-, αυτό που θα καταφέρουμε, είναι να τού δώσουμε το μήνυμα: «Δεν θέλω να κάνεις κακά». Με αποτέλεσμα, ο σκύλος να τρώει τα περιττώματά του για να εξαφανίσει «αυτό που προκαλεί αναστάτωση στον κηδεμόνα».

Ένα δεύτερο λάθος που μπορεί να κάνουμε, είναι, σε περίπτωση «ατυχήματος», να σπρώχνουμε το μουσούδι του κοντά στα περιττώματά του, μαλώνοντάς τον ταυτόχρονα.

Να νιώθει πείνα

Αν δεν πέπτει καλά, δεν αφομοιώνει τα θρεπτικά συστατικά της τροφής του, ή όταν καταναλώνει τροφή χαμηλής διατροφικής αξίας, ο σκύλος πεινάει.

Η ωραία μυρωδιά τους

Μπορεί σε εμάς να μυρίζουν άσχημα, αλλά για τον σκύλο αναδίδουν ευχάριστη μυρωδιά. Ειδικά στην περίπτωση που έχει καταναλωθεί μια πλούσια διατροφικά τροφή.

Πώς μπορούμε να σταματήσουμε αυτή τη συμπεριφορά

Για να αποτρέψουμε και να σταματήσουμε αυτή τη συμπεριφορά του σκύλου, η κα Γρυπάρη προτείνει τα εξής:

• Παίρνουμε τον σκύλο μας και επισκεπτόμαστε τον κτηνίατρο, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για πρόβλημα υγείας.

• Επιβλέπουμε την αφόδευση του σκύλου μας και μαζεύουμε άμεσα τα κόπρανά του.

• Ποτέ δεν μαλώνουμε τον σκύλο μας σε περίπτωση «ατυχήματος». Απλώς, προσπαθούμε να κόψουμε την πράξη και τον καθοδηγούμε άμεσα στο σημείο που θέλουμε να λερώσει. Στη συνέχεια, επιβραβεύουμε την επιθυμητή συμπεριφορά.

• Όταν δούμε τον σκύλο μας να τρώει τα κόπρανά του, δεν αντιδρούμε με φωνές, αναστάτωση και πανικό. Αντίθετα, όσο πιο ψύχραιμα και αθόρυβα μπορούμε, ώστε να μην του δώσουμε την προσοχή που επιζητά.

• Μπορούμε να τον αποπροσανατολίσουμε. Δηλαδή, μόλις ο σκύλος λερώσει, του αποσπάμε την προσοχή από τα κόπρανά του. Τον καλούμε, για παράδειγμα, κοντά μας για να τού δώσουμε λιχουδιά, παιχνίδι, ή χάδι.

• Μπορούμε να κάνουμε τις ακαθαρσίες… λιγότερο εύγευστες, αν τις ψεκάσουμε με ξύδι.

• Επιλέγουμε άλλη τροφή.

*Η κυρία Ρενάτα Γρυπάρη είναι απόφοιτη της Σχολής Εκπαίδευσης Σκύλων Boss.

Εδώ και αρκετά χρόνια εφαρμόζει την ενεργειακή εκπαίδευση, η οποία εστιάζει στο ισορροπημένο ψυχικό δέσιμο μεταξύ κηδεμόνα και σκύλου και τη διαμόρφωση του σωστού ενεργειακού περιβάλλοντος, στο οποίο είναι καλό να ζει και να εκπαιδεύεται ένας σκύλος.

Έχοντας μια ιδιαίτερη ευαισθησία για τους φοβικούς σκύλους, ειδικεύτηκε στη διαδικασία της ψυχικής τους αποκατάστασης.

Συμμετέχει, επίσης, στο σεμινάριο «Κατοικίδια στην εγκυμοσύνη και τη λοχεία», όπου γίνεται προετοιμασία ζευγαριών για την αρμονική συμβίωση βρέφους και κατοικιδίου.