Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Αλλαγή κατεύθυνσης στην ακρίβεια βλέπει η ΝΔ - Πυρά από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Αλλαγή κατεύθυνσης στην ακρίβεια βλέπει η ΝΔ – Πυρά από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Γιώργος Μουρούτης, Δώρα Τσαμπάζη και Φίλιππος Σαχινίδης μίλησαν στο MEGA για το φλέγον ζήτημα της ακρίβειας

Στα κόκκινα βρίσκεται η πολιτική αντιπαράθεση λίγες μέρες πριν τις ευρωεκλογές, με το ζήτημα της οικονομίας και κατ’ επέκταση της ακρίβειας να είναι το φλέγον ζήτημα που απασχολεί τα νοικοκυριά.

Μιλώντας στο MEGA ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ Γιώργος Μουρούτης τόνισε ότι «χθες ανακοινώθηκε ότι ουσιαστικά υπάρχει μια ανάσχεση, μια αλλαγή κατεύθυνσης στην ακρίβεια. Αρχίζει η καμπύλη και πέφτει».

Συνέχισε λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει κάνει αυτά που έπρεπε να έχει κάνει σε τρία επίπεδα. «Πρώτον, αύξησε το εισόδημα των εργαζομένων προκειμένου να ανασχέσει τη μεγάλη απώλεια του εισοδήματος, τους μισθούς στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, μείωσε τους φόρους, αύξησε τις συντάξεις για πρώτη φορά μετά τη χρεοκοπία της χώρας. Δεύτερον, έχει πάρει μέτρα για τις πολυεθνικές, μια φιλελεύθερη κυβέρνηση είναι πρώτη φορά που παίρνει τέτοια μέτρα. Η λύση αυτού του προβλήματος είναι η Ευρώπη. Τρίτον, έχει πάρει μέτρα για επιμέρους κοινωνικές ομάδες, όπως για παράδειγμα τα διάφορα καλάθια. Οι φόροι, μετά από τόσα χρόνια, μειώθηκαν με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη», υπογράμμισε.

«Υπάρχει επιλογή να ευνοηθούν συγκεκριμένες ομάδες»

Από την πλευρά της η υποψήφια ευρωβουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Δώρα Τσαμπάζη υπογράμμισε ότι πρέπει να σταματήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να μιλάει για εισαγόμενη ακρίβεια.

Όπως είπε, «στο ζήτημα της ακρίβειας, κάθε φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει λύσεις οι οποίες είναι εφικτές, και μάλιστα τώρα το πρόγραμμα αυτό κοστολογήθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους. Με την έκτακτη εισφορά που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε τράπεζες, διυλιστήρια, εταιρείες ενέργειας, μιλάμε και για μισό δισ. πλεόνασμα».

Πρόσθεσε ακολούθως πως «από τη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση το 2019 ο κ. Μητσοτάκης, υπάρχει συγκεκριμένη επιλογή να ευνοηθούν κάποιες συγκεκριμένες ομάδες είτε επιχειρήσεων είτε κοινωνικές ομάδες και κάποιες συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες οι οποίες θα φτωχοποιηθούν. Αυτό το βλέπουμε σταθερά από το 2019. Επειδή ο κ. Μητσοτάκης μιλάει για εισαγόμενη ακρίβεια, αυτό πρέπει να σταματήσει».

«Δεν μπορείς να πανηγυρίζεις επειδή ξαφνικά η ταχύτητα είναι μικρότερη»

Απαντώντας για το ζήτημα της ακρίβειας, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Φίλιππος Σαχινίδης είπε ότι η συνεχίζεται να αφαιρείται αγοραστική δύναμη και από τον εργαζόμενο και από τον συνταξιούχο.

«Βλέπω την κυβέρνηση πανηγυρίζει για τις χθεσινές ανακοινώσεις. Αυτό το οποίο συνέβη εχθές, δεν είναι ότι άρχισαν να μειώνονται οι τιμές αλλά είναι μια διαπίστωση ότι οι τιμές θα αυξάνονται με πιο αργό ρυθμό. Άρα, αφαιρείται αγοραστική δύναμη και από τον εργαζόμενο και από τον συνταξιούχο, απλώς εκεί που αφαιρούνταν πιο γρήγορα, τώρα θα αφαιρείται πιο αργά. Ουσιαστικά είναι μια μορφή φορολογίας», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον Φίλιππο Σαχινίδη, «όταν έχεις το δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο μέσα στην ΕΕ, δηλαδή το κατά κεφαλήν εισόδημα σε όρους αγοραστικής ισοδυναμίας σε κατατάσσει λίγο πάνω από τη Βουλγαρία, όταν το 53% των εργαζομένων έχει μεικτό μισθό κάτω από 1.000 ευρώ, δεν μπορείς να βγαίνεις και να πανηγυρίζεις επειδή ξαφνικά η ταχύτητα είναι μικρότερη».

Τέλος, επισήμανε πως «το ΠΑΣΟΚ είπε από την πρώτη στιγμή να μειωθεί ο ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα, δεν είπε ποτέ για μηδενισμό. Εκείνο που είπαμε είναι ελάτε να δούμε ειδική φορολογία καυσίμων, ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα, φορολογία στα υπερκέρδη».

Τσαμπάζη για Τέμπη: Επιβεβαιώνονται οι γονείς των θυμάτων που φωνάζουν για συγκάλυψη και για μπάζωμα

Η Δώρα Τσαμπάζη έκανε αναφορά και στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών και στη μυστική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, θέμα που ανέδειξε το MEGA.

«Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στον τηλεοπτικό σας σταθμό και τον συνάδελφό σας, Βασίλη Λαμπρόπουλο, για το εξαιρετικό ρεπορτάζ σε ό,τι αφορά τα Τέμπη. Είναι κάτι το οποίο δεν το αναφέρουμε παρά μόνο στα δελτία ειδήσεων. Επιβεβαιώνονται και δικαιώνονται οι γονείς των θυμάτων που από την πρώτη στιγμή φωνάζουν για συγκάλυψη και για μπάζωμα. Λέω για τη σύσκεψη που έλαβε χώρα μερικές ώρες μετά το δυστύχημα. Γεννιούνται πολλά ερωτηματικά τώρα για το αν ο πρωθυπουργός ήξερε ή αν έδωσε την εντολή προκειμένου να γίνει αυτή η σύσκεψη η οποία έδωσε τις εντολές και οδήγησε αργότερα στο λεγόμενο μπάζωμα», είπε η υποψήφια ευρωβουλεύτρια με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Στη συνέχεια είπε πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν λίγους μήνες στη Βουλή, με παρόντες συγγενείς των θυμάτων στα θεωρεία, γυρνούσε και τους έλεγε σας κοιτώ στα μάτια, δεν υπήρχε συγκάλυψη. Θέλω αυτό να το θυμόμαστε διότι οι συγγενείς των θυμάτων λοιδορήθηκαν, στελέχη της ΝΔ μίλησαν για βουβό πένθος. Θέλω σε αυτά τα πρόσωπα τα οποία πενθούν, εγώ προσωπικά να στείλω ένα μήνυμα ως άτομο που έχει βιώσει πρόσφατα ένα πένθος, για διαφορετικό λόγο, ότι δεν υπάρχουν νόρμες και κανόνες στο πένθος».

Δείτε το ρεπορτάζ του MEGA:

Sports in

AEK: τα παράξενα μιας προετοιμασίας

Υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει ν' απαντηθούν...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024