Ευρωεκλογές: Ο πόλεμος της επαναλαμβανόμενης ατάκας των αρχηγών και τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων
Την ψήφο στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου διεκδικούν, ο καθένας για το κόμμα του, οι πολιτικοί αρχηγοί, έχοντας επιδοδεί σε έναν «πόλεμο» αλληλοκατηγοριών και συνθημάτων παλαιάς κοπής
- Washington Post: Αιμοραγεί ο Ισραηλινός στρατός – «Προτιμώ την οικογένειά μου από τον πόλεμο»
- Διακινούσαν υλικό παιδικής πορνογραφίας στο διαδίκτυο - Πλάνα σοκ με κακοποίηση νηπίων
- Τι αλλάζει στην παγκόσμια οικονομία - Πώς διαμορφώνεται το νέο μοντέλο
- Ακρίτα: Αν εκλεγεί ο Πολάκης, θα παραδώσω την έδρα στον ΣΥΡΙΖΑ και θα πάω σπίτι μου
«Ομάδα που κερδίζει, δεν την αλλάζεις», λένε στο ποδόσφαιρο, μόνο που οι αρχηγοί των κομμάτων φαίνεται να την έχουν μετατρέψει σε «ατάκα που εντυπωσιάζει, την λες και την ξαναλές μέχρι να κερδίσεις» – ό,τι προσδοκά ο καθένας – στις ευρωεκλογές.
Σε κάθε εκλογική μάχη, μία έξυπνη ατάκα κερδίζει το χειροκρότημα στις προεκλογικές συγκεντρώσεις και τα ανάλογα σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα, αρκεί να μην επαναλαμβάνεται μέχρι… εξαντλήσεως των ψηφοφόρων. Το ζητούμενο είναι, βέβαια, να είναι πράγματι έξυπνη, δηλαδή να έχει μία λογική βάση, και να μην αρκείται στον προσωρινό εντυπωσιασμό του ακροατηρίου.
Ποια μηνύματα στέλνουν στους πολιτικούς οι ψηφοφόροι, μέσα από τις δημοσκοπήσεις και τις έρευνες που αφορούν στις αιτίες της προσέλευσής τους στις κάλπες ή της αποχής τους;
Σε αυτές τις ευρωεκλογές, τόσο ο πρωθυπουργός, όσοι και οι πρόεδροι των κομμάτων της αντιπολίτευσης επιμένουν να στέλνουν τα ίδια μηνύματα στους πολίτες, με τα βιντεάκια του Στέφανου Κασσελάκη να σπάνε τη μονοτονία, χωρίς να είναι βέβαιο, πάντως, ότι θα φέρουν και τα επιθυμητά αποτελέσματα για τον ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες της επόμενης Κυριακής.
Τα μηνύματα – κλισέ των αρχηγών
Έτσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βαδίζει με την «απειλή» της πολιτικής αστάθειας αν χάσει η Νέα Δημοκρατία δυνάμεις στις ευρωεκλογές και, παράλληλα, εξαπολύει μύδρους στην αντιπολίτευση, κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, για λαϊκισμό και τοξικότητα, ενώ δεν παραλείπει να διαμηνύσει ότι θα επιστρέψουμε στα μνημόνια αν πιστέψουμε στα «λεφτόδεντρα» του Στέφανου Κασσελάκη.
Ο Στέφανος Κασσελάκης, από την άλλη, επιμένει στην ανάγκη να «γκρεμίσουμε» την αλαζονεία «του 41%», καταγγέλλει ότι ο Μητσοτάκης είναι κλεισμένος «στον γυάλινο πύργο της Μαξίμου ΑΕ» και διατυμπανίζει την «αδιαμεσολάβητη» επαφή του με τους πολίτες, στέλνοντας μήνυμα – εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ – ότι ήρθε για να τα αλλάξει όλα, ενώ δηλώνει αισιόδοξος, έως και σίγουρος, ότι θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, που πρώτα πήρε τη χαρά της ανόδου του ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση των δημοσκοπήσεων και, στη συνέχεια, την… κρυάδα της επιστροφής στην τρίτη, συνεχίζει να δηλώνει ότι η παράταξή του, τη βραδιά της 9ης Ιουνίου, θα είναι με τους νικητές, κατηγορεί και εκείνος τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «αλαζονεία του 41%», καθώς και για διαφθορά – υπάρχει και το προσωπικό θέμα της παρακολούθησής του από την ΕΥΠ – ενώ διαμηνύει πως μόνο το κόμμα του μπορεί να γίνει η σοβαρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση απένατι στη Νέα Δημοκρατία, σε αντίθεση με την «αντιπολίτευση lifestyle» και την πολιτική «του TikTok» του Στέφανου Κασσελάκη. Και παράλληλα, «ρίχνει» και εκείνος θεμέλια διακυβέρνησης στις επόμενες εθνικές εκλογές.
Όσο για τον Δημήτρη Κουτσούμπα, επιμένει στη λογική «όλοι στο ίδιο τσουβάλι», τονίζει πως η δήθεν αντιπολίτευση των κομμάτων της «αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας» αποτελεί δώρο στον Μητσοτάκη και υποστηρίζει πως, ακόμη κι αν διαφωνεί με την ίδια την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχει λόγος να είναι δυνατό το ΚΚΕ και στις ευρωεκλογές, ακριβώς για να αποδομήσει τις πολιτικές των Βρυξελλών και επειδή είναι το «μόνο κόμμα» που παλεύει για τα δικαιώματα των πολιτών.
Σε ένα πράγμα συμφωνούν και οι τέσσερις: ότι οι ευρωεκλογές έχουν σημασία εθνικών εκλογών και είναι κρίσιμες για το μέλλον μας – και το δικό τους…
Τι μηνύματα τους στέλνουν οι ψηφοφόροι;
Τα παραπάνω είναι λίγο ως πολύ τα βασικά επιχειρήματα και μηνύματα που στέλνουν διαρκώς οι πολιτικοί αρχηγοί στους πολίτες.
Το σημαντικό είναι, όμως, ποια μηνύματα στέλνουν σε εκείνους οι ψηφοφόροι – ακόμη και των κομμάτων τους, σε πολλές περιπτώσεις – μέσα από τις δημοσκοπήσεις και τις έρευνες που αφορούν στις αιτίες της προσέλευσής τους στις κάλπες ή της αποχής τους.
Για παράδειγμα, όσο και να παραμένει κυρίαρχη η Νέα Δημοκρατία, σε όλες τις μετρήσεις, γεγονός είναι ότι εμφανίζει απώλεια δυνάμεων, ενώ πολλοί ψηφοφόροι δηλώνουν ότι θα της στείλουν μήνυμα δυσαρέσκειας με την ψήφο τους, πηγαίνοντας στις κάλπες έχοντας στο μυαλό την ακρίβεια που τους ταλαιπωρεί.
Την ίδια στιγμή, πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η αποχή θα σπάσει ρεκόρ σε αυτές τις ευρωεκλογές – «για αποχή-ρεκόρ στα χρόνια της μεταπολίτευσης» μίλησε ο διευθύνων σύμβουλος της Marc – εκτιμώντας ότι το ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου ενδέχεται να μην φθάσει ούτε το 50%.
Συμπερασματικά, η ΝΔ στις τελευταίες δημοσκοπήσεις «παλεύει» με το όριο του 33% που έχει θέσει ως εκλογικό πήχη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χωρίς πάντοτε να τον φθάνει, ενώ τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζουν άνοδο, χωρίς ωστόσο να μπαίνει ο αριθμός «2» μπροστά που θέλει και στοχεύει ο Στέφανος Κασσελάκης.
Το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη, με εξαίρεση την έρευνα της Prorata, στην οποία καταγράφεται αύξηση της εκλογικής επιρροής του κόμματος και επιστροφή στη δεύτερη θέση αφήνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη, όλες οι υπόλοιπες δημοσκοπήσεις εδώ και εβδομάδες δείχνουν ότι αξιωματική αντιπολίτευση – και στις ευρωεκλογές – παραμένει το κόμμα του Κασσελάκη.
Τέλος, κρίσιμη είναι η μάχη για τον Δημήτρη Κουτσούμπα, αφού πολλές δημοσκοπήσεις φέρνουν το ΚΚΕ στην πέμπτη θέση, πίσω από την Ελληνική Λύση που έρχεται τέταρτη.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις