Παρασκευή 05 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Κόντρα στις παραδόσεις

Κόντρα στις παραδόσεις

Η Ντόρτμουντ έχει αντίπαλο και την… ιστορία

Με τον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης του Τσάμπιονς Λίγκ ολοκληρώνεται απόψε η σεζόν 2023-24.

Που είχε φυσικά ως ξεχωριστή στιγμή την κατάκτηση του Conference League από τον Ολυμπιακό, την πρώτη ελληνική ομάδα που κατάφερε κάτι τόσο μεγάλο και έφερε το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο στη χώρα μας.

Η Ντόρτμουντ από την πλευρά της ονειρεύεται να γίνει η δεύτερη γερμανική ομάδα μετά την Μπάγερν που θα έχει στην τροπαιοθήκη της πάνω από ένα Τσάμπιονς Λίγκ θέλοντας να βάλει το εφετινό δίπλα σε αυτό του 1997 όταν είχε νικήσει επι γερμανικού εδάφους (Μόναχο) τη Γιουβέντους με 3-1.

Το άσχημο για τη γερμανική ομάδα πέραν του αγωνιστικού που τη φέρνει απέναντι στον κορυφαίο σύλλογο της διοργάνωσης τη Ρεάλ Μαδρίτης είναι ότι θα πρέπει να σπάσει τουλάχιστον 3 αρνητικές παραδόσεις για να φτάσει στον πολυπόθητο τίτλο.

Oι αρνητικές παραδόσεις

Η πρώτη έχει να κάνει με τον τόπο διεξαγωγής του τελικού που είναι στο Λονδίνο. Εκεί είχε γίνει (και) ο τελικός του 2013 όπου η Ντόρτμουντ του Γιούργκεν Κλόπ έφτασε εκεί αποκλείοντας στα ημιτελικά την τωρινή αντίπαλό της Ρεάλ Μαδρίτης (4-1 και 0-2) αλλά στον τελικό με τη Μπάγερν είδε τους Βαυαρούς να της κλέβουν τη μπουκιά από το στόμα με γκολ στο 89ο λεπτό του Αριέν Ρόμπεν (2-1 το τελικό σκορ) ο οποίος ένα χρόνο νωρίτερα στον τελικό του Μονάχου με την Τσέλσι είχε χάσει πέναλτι στις καθυστερήσεις για να κάνει το 2-1 (το έπιασε ο Τσέχ) και η Τσέλσι πήρε το τρόπαιο από την Μπάγερν στα πέναλτι !

Οι άνθρωποι της Ντόρτμουντ είχαν πολλά παράπονα από τη διαιτησία στον τελικό με τη Μπάγερν και τώρα καλούνται να ξορκίσουν το «φάντασμα» του Λονδίνου.

Δεύτερη αρνητική παράδοση για τη Ντόρτμουντ, αποτελεί το γεγονός ότι δύο φορές που έφτασε στον τελικό του Γουέμπλεϊ ισπανική ομάδα πήρε και τον τίτλο. Δεν ήταν η Ρεάλ αλλά η «αιώνια» αντίπαλός της η Μπαρτσελόνα. Μάλιστα στον πρώτο της τελικό εκεί το 1992 έχοντας χάσει ήδη δύο πριν κινδύνευε να της κολλήσουν τον τίτλο του «λούσερ» που είχε ήδη η μπασκετική ομάδα. Κόντρα στη Σαμπντόρια η βολίδα του Ρόλαντ Κούμαν στο 111’ της παράτασης λύτρωσε τους Καταλανούς που επικράτησαν με 1-0 και πήραν το πρώτο τους πρωταθλητριών από τα πέντε όπου έφτασαν στη συνέχεια. Μάλιστα τότε γλύτωσαν τα πέναλτι όπου είχαν την μαύρη βραδιά κόντρα στον Ρουμάνο Ντουκαντάμ στη Σεβίλλη το 1986 όταν δεν ευστόχησαν σε κανένα από τα 4 χτυπήματά τους χάνοντας το τρόπαιο από τη Στεάουα με 2-0 στα πέναλτι καθώς ο Χέλμουτ Ντουκαντάμ έπιασε και τα τέσσερα πέναλτι των Καταλανών !

Η δεύτερη φορά που έφτασε στο Λονδίνο η Μπαρτσελόνα το 2011 έκανε περίπατο στο δεύτερο ημίχρονο απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ την οποία και νίκησε με 3-1 φτάνοντας στην 4η κατάκτηση του Τσάμπιονς Λίγκ (και 4 χρόνια αργότερα πήρε και το 5ο στο Βερολίνο απέναντι στη Γιουβέντους με 4-1).

Πάντως η Ρεάλ μπορεί να παίζει για πρώτη φορά τελικό στο Λονδίνο αλλά έχει 3/3 νικηφόρους σε βρετανικό έδαφος, δύο στη Γλασκώβη (1960, 2002) της Σκωτίας και έναν στο Κάρτντιφ (2017) της Ουαλίας.

Τέλος η τρίτη αρνητική παράδοση που πρέπει να σπάσει η Ντόρτμουντ είναι το ότι η Ρεάλ Μαδρίτης μετράει 2/2 σε τελικούς Τσάμπιονς Λίγκ με γερμανικές ομάδες και μάλιστα και οι δύο είχαν γίνει σε βρετανικό έδαφος τη Γλασκώβη !

Το 1960 η Βασίλισσα της Ευρώπης είχε νικήσει με 7-3 την Αίντραχτ Φρανκφούρτης κλείνοντας μια θρυλική πενταετία όπου κατέκτησε και τα 5 πρώτα κύπελλα Πρωταθλητριών η ομαδάρα του Φέρεντς Πούσκας, του Αλφρέντο Ντι Στέφανο και του Φρανσίσκο Χέντο (ο μοναδικός παίκτης στην ιστορία με 6 κατακτήσεις και μαζί με τον Πάολο Μαλντίνι οι δύο που έχουν παίξει σε 8 τελικούς). Το 2002 και πάλι στη Γλασκώβη η Ρεάλ είχε επικρατήσει με 2-1 της Μπάγερ Λεβερκούζεν με το γκολ ποίημα του Ζιντεντίν Ζιντάν ο οποίος αργότερα ως προπονητής της θα την οδηγούσε σε τρία συνεχόμενα τρόπαια από το 2016 έως και το 2018. Απέναντι σε γερμανική ομάδα την Κολωνία έχει κατακτήσει και το ένα από τα δύο κύπελλα ΟΥΕΦΑ της ιστορίας η Ρεάλ στο διπλό τελικό του 1986 (5-1 και 0-2).

Όπως και να έχει η Ρεάλ χάνει σπάνια σε τελικούς Τσάμπιονς Λίγκ έχοντας 14/17 κερδισμένους και έχοντας χάσει μόνο από Μπενφίκα (3-2 το 1962 ), Ιντερ (3-1 το 1964) και Λίβερπουλ (1-0 το 1981).

Όμως οι παραδόσεις είναι (και) για να σπάνε και εκεί ποντάρει η Ντόρτμουντ.

Sports in

Σέκουλιτς: «Η Ελλάδα έχει φοβερή ομάδα»

Την Ελλάδα ως φαβορί έχρισε ο Ομοσπονδιακός τεχνικός της Σλοβενίας, Αλεξάντερ Σέκουλιτς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 05 Ιουλίου 2024