ΗΠΑ: Η ξεχασμένη σύλληψη του προέδρου – Όταν «καβάλησε» τον νόμο
Η ιστορική καταδίκη του Ντόναλντ Τραμπ θύμισε τα μπλεξίματα προέδρων των ΗΠΑ με τον νόμο και έφερε στο μυαλό μία σύλληψη που είχε ξεχαστεί στο πέρασμα του χρόνου.
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Ο Ντόναλντ Τραμπ κρίθηκε ένοχος για το σύνολο των 34 κατηγοριών που τον βάραιναν με αποτέλεσμα να γίνει ο πρώτος πρώην ή νυν πρόεδρος των ΗΠΑ που καταδικάστηκε από ποινικά δικαστήρια και μπορεί αυτή να ήταν η πρώτη φορά που κάποιος πρώην πρόεδρος καταδικάστηκε για κάποιο έγκλημα, ωστόσο στην ιστορία του κράτους των ΗΠΑ, έχει καταγραφεί και μία σύλληψη εν ενεργεία προέδρου.
«Λυπάμαι πολύ, κύριε πρόεδρε, αλλά το καθήκον είναι καθήκον, κύριε, και θα πρέπει να σας θέσω υπό κράτηση»
Για να εντοπιστεί η παράβαση θα πρέπει κάποιος να πάει περισσότερο από έναν αιώνα πίσω στον χρόνο και περισσότερα από 150 χρόνια και συγκεκριμένα το 1872, όταν ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Οδυσσέας Σ. Γκραντ, είχε συλληφθεί για πλημμέλημα.
Συγκεκριμένα, ο στρατηγός που οδήγησε τον στρατό τον Βορείων στη νίκη κατά τον αμερικανικό εμφύλιο, είχε οδηγηθεί στο κρατητήριο, επειδή παραβίασε τα όρια ταχύτητας και έτρεχε με υπερβολική ταχύτητα με την άμαξά του.
Θέμα στον τύπο της εποχής
Με αφορμή την καταδίκη του Ντόναλντ Τραμπ, η Washington Post θυμήθηκε τη σύλληψη του Οδυσσέα Γκραντ, η οποία επιβεβαιώθηκε το 2012 από την Κάθι Λάνιερ, τότε αρχηγό της αστυνομίας της Ουάσινγκτον.
Μάλιστα, η αξιοσημείωτη αλλά προφανώς ξεχασμένη ιστορία είχε γίνει θέμα στον τύπο της εποχής με την έκδοση της Washington Evening Star της 27ης Σεπτεμβρίου 1908 να έχει τίτλο: «Ο μόνος αστυνομικός που συνέλαβε ποτέ πρόεδρο».
Όπως ανέφερε η εφημερίδα, ο αστυνομικός αυτός ήταν ο Ουίλιαμ Ουέστ, ένας Αφροαμερικανός που είχε πολεμήσει στον Εμφύλιο Πόλεμο. «Από τότε που συνταξιοδοτήθηκε αποφάσισε να γνωστοποιήσει στους πολίτες την πραγματική ιστορία της σύλληψης», ανέφερε χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ.
Η αγάπη του Οδυσσέα Γκραντ για τα άλογα και ειδικά για τα γρήγορα ήταν γνωστή και κάπως έτσι ξεκινάει η ιστορία που κατέληξε στη σύλληψη.
«Ο στρατηγός Γκραντ ήταν ένθερμος θαυμαστής των καλών αλόγων και δεν του άρεσε τίποτα περισσότερο από το να κάθεται πίσω από ένα ζευγάρι ζωηρών ζώων», ανέφερε το ρεπορτάζ της Star. «Ήταν καλός οδηγός αλλά μερικές φορές τα ‘άφηνε’ να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους», προσθέτει.
Όταν ο πρόεδρος «καβάλησε» τον νόμο
Σ’ αυτό λοιπόν ακριβώς το σημείο ξεκινάει η παρανομία, όπου ως πρόεδρος, ο Οδυσσέας Γκραντ «καβάλησε» τον νόμο.
Η αστυνομία είχε δεχτεί καταγγελίες για άμαξες που έτρεχαν με υπερβολική ταχύτητα, μετά από ένα περιστατικό, όπου μία μητέρα και ένα παιδί παρασύρθηκαν και τραυματίστηκαν σοβαρά. Τότε ο αστυνόμος Ουέστ στάλθηκε να ερευνήσει. Καθώς μιλούσε με τους μάρτυρες, μια άλλη ομάδα αμαξών που έτρεχαν με υπερβολική ταχύτητα κατευθύνθηκε προς το μέρος του, συμπεριλαμβανομένης μιας που οδηγούσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.
Όπως ανέφερε η ιστορία της Star, o «αστυνομικός Ουέστ σήκωσε το χέρι του για να σταματήσουν. Ο Γκραντ οδηγούσε μία άμαξα με ένα ζεύγος ταχύτατων αλόγων και δυσκολεύτηκε να τα σταματήσει, αλλά τελικά τα κατάφερε».
Τότε ο Γκραντ που ήταν γνωστός ως λίγο οξύθυμος φέρεται να είπε στον αστυνομικό: «Λοιπόν, αξιωματικέ. Τι θέλετε από εμένα;»
Ο Ουέστ απάντησε: «Θέλω να σας ενημερώσω, κύριε πρόεδρε, ότι παραβιάζετε τον νόμο, καθώς τρέχετε με ταχύτητα σε αυτόν τον δρόμο. Η γρήγορη οδήγησή σας, κύριε, έχει δώσει το παράδειγμα σε πολλούς άλλους κυρίους».
«Ο πρόεδρος ζήτησε συγγνώμη, υποσχέθηκε ότι δεν θα ξανασυμβεί και έφυγε καλπάζοντας. Αλλά ο Γκραντ δεν μπορούσε να περιορίσει την ανάγκη του για ταχύτητα. Το επόμενο βράδυ, ο Ουέστ περιπολούσε στη γωνία των οδών 13ης και Μ, όταν ο πρόεδρος πέρασε πάλι από εκεί, αυτή τη φορά με τέτοια ταχύτητα που χρειάστηκε ένα ολόκληρο τετράγωνο για να σταματήσει», αναφέρει ακόμα το ρεπορτάζ.
Τώρα ο Γκραντ ήταν αλαζόνας και είχε ένα «χαμόγελο στο πρόσωπό του», ανέφερε η Star, που τον έκανε να μοιάζει με «μαθητή που τον έπιασε ο δάσκαλος σε μια ένοχη πράξη».
«Πιστεύετε, αστυνόμε, ότι παραβίασα τους νόμους περί ταχύτητας;», ρώτησε στον αστυνομικό.
Η δικαιολογία του Γκραντ
«Ναι, κύριε πρόεδρε», απάντησε ο Ουέστ. Ο Γκραντ είχε μια δικαιολογία για την υπερβολική του ταχύτητα, όχι διαφορετική από αυτή που αναμφίβολα θα έδινε κάποιος και σήμερα. Όπως είπε δεν είχε ιδέα ότι πήγαινε τόσο γρήγορα.
Ο Ουέστ ήταν συμπονετικός αλλά αυστηρός και σύμφωνα με τη Star του είπε: «λυπάμαι πολύ, κύριε πρόεδρε, που πρέπει να το κάνω γιατί εσείς είστε ο αρχηγός του έθνους και εγώ δεν είμαι παρά ένας αστυνομικός, αλλά το καθήκον είναι καθήκον, κύριε, και θα πρέπει να σας θέσω υπό κράτηση».
Αξίζει να επισημανθεί ότι τα πρότυπα της δημοσιογραφίας, ιδίως όσον αφορά τα εισαγωγικά, δεν ήταν τόσο αυστηρά τότε, οπότε είναι σχεδόν αδύνατο να γνωρίζουμε αν πρόκειται για όλη την αλήθεια, ειδικά όσον αφορά τους διαλόγους.
Εν πάση περιπτώσει, ο Γκραντ και αρκετοί από τους επίσης συλληφθέντες φίλους του που έτρεχαν με υπερβολική ταχύτητα πήγαν με τον Ουέστ στο αστυνομικό τμήμα. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών διατάχθηκε να πληρώσει 20 δολάρια ως εγγύηση και δίκη πραγματοποιήθηκε την επόμενη ημέρα.
«Τριάντα δύο κυρίες με τον πιο εκλεπτυσμένο χαρακτήρα και περιβάλλον προσήλθαν οικειοθελώς στο δικαστήριο και κατέθεσαν εναντίον των οδηγών», ανέφερε το ρεπορτάζ της Star. «Οι υποθέσεις αμφισβητήθηκαν έντονα».
Ο δικαστής επέβαλε «βαριά πρόστιμα» και μια «καυστική επίπληξη» στους οδηγούς που έτρεχαν με υπερβολική ταχύτητα, μεταξύ των οποίων δεν ήταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις