Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Υπουργοί του Ισραήλ απειλούν τον Νετανιάχου – «Όχι» σε συμφωνία πριν καταστραφεί η Χαμάς

Live: Υπουργοί του Ισραήλ απειλούν τον Νετανιάχου – «Όχι» σε συμφωνία πριν καταστραφεί η Χαμάς

Δείτε τις εξελίξεις στο in - Μετά από 8 μήνες αιματοχυσίας οι διαπραγματεύσεις φαίνεται πως θα συνεχιστούν ενώ ο πόλεμος στη Γάζα μαίνεται

Η Χαμάς δήλωσε ότι αντιμετωπίζει «θετικά» την πρόταση εκεχειρίας του Μπάιντεν, αυξάνοντας τις ελπίδες για διακοπή του οκτάμηνου πολέμου στη Γάζα που έχει σκοτώσει περισσότερους από 36.000 Παλαιστίνιους – κυρίως παιδιά και γυναίκες.

Σύμφωνα με αναλυτές η πρόταση που παρουσίασε ο Μπάιντεν δεν έχει πολλές διαφορές από την πρόταση που είχε αποδεχθεί η Χαμάς λίγες εβδομάδες πριν και την είχε αρνηθεί το Ισραήλ.

Την ίδια στιγμή οι επιθέσεις συνεχίζονται αδιάκοπα με τις εικόνες που έρχονται καθημερινά από τη νότια Γάζα, μετά την εισβολή στη Ράφα, να θυμίζουν σκηνές Αποκάλυψης.

Δείτε live

Όλες οι εξελίξεις στο in

08:12 Πίεση για να σφραγιστεί η συμφωνία ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς, οι IDF «σφυροκοπούν» τη Γάζα

Διαβάστε για όλες τις νεότερες εξελίξεις εδώ

04:00 Σύνοψη των σημαντικότερων εξελίξεων

  • Οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να σφυροκοπούν τη βόρεια και κεντρική Γάζα, ενώ ο ΠΟΥ ανακοίνωσε το κλείσιμο του τελευταίου λειτουργικού νοσοκομείου της νότιας πόλης Ράφα, του νοσοκομείου al-Helal al-Emirati και δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου διαθέσιμες υπηρεσίες υγείας στη Ράφα».
  • Χιλιάδες Ισραηλινοί βγήκαν και πάλι στους δρόμους, καλώντας τον πρωθυπουργό Νετανιάχου να συνάψει συμφωνία με τη Χαμάς που θα προβλέπει την απελευθέρωση των αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα.
  • Το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι Ηνωμένες Πολιτείες προέτρεψαν το Ισραήλ και τη Χαμάς να συνάψουν μια συμφωνία που να ενσωματώνει τις αρχές που περιέγραψε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, αλλά ακροδεξιοί υπουργοί του κυβερνώντος ισραηλινού συνασπισμού απείλησαν να ρίξουν την κυβέρνηση αν δεχθεί μια τέτοια συμφωνία.
  • Οι Χούθι της Υεμένης δήλωσαν ότι πραγματοποίησαν έξι επιχειρήσεις το Σάββατο, με στόχο ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο, ένα αντιτορπιλικό και τρία πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Ινδικό Ωκεανό.
  • Η Χιλή δήλωσε ότι θα υποστηρίξει την υπόθεση γενοκτονίας της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο (ICJ).

03:40 Τι περιλαμβάνει η νέα συμφωνία εκεχειρίας που ανακοίνωσε ο Μπάιντεν;

Η πρόταση σε τρία στάδια προβλέπει κατάπαυση του πυρός, απελευθέρωση ισραηλινών αιχμαλώτων και παλαιστίνιων κρατουμένων, καθώς και ανοικοδόμηση της Γάζας.

Πρώτη φάση:

  • Διαρκεί έξι εβδομάδες κατά τη διάρκεια των οποίων οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποσυρθούν από τα πληθυσμιακά κέντρα της Γάζας
  • Οι αιχμάλωτοι, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων και των γυναικών, που κρατούνται στη Γάζα θα ανταλλάσσονταν με εκατοντάδες Παλαιστίνιους κρατούμενους.
  • Παλαιστίνιοι πολίτες θα επιστρέψουν στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της βόρειας Γάζας.
  • Συνολικά 600 φορτηγά θα μεταφέρουν καθημερινά ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Δεύτερη φάση:

  • Η κατάπαυση του πυρός συνεχίζεται καθώς η Χαμάς και το Ισραήλ διαπραγματεύονται τους όρους μόνιμου τερματισμού των εχθροπραξιών

Τρίτη φάση:

  • Σχέδιο ανοικοδόμησης της Γάζας και μακροπρόθεσμη πολιτική λύση.

03:25 Φόβοι ότι συνθήκες λιμού μπορεί να επικρατούν ήδη στη νότια Γάζα

Η Αλεξάνδρα Σάιχ της οργάνωσης Save the Children, δήλωσε στο Al Jazeera ότι «η Γάζα είναι μάρτυρας των χειρότερων επιπέδων υποσιτισμού, ειδικά του παιδικού υποσιτισμού, παγκοσμίως αυτή τη στιγμή».

Όπως σημείωσε αναφερόμενη στους παιδικούς θανάτους από υποσιτισμό είναι μόνο η «κορυφή του παγόβουνου», καθώς αντιπροσωπεύουν μόνο τα παιδιά που μπόρεσαν να «φτάσουν σε ιατρικά σημεία» όπου καταγράφηκε ο θάνατός τους.

«Τα παιδιά στη Γάζα λιμοκτονούν, στερούνται καθαρού νερού, στερούνται επαρκούς ιατρικής βοήθειας και όλα αυτά τροφοδοτούνται από τη συστηματική παρεμπόδιση της ανθρωπιστικής βοήθειας», είπε, σημειώνοντας ότι ένα κέντρο σταθεροποίησης του υποσιτισμού στο Ταλ ασ-Σουλτάν, στη δυτική Ράφα, αναγκάστηκε να κλείσει την περασμένη εβδομάδα.

«Τον Μάρτιο, ο ΟΗΕ προειδοποίησε για λιμό. Και δεν μας δόθηκε -ως ανθρωπιστικές οργανώσεις- η πρόσβαση για να αποτρέψουμε αυτόν τον λιμό και έτσι αναμένουμε ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει. Και στο νότο, φοβόμαστε ότι οι συνθήκες λιμού που είδαμε στη βόρεια Γάζα νωρίτερα φέτος κάνουν την εμφάνισή τους, και μπορεί να υπάρχουν ήδη», κατέληξε.

02:58 Ισραηλινός νομοθέτης καταγγέλλει το σχέδιο Μπάιντεν για κατάπαυση του πυρός

Ο Γκίντεον Σα’αρ, πρόεδρος του κόμματος «Νέα Ελπίδα – Η Ενωμένη Δεξιά», δηλώνει ότι η πρόταση κατάπαυσης του πυρός που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος θα αποτελούσε ήττα για το Ισραήλ.

«Ένα προσχέδιο που κατέληξε στο να επιτραπεί στη Χαμάς να παραμείνει ως κυβερνητική και στρατιωτική δύναμη στη Γάζα σημαίνει ότι η απειλή για τους Ισραηλινούς πολίτες γενικά και τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας ειδικότερα επιτράπηκε», είπε.

«Αυτό θα ήταν μια ισραηλινή ήττα και μια νίκη της Χαμάς, οι συνέπειες της οποίας θα ήταν εκτεταμένες», πρόσθεσε.

Ο Σα’αρ παραιτήθηκε από την ισραηλινή κυβέρνηση τον Μάρτιο.

02:33 Ο Σάντερς δε θα παρακολουθήσει ομιλία του Νετανιάχου στο αμερικανικό Κογκρέσο

Ο γερουσιαστής των ΗΠΑ, Μπέρνι Σάντερς, αντιδρά στην πρόσκληση προς τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να μιλήσει και στο Κογκρέσο και δηλώνει ότι «είναι μια πολύ θλιβερή μέρα για τη χώρα μας».

«Ο Νετανιάχου είναι ένας εγκληματίας πολέμου. Σίγουρα δεν θα παρευρεθώ», ξεκαθαρίζει.

02:11 Η Χιλή «ενώνεται» με τη Νότια Αφρική στην προσφυγή κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

Ο πρόεδρος της Χιλής, ο Γκαμπριέλ Μπόριτς, ανακοίνωσε πως η κυβέρνησή του θα συνοδεύσει τη Νότια Αφρική στην προσφυγή της στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ΔΔ) εναντίον του Ισραήλ.

«Αποφάσισα η Χιλή να υποστηρίξει και να ενωθεί με το αίτημα που υποβλήθηκε από τη Νότια Αφρική ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (κατά του Ισραήλ), στο πλαίσιο της σύμβασης για την πρόληψη και την καταστολή του εγκλήματος της γενοκτονίας», τόνισε ο κ. Μπόριτς σε μήνυμά του στο Κογκρέσο της χώρας του.

Το κορυφαίο δικαστήριο του ΟΗΕ, στο οποίο προσέφυγε η Πρετόρια στα τέλη του Δεκεμβρίου, διέταξε τον Ιανουάριο την ισραηλινή κυβέρνηση να κάνει το παν εντός των δυνατοτήτων της για να αποτραπεί κάθε πράξη γενοκτονίας και να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς ωστόσο να φθάσει ως το να δώσει εντολή να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός.

01:43 Αμείωτοι οι βομβαρδισμοί σε βόρεια και κεντρική Γάζα

Το ισραηλινό πυροβολικό βομβαρδίζει εντατικά εδώ και ώρες τη συνοικία Ζεϊτούν, στα νότια της πόλης της Γάζας, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Al Jazeera Arabic.

Ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει επίσης τον καταυλισμό Αλ-Μπουρέιτζ και την περιοχή Αλ Ντάουα βόρεια του καταυλισμού Νουσεϊράτ στην κεντρική περιοχή της Γάζας.

01:30 Νεαρός Παλαιστίνιος τραυματίστηκε από ισραηλινά πυρά κοντά στη Ραμάλα

Το πρακτορείο ειδήσεων Wafa αναφέρει ότι ο πολίτης υπέστη «εξαιρετικά σοβαρά» τραύματα μετά από πυροβολισμούς των ισραηλινών δυνάμεων στη συνοικία Sateh Marhaba της κατεχόμενης πόλης al-Bireh στη Δυτική Όχθη.

«Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου (PRCS) ανέφερε ότι οι ομάδες της παρέλαβαν τον τραυματισμένο νεαρό από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής και ότι υπέστη καρδιακή και πνευμονική ανακοπή», σημειώνει το Wafa.

Ο νεαρός άνδρας λαμβάνει αυτή τη στιγμή ιατρική περίθαλψη αφού μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο.

01:10 Επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στο Τελ Αβίβ

Τοπικοί ακτιβιστές μεταδίδουν πλάνα με συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στο Τελ Αβίβ.

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν το βράδυ του Σαββάτου (1/6) στους δρόμους για να απαιτήσουν την επίσπευση της συμφωνίας για την επιστροφή των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

00:50 Σειρήνες συναγερμού ηχούν στο βόρειο Ισραήλ

Σειρήνες συναγερμού για ρουκέτες ηχούν στη βόρεια κοινότητα Arab al-Aramshe, προειδοποιώντας για επερχόμενα πυρά ρουκετών.

Οι πόλεις και τα χωριά στα βόρεια σύνορα έχουν εκκενωθεί σε μεγάλο βαθμό από τις 8 Οκτωβρίου, όταν οι δυνάμεις υπό την ηγεσία της Χεζμπολάχ στο Λίβανο άρχισαν να επιτίθενται σχεδόν καθημερινά σε ισραηλινές κοινότητες και στρατιωτικές θέσεις, με την ομάδα να λέει ότι το κάνει για να υποστηρίξει τη Γάζα εν μέσω του πολέμου εκεί.

00:36 Οι Χούθι ισχυρίζονται ότι επιτέθηκαν σε πλοία του αμερικανικού ναυτικού

Οι Χούθι της Υεμένης δηλώνουν ότι πραγματοποίησαν σήμερα έξι επιχειρήσεις, με στόχο ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο, ένα αντιτορπιλικό και τρία πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Ινδικό Ωκεανό.

Δεν έχει υπάρξει ακόμη επιβεβαίωση των επιθέσεων από την Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού.

00:22 Τα στρατεύματα των IDF εντόπισαν εκτοξευτές ρουκετών και αποθήκη όπλων στη Ράφα

Τα στρατεύματα της ταξιαρχίας Ναχάλ, που επιχειρούν στη νότια Ράφα της Γάζας τις τελευταίες ημέρες,  εντόπισαν εκτοξευτές ρουκετών και μια αποθήκη όπλων, αναφέρει ο στρατός, δημοσιεύοντας εικόνες από τα ευρήματα.

Τα στρατεύματα χρησιμοποίησαν επίσης ένα μικρό μη επανδρωμένο αεροσκάφος για να σαρώσουν ένα ύποπτο κτίριο, όπου εντοπίστηκαν αρκετά βαρέλια γεμάτα με εκρηκτικά, αναφέρουν οι IDF.

00:13 Ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει νότια του Λιβάνου

Βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης -και επαληθεύτηκε από το Al Jazeera- δείχνει ισραηλινό χτύπημα στην πόλη Καλέντ αλ-Σαμπάα του Λιβάνου.

Η περιοχή αυτή απέχει περίπου 80 χιλιόμετρα από τα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου.

Το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού αναφέρει ότι το χτύπημα αυτό έγινε σε αντίποινα για την κατάρριψη ενός ισραηλινού μη επανδρωμένου αεροσκάφους από τη Χεζμπολάχ νωρίτερα σήμερα.

23:58 Η πρόταση του Μπάιντεν θα επιτρέψει στο Ισραήλ να επιτύχει τους διακηρυγμένους πολεμικούς του στόχους

Λίγες ώρες αφότου ο Νετανιάχου δήλωσε ότι η ιδέα να τερματιστεί ο πόλεμος χωρίς να επιτευχθούν όλοι οι διακηρυγμένοι στόχοι του Ισραήλ είναι «μηδαμινή», μια ανώτερη ισραηλινή πηγή αναφέρει στα εβραϊκά μέσα ενημέρωσης ότι η ισραηλινή πρόταση που διατυπώθηκε από τον πρόεδρο Μπάιντεν προβλέπει πράγματι την επίτευξη αυτών των στόχων.

Όπως αναφέρει το Channel 13, η ανώνυμη πηγή δήλωσε: «Οι όροι του Ισραήλ για τον τερματισμό του πολέμου δεν έχουν αλλάξει: Να καταστραφούν οι στρατιωτικές και κυβερνητικές δυνατότητες της Χαμάς, να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι και να διασφαλιστεί ότι η Γάζα δεν θα αποτελέσει ξανά απειλή για το Ισραήλ. Το πλαίσιο για την απελευθέρωση των ομήρων επιτρέπει στο Ισραήλ να απαιτήσει να επιτευχθούν όλα αυτά τα αιτήματα πριν τεθεί σε ισχύ μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός».

Το Channel 13 αναφέρει ακόμη ότι ο Νετανιάχου πριν από 10 ημέρες επέτρεψε πράγματι στη διαπραγματευτική ομάδα του Ισραήλ να συζητήσει μια «παρατεταμένη κατάπαυση του πυρός» στις έμμεσες διαπραγματεύσεις της με τη Χαμάς για μια συμφωνία και ότι η ομιλία του Μπάιντεν αποτέλεσε εν μέρει το «outing» της ισραηλινής πρότασης όπως εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο πολέμου πριν από αρκετές ημέρες.

Λέει επίσης ότι η στρατιωτική λογοκρισία τις τελευταίες ημέρες εμπόδισε τη δημοσίευση πτυχών της θέσης του Ισραήλ.

23:40 Κατέρρευσαν οι υπηρεσίες υγείας στη Ράφα

Το τελευταίο λειτουργικό νοσοκομείο της Ράφα, το νοσοκομείο Al-Helal Al-Emirati, έχει τεθεί εκτός λειτουργίας μετά την εκκένωσή του στις 30 Μαΐου, σύμφωνα με το γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Τα άλλα δύο κύρια νοσοκομεία στη Ράφα, το νοσοκομείο Al-Najjar και το νοσοκομείο του Κουβέιτ, σταμάτησαν να λειτουργούν στις 7 και στις 28 Μαΐου αντίστοιχα, αναφέρει ο οργανισμός.

«Δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου διαθέσιμες υπηρεσίες υγείας στην πόλη Ράφα. Μόνο ένα νοσοκομείο πεδίου παραμένει εν μέρει λειτουργικό, αλλά προς το παρόν είναι απροσπέλαστο λόγω των εχθροπραξιών στην περιοχή και μπορεί να παρέχει μόνο βασικές υπηρεσίες στους ασθενείς που βρίσκονται μέσα. Δύο νοσοκομεία πεδίου λειτουργούν στην παράκτια περιοχή της Ράφα (Al-Mawasi), αλλά είναι εξαιρετικά υπερφορτωμένα, δεδομένης της κλίμακας των αναγκών», σημειώνει ο ΠΟΥ σε ανάρτησή του στο Χ.

Ο οργανισμός προτρέπει για κατάπαυση του πυρός ώστε να αποκατασταθούν τα νοσοκομεία εκεί.

«Με τις εχθροπραξίες να κλιμακώνονται λόγω της συνεχιζόμενης στρατιωτικής επιχείρησης, η έλλειψη υγειονομικής περίθαλψης θα οδηγήσει σε αυξημένους περιττούς θανάτους και πόνο», τονίζει.

23:24 Ο επικεφαλής του GCC καταγγέλλει τις προσπάθειες του Ισραήλ να «υπονομεύσει» την UNRWA

Ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC), Jasem Mohamed Albudaiwi, «καταδικάζει έντονα τις προσπάθειες των [ισραηλινών δυνάμεων] να υπονομεύσουν τις προσπάθειες της UNRWA, χαρακτηρίζοντάς την τρομοκρατική οργάνωση», αναφέρει σχετική.

Αυτήν την εβδομάδα, το ισραηλινό κοινοβούλιο ψήφισε για να εγκρίνει ένα νομοσχέδιο που θα χαρακτηρίζει την UNRWA «τρομοκρατική» οργάνωση. Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης την πλήρη διακοπή των δεσμών με την UNRWA.

Το Ισραήλ είχε δηλώσει προηγουμένως ότι υπάλληλοι της UNRWA συμμετείχαν στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, αλλά μια ανεξάρτητη έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να στηρίζουν τον ισχυρισμό.

Το νομοσχέδιο πρέπει ακόμη να περάσει πολλά ακόμη βήματα πριν τεθεί σε εφαρμογή.

23:13 Ο Λαπίντ σχολιάζει τις απειλές των ακροδεξιών υπουργών

Μετά τις προειδοποιήσεις των ακροδεξιών υπουργών Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ και Μπεζαλέλ Σμότριχ ότι θα παραιτηθούν από την κυβέρνηση εάν ο Νετανιάχου αποδεχθεί την πρόταση κατάπαυσης του πυρός του Μπάιντεν, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ απαντά ότι οι απειλές αυτές «εγκαταλείπουν την εθνική ασφάλεια, τους ομήρους και τους κατοίκους του βορρά και του νότου».

«Πρόκειται για τη χειρότερη και πιο άβουλη κυβέρνηση στην ιστορία της χώρας», συνεχίζει. «Σε ό,τι τους αφορά, μπορεί να υπάρξει πόλεμος εδώ για πάντα», καταλήγει.

23:07 Οι μεσολαβητές παροτρύνουν Ισραήλ και Χαμάς να καταλήξουν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός

Κατάρ, Αίγυπτος και Ηνωμένες Πολιτείες από κοινού, ως διαμεσολαβητές στις συνεχιζόμενες συνομιλίες για τη διασφάλιση της κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων και των Παλαιστίνιων κρατουμένων, καλούν τόσο τη Χαμάς όσο και το Ισραήλ να συνάψουν συμφωνία που να ενσωματώνει τις αρχές που περιέγραψε ο Τζο Μπάιντεν.

Οι τρεις χώρες ανέφεραν, σε κοινή δήλωση Τύπου, ότι οι αρχές αυτές συγκεντρώνουν τα αιτήματα όλων των μερών σε μια συμφωνία που εξυπηρετεί πολλαπλά συμφέροντα και θα τερματίσει άμεσα τον πόνο όλων των κατοίκων της Γάζας, καθώς και τον πόνο των ομήρων και των οικογενειών τους.

Πρόσθεσαν ότι «η συμφωνία αυτή παρέχει έναν οδικό χάρτη για μόνιμη κατάπαυση του πυρός και τερματισμό της κρίσης».

22:59 Οι ακροδεξιοί υπουργοί του Ισραήλ απειλούν με ανατροπή της κυβέρνησης Νετανιάχου

Οι ακροδεξιοί υπουργοί του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ (υπουργός Εθνικής Ασφάλειας) και Μπεζαλέλ Σμότριχ (υπουργός Οικονομικών) προειδοποιούν τον Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι θα εγκαταλείψουν τον συνασπισμό του και θα ρίξουν την κυβέρνηση αν αποδεχθεί την πρόταση κατάπαυσης του πυρός του Μπάιντεν, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Axios.

«Δεν θα επιτρέψουμε το τέλος του πολέμου χωρίς την πλήρη εξάλειψη της Χαμάς. Εάν ο πρωθυπουργός εφαρμόσει την προκλητική συμφωνία υπό τους όρους που δημοσιεύθηκαν σήμερα, που σημαίνει το τέλος του πολέμου και την αποκήρυξη της Χαμάς, το (ακροδεξιό κόμμα) Οτσμά Γεχουντίτ θα διαλύσει την κυβέρνηση», ανέφερε ο Μπεν-Γκβιρ σε ανάρτησή του στο Χ.

22:44 Η UNWRA δεν λειτουργεί πλέον στη Ράφα

Ο Γενικός Επίτροπος της Υπηρεσίας Αρωγής των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), Φιλίπε Λαζαρίνι, με ανάρτησή του στο Χ αναφέρεται στην κατάσταση στη Γάζα.

Όπως αναφέρει τον Μάιο:

  • Πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι -οι περισσότεροι εκτοπισμένοι πολλές φορές- αναγκάστηκαν να φύγουν από τη Ράφα.
  • Και τα 36 καταφύγια της UNRWA στη Ράφα είναι πλέον άδεια.
  • Η UNRWA αναγκάστηκε να σταματήσει την παροχή υπηρεσιών υγείας και άλλων κρίσιμων υπηρεσιών στη νοτιότερη πόλη του θύλακα.
  • Η υπηρεσία πλέον λειτουργεί από το Χαν Γιουνίς και τις κεντρικές περιοχές της Γάζας, όπου ζουν 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι.
  • Η UNRWA είχε τη δυνατότητα να παραλάβει μόλις 450 φορτηγά τις τελευταίες 3 εβδομάδες για την υποστήριξη της ανθρωπιστικής επιχείρησης.
  • Τουλάχιστον 600 φορτηγά/ημέρα εμπορικών, καυσίμων και ανθρωπιστικών προμηθειών χρειάζονται. Τα καύσιμα λιγοστεύουν: Οι ομάδες μας είναι σε ετοιμότητα για να τα παραλάβουν όταν οι ισραηλινές αρχές δώσουν το πράσινο φως, τονίζει ο Λαζαρίνι.
  • Όλα τα μάτια είναι στραμμένα στην πρόταση για να επιτευχθεί ένα τέλος σε αυτόν τον πόλεμο μέσω της κατάπαυσης του πυρός, της απελευθέρωσης όλων των ομήρων και ουσιαστική και ασφαλής ροή των αναγκαίων προμηθειών στη Γάζα, προσθέτει.

22:36 Διαδηλωτές κατακλύζουν τους δρόμους του Τελ Αβίβ

Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές έχουν βγει στους δρόμους του Τελ Αβίβ, ζητώντας την αποπομπή του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, πρόωρες εκλογές και μια συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.

Οι διαδηλώσεις στη διασταύρωση της οδού Μπέγκιν και της οδού Κάπλαν, γνωστή ως Πλατεία Δημοκρατίας, πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο βράδυ από τότε που ξεκίνησε το κίνημα κατά της δικαστικής αναθεώρησης, τον Ιανουάριο του περασμένου έτους, με εξαίρεση μια ολιγόμηνη παύση μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Οι συμμετέχοντες στην αποψινή διαμαρτυρία εκτιμούν ότι είναι η μεγαλύτερη από την 7η Οκτωβρίου, με τους διοργανωτές να υποστηρίζουν ότι 120.000 άτομα δίνουν το «παρών».

Διαδηλωτές ζητούν εκλογές και συμφωνία για τους ομήρους στο Τελ Αβίβ (Πηγή: The Times of Israel)

Μητέρα ομήρου απευθύνεται σε διαδηλωτές (Πηγή: Roi Boshi / Pro-Democracy Reform Movement)

22:25 Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο προπύργιο της Χεζμπολάχ στο Μπααλμπέκ

Τα λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην περιοχή Μπααλμπέκ του βορειοανατολικού Λιβάνου.

Το Μπααλμπέκ, μια περιοχή που έχει χαρακτηριστεί στο παρελθόν προπύργιο της Χεζμπολάχ, απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα από τα ισραηλινά σύνορα.

Η αναφερόμενη επίθεση έρχεται αφού η Χεζμπολάχ κατέρριψε νωρίτερα σήμερα ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος των IDF πάνω από το νότιο Λίβανο και εκτόξευσε βαριές ρουκέτες εναντίον μιας στρατιωτικής βάσης κοντά στο Κιριάτ Σμόνα.

22:11 Τρεις Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν σε ισραηλινή επίθεση εποίκων

Τρία άτομα δέχθηκαν επίθεση στην περιοχή Μασαφέρ Γιάτα, που βρίσκεται νότια της Χεβρώνας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, από ομάδα Ισραηλινών από παράνομους οικισμούς, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Το Wafa επικαλείται τοπικές πηγές, οι οποίες αναφέρουν ότι οι έποικοι χτύπησαν τους τρεις Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων έναν πατέρα και τον γιο του, εμποδίζοντάς τους να βρίσκονται στα κτήματά τους. Και οι τρεις υπέστησαν μώλωπες σε όλο τους το σώμα.

22:00 Ένας νεαρός άνδρας νεκρός και ένας τραυματίας σε προσφυγικό καταυλισμό στη Δυτική Όχθη

Ένας νεαρός Παλαιστίνιος πυροβολήθηκε και ένας άλλος τραυματίστηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια ισραηλινής στρατιωτικής επιδρομής στον προσφυγικό καταυλισμό Aqabat Jabr, νότια της Ιεριχώ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μεταδίδει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, επικαλούμενο τοπικές πηγές.

Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στον καταυλισμό και άνοιξαν πυρ εναντίον των νεαρών ανδρών, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Wafa.

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος δηλώνει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις εμπόδισαν τις ομάδες της να προσεγγίσουν τους τραυματίες και να παράσχουν την απαραίτητη ιατρική βοήθεια στους νέους, πριν αυτοί απομακρυνθούν από τα ισραηλινά στρατεύματα.

21:51 Η Ambrey αναφέρει «πυραυλική δραστηριότητα» κοντά στην Υεμένη

Η βρετανική εταιρεία ναυτικής ασφαλείας Ambrey αναφέρει ότι έλαβε πληροφορίες για πυραυλική δραστηριότητα 47 ναυτικά μίλια (περίπου 87 χιλιόμετρα) δυτικά της Χοντέιντα της Υεμένης, όπου οι Χούθι επιτίθενται σε εμπορικά πλοία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα.

21:42 Ο πρωθυπουργός του Κατάρ ελπίζει σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, δήλωσε ότι ελπίζει πως όλα τα μέρη θα ανταποκριθούν θετικά στην πρόταση Μπάιντεν για κατάπαυση του πυρός.

Ο Αλ Θάνι έκανε τη δήλωση αυτή κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπίντεν, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Κατάρ.

21:30 Ο Νετανιάχου θα μιλήσει στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για τον πόλεμο κατά της Χαμάς

Οι επικεφαλής της Γερουσίας και της Βουλής στις ΗΠΑ κάλεσαν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, να μιλήσει σε κοινή συνεδρίαση στο Κογκρέσο.

Ο ίδιος αποδέχτηκε την πρόσκληση και εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι είναι «ενθουσιασμένος που θα παρουσιάσω ενώπιον των εκπροσώπων του αμερικανικού λαού και ολόκληρου του κόσμου την αλήθεια για τον δίκαιο πόλεμό μας εναντίον εκείνων που θέλουν να μας σκοτώσουν».

Σημειώνεται ότι ο Νετανιάχου θα γίνει ο πρώτος ηγέτης που θα μιλήσει σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου για τέταρτη φορά.

21:16 Ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν την πόλη της Γάζας

Ο ανταποκριτής του Al Jazeera μεταδίδει ότι ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί σφοδρούς βομβαρδισμούς με πυροβολικό στις νότιες περιοχές της γειτονιάς Σάμπρα στην πόλη της Γάζας.

21:09 Οι IDF λένε ότι «ύποπτος εναέριος στόχος» αναχαιτίστηκε από το Iron Dome

Οι IDF λένε ότι ένας «ύποπτος εναέριος στόχος» -πιθανότατα ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος- καταρρίφθηκε από το Iron Dome πάνω από την περιοχή της Άκκρας στο βόρειο Ισραήλ.

Οι σειρήνες ήχησαν για πτώση θραυσμάτων. Δεν υπάρχουν ζημιές ή τραυματισμοί από το περιστατικό.

20:56 Βίαιη καταστολή φιλοπαλαιστινιακής διαδήλωσης στο Παρίσι

Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει την αστυνομία του Παρισιού να κάνει χρήση δακρυγόνων εναντίον διαδηλωτών που ζητούν τον τερματισμό του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.

Μεγάλο πλήθος είχε συγκεντρωθεί νωρίτερα στην Place de la Republique στη γαλλική πρωτεύουσα.

20:42 Ο Γκαντζ ζητά τη σύγκληση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου

Ο υπουργός Πολέμου του Ισραήλ, Μπένι Γκαντζ, ζητά να συγκληθεί το συντομότερο δυνατό το υπουργικό συμβούλιο πολέμου, μετά την πρόταση εκεχειρίας του Μπάιντεν.

«Οι ΗΠΑ επιδεικνύουν τη δέσμευσή τους για την ασφάλεια του Ισραήλ και την επιστροφή όλων των ομήρων», αναφέρει ο Γκαντζ σε ανακοίνωσή του.

«Ολόκληρο το κράτος του Ισραήλ είναι ενωμένο στην επιθυμία να επιστρέψουν οι όμηροί μας, αυτό είναι η ύψιστη ηθική υποχρέωση που δεν μειώνει την υποχρέωση να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι του πολέμου», συνεχίζει.

Τονίζοντας ότι το Ισραήλ «δεσμεύεται να συνεχίσει να προωθεί το περίγραμμα για την επιστροφή των ομήρων, όπως αυτό διατυπώθηκε από την ομάδα διαπραγμάτευσης και εγκρίθηκε ομόφωνα από το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο», αναφέρει ότι το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο «πρέπει να συγκληθεί το συντομότερο δυνατό μαζί με την ομάδα διαπραγμάτευσης για να διαμορφώσει τα επόμενα βήματα».

20:30 Έρευνα Al Jazeera: Το Ισραήλ έχει καταπατήσει το 32% της Γάζας

Το Ισραήλ έχει καταλάβει περίπου το 32% της έκτασης της Γάζας, «κατεδαφίζοντας συστηματικά γειτονιές» για να δημιουργήσει μια νεκρή ζώνη και έναν κεντρικό άξονα που τη διαιρεί, σύμφωνα με την ομάδα επαλήθευσης Sanad του Al Jazeera.

Αυτό δεν περιλαμβάνει την περιοχή του διαδρόμου Φιλαδέλφειας στα σύνορα με την Αίγυπτο, την οποία το Ισραήλ δήλωσε ότι έχει θέσει υπό τον έλεγχό του την Πέμπτη.

Η ολοκληρωτική καταστροφή περιοχών στη Γάζα έρχεται γρήγορα και αργά, μέσω αεροπορικών επιδρομών και επιθέσεων πυροβολικού.

«Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος στη Γάζα» και η αξιοπρεπής ανθρώπινη ζωή είναι «σχεδόν αδύνατη», δήλωσε ο Μάρτιν Γκρίφιθς, αναπληρωτής γενικός γραμματέας για ανθρωπιστικές υποθέσεις και συντονιστής έκτακτης βοήθειας.

«Ακόμη και αν οι άνθρωποι ήταν σε θέση να επιστρέψουν στα σπίτια τους, πολλοί δεν έχουν πλέον σπίτια για να πάνε», συμπλήρωσε.

To ένα τρίτο της Γάζας είναι μη κατοικήσιμο

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

20:16 «Δεν μπορούμε να χάσουμε αυτή την ευκαιρία», λένε οι οικογένειες των ομήρων για την πρόταση Μπάιντεν

Οι οικογένειες των ομήρων, που κρατούνται στη Γάζα, μίλησαν στα μέσα ενημέρωσης στο Τελ Αβίβ και αναφέρθηκαν  στην πρόταση κατάπαυσης του πυρός του Μπάιντεν.

Μεταξύ άλλων, δήλωσαν αισιόδοξοι για την επιστροφή των Ισραηλινών πολιτών στα σπίτια τους τόσο στο βορρά όσο και στο νότο, πολλοί από τους οποίους έχουν φύγει λόγω του πολέμου.

Ευχαρίστησαν τον Μπάιντεν που είναι ένθερμος υποστηρικτής του Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Επίσης, υποστηρίζουν τη συμφωνία ως μια ευκαιρία να επιστρέψουν οι όμηροι στα σπίτια τους.

«Δεν μπορούμε να χάσουμε αυτή την ευκαιρία», τόνισαν αναφερόμενοι στην πρόταση κατάπαυσης του πυρός.

19:59 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό με στόχο ένα σχολείο που στεγάζει εκτοπισμένους στη γειτονιά Ζεϊτούν.
  • Η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Χάτζα Λαμπίμπ, δηλώνει ότι η χώρα της «καταδικάζει τις προσπάθειες του ισραηλινού κοινοβουλίου να χαρακτηρίσει την UNRWA ως «τρομοκρατική οργάνωση», αναφερόμενη στην υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.
  • Αμερικανοί, Αιγύπτιοι και Ισραηλινοί αξιωματούχοι αναμένεται να συναντηθούν την Κυριακή στο Κάιρο για να συζητήσουν την επαναλειτουργία του περάσματος της Ράφα στη Γάζα, δήλωσε υψηλόβαθμη πηγή στην αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση Al Qahera TV.
  • Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, υποστηρίζει την πρόταση του Μπάιντεν για κατάπαυση του πυρός, λέγοντας ότι συνεργάζεται με τους εταίρους της Γαλλίας στην περιοχή για «ειρήνη και ασφάλεια για όλους».
  • Οι οικογένειες των αιχμαλώτων λένε ότι ο χρόνος τελειώνει και ότι το βάρος είναι τόσο στο Ισραήλ όσο και στη Χαμάς να αποδεχθούν τη συμφωνία για την επιστροφή των αγαπημένων τους προσώπων, μετά την πρόταση κατάπαυσης του πυρός του προέδρου Μπάιντεν.

19:39 Δεκάδες συλλήψεις σε φιλοπαλαιστινιακή διαδήλωση στο Μπρούκλιν

Σύμφωνα με την αστυνομία της Νέας Υόρκης, 34 άτομα συνελήφθησαν σε φιλοπαλαιστινιακή διαδήλωση στο μουσείο του Μπρούκλιν.

Η ίδια πηγή κάνει λόγο για ζημιές σε ορισμένα έργα τέχνης και παρενόχληση του προσωπικού ασφαλείας από τους διαδηλωτές.

Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, οι φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές έστησαν σκηνές στο λόμπι και άνοιξαν ένα πανό με το σύνθημα «Free Palestine» από την οροφή του κτιρίου, προτού η αστυνομία προχωρήσει σε συλλήψεις.

Οι διοργανωτές, συμπεριλαμβανομένης της ομάδας Within Our Lifetime, κάλεσαν τους υποστηρικτές να «πλημμυρίσουν» και να «καταλάβουν» το μουσείο έως ότου οι υπάλληλοι αποχωρήσουν από οποιεσδήποτε επενδύσεις που συνδέονται με τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα.

19:25 Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας εκφράζει την υποστήριξή του στην πρόταση Μπάιντεν για κατάπαυση του πυρός

Με ανάρτησή του στο Χ ο Γιόνας Γκαρ Στέρε παροτρύνει όλα τα μέρη που βρίσκονται σε πόλεμο στη Γάζα να συμμετάσχουν στην πρόταση κατάπαυσης του πυρός που παρουσίασε ο Τζο Μπάιντεν.

Στις 28 Μαΐου η Νορβηγία μαζί με την Ιρλανδία και την Ισπανία, ανακοίνωσαν ότι αναγνωρίζουν επίσημα την Παλαιστίνη ως κράτος. Η κίνηση αυτή χαιρετίστηκε από τους Παλαιστίνιους και καταδικάστηκε από την ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία απάντησε αποσύροντας τους πρεσβευτές της.

19:10 Οι Ταξιαρχίες αλ Κουντς αναφέρουν επίθεση κατά ισραηλινών στρατιωτών στη Ράφα

Η στρατιωτική πτέρυγα του Κινήματος Ισλαμική Τζιχάντ δηλώνουν ότι επιτέθηκαν σε ισραηλινούς στρατιώτες και βομβάρδισαν οχήματα στην περιοχή Ταλ Ζορόμπ, δυτικά της Ράφα.

18:57 Σειρήνες ηχούν στη Χανίτα και στο Ιντμίτ, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο

18:46 Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σήμερα το βράδυ σε πόλεις του Ισραήλ

Σε μια προσπάθεια να πιεστεί η κυβέρνηση του Ισραήλ, αναμένεται σήμερα το βράδυ να λάβουν χώρα αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας. Οι διαδηλωτές θα δώσουν το «παρών» για να ζητήσουν την αποδοχή της πρότασης Μπάιντεν για κατάπαυση πυρός και επιστροφή μέρους των ομήρων. Όσοι συμμετάσχουν θα συγκεντρωθούν και έξω από το υπουργείο άμυνας της χώρας.

18:23 «Η πρόταση έγινε δημόσια για μην την τορπιλίσει ο Νετανιάχου», λένε συγγενείς ομήρων

Την άποψη ότι ο  Τζο Μπάιντεν, εξέφρασε δημόσια τις προβλέψεις του σχεδίου για κατάπαυση, επειδή ακριβώς ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θα μπρούσε να τορπιλίσει μια τέτοια διαδικασία, εξέφρασαν νωρίτερα συγγενείς των 125 ομήρων, σύμφωνα με τη Haaretz. «Δεν πρέπει να χάσουμε αυτή την ευκαιρία για κατάπαυση», λένε οι συγγενείς.

18:20 Μεγάλη διαδήλωση στη Λυών της Γαλλίας

Χιλιάδες Γάλλοι συγκεκτρώθηκαν σήμερα σε κεντρική πλατεία της Λυών στη Γαλλία, προκειμένου να διατρανώσουν το αίτημά τους για τερματισμό του Πολέμου. Υπενθυμίζεται ότιο το ίδιο μήνυμα εξέπεμψε σήμερα και ο Πρόεδρος της χώρας Εμμανουέλ Μακρόν.

18:08 Οι οικογένειες των ομήρων ζητούν την έγκριση του σχεδίου Μπάιντεν

Το συμβούλιο των οικογενειών ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε μια διαδικασία σήμερα Σάββατο για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στην κυβέρνηση και την Κνεσέτ, για την εφαρμογή της συμφωνίας Νετανιάχου για την απελευθέρωση των ομήρων.

«Το φόρουμ απαιτεί την επιστροφή όλων των ομήρων και να μην χαθεί η ευκαιρία που έχει προκύψει για να γίνει αυτό», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

17:05 πυρκαγιά στην πόλη Κιριά Σιμονά μετά τα πυρά που εξαπολύθηκαν από το Λίβανο

Πυρκαγιές ξέσπασαν σε πολλές περιοχές της πόλης Κιριάτ Σιμονά, μετά από επίθεση του Λιβάνου. Στην περιοχή έχουν σπεύσει πυροσβεστικές δυνάμεις, ωστόσο η φωτιά εξαπλώνεται προς διαφορετικές κατευθύνσεις και θέτει σε κίνδυνο κατοικίες και εργοστάσια.

16:50 Βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η IAF

Από αέρος επιχείρησε η Ισραηλινή Αεροπορία κατά στόχου, όπου φυλάσσονταν όπλα της Χαμάς

16:14 Το στοίχημα Μπάιντεν για τη Γάζα: Διπλωματική επιτυχία ή κίνηση απελπισίας;

Ο «οδικός χάρτης» για το τέλος του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, που παρουσίασε ο Τζο Μπάιντεν αποτελεί ένα προσωπικό στοίχημα και μία κίνηση τακτικής προς τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ 

16:00 Μακρόν: Ο πόλεμος στη Γάζα πρέπει να τελειώσει

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στο Χ στα αγγλικά, τα εβραϊκά και τα αραβικά ότι «Ο πόλεμος στη Γάζα πρέπει να τελειώσει», προσθέτοντας την υποστήριξή του στην πρόταση των ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός για μια «διαρκή ειρήνη».

15:51 Τα νέα δεδομένα μετά την πρόταση Μπάιντεν – Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες

Μετά από οκτώ μήνες αιματοχυσίας, ο Τζο Μπάιντεν παρουσίασε την πρόταση εκεχειρίας που θα οδηγήσει σε μια μόνιμη κατάπαυση πυρός και ζήτησε από τη Χαμάς να τη δεχτεί και από τον υπόλοιπο κόσμο να ασκήσει πίεση στην παλαιστινιακή οργάνωση να πει το «ναι».

Ξεκαθάρισε ότι η πρόταση των τριών φάσεων είναι η πρόταση του Ισραήλ και την παρουσίασε σαν τη μοναδική ευκαιρία να δοθεί μία λύση στο αδιέξοδο. Οι δυτικοί ηγέτες έσπευσαν να χειροκροτήσουν την πρόταση Μπάιντεν, ο ΟΗΕ καλωσόρισε την πρωτοβουλία και τα αραβικά κράτη είχαν ήδη συμφωνήσει πριν τις δηλώσεις.

Αξίζει ωστόσο να σημειώσουμε ότι η πρόταση Μπάιντεν δεν διαφέρει σημαντικά από την πρόταση που είχε γίνει αποδεκτή από τη Χαμάς πριν από περίπου τρεις εβδομάδες μιας και περιλαμβάνει ουσιαστικά την μόνιμη κατάπαυση πυρός χωρίς ωστόσο να χρησιμοποιεί αυτό τον όρο.

Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο του in

15:40 Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και του Ισραήλ θα συναντηθούν την Κυριακή στο Κάιρο

Αμερικανοί, Αιγύπτιοι και Ισραηλινοί αξιωματούχοι πρόκειται να συναντηθούν την Κυριακή στο Κάιρο για να συζητήσουν την επαναλειτουργία του περάσματος της Ράφα στη Γάζα, δήλωσε υψηλόβαθμη πηγή στην αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση Al Qahera TV.

Το Al Qahera ανέφερε ότι η Αίγυπτος επιμένει να αποσύρει το Ισραήλ τις δυνάμεις του από το πέρασμα. Το Ισραήλ κατέλαβε την πλευρά της Γάζας του περάσματος τον Μάιο κατά τη διάρκεια της επίθεσής του στη Ράφα, στη νότια Γάζα.

15:25 Η Ολλανδία επιδοκιμάζει το σχέδιο που παρουσίασε ο Μπάιντεν

Η υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Hanke Bruins Slot δηλώνει ότι επικροτεί το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός που παρουσίασε ο Μπάιντεν.

«Η Ολλανδία υποστηρίζει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών, του Κατάρ και της Αιγύπτου για τη διαμεσολάβηση αυτού του σχεδίου. Είναι επιτακτική ανάγκη να εργαστούμε τελικά προς την κατεύθυνση μιας λύσης δύο κρατών, του πιο αποτελεσματικού δρόμου για την επίτευξη βιώσιμης και διαρκούς ειρήνης».

15:06 Πώς ο πόλεμος του Ισραήλ επηρέασε τα παιδιά της Γάζας

Ο Federico Dessi, διευθυντής της Humanity and Inclusion στη Μέση Ανατολή, λέει ότι η στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες για τα παιδιά.

«Δυστυχώς, χιλιάδες παιδιά έχουν υποστεί ακρωτηριασμούς, κατάγματα, τραυματισμούς διαφόρων ειδών και χρειάζονται υποστήριξη αποκατάστασης, κάποια από αυτά θα χρειαστούν υποστήριξη για το υπόλοιπο της ζωής τους».

Αλλά ο Dessi δήλωσε στο Al Jazeera ότι οι υπηρεσίες αυτές δεν είναι διαθέσιμες στη Γάζα αυτή τη στιγμή.

«Υπάρχουν λίγες ανθρωπιστικές οργανώσεις όπως εμείς που παρέχουν υπηρεσίες σε πολύ μικρή κλίμακα. Είναι επίσης δύσκολο να φέρουμε πρόσθετες προμήθειες, όπως αναπηρικά καροτσάκια, πατερίτσες και βοηθητικές συσκευές- δεν υπάρχει λειτουργική υπηρεσία προσθετικής αυτή τη στιγμή», είπε.

«Έτσι, έχουν αφεθεί [τα παιδιά] στη φροντίδα των οικογενειών τους και δεν μπορούν να ανακάμψουν από αυτό το τραύμα».

Ο Dessi δήλωσε ότι η καθημερινή βία στα παιδιά μπορεί να έχει τόσο βραχυπρόθεσμες όσο και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. «Όλος ο παιδικός πληθυσμός, περισσότερα από 600.000 παιδιά, δεν έχουν πάει σχολείο από τον Οκτώβριο και αυτό από μόνο του είναι ένα τραύμα».

«Εκτίθενται καθημερινά στις επιπτώσεις των βομβαρδισμών και των στρατιωτικών επιθέσεων».

Ο πόλεμος, είπε ο Dessi, ήταν ένα γεγονός που άλλαξε τη ζωή τους και ήταν ιδιαίτερα τραυματικό.

«Θα δημιουργήσει μια κατάσταση όπου αυτά τα παιδιά [που έχουν χάσει τους γονείς και τους συγγενείς τους] δύσκολα θα μπορέσουν να ξεπεράσουν ψυχολογικά.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν λίγες ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες. Και εν πάση περιπτώσει, η κατάσταση είναι τόσο καταστροφική που ένας ψυχολόγος και ένας κοινωνικός λειτουργός δεν μπορούν να κάνουν μόνο τόσα πολλά για να αντιμετωπίσουν το τραύμα του βάναυσου πολέμου.

«Τα παιδιά χρειάζονται ασφάλεια και ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει. Όλοι οι ανθρωπιστικοί φορείς χρειάζονται πλήρη και ανεμπόδιστη πρόσβαση ώστε να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε τα παιδιά και να τους παρέχουμε τις υπηρεσίες που χρειάζονται, καθώς και τις οικογένειές τους», δήλωσε ο Dessi.

14:45 Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι κατέρριψε μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι ένας πύραυλος εδάφους-αέρος εκτοξεύθηκε προς ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας στον εναέριο χώρο του Λιβάνου.

«Το UAV [μη επανδρωμένο αεροσκάφος] χτυπήθηκε και έπεσε στο λιβανέζικο έδαφος. Το περιστατικό βρίσκεται υπό εξέταση. Η IAF [Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία] θα συνεχίσει να επιχειρεί στον εναέριο χώρο του Λιβάνου για την εκπλήρωση των αποστολών [του στρατού]», ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωσή του στο Telegram.

14:26 Ερυθρά Ημισέληνος: 33 μέλη της σκοτώθηκαν στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου (PRCS) έθαψε σήμερα τον Μοχάμεντ Τζιχάντ Αμπέντ, υπάλληλο του τμήματος διαχείρισης κινδύνου καταστροφών, αφού σκοτώθηκε σε ισραηλινή επίθεση εναντίον του σπιτιού του στη Ράφα χθες το βράδυ.

Η οργάνωση δήλωσε ότι ο θάνατος του Abed ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των μελών της PRCS που σκοτώθηκαν στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου σε 33, συμπεριλαμβανομένων «19 που σκοτώθηκαν κατά την εκτέλεση των ανθρωπιστικών τους καθηκόντων».

14:05 «Μπερδεμένο μήνυμα και πάλι από την Ουάσιγκτον»

Ο Alon Liel, πρώην διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, λέει ότι η χθεσινή ομιλία του Μπάιντεν και το σχέδιο κατάπαυσης πυρός που παρουσίασε ήταν «μουσική στα αυτιά των Ισραηλινών που θέλουν να τερματίσουν τον πόλεμο».

Αλλά, υπάρχει ένα «μικτό μήνυμα που έρχεται και πάλι από την Ουάσιγκτον», δήλωσε στο Al Jazeera.

«Το εκπληκτικό ήταν ότι [η πρόταση κατάπαυσης του πυρός] περιγράφηκε ως ισραηλινή προσφορά. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με πολλά πράγματα που είπε πρόσφατα ο Νετανιάχου- μοιάζει περισσότερο με αμερικανική προσφορά που παρουσιάζεται ως ισραηλινή», δήλωσε ο Liel.

Ο Liel πρόσθεσε ότι βρήκε «περίεργο» το γεγονός ότι ο Νετανιάχου προσκλήθηκε στο αμερικανικό Κογκρέσο χωρίς να αποδεχθεί δημόσια το σχέδιο που παρουσίασε ο Μπάιντεν.

13:44 Λαπίντ: Καλεί τον Νετανιάχου να συμφωνήσει στην πρόταση Μπάιντεν

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αγνοήσει την ομιλία του Μπάιντεν δήλωσε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ διαβεβαιώνοντας τον Νετανιάχου ότι θα έχει δίχτυ ασφαλείας στην κυβέρνηση αν κάνει συμφωνία, εννοώντας προφανώς ότι θα μπορέσει να του δώσει ο ίδιος στήριγμα αν οι ακροδεξιοί σύμμαχοι φύγουν από την κυβέρνηση.

13:35 Είκοσι Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Τουλάχιστον 20 Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση της Επιτροπής Υποθέσεων Κρατουμένων και Πρώην Κρατουμένων και της Παλαιστινιακής Εταιρείας Κρατουμένων, ανέφερε η Wafa.

Η δήλωση αναφέρει ότι οι συλλήψεις έγιναν σε διάφορες περιοχές, όπως η Τζενίν, η Ναμπλούς, η Καλκίλια, η Βηθλεέμ, η Χεβρώνα και η Ιερουσαλήμ.

Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν επίσης επιθέσεις και εκφόβισαν ορισμένους από τους κρατούμενους και τις οικογένειές τους.

Από τις 7 Οκτωβρίου, ο συνολικός αριθμός των Παλαιστινίων που έχουν συλληφθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη έχει αυξηθεί σε πάνω από 8.975, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παραμένουν υπό κράτηση και εκείνων που αφέθηκαν αργότερα ελεύθεροι.

13:20 «Με καχυποψία» αντιμετωπίζει η Ισλαμική Τζιχάντ την πρόταση Μπάιντεν – «Θα πάρουμε εθνική θέση»

Η ένοπλη οργάνωση Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ εξέφρασε τη θέση της για την πρόταση Μπάιντεν:

«Βλέπουμε με καχυποψία αυτό που πρότεινε ο Αμερικανός πρόεδρος, το οποίο υποδηλώνει ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει αλλάξει τη θέση της».

«Εξακολουθεί να είναι σαφές ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι εντελώς προκατειλημμένη προς τη σιωνιστική οντότητα (σσ η φράση αυτή χρησιμοποιείται από παλαιστινιακές δυνάμεις για να περιγράψει το κράτος του Ισραήλ) καλύπτοντας τα εγκλήματά της και συμμετέχοντας στην επιθετικότητα».

«Θα αξιολογήσουμε κάθε πρόταση με τρόπο που να διασφαλίζει τον τερματισμό του πολέμου της γενοκτονίας κατά του λαού μας, να διαφυλάσσει τα συμφέροντα και τα δικαιώματά του και να ικανοποιεί τα αιτήματα της αντίστασης».

«Μελετάμε την πρόταση του Αμερικανού προέδρου και παίρνουμε εθνική θέση για να διασφαλίσουμε τον τερματισμό της επίθεσης και την πλήρη αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας».

«Θα λάβουμε μια εθνική θέση που θα εγγυάται την ανακούφιση και την ανοικοδόμηση του λαού μας σε μια σαφή συμφωνία ανταλλαγής».

13:07 Βίαιη καταστολή φιλοπαλαιστινιακής διαδήλωσης στο Μπρούκλιν

Εκατοντάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους του Μπρούκλιν σε αλληλεγγύη με την Παλαιστίνη. Η αστυνομία κατέστειλε βίαια τη διαδήλωση και προχώρησε σε συλλήψεις.

12:53 Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα – 95 σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο

Τουλάχιστον 36.379 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 82.407 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της.

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι 95 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 350 τραυματίστηκαν κατά την τελευταία 24ωρη περίοδο αναφοράς.

12:47 Σκωτσέζικο ντους από Νετανιάχου – Αρνείται τη μόνιμη κατάπαυση πυρός πριν «καταστρέψει τη Χαμάς»

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, επέμεινε στην καταστροφή της Χαμάς και δήλωσε ότι οι όροι του Ισραήλ για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα παραμένουν αμετάβλητοι.

Αυτό έγινε μία ημέρα αφότου ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι το Ισραήλ προσφέρει έναν νέο οδικό χάρτη για την πλήρη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η προσφορά του Ισραήλ σε τρία στάδια θα ξεκινήσει με μια φάση έξι εβδομάδων που θα δει τις ισραηλινές δυνάμεις να αποσύρονται από όλες τις κατοικημένες περιοχές της Γάζας.

Θα προέβλεπε επίσης την «απελευθέρωση ενός αριθμού ομήρων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, ηλικιωμένων, τραυματιών, με αντάλλαγμα (την) απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστίνιων κρατουμένων», είπε ο Μπάιντεν.

Σε δήλωση που εξέδωσε το Σάββατο, ο Νετανιάχου χαρακτήρισε «μηδενική» τη δέσμευση για μόνιμη κατάπαυση του πυρός πριν καταστραφεί η στρατιωτική και κυβερνητική ικανότητα της Χαμάς.

Ο Νετανιάχου δήλωσε:

«Οι όροι του Ισραήλ για τον τερματισμό του πολέμου δεν έχουν αλλάξει: η καταστροφή των στρατιωτικών και κυβερνητικών δυνατοτήτων της Χαμάς, η απελευθέρωση όλων των ομήρων και η διασφάλιση ότι η Γάζα δεν αποτελεί πλέον απειλή για το Ισραήλ.

Σύμφωνα με την πρόταση, το Ισραήλ θα συνεχίσει να επιμένει ότι οι όροι αυτοί θα εκπληρωθούν προτού τεθεί σε εφαρμογή μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Η ιδέα ότι το Ισραήλ θα συμφωνήσει σε μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός πριν εκπληρωθούν αυτοί οι όροι είναι ανυπόστατη».

Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης δήλωσε χθες ότι η τεσσεράμισι σελίδων πρόταση είχε εγκριθεί από την ισραηλινή κυβέρνηση και είχε παρουσιαστεί στη Χαμάς την Παρασκευή.

Αλλά δεν ήταν σαφές πόσο ενθουσιωδώς ο Νετανιάχου είχε αγκαλιάσει την πρόταση, στην οποία η Χαμάς δήλωσε ότι ανταποκρίθηκε «θετικά».

12:32 Η Χεζμπολάχ αναλαμβάνει την ευθύνη για τις εκτοξεύσεις ρουκετών στο Kiryat Shmona

Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για τις δύο τελευταίες εκτοξεύσεις ρουκετών στην περιοχή Kiryat Shmona. Η οργάνωση δήλωσε ότι οι εκτοξεύσεις ήταν απάντηση στις επιθέσεις των IDF στο νότιο Λίβανο την προηγούμενη ημέρα.

12:20 Βίντεο δείχνουν καπνό μετά από πτώση ρουκετών στο βόρειο Ισραήλ

Η Ισραηλινή Ραδιοφωνία και Τηλεόραση ανάρτησε στο Χ ένα βίντεο που δείχνει τις ζημιές που προκλήθηκαν μετά την εκτόξευση ρουκέτας από το νότιο Λίβανο που έπληξε τον οικισμό Kiryat Shmona στο βόρειο Ισραήλ.

Τα βίντεο που κυκλοφόρησαν από ισραηλινές πλατφόρμες στο Telegram κατέγραψαν τη στιγμή που ενεργοποιήθηκαν οι σειρήνες, καθώς και τους ήχους των εκρήξεων και τον καπνό που υψώνεται σε περισσότερα από ένα σημεία του οικισμού.

12:04 Οι Παλαιστίνιοι απέκτησαν περισσότερα δικαιώματα στον ΠΟΥ

Επιπλέον δικαιώματα στους Παλαιστίνιους αποφάσισαν να δώσουν οι χώρες μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας απηχώντας αντίστοιχη απόφαση που έλαβε νωρίτερα τον Μάιο η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Από τις 177 χώρες που έχουν δικαίωμα ψήφου, οι 101 στήριξαν το σχέδιο και πέντε το καταψήφισαν.

Η Αμερικανίδα αντιπρόσωπος στον ΠΟΥ εξήγησε τους λόγους για τους οποίους οι ΗΠΑ καταψήφισαν το σχέδιο απόφασης.

«Οι ΗΠΑ παραμένουν πεπεισμένες ότι τα μονομερή μέτρα, όπως αυτή η απόφαση, δεν βοηθούν στην επίτευξη» του στόχου της λύσης των δύο κρατών. «Κατά συνέπεια, οι ΗΠΑ ψήφισαν κατά», επεσήμανε, εκτιμώντας ότι η χθεσινή ψηφοφορία δεν θα προσφέρει «καμία συγκεκριμένη αλλαγή» στους Παλαιστίνιους.

Διαβάστε περισσότερα εδώ 

11:56 Επικοινωνία Μπλίνκεν με τον Σαουδάραβα ομόλογό του για την πρόταση εκεχειρίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ, δέχθηκε τηλεφώνημα από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια του οποίου συζήτησαν την τελευταία πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, αναφέρει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας.

11:45 Ανάλυση: «Μεγάλη αντίφαση» από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ για την τελευταία πρόταση εκεχειρίας

Ενώ ο Μπάιντεν μίλησε για αποχώρηση του Ισραήλ από τις πιο κατοικημένες περιοχές της Γάζας, ο Αμπντουλάχ αλ-Αριάν, καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν του Κατάρ, λέει στο AJ ότι δεν είναι σαφές αν υπάρχει αναγνώριση από τις ΗΠΑ ότι το Ισραήλ θα παραμείνει να κατέχει τμήματα της Γάζας ακόμη και μετά την επίτευξη εκεχειρίας.

«Νομίζω ότι αυτό είναι ένα σημαντικό σημείο εμπλοκής και ένα σημείο που οι Παλαιστίνιοι απορρίπτουν συνεχώς ότι οποιοδήποτε τμήμα της Γάζας θα πρέπει να παραμείνει υπό κατοχή», δήλωσε στο Al Jazeera.

«Υπάρχει μια μεγάλη αντίφαση εδώ και το γεγονός ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ισραηλινή πλευρά έχουν πει από τη μία πλευρά ότι δεν θέλουν ένα μέλλον στη Γάζα στο οποίο η Χαμάς θα έχει διατηρήσει οποιοδήποτε είδος πολιτικού ρόλου.

«Την ίδια στιγμή, αυτή είναι μια συμφωνία που θα πρέπει να επιτευχθεί μέσω διαπραγματεύσεων με τη Χαμάς, οπότε, πώς το κάνεις αυτό; Πώς τους εξαλείφεις ως πολιτική δύναμη και ταυτόχρονα επιτυγχάνεις μια λύση με διαπραγμάτευση που θα συμφωνείται από όλα τα μέρη;»

11:31 Η Ινδονησία είναι πρόθυμη να στείλει ειρηνευτικές στρατιωτικές δυνάμεις στη Γάζα

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Ινδονησίας, Prabowo Subianto, δηλώνει ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να στείλει ειρηνευτικά στρατεύματα για την επιβολή κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, αν χρειαστεί.

Μιλώντας στο Shangri-La Dialogue, την κορυφαία διάσκεψη για την ασφάλεια στην Ασία, ο Prabowo δήλωσε ότι η πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ  Τζο Μπάιντεν για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ήταν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

11:23 Σκληρές εικόνες – 13χρονο αγόρι πέθανε από πείνα

Ένα 13χρονο παιδί από την Παλαιστίνη πέθανε λόγω υποσιτισμού και αφυδάτωσης στο νοσοκομείο των Μαρτύρων του Αλ Άκσα στη Ντέιρ ελ Μπάλαχ στην κεντρική Γάζα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Ιατρικές πηγές ανέφεραν ότι ο αριθμός των νεκρών από υποσιτισμό και αφυδάτωση έχει αυξηθεί σε 37 άτομα στη Γάζα, αναφέρει το δημοσίευμα.

Το Quds News Network αναφέρει ότι πρόκειται για τον 13χρονο Abdelqader Al-Sarhi και δημοσιεύει την εικόνα του σκελετωμένου σώματός του εδώ.

11:11 Οι φοιτητές του Κολούμπια στήνουν νέο φιλοπαλαιστινιακό καταυλισμό

Δυναμική επιστροφή στις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις έκαναν το βράδυ της Παρασκευής (31/5) οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια των ΗΠΑ, καθώς έστησαν έναν νέο καταυλισμό στην πανεπιστημιούπολη διαμαρτυρόμενοι για τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι ανυποχώρητοι διαδηλωτές – μέλη της οργάνωσης Columbia Students for Justice in Palestine, έστησαν τις σκηνές τους στον προαύλιο χώρο του πανεπιστημίου στο Μανχάταν, εκεί όπου είναι προγραμματισμένες για αυτό το Σαββατοκύριακο εορταστικές εκδηλώσεις για τους αποφοίτους.

«Επιστρέψαμε σκύλες!», αναγράφεται χαρακτηριστικά σε ένα από τα πανό των διαδηλωτών.

Διαβάστε περισσότερα εδώ 

11:03 Οι IDF λένε ότι σκότωσαν αρκετά στελέχη της Χαμάς τις τελευταίες ημέρες

Οι IDF ανέφεραν ότι δολοφόνησαν τις τελευταίες ημέρες βασικά στελέχη της Χαμάς σε αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τον στρατό, την Πέμπτη στην περιοχή Νουσεϊράτ σκοτώθηκε ο Μανσούρ Αντέλ Μανσούρ Κασλάν, ο οποίος συμμετείχε στον σχεδιασμό επιθέσεων στο Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη.

Σε άλλη επιχείρηση σε προσφυγικούς καταυλισμούς στο κέντρο της Γάζας σκοτώθηκε ο Ουαλίντ Αμπντ Αμπού Νταλάλ, ο οποίος ανήκε στον μηχανισμό εσωτερικής ασφάλειας της οργάνωσης, και την Παρασκευή σκοτώθηκε ο Τάρεκ Νταρουίς, «βασικό στέλεχος της διοίκησης αεράμυνας του τάγματος Νουσεϊράτ».

10:51 Τα «θολά» σημεία της πρότασης Μπάιντεν

Ο Ιμράν Χαν του AJ, ανταποκριτής στο Ισραήλ – που όμως τώρα βρίσκεται στην Ιορδανία μετά την απαγόρευση του δικτύου στη χώρα – σχολιάζει την πρόταση Μπαίντεν και ιδίως την τρίτη της φάση που περιλαμβάνει τον μεταπολεμικό σχεδιασμό στη Γάζα.

«Όσον αφορά την αποκάλυψη από τον Μπάιντεν της πρότασης του Ισραήλ για τον τερματισμό του πολέμου, όπως λένε, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Αυτή είναι μια πολύ πιο λεπτομερής πρόταση από ό,τι έχουμε δει σε προηγούμενους γύρους διαπραγματεύσεων και συνομιλιών.

Αυτή η συμφωνία πηγαίνει επίσης πολύ πιο μακριά από τις προηγούμενες συμφωνίες, επειδή έχει κατά νου ένα τελικό στάδιο, την ανοικοδόμηση της Γάζας, μια μακροπρόθεσμη πολιτική λύση στην τρίτη φάση. Αυτή είναι μακράν η πιο ενδιαφέρουσα από όλες τις προτάσεις λόγω αυτής της τρίτης φάσης.

Αυτό είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί. Όλες οι άλλες συνομιλίες έχουν κολλήσει βασικά σε ένα πράγμα – η Χαμάς θέλει ένα μόνιμο τέλος στον πόλεμο.

Ο Νετανιάχου επέμενε ότι το Ισραήλ θα πολεμήσει μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι του, δηλαδή η καταστροφή της Χαμάς πολιτικά και στρατιωτικά και να μην μπορέσει ποτέ η Χαμάς να οργανώσει μια επίθεση όπως αυτή της 7ης Οκτωβρίου.

Αυτή η συμφωνία στην πραγματικότητα θολώνει τα νερά όσον αφορά αυτά τα δύο πράγματα. Ναι, υπάρχει μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός, ένας μόνιμος τερματισμός του πολέμου που συζητείται σε αυτή τη συγκεκριμένη συμφωνία, αλλά μήπως δίνει περιθώριο στη Χαμάς να επιβιώσει με κάποια μορφή;».

10:34 Όλα όσα γνωρίζουμε για την πρόταση κατάπαυσης πυρός

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Παρασκευή ότι το Ισραήλ πρότεινε μια νέα εκεχειρία στη Γάζα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση αιχμαλώτων, λέγοντας ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να τερματιστεί η σύγκρουση.

Η νέα πρόταση που κατέθεσε ο Μπάιντεν αποτελείται από τρεις φάσεις και διαφέρει από τις προηγούμενες προτάσεις επειδή η κατάπαυση του πυρός θα συνεχιστεί καθώς τα μέρη θα προχωρούν και στις τρεις φάσεις της διαδικασίας.

  • Πρώτη φάση:

Θα διαρκέσει έξι εβδομάδες κατά τη διάρκεια των οποίων οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποσυρθούν από τα πληθυσμιακά κέντρα της Γάζας.

Οι αιχμάλωτοι, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων και των γυναικών, που κρατούνται στη Γάζα θα απελευθερωθούν όπως και εκατοντάδες Παλαιστίνιοι κρατούμενοι. Παλαιστίνιοι θα επιστρέψουν στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της βόρειας Γάζας,

600 φορτηγά θα μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα κάθε μέρα.

  • Δεύτερη φάση:

Η Παλαιστινιακή ένοπλη Χαμάς και το Ισραήλ θα διαπραγματευτούν τους όρους για τον οριστικό τερματισμό των εχθροπραξιών. «Η κατάπαυση του πυρός θα εξακολουθήσει να ισχύει όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Μπάιντεν.

  • Τρίτη φάση:

Ένα σχέδιο ανοικοδόμησης της Γάζας.

  • Ποια είναι η απάντηση της Χαμάς;

Η Χαμάς δήλωσε ότι καλωσόρισε τις προτάσεις του Μπάιντεν και την έκκλησή του για «μόνιμη κατάπαυση του πυρός, απόσυρση των [ισραηλινών] δυνάμεων κατοχής από τη Λωρίδα της Γάζας, ανοικοδόμηση και ανταλλαγή αιχμαλώτων».

Η ομάδα δήλωσε επίσης ότι είναι έτοιμη να ανταποκριθεί «θετικά και εποικοδομητικά» σε οποιαδήποτε πρόταση που περιλαμβάνει αυτά τα μέτρα – καθώς και την επιστροφή των εκτοπισμένων Παλαιστινίων στα σπίτια τους στη Γάζα – εάν το Ισραήλ «δεσμευτεί ρητά» σε αυτά τα αιτήματα.

  • Η πρώτη αντίδραση του Ισραήλ

Ο Μπάιντεν κατέστησε σαφές ότι η πρόταση που παρουσίασε έχει γίνει αποδεκτή από το Ισραήλ.

Στην πρώτη του αντίδραση το Τελ Αβίβ φαίνεται να αποδέχεται όντως τη διαδικασία αλλά επιμένει ότι ο πόλεμος δεν θα σταματήσει εάν δεν επιτευχθούν οι διακηρυγμένοι στόχοι του, που περιλαμβάνουν την εξάλειψη της Χαμάς.

«Η ισραηλινή κυβέρνηση είναι ενωμένη στην επιθυμία να επιστρέψουν οι όμηροί μας το συντομότερο δυνατόν κι εργάζεται για την επίτευξη αυτού του στόχου (και) ο πρωθυπουργός εξουσιοδότησε την ομάδα των διαπραγματευτών να παρουσιάσει σχέδιο για την επίτευξη του στόχου αυτού, επιμένοντας ταυτόχρονα ότι ο πόλεμος δεν θα σταματήσει όσο δεν έχουν επιτευχθεί όλοι οι στόχοι του», συμπεριλαμβανομένων της «επιστροφής» όλων των ομήρων και «της εξάλειψης των στρατιωτικών και κυβερνητικών δυνατοτήτων της Χαμάς».

Ο οδικός χάρτης που καταρτίστηκε επιτρέπει στο Ισραήλ να «τηρήσει τις αρχές αυτές», σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε στα εβραϊκά και στα αγγλικά λίγη ώρα μετά την ομιλία του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν που παρουσίασε την πρόταση.

  • Σε τι διαφέρει η τελευταία πρόταση από την προηγούμενη πρόταση του τρέχοντος έτους;

Μια προηγούμενη πρόταση για τους ομήρους που υποβλήθηκε νωρίτερα φέτος ζητούσε την απελευθέρωση ασθενών, ηλικιωμένων και τραυματισμένων αιχμαλώτων στη Γάζα με αντάλλαγμα μια εκεχειρία έξι εβδομάδων, η οποία θα μπορούσε να παραταθεί ώστε να επιτραπεί η παράδοση περισσότερης βοήθειας στον θύλακα.

Αυτή η προτεινόμενη συμφωνία κατέρρευσε νωρίτερα αυτό το μήνα, αφού το Ισραήλ αρνήθηκε να συμφωνήσει στο αίτημα της Χαμάς για μόνιμο τερματισμό του πολέμου στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων και αύξησε την επίθεση στην πόλη Ράφα στη νότια Γάζα.

10:20 Ο πληθυσμός στη βόρεια Γάζα δεν βρίσκει τίποτα για να επιβιώσει

  • Το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Γάζας εξέδωσε ανακοίνωση για την κατάσταση που επικρατεί στον παλαιστινιακό θύλακα.
  • Παρατίθενται τα βασικότερα σημεία:
  • Οι κατοχικές δυνάμεις διέπραξαν φρικαλεότητες στην Τζαμπάλια και τα πληρώματα ασθενοφόρων συνεχίζουν να ανασύρουν τα πτώματα των μαρτύρων
  • Η ανθρωπιστική κατάσταση στη βόρεια Γάζα χειροτερεύει και ο πληθυσμός βρίσκεται στους δρόμους μετά τη στοχοποίηση καταφυγίων
  • Βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός πραγματικού λιμού στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας και ο πληθυσμός δεν μπορεί να βρει τίποτα για να επιβιώσει
  • Μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που δεν περιλαμβάνει το άνοιγμα όλων των συνοριακών διαβάσεων της Λωρίδας της Γάζας είναι ελλιπής και επιδεινώνει την ανθρωπιστική τραγωδία
  • Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για το άνοιγμα όλων των διελεύσεων της Λωρίδας της Γάζας και την είσοδο τουλάχιστον 1.000 φορτηγών με βοήθεια καθημερινά

10:05 Παλαιστίνια φτιάχνει κέικ για τα παιδιά στα χαλάσματα

Μια Παλαιστίνια δημοσίευσε στη σελίδα της στο Instagram ένα βίντεο που δείχνει να ετοιμάζει ένα κέικ για τα παιδιά της μέσα στα ερείπια του σπιτιού της που καταστράφηκε από ισραηλινά πολεμικά αεροπλάνα και πυραύλους.

«Επειδή δεν είχα φτιάξει κέικ από την αρχή του πολέμου για τα παιδιά μου παρά μόνο μία φορά, αποφάσισα αυτή τη φορά να το φτιάξω με το αγαπημένο τους σχήμα. Είναι αλήθεια ότι είναι κάτω από τα χαλάσματα, αλλά απαιτούνται πολλά από εμάς για να είμαστε Super Mama», έγραψε.

09:50 «Χάσαμε πολλά αλλά κερδίσαμε την τιμή να υπερασπιστούμε τη γη μας»

Ένα αγόρι από τη Γάζα μιλά στην κάμερα στέλνοντας μήνυμα στον κόσμο. «Οι μαθητές στη Γάζα χάσαμε ένα χρόνο σχολείο. Αλλά πετύχαμε τους υψηλότερους βαθμούς σε υπομονή, δύναμη στο να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις.

Κερδίσαμε την τιμή να υπερασπιζόμαστε την πατρίδα μας.

Οι περισσότεροι μαθητές στη Γάζα είναι πλέον μάρτυρες ή τραυματίες. Οι υπόλοιποι τώρα προσπαθούν να μαζέψουν νερό»

09:37 Ισραηλινός βομβαρδισμός σκοτώνει Παλαιστίνια δημοσιογράφο στη Γάζα

Το παλαιστινιακό κανάλι Al-Aqsa Channel μεταδίδει ότι μια δημοσιογράφος, η οποία αναγνωρίστηκε ως Ola Al-Dahdouh, σκοτώθηκε σε πρωινή επίθεση στο σπίτι της στην πόλη της Γάζας.

Η σορός της Παλαιστίνιας δημοσιογράφου Ola Al-Dahdouh/ Πηγή: Quds News Network

09:29 IDF: Νέες επιθέσεις στον Λίβανο

Οι IDF ανέφεραν ότι μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας επιτέθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε σημαντικούς στόχους της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο σε απάντηση σε επιθέσεις από τη χώρα την Παρασκευή. Η Πολεμική Αεροπορία επιτέθηκε σε υποδομές της «τρομοκρατικής» ομάδας, ένα παρατηρητήριο και στρατιωτικά κτίρια.

Ο στρατός ανέφερε επίσης ότι οι συναγερμοί που ήχησαν στο Κιμπούτς Μισγκάβ Αμ στις 8 π.μ. τοπική ώρα οφείλονταν σε λανθασμένη αναγνώριση, ενώ δύο drones που πέρασαν από τον Λίβανο στην περιοχή Γίφταχ, στο βόρειο Ισραήλ, έπεσαν σε ανοιχτή περιοχή.

09:17 Ο Τριντό στηρίζει την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, δήλωσε ότι η πρόταση κατάπαυσης του πυρός που κατέθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είναι μια ευκαιρία για την ειρήνη την οποία «όλα τα μέρη πρέπει να εκμεταλλευτούν».

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Τριντό δήλωσε ότι η προτεινόμενη συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα θα μπορούσε να «τερματίσει τα δεινά» και αποτελεί μια ευκαιρία για να «επιστρέψουμε σε έναν δρόμο ειρήνης».

«Ο Καναδάς έχει ζητήσει άμεση κατάπαυση του πυρός, επείγουσα αύξηση της απρόσκοπτης ανθρωπιστικής βοήθειας και απελευθέρωση όλων των ομήρων», ανέφερε.

09:03 Μουσταφά Μπαργούτι: Ομολογία αποτυχίας του Ισραήλ η πρόταση Μπάιντεν

Ο Μουσταφά Μπαργούτι, εξέχουσα μορφή του παλαιστινιακού κινήματος, σε συνέντευξή του στο AJ σχολίασε την πρόταση Μπάιντεν και τι αυτή σημαίνει για τον πόλεμο στη Γάζα.

«Αυτή η δήλωση (σσ Μπάιντεν) και αυτού του είδους οι λεπτομέρειες που ακούσαμε δείχνουν ξεκάθαρα ότι το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής παραδέχονται και οι δύο την αποτυχία του ισραηλινού πολέμου στη Γάζα. Με την έννοια ότι απέτυχε στην επίτευξη όλων των στόχων του», δήλωσε ο Μπαργούτι.

«Απέτυχε στην επιβολή εθνοκάθαρσης στον παλαιστινιακό λαό στη Γάζα. Απέτυχε να εξαλείψει την παλαιστινιακή αντίσταση. Απέτυχε να φέρει πίσω Ισραηλινούς κρατούμενους χωρίς συμφωνία ανταλλαγής – και αυτό από μόνο του θα έχει πολύ μεγάλο αντίκτυπο στον Νετανιάχου και το μέλλον του μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο Μπαργούτι στο Al Jazeera.

«Τέλος, το πιο σημαντικό πράγμα είναι να βεβαιωθούμε ότι ο Νετανιάχου δεν θα παίξει ξανά παιχνίδια. Το γεγονός ότι ο Μπάιντεν αποφάσισε να δηλώσει μόνος του αυτά τα σημεία – και σαφώς δεν θα το έκανε αν δεν είχε την έγκριση του Ισραήλ – είναι ο τρόπος του να πολιορκήσει τον Νετανιάχου και να τον εμποδίσει να ελιχθεί ξανά», πρόσθεσε.

08:55 Τρεις πυροβολισμοί κατά τη διάρκεια ισραηλινής στρατιωτικής επιδρομής στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Τρεις Παλαιστίνιοι πυροβολήθηκαν και τραυματίστηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιδρομής στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα, που βρίσκεται ανατολικά της Ναμπλούς, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Το πρακτορείο ειδήσεων Wafa επικαλέστηκε εκπρόσωπο της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου που δήλωσε ότι οι τρεις υπέστησαν τραύματα από σφαίρες και θραύσματα, μεταξύ άλλων στα πόδια, στο στήθος και στο κεφάλι.

Ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν στον καταυλισμό για να καταστρέψουν ένα σούπερ μάρκετ, αναφέρει το Wafa αλλά βρήκαν αντίσταση από τους ντόπιους νέους Παλαιστίνιους με αποτέλεσμα να πέσουν «σφοδροί πυροβολισμοί» και να αναπτυχθεί στην περιοχή μεγάλη δύναμη Ισραηλινών.

08:49 Παρατηρητήρια πολέμου: Το Ισραήλ συνάντησε την πιο μεγάλη αντίσταση στην Τζαμπάλια από τη Χαμάς

Οι αμυντικές δεξαμενές σκέψης που εδρεύουν στις ΗΠΑ αναφέρουν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις αντιμετώπισαν μερικές από τις πιο άγριες μάχες που έχουν δει στον πόλεμο κατά της Γάζας μέχρι σήμερα, καθώς οι Παλαιστίνιοι μαχητές υπερασπίστηκαν τον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια από την εισβολή του Ισραήλ, η οποία ξεκίνησε στις 11 Μαΐου και έληξε με την πλήρη αποχώρησή τους την Παρασκευή.

Οι πολιτικές υποδομές στην Τζαμπάλια μετατράπηκαν ως μέρος ενός «οχυρωμένου συγκροτήματος μάχης» από την παλαιστινιακή αντίσταση, γεγονός που τους επέτρεψε να ελιχθούν γρήγορα και με ασφάλεια μέσα από τα κτίρια χωρίς να εκτεθούν σε ισραηλινή αεροπορική ή χερσαία επίθεση, σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) και το Critical Threats Project (CTP).

Κατά την πρώτη εβδομάδα της μάχης για την Τζαμπάλια, οι Παλαιστίνιοι μαχητές ενεπλάκησαν σε 341 «επιχειρησιακά περιστατικά» κατά των ισραηλινών δυνάμεων, τα οποία σύμφωνα με το ISW/CTP ήταν μια σημαντική αύξηση σε σχέση με τις περίπου 100 «εμπλοκές» στις οποίες ενεπλάκησαν παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες κατά των ισραηλινών δυνάμεων κατά την πρώτη εβδομάδα της εισβολής στο Χαν Γιουνίς τον Δεκέμβριο.

«Όλα αυτά μαζί αντικατοπτρίζουν το βαθμό στον οποίο η Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές πολιτοφυλακές παραμένουν αποτελεσματικές στη μάχη μέσα και γύρω από την Τζαμπάλια. Η Χαμάς και οι άλλες πολιτοφυλακές είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους να ανασυγκροτηθούν εκεί, καθώς οι [ισραηλινές] μονάδες έχουν αποχωρήσει», αναφέρει η ISW/CTP στην τελευταία της έκθεση.

08:40 Ο Μπάιντεν λέει ξανά ότι ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα «δεν είναι γενοκτονία»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η κυβέρνησή του απορρίπτει την αίτηση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά ισραηλινών ηγετών, λέγοντας ότι δεν υπάρχει «καμία ισοδυναμία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς».

«Αυτό που συμβαίνει δεν είναι γενοκτονία. Το απορρίπτουμε και θα είμαστε πάντα στο πλευρό του Ισραήλ και των απειλών κατά της ασφάλειάς του», δήλωσε σε εκδήλωση για τον μήνα εβραϊκής αμερικανικής κληρονομιάς στον Λευκό Οίκο την Παρασκευή.

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι η υποστήριξή του για την ασφάλεια των Ισραηλινών είναι «ατσάλινη» και ότι στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ για να «εξουδετερώσει τον [Γιάγια] Σινουάρ και τους υπόλοιπους σφαγείς της Χαμάς».

Την περασμένη εβδομάδα, το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔΔ) έκανε δεκτό το αίτημα της Νότιας Αφρικής να διατάξει το Ισραήλ να «σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική του επίθεση» στη Ράφα, στο πλαίσιο της υπόθεσής του που κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία στη Γάζα.

08:30 Η συζήτηση για διαπραγματεύσεις δεν αλλάζει την κατάσταση στο πεδίο

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Δυτική Όχθη και Ισραήλ.

Διαβάστε όσα έχουν προηγηθεί εδώ 

Sports in

Ολυμπιακός: Η αποστολή για την πρεμιέρα στον Βόλο (pic)

Οι επιλογές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για το παιχνίδι της πρώτης αγωνιστικής της Super League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024