Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ελληνική οικονομία: Η ανάπτυξη δεν είναι για όλους, παρατηρεί το Stern

Ελληνική οικονομία: Η ανάπτυξη δεν είναι για όλους, παρατηρεί το Stern

«Στην Αθήνα πιο αισθητή η κοινωνική ανισότητα» - Οι δύο όψεις της ελληνικής οικονομικής πραγματικότητας - FAZ και SZ σχολιάζουν την απόφαση της Γερμανίας για χρήση δυτικών όπλων στην Ουκρανία

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης. «Το άλλοτε χρεοκοπημένο κράτος θεωρείται ως το νέο οικονομικό θαύμα της Ευρώπης», παρατηρεί το Stern, προσθέτοντας πως εν αντιθέσει με τα χρόνια της κρίσης «τα σημερινά πρωτοσέλιδα αφορούν ειδήσεις όπως η είσοδος του αεροδρομίου της Αθήνας στο χρηματιστήριο ή το πρότζεκτ δισεκατομμυρίων στο Ελληνικό.

[…] Με μειώσεις στη φορολογία, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και την ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης η Ελλάδα έχει δημιουργήσει ελκυστικές συνθήκες για τους επενδυτές». Και παρ’ ότι η οικονομία εξακολουθεί να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό, «η ανάπτυξη δεν οφείλεται μονάχα στους παραθεριστές και τα πολυτελή ξενοδοχεία. Τα προηγούμενα χρόνια άνοιξαν παραρτήματα στην Ελλάδα αμερικανικοί κολοσσοί όπως η Microsoft, η Amazon και η Pfizer και οι επενδύσεις από το εξωτερικό αυξάνονται συνολικά».

«Πόλη-κλειδί» τα Ιωάννινα

Μία από τις πόλεις-κλειδιά για την ελληνική ανάπτυξη είναι και τα Ιωάννινα. Και γι’ αυτό ευθύνεται κυρίως ένας άνθρωπος: ο Βασίλης Τριάδης, ο οποίος γεννήθηκε στα Γιάννενα και μετανάστευσε νέος στη Γερμανία με τους γονείς του. «Σήμερα ως CEO στη γερμανική εταιρεία software P&I ο Τριάδης αναζητούσε ένα μέρος όπου η εταιρεία θα μπορούσε να χτίσει ένα τεχνολογικό κέντρο – και έτσι θυμήθηκε τα Γιάννενα: […] μία πόλη που έχει ένα μεγάλο πανεπιστήμιο, ένα τμήμα Πληροφορικής – αλλά σχεδόν καθόλου ανταγωνισμό για τους αποφοίτους. Επιπλέον, στην Ελλάδα οι μισθοί για τους προγραμματιστές είναι κατά 30-50% χαμηλότεροι συγκριτικά με τη Γερμανία. Επομένως, οι συνθήκες είναι ιδανικές. Η P&I Hellas ξεκίνησε τις δραστηριότητές της το 2017, ενώ σήμερα έχουν γραφεία στα Γιάννενα και οι εταιρείες παροχής λογιστικών υπηρεσιών PwC και Deloitte, όπως και ελληνικές start-ups ή η γερμανική εταιρεία λογισμικού Teamviewer».

Ταυτοχρόνως, «ενώ η Ελλάδα “μάτωσε” από το brain-drain κατά τη διάρκεια της κρίσης, με τους πλέον καταρτισμένους να εγκαταλείπουν τη χώρα, πολλοί αποφασίζουν τώρα να επιστρέψουν πίσω», συνεχίζει το γερμανικό μέσο. Και αυτό «όχι μονάχα επειδή νοστάλγησαν την πατρίδα τους, αλλά επειδή βρίσκουν και θέσεις εργασίας που δεν υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα».

«Δεν επωφελούνται όλοι όμως από την ανάπτυξη», επισημαίνει το Stern. «Οι διαφορές δεν είναι πουθενά πιο αισθητές από την Αθήνα: ενώ αυτοί που έχουν λεφτά τρώνε για πρωινό αυγά benedict στο Κολωνάκι, λίγα χιλιόμετρα παραδίπλα στο Μεταξουργείο μία γυναίκα με αραιωμένα μαλλιά ψάχνει μέσα στα σκουπίδια απέναντι από έναν καταυλισμό αστέγων. Δεκάδες άνθρωποι εκεί ζουν στον δρόμο και παίρνουν τρόφιμα από τη φιλανθρωπική οργάνωση Steps».

«Το κόστος διαβίωσης έχει αυξηθεί σε ακραίο βαθμό», δηλώνει στο Stern ο ιδρυτής της Steps Τάσσος Σμετόπουλος. «Και την ίδια στιγμή δεν υπάρχει κανένα σύστημα κοινωνικής πρόνοιας». Ως αποτέλεσμα «ακόμη και άνθρωποι που έχουν δουλειά, δεν μπορούν πλέον να καλύψουν οικονομικά το ενοίκιο, το ρεύμα και το φαγητό τους».

«Ο Σολτς δεν είχε άλλη επιλογή»

Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ και Γερμανία έδωσαν το «πράσινο φως» στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα για να αμυνθεί στο Χάρκοβο – προκαλώντας φυσικά την οργισμένη αντίδραση της Ρωσίας.

«Πλέον δεν είχε καμία άλλη επιλογή ο καγκελάριος Σολτς, που θέλει να “εξασφαλίσει την ειρήνη”, όπως γράφει στις αφίσες ενόψει ευρωεκλογών», σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Αφ’ ότου οι σημαντικότεροι σύμμαχοι της Γερμανίας – το Παρίσι, το Λονδίνο και ιδίως η Ουάσινγκτον – αποφάσισαν να επιτρέψουν στην Ουκρανία να πλήξει στρατιωτικούς στόχους στη ρωσική επικράτεια με δυτικά όπλα, το Βερολίνο δεν γινόταν να επιμείνει στους δικούς του περιορισμούς. Η δυτική συμμαχία πρέπει να σταθεί ενωμένη απέναντι στον Πούτιν και να δώσει στην Ουκρανία τη δυνατότητα να του αντισταθεί».

Προκειμένου να αντιμετωπίσει τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στις βάσεις του, «το Κίεβο χρειάζεται δυτικά πολεμικά αεροπλάνα, βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ. Η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία έχουν ήδη προμηθεύσει με τέτοιο πολεμικό υλικό την Ουκρανία. Και η Γερμανία μπορεί και πρέπει να συμμετάσχει και σε αυτό, προμηθεύοντας τη χώρα με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Taurus. Αυτό θα ήταν το συνεπές. Όμως ο καγκελάριος μάλλον θα διστάσει και σε αυτό το ζήτημα, έως ότου θα είναι και πάλι σχεδόν πολύ αργά».

Από την πλευρά της η Süddeutsche Zeitung παρατηρεί πως ο Σολτς «θέλει να παρουσιαστεί τόσο ως υποστηρικτής της Ουκρανίας, όσο και ως κάποιος που διασφαλίζει την ειρήνη για τη Γερμανία. […] Την αντίφαση που ενυπάρχει σε αυτό, ο Σολτς θα μπορούσε να τη διαπιστώσει και στην ομιλία του περί “αλλαγής εποχής” (Zeitenwende), η οποία βασίστηκε στη συνειδητοποίηση πως η μοίρα της Ευρώπης δεν μπορεί να διαχωριστεί από αυτήν της Ουκρανίας. Εάν καταλάβει την Ουκρανία, ο Πούτιν δεν πρόκειται να αφήσει ήσυχη την Ευρώπη».

Πηγή: Deutsche Welle

Must in

Τρίποντο «ανάσα» για την Χόστελ Κίελ (4-1) – «Πάρτι» για Μάιντζ (1-3) και Βέρντερ (4-1)

Νίκη τεράστιας βαθμολογικής σημασίας για την Χόστελ Κίελ με 4-1 επί της Άουγκσμπουργκ, άνετες νίκες για Μάιντζ (1-3) και Βέρντερ Βρέμης (4-1) επί των Άιντραχτ Φρανκφούρτης και Ουνιόν Βερολίνου αντίστοιχα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο