Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Ένταλμα σύλληψης για τον ισλαμιστή μαχαιροβγάλτη του Μάνχαϊμ

Ένταλμα σύλληψης για τον ισλαμιστή μαχαιροβγάλτη του Μάνχαϊμ

Σε «εξαιρετικά κρίσιμη» κατάσταση εξακολουθεί να βρίσκεται ο αστυνομικός, ο οποίος, στην προσπάθειά του να ακινητοποιήσει τον δράστη, δέχθηκε χτυπήματα με μαχαίρι

Η Εισαγγελία της Καρλσρούης εξέδωσε σήμερα ένταλμα σύλληψης για τον Αφγανό Σουλαϊμάν Α., ο οποίος επιτέθηκε χθες και τραυμάτισε με μαχαίρι έξι άτομα σε κεντρική αγορά του Μανχάιμ – συμπεριλαμβανομένου του γνωστού επικριτή του ισλάμ Μίχαελ Στούρτσενμπέργκερ.


Σε «εξαιρετικά κρίσιμη» κατάσταση εξακολουθεί να βρίσκεται ο αστυνομικός, ο οποίος, στην προσπάθειά του να ακινητοποιήσει τον δράστη, δέχθηκε χτυπήματα με μαχαίρι στην πλάτη και στον λαιμό. Τα κίνητρα του δράστη παραμένουν ασαφή, κύκλοι ισλαμιστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πανηγυρίζουν ωστόσο το χτύπημα «στην καρδιά» της Γερμανίας.

Σε τεχνητό κώμα το πρώτο θύμα του μαχαιροβγάλτη

Σύμφωνα με την γερμανική δημόσια τηλεόραση ARD, ο κ. Στουρτσενμπέργκερ, αρχικός στόχος του δράστη, υπεβλήθη χθες σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση και αναρρώνει κανονικά, ενώ ο αστυνομικός που προσπάθησε να τον προστατεύσει έχει τεθεί σε τεχνητό κώμα και οι γιατροί περιγράφουν την κατάστασή του ως «εξαιρετικά κρίσιμη».

Οι αστυνομικές Αρχές δυσκολεύτηκαν στην ταυτοποίηση

Οι υπόλοιποι τραυματίες είναι άνδρες 25 έως 29 ετών, ανάμεσά τους τρεις Γερμανοί, ένας Γερμανοκαζάκος και ένας Ιρακινός. Οι αστυνομικές αρχές δυσκολεύθηκαν να ταυτοποιήσουν τον δράστη, καθώς δεν έφερε ταυτότητα και η έρευνα σχετικά με τα κίνητρά του παραμένει σε αρχικό στάδιο, με τον 25χρονο Αφγανό να μην είναι ακόμη σε θέση να δώσει κατάθεση.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής επιχείρησης, ένας άλλος αστυνομικός που τον πυροβόλησε προσπαθώντας να τον ακινητοποιήσει, τραυματίστηκε και έχει υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

 Ρεσιτάλ θρησκευτικού μίσους στο ΤΙΚΤΟΚ από γνωστό ισλαμιστή

Σήμερα ωστόσο τον γύρο του Διαδικτύου κάνει βίντεο στην πλατφόρμα «TikTok», με τον γνωστό ισλαμιστή «Imam Meta» να πανηγυρίζει για την επίθεση: «Παιδιά, επιτέλους, καλά νέα. Αυτός ο Στουρτσενμπέργκερ μαχαιρώθηκε. Ινσαλάχ (Αν θέλει ο Θεός), ο νεαρός που τον μαχαίρωσε θα πάρει το υψηλότερο επίπεδο στον παράδεισο. Ορκίζομαι στον Αλλάχ, θα σου στείλω χρήματα, φίλε μου. Θα σου στείλω χρήματα, φαγητό, τα πάντα. Ινσαλάχ… κάθε επικριτής του ισλάμ, όποιος επικρίνει το ισλάμ…», λέει μεταξύ άλλων στο μήνυμά του ο Imam Meta και κάνει μια κίνηση που μοιάζει με μαχαιριά.

«Όποιος μισεί το Ισλάμ, θα πάθει τα ίδια»

«Μπαμ, μπαμ, μπαμ», φωνάζει σε έξαλλη κατάσταση και κατόπιν καταφέρεται εναντίον και των κοσμικών Τούρκων: «Κι αυτός ο Τούρκος με το φέσι του, με τον σκ…Ατατούρκ του… περίμενε να δεις κι εσύ, βρωμότουρκε…. Το ισλάμ, κάθε ένας που μισεί το ισλάμ, αυτό θα συμβεί με ένα μαχαίρι … Μπαμ, μπαμ, μπαμ (επαναλαμβάνει την κίνηση).  Ορκίζομαι, αυτός είναι το πρότυπό μου. Μαχαίρωσε ακόμη και αστυνομικό στον λαιμό».

Σύμφωνα με την εφημερίδα BILD, ο συγκεκριμένος χρήστης του TikTok είναι γνωστός στις αρχές, καθώς κηρύττει συχνά το μίσος εναντίον όσων δεν είναι μουσουλμάνοι, απειλεί να σκοτώσει γνωστούς πρώην μουσουλμάνους, επιτίθεται στο κράτος του Ισραήλ και προσβάλλει κεμαλιστές Τούρκους.

Οι πολιτικές αντιδράσεις

«Η εξύμνηση της δολοφονικής επίθεσης είναι αηδιαστική και απάνθρωπη. Όποιος το κάνει αυτό, θα πρέπει να διώκεται στον μέγιστο βαθμό του ποινικού δικαίου», δήλωσε η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ και διαβεβαίωσε ότι οι αρμόδιες αρχές διεξάγουν ήδη την σχετική έρευνα.

Ο αντιπρόεδρος της Bundestag Βόλφγκανγκ Κουμπίκι (FDP) σημείωσε ότι «δυστυχώς κάτι τέτοια δεν αποτελούν πλέον έκπληξη» και έκανε λόγο για «παράλληλες κοινωνίες και εισροή ισλαμιστών εδώ και δεκαετίες». «Οποιαδήποτε πρόταση για την πολιτική αντιμετώπιση του προβλήματος καταλήγει αμέσως στα σκουπίδια και συχνά χαρακτηρίζεται ως «δεξιά» και, ως εκ τούτου, άξια καταδίκης, στο σκεπτικό πολλών δημοσιογράφων. Όλοι οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να παρακολουθήσουν αυτά τα βίντεο του μίσους. Αποτελούν εδώ και καιρό μέρος της πραγματικότητάς μας!», πρόσθεσε ο κ. Κουμπίκι.

Με διαφορετικό τόνο πολιτικοί παράγοντες σχολίασαν το περιστατικό

«Όποιος πανηγυρίζει δημόσια για μια τέτοια κτηνώδη πράξη, πρέπει να νιώσει αμέσως τις σοβαρές συνέπειες. Αυτή η συμπεριφορά δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και πρέπει να οδηγήσει σε ταχεία ποινική διαδικασία», σχολίασε και ο αρμόδιος των Πρασίνων για θέματα εσωτερικής πολιτικής, Κόνσταντιν φον Νοτς.

Ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Αλεξάντερ Ντόμπριντ ζήτησε αυστηρότερη πολιτική  απέναντι στους ισλαμιστές, μεταξύ άλλων ακύρωση κοινωνικών παροχών, ανάκληση άδειας παραμονής και προληπτική κράτηση ή απέλαση. «Στη Γερμανία έχουμε κράτος δικαίου και όχι κράτος του Θεού», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντόμπριντ.

Η BILD μεταδίδει πάντως ότι έχουν ήδη αναλάβει δράση η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία κατά του Εγκλήματος και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος.

Εκπρόσωπος της πρώτης στην Βάδη-Βυρτεμβέργη διαβεβαίωσε ότι έχουν επισημανθεί κάποιοι που εξυμνούν στο Διαδίκτυο την χθεσινή επίθεση και πρόσθεσε ότι όταν υπάρχουν αξιόποινες πράξεις, ακολουθούνται οι προβλεπόμενες ποινικές διαδικασίες.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024