Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Γάζα: Διεθνείς αντιδράσεις στην πρόταση για κατάπαυση του πυρός που παρουσίασε ο Μπάιντεν

Γάζα: Διεθνείς αντιδράσεις στην πρόταση για κατάπαυση του πυρός που παρουσίασε ο Μπάιντεν

Οι αντιδράσεις στον οδικό χάρτη που παρουσίασε ο Τζο Μπάιντεν για τη Γάζα, από την πρόεδρο της Κομισιόν, τον ΓΓ του ΟΗΕ, την ΥΠΕΞ της Γερμανίας και μια επικοινωνία Φιντάν - Μπλίνκεν για το ίδιο θέμα.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξήρε χθες Παρασκευή τον κατ’ αυτήν «ρεαλιστικό» ισραηλινό οδικό χάρτη για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, ο οποίος παρουσιάστηκε νωρίτερα από τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, κρίνοντας πως προσφέρει «αληθινή ευκαιρία» για τον τερματισμό του πολέμου, που οδεύει να συμπληρώσει οκτώ μήνες την επόμενη Παρασκευή (στη φωτογραφία του Reuters/Emilie Madi, επάνω, ο 5χρονος Παλαιστίνιος Adam Afana που τραυματίστηκε στη Γάζα έχει μεταφερθεί για ιατρική φροντίδα στη Βηρυτό).

«Συμφωνώ ολόψυχα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν ότι η τελευταία πρόταση προσφέρει αληθινή ευκαιρία να κινηθούμε προς το τέλος του πολέμου και των δεινών των αμάχων στη Γάζα. Αυτή η προσέγγιση τριών βημάτων είναι ισορροπημένη και ρεαλιστική. Χρειάζεται τώρα να υποστηριχθεί από όλα τα μέρη», σχολίασε η πρόεδρος της Κομισιόν μέσω X.

Η πρόταση «προσφέρει αχτίδα ελπίδας και πιθανή οδό για ν’ αρθεί το αδιέξοδο του πολέμου»

Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο Στεφάν Ντουζαρίκ, αναφέρθηκε στην πρόταση του Ισραήλ στη Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

«Για μήνες ο Γενικός Γραμματέας πιέζει για κατάπαυση του πυρός, πλήρη και ανεμπόδιστη ανθρωπιστική πρόσβαση και την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα. Ο Γενικός Γραμματέας ελπίζει ότι (η πρόταση) θα οδηγήσει σε συμφωνία των μερών για διαρκή ειρήνη», είπε ο κ. Ντουζαρίκ.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, η Ανναλένα Μπέρμποκ, εξήρε χθες Παρασκευή τον ισραηλινό οδικό χάρτη για κατάπαυση του πυρός που παρουσιάστηκε από τον αμερικανό πρόεδρο.

Η πρόταση «προσφέρει αχτίδα ελπίδας και πιθανή οδό για ν’ αρθεί το αδιέξοδο του πολέμου», έκρινε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας μέσω X.

Συζήτηση Φιντάν – Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν και ο ομόλογός του των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν συζήτησαν τηλεφωνικά την πιο πρόσφατη πρόταση για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας που υποβλήθηκε στη Χαμάς, σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές.

Οι δύο υπουργοί συναντήθηκαν προχθές Πέμπτη στην Πράγα, στο περιθώριο της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του NATO.

Σύμφωνα με τις τουρκικές διπλωματικές πηγές, στη συνάντηση συζητήθηκαν οι προσπάθειες να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, η λύση των δύο κρατών στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας και οι συρράξεις σε αφρικανικές χώρες.

Ακόμη, η Τουρκία εξέφρασε τις θέσεις της για τις εξελίξεις στη Συρία, και συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη συμμαχία ενόψει της Συνόδου Κορυφής του NATO στην Ουάσιγκτον.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024