Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Γάζα: Τα νέα δεδομένα μετά την πρόταση Μπάιντεν - Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες

Γάζα: Τα νέα δεδομένα μετά την πρόταση Μπάιντεν – Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες

Η πρόταση Μπάιντεν έγινε δεκτή με αισιοδοξία από τη διεθνή κοινότητα αλλά ακόμα είναι νωρίς για να πούμε κατά πόσο θα προχωρήσει

Μετά από οκτώ μήνες αιματοχυσίας, ο Τζο Μπάιντεν παρουσίασε την πρόταση εκεχειρίας που θα οδηγήσει σε μια μόνιμη κατάπαυση πυρός και ζήτησε από τη Χαμάς να τη δεχτεί και από τον υπόλοιπο κόσμο να ασκήσει πίεση στην παλαιστινιακή οργάνωση να πει το «ναι».

Ξεκαθάρισε ότι η πρόταση των τριών φάσεων είναι η πρόταση του Ισραήλ, και την παρουσίασε σαν τη μοναδική ευκαιρία να δοθεί μία λύση στο αδιέξοδο. Οι δυτικοί ηγέτες έσπευσαν να χειροκροτήσουν την πρόταση του αμερικανού προέδρου, ο ΟΗΕ καλωσόρισε την πρωτοβουλία και τα αραβικά κράτη είχαν ήδη συμφωνήσει πριν τις δηλώσεις.

Αξίζει ωστόσο να σημειώσουμε ότι η πρόταση Μπάιντεν δεν διαφέρει σημαντικά από την πρόταση που είχε γίνει αποδεκτή από τη Χαμάς πριν από περίπου τρεις εβδομάδες μιας και περιλαμβάνει ουσιαστικά την μόνιμη κατάπαυση πυρός, χωρίς ωστόσο να χρησιμοποιεί αυτό τον όρο.

Εκείνη την πρόταση το Ισραήλ την είχε χαρακτηρίσει ανεδαφική με τον Νετανιάχου να ανακοινώνει αμέσως μετά τη χερσαία εισβολή στη Ράφα.

Θετική η Χαμάς –  Σκωτσέζικο ντους από Νετανιάχου

Η Χαμάς δήλωσε τώρα ότι βλέπει θετικά την πρόταση και επανέλαβε ότι το Ισραήλ πρέπει να δεσμευτεί ότι θα συμφωνήσει σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός και θα αποχωρήσει οριστικά από τη Λωρίδα της Γάζας.

Τα νέα ωστόσο από το Ισραήλ είναι μάλλον αμφίσημα προς το παρόν, καθώς ο Νετανιάχου σε μία λιτή ανακοίνωση επέμεινε ότι οι όροι για μόνιμη κατάπαυση πυρός περιλαμβάνουν πρώτα την ολοκληρωτική καταστροφή της Χαμάς και την εξάλειψη κάθε απειλής για το κράτος του, επιβεβαιώνοντας ωστόσο ότι οι διαπραγματευτικές ομάδες της κυβέρνησης έχουν πιάσει δουλειά.

Ο Νετανιάχου με τους ακροδεξιούς υπουργούς του

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο Νετανιάχου μέχρι τώρα έχει αρνηθεί οποιοδήποτε ρόλο όχι μόνο στη Χαμάς αλλά και στην Παλαιστινιακή Αρχή για τη μεταπολεμική Γάζα. «Δεν θα επιτρέψουμε η Γάζα να είναι ούτε Φαταχαστάν ούτε Χαμαστάν», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Η μπάλα φαίνεται να είναι και πάλι στο γήπεδο του Νετανιάχου και στο εάν θα προχωρήσει αυτή τη φορά σε συμφωνία ή αν θα συνεχίσει την αιματοχυσία αδιαφορώντας για το σωσίβιο που του πετάει ο Μπάιντεν

Προς το παρόν (μεσημέρι Σαββάτου), οι λαλίστατοι ακροδεξιοί υπουργοί της κυβέρνησης τηρούν σιγή ιχθύος μετά τις δηλώσεις Μπάιντεν που κατήγγειλε τις ακραίες φωνές του Ισραήλ λέγοντας ότι πρέπει να αγνοηθούν από τον πρωθυπουργό και την κοινωνία.

Αλλιώς το Ισραήλ θα βουλιάξει

Απευθυνόμενος στον λαό του Ισραήλ, ο Μπάιντεν είπε: « Ως κάποιος που είχε μια ισόβια δέσμευση στο Ισραήλ, ως ο μόνος Αμερικανός πρόεδρος που έχει πάει ποτέ στο Ισραήλ σε καιρό πολέμου, ως κάποιος που μόλις έστειλε τις αμερικανικές δυνάμεις να υπερασπιστούν άμεσα το Ισραήλ όταν δέχθηκε επίθεση από το Ιράν, σας ζητώ να κάνετε ένα βήμα πίσω και να σκεφτείτε τι θα συμβεί αν χαθεί αυτή η στιγμή» και πρόσθεσε:

«Ο επ’ αόριστον πόλεμος για την επιδίωξη μιας άγνωστης έννοιας της «συνολικής νίκης» θα βουλιάξει το Ισραήλ στη Γάζα, αποστραγγίζοντας τους οικονομικούς, στρατιωτικούς και ανθρώπινους πόρους και προωθώντας την απομόνωση του Ισραήλ στον κόσμο».

Σωσίβιο σε Νετανιάχου

Η κίνηση Μπάιντεν να επιλέξει να παρουσιάσει ο ίδιος την φερόμενη ως ισραηλινή πρόταση εξυπηρετεί σύμφωνα με αναλυτές δύο στόχους. Ο πρώτος είναι να δεσμεύσει τον Νετανιάχου ότι δεν θα κάνει και αυτή τη φορά πίσω. Ας μην ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιθυμεί κατάπαυση πυρός όσο πιο σύντομα γίνεται καθώς έχει έρθει αντιμέτωπη με τεράστια πίεση εσωτερικά και εξωτερικά.

Ο δεύτερος στόχος είναι να δώσει μία διέξοδο στο Ισραήλ και κατ΄ επέκταση στον Νετανιάχου που έχουν στριμωχτεί όσο ποτέ άλλοτε, με πιθανά εντάλματα σύλληψης να καταδιώκουν την ηγεσία του κράτους και πρωτοφανείς αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου απέναντι σε έναν σύμμαχο της Δύσης

Μάλιστα το Κογκρέσο προσκάλεσε τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να απευθύνει ομιλία στους αμερικανούς βουλευτές, όχι σαν ένας πιθανός εγκληματίας πολέμου αλλά πλέον, όπως σχολιάζει ο πολιτικός αναλυτής Marwan Bishara, αναβαπτισμένος σε ένα μετριοπαθή πολιτικό που είναι έτοιμος για λύσεις.

Εικόνα μετά την ισραηλινή επίθεση στη Ράφα που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 45 Παλαιστίνιους, ανάμεσά τους πολλά γυναικόπαιδα

Παρά την αισιοδοξία που ακολούθησε τις ανακοινώσεις Μπάιντεν, οι πρώτες αντιδράσεις της Χαμάς αλλά και του Νετανιάχου δείχνουν ότι υπάρχουν κάποια θολά σημεία στο σχέδιο των τριών φάσεων που μπορεί να εμποδίσουν την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.

Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες

Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες λέει ο Ιμράν Χαν του AJ και στέκεται κυρίως στην τρίτη φάση της πρότασης.

«Αυτή η συμφωνία πηγαίνει πολύ πιο μακριά από τις προηγούμενες συμφωνίες, επειδή έχει κατά νου ένα τελικό στάδιο, την ανοικοδόμηση της Γάζας, μια μακροπρόθεσμη πολιτική λύση στην τρίτη φάση. Αυτή είναι μακράν η πιο ενδιαφέρουσα από όλες τις προτάσεις λόγω αυτής της τρίτης φάσης.

Αυτό είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί. Όλες οι άλλες συνομιλίες έχουν κολλήσει βασικά σε ένα πράγμα – η Χαμάς θέλει ένα μόνιμο τέλος στον πόλεμο.

Ο Νετανιάχου επέμενε ότι το Ισραήλ θα πολεμήσει μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι του, δηλαδή η καταστροφή της Χαμάς πολιτικά και στρατιωτικά.

Αυτή η συμφωνία στην πραγματικότητα θολώνει τα νερά όσον αφορά αυτά τα δύο πράγματα. Ναι, υπάρχει μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός, ένας μόνιμος τερματισμός του πολέμου που συζητείται σε αυτή τη συγκεκριμένη συμφωνία, αλλά μήπως δίνει περιθώριο στη Χαμάς να επιβιώσει με κάποια μορφή;», διερωτάται ο Χαν.

Είναι σαφές ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται να δεχτεί κάτι τέτοιο, τουλάχιστον όχι επίσημα. Και ο Μπάιντεν φρόντισε να ξεκαθαρίσει στο διάγγελμά του ότι η Χαμάς δεν θα αποτελεί πια απειλή για το Ισραήλ ενώ επανειλημμένως έχει δηλώσει ότι η παλαιστινιακή οργάνωση δεν θα πρέπει να κατέχει κανέναν ρόλο στη μεταπολεμική Γάζα.

Συμφωνία με τη Χαμάς αλλά χωρίς τη Χαμάς

«Υπάρχει μια μεγάλη αντίφαση εδώ και στο γεγονός ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και οι ισραηλινοί έχουν πει από τη μία πλευρά ότι δεν θέλουν ένα μέλλον στη Γάζα στο οποίο η Χαμάς θα έχει διατηρήσει οποιοδήποτε είδος πολιτικού ρόλου.

Την ίδια στιγμή, αυτή είναι μια συμφωνία που θα πρέπει να επιτευχθεί μέσω διαπραγματεύσεων με τη Χαμάς, οπότε, πώς το κάνεις αυτό; Πώς τους εξαλείφεις ως πολιτική δύναμη και ταυτόχρονα επιτυγχάνεις μια λύση με διαπραγμάτευση που θα συμφωνείται από όλα τα μέρη;», διερωτάται ο Αμπντουλάχ αλ-Αριάν, καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν του Κατάρ.

Μία άλλη «λεπτομέρεια» για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, που όμως δεν πρόκειται να περάσει στα ψιλά από τη Χαμάς και συνολικά τις παλαιστινιακές οργανώσεις, είναι το δικαίωμα των Παλαιστινίων στην αυτοδιάθεση, στο να αποφασίζουν μόνοι τους για την ηγεσία τους και άρα για τον ρόλο που θα έχει η Χαμάς την επόμενη μέρα.

Οι στρατιωτικές αποτυχίες του Ισραήλ παρά τη δολοφονία 36.000 Παλαιστίνιων

Η καταστροφή της Χαμάς την οποία επαναλαμβάνει ο Νετανιάχου, είναι επίσης σαφές ότι δεν πρόκειται να συμβεί. Με πάνω από 36.000 νεκρούς Παλαιστίνιους, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά, η Χαμάς όχι μόνο δεν έχει αποδυναμωθεί, αντιθέτως έχει ενισχύσει τις δυνάμεις της στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη.

Ενδεικτικό είναι ότι σύμφωνα με αμερικανικά παρατηρητήρια πολέμου, οι ισραηλινές δυνάμεις αποσύρθηκαν ξανά από περιοχές της βόρειας Γάζας, ανακοινώνοντας ότι έχουν εκκαθαρίσει – για δεύτερη φορά- την περιοχή από «τρομοκράτες», ενώ στην πραγματικότητα βρήκαν σθεναρή και μεγαλύτερη αντίσταση από οργανώσεις της παλαιστινιακής αντίστασης που διατηρούν σημαντικές δυνάμεις στον ισοπεδωμένο προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπάλια.

Ο Μουσταφά Μπαργούτι, σημαίνουσα μορφή του παλαιστινιακού κινήματος, σχολίασε το διάγγελμα Μπάιντεν ως ομολογία αποτυχίας του Ισραήλ.

Η μπάλα φαίνεται να είναι και πάλι στο γήπεδο του Νετανιάχου και στο εάν θα προχωρήσει αυτή τη φορά σε συμφωνία ή αν θα συνεχίσει την αιματοχυσία αδιαφορώντας για το σωσίβιο που του πετάει ο Μπάιντεν και από το οποίο κρατιέται γερά και ο ίδιος.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024