Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Μεγάλη Βρετανία: Ο πρέσβης στο Μεξικό απολύθηκε γιατί σημάδεψε με όπλο υπάλληλο της πρεσβείας

Μεγάλη Βρετανία: Ο πρέσβης στο Μεξικό απολύθηκε γιατί σημάδεψε με όπλο υπάλληλο της πρεσβείας

Ο πρέσβης βρίσκονταν σε επίσημο ταξίδια σε περιοχή δράσης δυνατών καρτέλ και αποφάσισε να αστειευτεί με γεμάτο όπλο.

Ο Βρετανός πρέσβης στο Μεξικό απομακρύνθηκε αθόρυβα από τη θέση του νωρίτερα φέτος, αφού σημάδεψε με επιθετικό τυφέκιο έναν ντόπιο υπάλληλο της πρεσβείας, όπως προέκυψε όταν πλάνα από το περιστατικό αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι Financial Times ανέφεραν ότι ο Τζον Μπέντζαμιν βρισκόταν σε επίσημο ταξίδι στο Ντουράνγκο και τη Σιναλόα, δύο πολιτείες με ισχυρές ομάδες οργανωμένου εγκλήματος, όταν κοίταξε από το στόχαστρο του όπλου έναν συνάδελφο, ο οποίος χειρονομεί αμήχανα στο κλιπ των πέντε δευτερολέπτων.

Το πυροβόλο όπλο πιθανότατα ανήκε στην ασφάλεια που συνόδευε τον διπλωμάτη, ο οποίος απολύθηκε αμέσως μετά το περιστατικό τον Απρίλιο. Στο Μεξικό σημειώνονται πάνω από 30.000 ανθρωποκτονίες ετησίως τα τελευταία έξι χρόνια καθώς τα καρτέλ μάχονται για τον έλεγχο εδαφών και επιχειρήσεων σε ολόκληρη τη χώρα. Ο Μπέντζαμιν, 61 ετών, δεν αναφέρεται πλέον ως πρέσβης στον ιστότοπο της βρετανικής κυβέρνησης.

Ο Μπέντζαμιν έγινε πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στο Μεξικό το 2021, ενώ προηγουμένως είχε αναλάβει θέσεις στη Χιλή, την Τουρκία, τη Γκάνα, την Ινδονησία και τις ΗΠΑ σε μια καριέρα σχεδόν τεσσάρων δεκαετιών.

Τι δήλωσαν οι αρμόδιες διπλωματικές υπηρεσίες – Οι μεξικανικές εκλογές και οι 30 νεκροί υποψήφιοι

Το Γραφείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης δήλωσε στους FT: «Είμαστε ενήμεροι για το περιστατικό αυτό και έχουμε λάβει τα κατάλληλα μέτρα. Όπου προκύπτουν εσωτερικά ζητήματα, το ΥΠΕΞ διαθέτει ισχυρές διαδικασίες ανθρώπινου δυναμικού για την αντιμετώπισή τους». Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και του Μεξικού, της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Λατινικής Αμερικής, τείνουν να είναι εγκάρδιες και χωρίς αντιπαραθέσεις. Από το 2022 διαπραγματεύονται μια νέα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

Αυτή την Κυριακή οι Μεξικανοί ψηφοφόροι φαίνεται σχεδόν βέβαιο ότι θα εκλέξουν την Κλαούντια Σεϊνμπάουμ ως την πρώτη γυναίκα πρόεδρό τους, διαδεχόμενη τον δημοφιλή προκάτοχό της από το ίδιο κόμμα, τον Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

Η προεκλογική εκστρατεία έχει στιγματιστεί από τη βία, με 36 υποψήφιους να έχουν δολοφονηθεί και εκατοντάδες άλλους να αποχωρούν, καθώς οι ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος ανταγωνίζονται για να εγκαταστήσουν φιλικούς ηγέτες.

Την Τετάρτη -την τελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας- ένας ένοπλος βιντεοσκόπησε τον εαυτό του να πυροβολεί τον υποψήφιο δήμαρχο της αντιπολίτευσης José Alfredo Cabrera στην πόλη Coyuca de Benítez, Guerrero, πριν πυροβοληθεί με τη σειρά του από σωματοφύλακες. Στην συγκεκριμένη περιοχή δρουν δύο διαφορετικά αντιμαχόμενα καρτέλ, τα Independent Cartel of Acapulco και Los Granados.

Sports in

Όλα καλά με Τολιόπουλο!

Καθαρή η μαγνητική στην οποία υποβλήθηκε ο Βασίλης Τολιόπουλος για τις ενοχλήσεις που είχε στον δεξί ώμο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024