Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Ο Παναμάς σχεδιάζει την εκκένωση νησιού εξαιτίας της αύξησης στη στάθμη του νερού

Ο Παναμάς σχεδιάζει την εκκένωση νησιού εξαιτίας της αύξησης στη στάθμη του νερού

Οι ιθαγενείς του νησιού θα πρέπει να μετακινηθούν. Είτε με τη θέλησή τους, είτε όχι.

Σε ένα μικρό νησί του Παναμά στην Καραϊβική, περίπου 300 οικογένειες μαζεύουν τα πράγματά τους για μια ριζική αλλαγή. Ολόκληρες γενιές ιθαγενών μεγάλωσαν στο Gardi Sugdub, κυρίως ψαρεύοντας και ζώντας από τον τουρισμό και τώρα ξεριζώνονται για να μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Associated Press, oι ιθαγενείς του συγκεκριμένου νησιού ανήκουν στη μια από τις εξήντα τρεις  κοινότητες, που βρίσκονται από την πλευρά του Ειρηνικού, για τις οποίες η Κυβέρνηση σχεδιάζει μετεγκατάσταση, λόγω της αύξησης στη στάθμη του νερού τις επόμενες δεκαετίες.

Έχει καταστρωθεί ένα σχέδιο μετακίνησης του πληθυσμού, όμως δεν είναι όλοι πρόθυμοι υπακούσουν

«Είμαστε λίγο λυπημένοι, γιατί θα αφήσουμε πίσω τα σπίτια που ξέρουμε όλη μας τη ζωή, τη σχέση με τη θάλασσα, που ψαρεύουμε, που κάνουμε μπάνιο και που έρχονται οι τουρίστες, αλλά η θάλασσα βουλιάζει το νησί σιγά σιγά», είπε η Ναντίν Μοράλες, 24 ετών, που ετοιμάστηκε να μετακομίσει με τη μητέρα, τον θείο και τον φίλο της.

Τα νέα σπίτια που θα τους αποδοθούν

Αντίθετα, όπως αποκάλυψε ένας αξιωματούχος του υπουργείου στεγαστικής πολιτικής, υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που έχουν αποφασίσει να μείνουν στο νησί μέχρι αυτό να μην είναι πια βιώσιμο. Δεν αναφέρθηκε, όμως, σε συγκεκριμένο αριθμό, επισημαίνοντας ότι οι Αρχές θα τους αναγκάσουν να φύγουν.

Η ζωή τους δυσκολεύει μέρα με τη μέρα

Κάθε χρόνο, ειδικά όταν φυσούν δυνατοί άνεμοι τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, φουσκώνουν τα νερά και πλημμυρίζουν τους δρόμους και τα σπίτια. Η κλιματική αλλαγή δεν αυξάνει μόνο τη στάθμη της θάλασσας, αλλά θερμαίνει και τα νερά των ωκεανών προκαλώντας θύελλες. Μάλιστα, οι κάτοικοι του μικρού αυτού νησιού έχουν προσπαθήσει να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο, τοποθετώντας κατάλληλα πέτρες, όμως ήταν μάταιο.

Παλιά σκέφτονταν να φύγουν γιατί το νησί «βούλιαζε» από κόσμο. Τώρα, θα το πνίξει η θάλασσα

«Τελευταία, έχω δει ότι η κλιματική αλλαγή είχε σημαντικό αντίκτυπο», είπε η Μοράλες. «Τώρα η παλίρροια φτάνει σε επίπεδο που δεν είχε πριν και η ζέστη είναι αφόρητη».

«Η αυτόνομη κυβέρνηση του νησιού αποφάσισε πριν από δύο δεκαετίες ότι έπρεπε να σκεφτούν το ενδεχόμενο να φύγουμε, αλλά η συζήτηση αυτή έγινε επειδή το νησί είχε πολύ κόσμο. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής λειτούργησαν ως επιταχυντής αυτής της σκέψης», είπε ο 61χρονος δάσκαλος του νησιού, Εβέλιο Λόπεζ. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι το «αντίο» στον τόπο του, σημαίνει πως η 200 ετών παράδοση θα χαθεί μαζί του.

Οι δυσοίωνοι αριθμοί

Μια πρόσφατη έρευνα της διεύθυνσης κλιματικής αλλαγής του Υπουργείου Παναμέζικου Υπουργείου Περιβάλλοντος, ανέδειξε ότι μέχρι το 2050 η χώρα θα χάσει το 2.01% των παράκτιων περιοχών της λόγω της ανόδου στη στάθμη του νερού.

Ο Παναμάς θα στερηθεί το 2.01% των παράκτιων περιοχών του, αλλά και πάρα πολλά χρήματα

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση υπολογίζει ότι θα χρειαστούν 1.2 δις δολάρια για την μετεγκατάσταση 38.000 ανθρώπων που θα βρεθούν αντιμέτωποι με το εν λόγω πρόβλημα.

Ενδεικτικό των συνεπειών του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής είναι πως και στο Μεξικό οι κάτοικοι μιας μικρής περιοχής δίπλα στη θάλασσα χρειάστηκε να μετακινηθούν, ενώ κυβερνήσεις όπως αυτή της Ιταλίας και της Ν. Ζηλανδίας έχουν αναγκαστεί να αναλάβουν δράση ήδη, όπως στην περίπτωση της Βενετίας.

Sports in

Live streaming: Ο ημιτελικός Ισπανία – Ελλάδα (Eurobasket U16)

Σπουδαίο παιχνίδι για την Εθνική Παίδων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024