Ουκρανία: Ο πόλεμος μέσα από χάρτες – Τα τρία μέτωπα που μαίνονται οι πιο σφοδρές μάχες
Σε τρία κύρια σημεία σφυροκοπούνται οι δυνάμεις του Κιέβου στην Ουκρανία από τις ρωσικές δυνάμεις, ενώ περιμένουν ενισχύσεις σε πυρομαχικά από τους συμμάχους.
Το νέο μέτωπο που δημιούργησε η Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία με την αιφνιδιαστική επίθεση στη βορειοανατολική περιοχή του Χαρκόβου, χρησιμεύει ως παράδειγμα για το πώς ο στρατός του Πούτιν εκμεταλλεύεται τα κύρια τρωτά σημεία των δυνάμεων του Κιέβου: ανεπαρκές ανθρώπινο δυναμικό, ελλείψεις πυροβολικού, αραιή αεράμυνα και ανεπαρκείς αμυντικές οχυρώσεις.
Η επίθεση, η οποία ξεκίνησε στις αρχές του μήνα, είδε χιλιάδες Ρώσους στρατιώτες να διαπερνούν τα βόρεια σύνορα και ανάγκασε την Ουκρανία να μετακινήσει στρατεύματα από άλλες περιοχές για να υπερασπιστούν θέσεις άμυνας.
Πριν από την επίθεση στο Χάρκοβο, η Ρωσία είχε επικεντρώσει σε μεγάλο βαθμό τις επιθετικές της ικανότητες στα ανατολικά
Το συγκεκριμένο μέτωπο ήρθε να προστεθεί στο ανατολικό δηλαδή στις περιοχές της Αβντιίβκα και του Μπαχμούτ, όπου ο στρατός του Πούτιν έχει συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό στρατευμάτων και ταυτόχρονα έχει προκαλέσει σημαντικές απώλειες τόσο σε εδάφη όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα να οδηγήσει σε οπισθοχώρηση στρατευμάτων.
Οι ταξιαρχίες της Ουκρανίας στην πρώτη γραμμή του μετώπου προσπαθούν απεγνωσμένα να κρατήσουν τις γραμμές τους, ενώ περιμένουν απεγνωσμένα πυρομαχικά από τους συμμάχους και νέους στρατιώτες για να παράσχουν το πολυπόθητο ανθρώπινο δυναμικό.
Το CNN μία ημέρα αφότου η κυβέρνηση Μπάιντεν έδωσε το «πράσινο φως» στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα εντός της ρωσικής επικρατείας, αποκλειστικά κοντά στην περιοχή του Χαρκόβου, παρουσίασε χάρτες με τα τρία βασικά μέτπωα όπου μαίνονται τώρα οι μάχες, παρουσιάζοντας τα μικρά κέρδη που έχει σημειώσει η Ρωσία.
Στο βόρειο μέτωπο, τα στρατεύματα της Μόσχας στοχεύουν να βρεθούν σε απόσταση βολής πυροβολικού από την πόλη Χάρκοβο, ενώ κατά μήκος του νότιου μετώπου, η μάχη συνεχίζεται για την ανακατάληψη χωριών που απελευθερώθηκαν κατά την αντεπίθεση της Ουκρανίας πέρυσι και την περαιτέρω προώθηση στο ουκρανικό έδαφος. Η Ουκρανία, εν τω μεταξύ, δίνει μάχη με τον χρόνο για να διορθώσει τα σημερινά αδύναμα σημεία της, καθώς υπόσχεται να πολεμήσει «σπίτι προς σπίτι, δρόμο προς δρόμο».
Το μέτωπο του Χαρκόβου
Η νέα αυτή επίθεση είδε τους Ρώσους να παίρνουν γρήγορα τον έλεγχο πολλών χωριών.
Έκτοτε, η Ρωσία έχει εντείνει τις επιθέσεις της στην περιοχή, καθώς προσπαθεί να θέσει υπό τον έλεγχό της οικισμούς-κλειδιά, όπως Βοβχάνσκ και Λίπστι.
Ο οικισμός Λίπστι βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα βόρεια του Χαρκόβου, δέχεται σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς. Η κατάληψη του μεγάλου χωριού θα επέτρεπε στα ρωσικά στρατεύματα να τοποθετήσουν το πυροβολικό στην εμβέλεια της πόλης του Χαρκόβου, της δεύτερης μεγαλύτερης της Ουκρανίας, η οποία είναι ήδη ευάλωτη σε πυραυλικές επιθέσεις, όπως έδειξε το χτύπημα του Σαββατοκύριακου σε κατάστημα σιδηρικών.
Η επίθεση επιτρέπει επίσης στη Ρωσία να αποσπάσει τους ήδη ευρύτατα ανεπτυγμένους ουκρανικούς πόρους μακριά από άλλες γραμμές του μετώπου και να δημιουργήσει μια ζώνη απομόνωσης από τις ουκρανικές επιθέσεις στις περιοχές που συνορεύουν με τη Ρωσία. Η κοντινή ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ, για παράδειγμα, δέχεται όλο και περισσότερες ουκρανικές επιθέσεις τους τελευταίους μήνες.
Το ανατολικό μέτωπο – Αβντιίβκα και Μπαχμούτ
Πριν από την επίθεση στο Χάρκοβο, η Ρωσία είχε επικεντρώσει σε μεγάλο βαθμό τις επιθετικές της ικανότητες στα ανατολικά, όπου προχωρούσε από τον Οκτώβριο του 2023, καθώς η πολυαναμενόμενη αντεπίθεση της Ουκρανίας ναυάγησε το περασμένο καλοκαίρι. Η κατάληψη της ανατολικής βιομηχανικής καρδιάς της Ουκρανίας -γνωστή ως Ντονμπάς- παραμένει ένας από τους κύριους στόχους του Κρεμλίνου.
Τον Φεβρουάριο, τα στρατεύματα της Μόσχας σημείωσαν μια σημαντική επιτυχία σε αυτό το μέτωπο, όταν κατέλαβαν την πόλη Αβντιίβκα. Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η απόφαση για την υποχώρηση ελήφθη για να «σώσουμε τις ζωές των στρατιωτών μας» και ήρθε μπροστά σε συνεχείς, σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς και ένα μειονέκτημα δέκα προς ένα σε οβίδες.
Έκτοτε, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν σημειώσει σταθερή πρόοδο προς τα δυτικά με κατεύθυνση το Ποκρόβσκ, το οποίο χρησιμεύει ως ζωτικός στρατιωτικός κόμβος στην πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας.
Λίγες δεκάδες χιλιόμετρα βορειότερα, η ανατολική πόλη Μπαχμούτ ανακαταλήφθηκε από τους Ρώσους την άνοιξη του περασμένου έτους μετά από μια εξοντωτική μάχη εννέα μηνών. Τώρα, οι ρωσικές δυνάμεις κινούνται δυτικά προς το Τσάσιβ Γιαρ. Ο έλεγχος του υψώματος στο οποίο βρίσκεται η πόλη θα έφερνε τα στρατεύματα του Πούτιν πιο κοντά στη στρατηγική πόλη Κραματόρσκ.
Η μάχη για το Ρομπότινε
Νοτιότερα, οι ουκρανικές δυνάμεις δέχονται πιέσεις νοτιοανατολικά της Ζαπορίζια, μια από τις λίγες περιοχές όπου σημείωσαν επιτυχία, αν και μικρή σε μέγεθος, στην αντεπίθεση του περασμένου καλοκαιριού.
Τόσο οι Ρώσοι στρατιωτικοί bloggers όσο και το ουκρανικό DeepStateMap αναφέρουν μικρές ρωσικές προόδους σε έναν θύλακα ουκρανικού εδάφους.
Το Ρομποτίνε, ένα μικροσκοπικό χωριό που έχει πλέον καταστραφεί ολοσχερώς, έχει αλλάξει χέρια αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του πολέμου. Καταλήφθηκε για πρώτη φορά από τις ρωσικές δυνάμεις στις αρχές Μαρτίου του 2022 και η Μόσχα διεκδίκησε και πάλι τον έλεγχό του νωρίτερα αυτό το μήνα, κάτι που αρνήθηκε η Ουκρανία.
Η μάχη για το Ρομποτίνε αναδεικνύει τη ρευστότητα που υπάρχει στο πεδίο της μάχης και αποτελεί μια τρανή απεικόνιση της φύσης των μαχών, με τον πόλεμο να κρίνεται σε σκληρές μάχες για συχνά εγκαταλελειμμένα χωριά.
- Ισραήλ: Συνεχίζεται ο πόλεμος Νετανιάχου και Γκαντζ – «Είσαι ενδοτικός», «Μην είσαι κατά συρροή δειλός»
- Μπρέντα Λι: «Ο Τζον Λένον ήταν ο αγαπημένος μου Beatle»
- Θεσσαλονίκη: Άγιοι Βασίληδες με κανό και σανίδες SUP «πλημμύρισαν» τον Θερμαϊκό
- Κοντά στο γκολ ο Βαλμπουενά, τον σταμάτησε ο Ντραγκόφσκι (vid)
- Υπουργικό συμβούλιο: Συνεδριάζει τη Δευτέρα υπό τον Μητσοτάκη – Τα επτά θέματα
- LIVE: Βόλφσμπουργκ – Ντόρτμουντ