Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Σουηδία: Οι ΑΒΒΑ τιμήθηκαν με τίτλο ιπποτών από τον βασιλιά

Σουηδία: Οι ΑΒΒΑ τιμήθηκαν με τίτλο ιπποτών από τον βασιλιά

Με το σπαθί τους ή καλύτερα με την μουσική τους, οι ΑΒΒΑ τιμήθηκαν από τον βασιλιά Καρλ Γκουστάφ

Τα τέσσερα μέλη του εμβληματικού σουηδικού ποπ συγκροτήματος ABBA επανενώθηκαν την Παρασκευή για να λάβουν μία από τις κορυφαίες τιμές της χώρας, το «Βασιλικό Τάγμα Vasa», κατά τη διάρκεια τελετής στο βασιλικό παλάτι της Στοκχόλμης.

Η Αγκνέθα Φαλτσκογκ, ο Μπγιορν Ουλβέους, ο Μπένι Άντερσον και η Άννυ-Φριντ Λίνγκσταντ, οι οποίοι σπάνια κάνουν δημόσιες εμφανίσεις μαζί και είναι πλέον στα 70 τους χρόνια, έλαβαν τα παράσημα από τον βασιλιά Carl XVI Gustaf «για πολύ διακεκριμένες συνεισφορές στη σουηδική και διεθνή μουσική ζωή», σύμφωνα με τη Βασιλική Αυλή. Μαζί τους δεν βρίσκονταν όμως ένα μέλος που συμμετείχε σε 24 ηχογραφήσεις τους…

Το εξαιρετικά δημοφιλές συγκρότημα από τη Σουηδία, το οποίο σχηματίστηκε το 1972 και διαλύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980, έχει πουλήσει περισσότερα από 400 εκατομμύρια δίσκους και εξακολουθεί να έχει στρατιές θαυμαστών σε όλο τον κόσμο με διαχρονικές επιτυχίες όπως τα «Dancing Queen», «Thank You For The Music», Gimme! Gimme! Gimme! και «Fernando».

Η Σουηδία επανέλαβε φέτος την απονομή ιπποτικών παρασήμων στους Σουηδούς μετά από παύση 50 ετών.

Οι ΑΒΒΑ με καριέρα μόλις 8 ετών κατάφεραν να είναι ένα από τα πιο γνωστά ευρωπαϊκά γκρουπ στον κόσμο.

Πέρα από την Eurovision και την δισκογραφία του, οι Ουλβέους και Άντερσον έχουν συνθέσει το μιούζικαλ «Mamma Mia!»

Το 2024 συμπληρώνονται επίσης 50 χρόνια από τότε που οι ABBA κέρδισαν τον τελικό του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision στη Βρετανία το 1974 με το τραγούδι «Waterloo», γεγονός που τους έκανε παγκοσμίως γνωστούς.

Το μιούζικαλ «Mamma Mia!», σε σύνθεση των Ουλβέους και Άντερσον και βασισμένο στα τραγούδια τους, έχουν δει από την πρώτη του πρεμιέρα το 1999 πάνω από 70 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τους δημιουργούς του. Έχει επίσης οδηγήσει σε δύο κινηματογραφικές ταινίες που έχουν γίνει blockbuster.

Ο Ουλβέους δήλωσε στη σουηδική τηλεόραση TV4 μετά την τελετή ότι αισθάνθηκε «πολύ συγκινημένος» που έλαβε τη διάκριση, ιδίως επειδή προήλθε από το σουηδικό κοινό.

Η Σουηδία έχει τέσσερα ιπποτικά τάγματα, που ιδρύθηκαν τον 18ο αιώνα, εκ των οποίων το τάγμα Vasa είναι το νεότερο. Τα μέλη του κοινού προτείνουν τους αποδέκτες και οι επίσημες αποφάσεις λαμβάνονται από την κυβέρνηση.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024