Οι Νοτιοαφρικανοί θυμωμένοι με την ανεργία, την ανισότητα και τις ελλείψεις ρεύματος μείωσαν θεαματικά την υποστήριξή τους στο Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC) στο 40% στις εκλογές αυτής της εβδομάδας, δίνοντας τέλος στην κυριαρχία τριών δεκαετιών του κόμματος που απελευθέρωσε τη χώρα από το καθεστώς απαρτχάιντ.

Πρόκειται για μια δραματικά αποδυναμωμένη εντολή για το κόμμα που ίδρυσε ο Νέλσον Μαντέλα, καθώς έχασε 17 περίπου ποσοστιαίε μονάδες από το 57,5% που είχε στις προηγούμενες κοινοβουλευτικές εκλογές του 2019. Αυτό σημαίνει ότι πλέον το ANC θα αναγκαστεί να μοιραστεί την κυβερνητική εξουσία με έναν αντίπαλο προκειμένου να τη διατηρήσει – μια προοπτική που είναι άνευ προηγουμένου.

«Μπορούμε να μιλήσουμε με όλους και με οποιονδήποτε», είπε στους δημοσιογράφους η Gwede Mantashe, πρόεδρος του ANC και νυν υπουργός ορυχείων και ενέργειας, σε σχόλια που μεταδίδει η South African Broadcasting Corporation (SABC), αποφεύγοντας μια ερώτηση σχετικά με το ποιος συζητούσε το κόμμα για έναν πιθανό συνασπισμό. ασχολούμαι με.

Με βάση τα αποτελέσματα από το 99,53% των εκλογικών τμημάτων, το ANC λαμβάνει το 40,21% των ψήφων.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Δημοκρατική Συμμαχία (DA), λαμβάνει 21,80%, το uMkhonto we Sizwe (MK), ένα νέο κόμμα με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο Τζάκομπ Ζούμα, κατάφερε να πάρει 14,60%, ενώ το κομμουνιστικής αναφοράς κόμμα των Μαχητών Οικονομικής Ελευθερίας (EFF), με επικεφαλής τον πρώην ηγέτη της νεολαίας του ANC, Τζούλιους Μαλέμα, συγκέντρωσε 9,48%.

«Θέλουμε να ταπεινώσουμε το ANC»

«Πετύχαμε την αποστολή μας: … να φέρουμε το ANC κάτω από το 50%. Θέλουμε να ταπεινώσουμε το ANC», είπε ο Μαλέμα στους δημοσιογράφους στο κέντρο αποτελεσμάτων.

«Θα διαπραγματευτούμε με το ANC» για μια πιθανή συμφωνία συνασπισμού, είπε, αν και αυτό δεν θα ήταν αρκετά αρκετό για να εξασφαλίσουμε την πλειοψηφία χωρίς να συμπεριλάβουμε ένα άλλο κόμμα ώστε να υπάρξει η απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Το ANC κέρδισε όλες τις προηγούμενες εθνικές εκλογές με συντριπτικά ποσοστά από την ιστορική ψηφοφορία του 1994 που τερμάτισε την κυριαρχία της λευκής μειονότητας, αλλά την τελευταία δεκαετία η υποστήριξή του μειώθηκε καθώς η οικονομία παρέμεινε στάσιμη, η ανεργία αυξήθηκε και οι δρόμοι και οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής κατέρρευσαν.

Οι αναλυτές λένε ότι μια επιλογή για το ANC θα μπορούσε να είναι μια “κυβέρνηση εθνικής ενότητας” που θα περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα πολλών κομμάτων, αντί για έναν επίσημο συνασπισμό μεταξύ λίγων κομμάτων – μια ρύθμιση παρόμοια με αυτή που δημιουργήθηκε μετά την ιστορική ψηφοφορία όλων των φυλών του 1994.

Ο Μαλέμα πάντως δήλωσε ότι το EFF είναι ενάντια σε αυτήν την ιδέα και προτιμά να είναι μέρος ενός συνασπισμού.

Πηγή: ΟΤ