Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Ιταλία: Πρόβλημα οι «πάρα πολλοί τουρίστες» - Αδυνατεί να τους διαχειριστεί

Ιταλία: Πρόβλημα οι «πάρα πολλοί τουρίστες» – Αδυνατεί να τους διαχειριστεί

Ο υπερτουρισμός των τελευταίων ετών έχει αναγκάσει τις αρχές να πάρουν μέτρα για να διασώσουν την πολιτιστική κληρονομιά

Η Ιταλία βρίσκεται μπροστά σε ένα δίλημμα που πολλές χώρες θα ζήλευαν: δεν μπορεί να ζήσει χωρίς τουρίστες, αλλά πλέον δεν μπορεί να διαχειριστεί τον τεράστιο αριθμό που συρρέει στη χώρα, ιδιαίτερα μετά την πανδημία.

Εξήντα εκατομμύρια τουρίστες πλημμύρισαν τη χώρα πέρυσι, αιμοδοτώντας την ιταλική οικονομία με τεράστια ποσά. Ο κλάδος του τουρισμού και των ταξιδιών αποτελούσαν το 10,2% του ΑΕΠ της Ιταλίας το 2022, ενώ απασχολεί περίπου 4,4 εκατομμύρια εργαζόμενους ήτοι το 16% της συνολικής απασχόλησης.

Το πρόβλημα των «πάρα πολλών τουριστών» μπορεί να φαίνεται σαν ένα πρόβλημα που θα επιθυμούσε μια χώρα, αλλά τα τελευταία χρόνια η μαζική συρροή επισκεπτών έχει αναγκάσει τις αρχές να πάρουν μέτρα για να διασώσουν την πολιτιστική κληρονομιά που δεν αντέχει τόσο κόσμο, τονίζει το CNBC.

Πρώτη και καλύτερη η Βενετία, που χρεώνει 5 ευρώ για την είσοδο στην πόλη για ημερήσιους ταξιδιώτες οι οποίοι δεν διανυκτερεύουν.

Ή πάλι, για να δει κανείς τον «Μυστικό Δείπνο» του Ντα Βίντσι στο Μιλάνο, πρέπει να κλείσει εβδομάδες νωρίτερα εισιτήρια, καθώς για να αποφευχθεί η ανεπανόρθωτη ζημιά στο έργο, οι επισκέπτες περιορίζονται σε περίπου 30 τη φορά για το πολύ 15 λεπτά.

Δεν επαρκούν οι εργαζόμενοι

Όχι μόνο υπάρχουν πάρα πολλοί τουρίστες, αλλά δεν υπάρχει αρκετός κόσμος για να τους εξυπηρετήσει.

Η Ιταλική Ένωση Γραφείων Απασχόλησης (Assolavoro) σημείωσε ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού για εργασία στους τομείς των ξενοδοχείων και των παραλιών αυτό το καλοκαίρι, την ώρα που η χώρα περιμένει νέο ρεκόρ τουριστών.

Στη Σαρδηνία, για παράδειγμα, χρειάζονται περίπου 25.000 εποχικοί εργαζόμενοι.

Δύσκολες οι κρατήσεις

Η τόσο μεγάλη ζήτηση από ταξιδιώτες καθιστά δύσκολες και τις κρατήσεις σε ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Στη λίμνη Κόμο, είναι σχεδόν αδύνατο να κάνει κανείς κράτηση στο εστιατόριο Veranda – από τα αγαπημένα του Τζόρτζ Κλούνι.

Εάν, όμως, θέλει κάποιος να κάνει οπωσδήποτε… παρέα με vips, μπορεί να κλείσει στην περίφημη Villa La Cassinella στη λίμνη μόλις… προς 100.000 ευρώ την εβδομάδα.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024