Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
«Αυτο-ζυθοποίηση»: Η περίπτωση της γυναίκας που μεθούσε χωρίς να πίνει

«Αυτο-ζυθοποίηση»: Η περίπτωση της γυναίκας που μεθούσε χωρίς να πίνει

Η περιπέτεια μιας καναδής ασθενή που προσπαθούσε μάταια να πείσει τους γιατρούς ότι δεν έπινε αλκοόλ.

Κάθε φορά που πήγαινε στα επείγοντα παραπονούμενη για διαρκή υπνηλία, προβλήματα στην ομιλία και μυρωδιά αλκοόλ στην ανάσα της, οι γιατροί την έστελναν σε ψυχίατρο για να ελέγξουν αν έλεγε αλήθεια ότι δεν πίνει.

Τελικά, έπειτα από επτά επισκέψεις στο νοσοκομείο, η 50χρονη Καναδή διαγνώστηκε με το σπάνιο σύνδρομο «auto-brewery», ή «αυτο-ζυθοποίηση» σε ελεύθερη απόδοση, μια σπάνια πάθηση στην οποία μικροοργανισμοί του εντέρου παράγουν μεγάλες ποσότητες αιθανόλης.

Λιγότερα από 100 κρούσματα του συνδρόμου έχουν περιγραφεί σε όλο τον κόσμο. Η ιατρική βιβλιογραφία εμπλουτίζεται τώρα με την περίπτωση της 50χρονης που περιγράφεται από τους γιατρούς της στην  Επιθεώρηση του Καναδικού Ιατρικού Συλλόγου.

Το σύνδρομο εμφανίζεται λόγω υπέρμετρου πολλαπλασιασμού του ζυμομύκητα Saccharomyces cerevisiae που χρησιμοποιείται στη ζυθοποιία

Τις πρώτες έξι φορές που πήγε στα επείγοντα για εξέταση, οι γιατροί αποφάνθηκαν ότι βρισκόταν σε κατάσταση μέθης. Είχε τόσο έντονη υπνηλία, έλεγε, ώστε την έπαιρνε ο ύπνος ακόμα και την ώρα που ετοίμαζε φαγητό και δεν μπορούσε να εργαστεί για εβδομάδες κάθε φορά.

Οι γιατροί τελικά την πίστεψαν όταν η οικογένειά της διαβεβαίωσε πως η γυναίκα είχε σταματήσει εντελώς να πίνει αλκοόλ για θρησκευτικούς λόγους.

Και τα αίτια του παράξενου συνδρόμου αποκαλύφθηκαν με μια προσεκτική εξέταση του ιατρικού ιστορικού της.

Ζυθοποιείο στο έντερο

Πριν αρχίσει να εμφανίζει συμπτώματα μέθης, η γυναίκα είχε μακρύ ιστορικό επίμονων ουρολοιμώξεων για τις οποίες έλαβε αντιβιοτικά πολλές φορές.

Όπως φαίνεται, τα αντιβιοτικά σκότωσαν τα ωφέλιμα μικρόβια του εντέρου και άφησαν ελεύθερο το πεδίο για τον πολλαπλασιασμό μικροοργανισμών που παράγουν αλκοόλ.

Το σύνδρομο εμφανίζεται λόγω υπέρμετρου πολλαπλασιασμού του ζυμομύκητα Saccharomyces cerevisiae που χρησιμοποιείται στη ζυθοποιία ή άλλων μονοκύτταρων μυκήτων όπως ο Candida albicans. Σε συνθήκες έλλειψης οξυγόνου, όπως στο ανθρώπινο έντερο, οι οργανισμοί αυτοί μεταβολίζουν τους υδατάνθρακες σε αιθανόλη.

Στην έβδομη επίσκεψή της στα επείγοντα, οι γιατροί της έδωσαν αντιμηκητιακή αγωγή και της συνέστησαν να περιορίσει τους υδατάνθρακες, οπότε τα συμπτώματα εξαφανίστηκαν για μήνες.

Όταν αργότερα η ασθενής αύξησε και πάλι τους υδατάνθρακες, τα συμπτώματα μέθης επανήλθαν μέχρι να ξαναρχίσει την φαρμακευτική αγωγή.

Η 50χρονη έλαβε επίσης προβιοτικά για τη μικροβιακή ισορροπία του εντέρου και ο γαστρεντερολόγος της ενημερώθηκε να μην της ξαναδώσει αντιβιοτικά ευρέως φάσματος.

Τελικά η γυναίκα κατάφερε να απαλλαγεί από την περίεργη πάθηση και να αυξήσει την κατανάλωση υδατανθράκων.

Μέχρι τότε όμως είχε να υποστεί όχι μόνο τα συμπτώματα αλλά και την καχυποψία των γιατρών.

Όπως σημειώνει η μελέτη,  «το σύνδρομο αυτό-ζυθοποίησης επιβαρύνει τους ασθενείς και τους αγαπημένους τους με σημαντικές κοινωνικές, νομικές και ιατρικές συνέπειες».

«Η ασθενής μας επισκέφθηκε πολλές φορές τα επείγοντα, εξετάστηκε από γιατρούς και ψυχιάτρους και πιστοποιήθηκε σύμφωνα με τη νομοθεσία για τα ψυχικά νοσήματα πριν διαγνωστεί, κάτι που αναδεικνύει το πώς η ευαισθητοποίηση για αυτό το σύνδρομο έχει ζωτική σημασία για την κλινική διάγνωση και διαχείριση».

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024