Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o

Νικόλας Φαραντούρης: Η κυβέρνηση παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη και σε αυτό ανταποκρίνονται κάποιοι δικαστές

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, Νικόλας Φαραντούρης, μιλά στo in για την ποίηση, την τοξικότητα της πολιτικής, την Δικαιοσύνη και τις προτάσεις που μπορεί να δέχθηκε από το ΠΑΣΟΚ. Τι λέει για τη Νέα Αριστερά.

Έχω σκληρό στομάχι, δηλώνει στο in ο υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ κ. Νικόλας Φαραντούρης, και τονίζει ότι βλέπω τοξικότητα. Σχετικά με τη Δικαιοσύνη παραδέχεται ότι δεν έχει εμπιστοσύνη και αναφέρει ότι οι εκπρόσωποι της δικαιοσύνης αναδείχθηκαν ως θεράποντες της εξουσίας. «Όσο η κυβέρνηση υπονομεύει τους θεσμούς, παρεμβαίνει στη δικαιοσύνη, και σε αυτό το ταγκό κάποιοι από τους δικαστικούς μας ανταποκρίνονται», λέει χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον χώρο του κέντρου, ο κ. Φαραντούρης τονίζει ότι πιστεύει στον χώρο της Κεντροαριστεράς και πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μπροστάρης αυτής της προσπάθειας. Είναι ο έτερος πόλος. Αργά η γρήγορα θα κληθεί να κυβερνήσει τον τόπο.

Αναφορικά με το αν έχει δεχτεί πρόταση από το ΠΑΣΟΚ ή αν έχει γίνει κάποια προσέγγιση, ο ίδιος αναφέρει ότι βρέθηκα σε σημαντικές θέσεις ευθύνης, αλλά ως νομικός, δικηγόρος, καθηγητής πανεπιστημίου, όποτε είχα την ευκαιρία να συνομιλώ με την κορυφή της πυραμίδας της εκάστοτε κυβέρνησης. Το να υπάρξει μια συζήτηση, μια πρόταση, οτιδήποτε και να μην τελεσφορήσει, δεν είναι καν άξιο αναφοράς.

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νικόλας Φαραντούρης με την δημοσιογράφο του in Ελένη Στεργίου

Για την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ: Με εκφράζει πληρέστερα

Στο ερώτημα γιατί αποφάσισε να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ (και όχι με το ΠΑΣΟΚ) απαντά ο κ. Νικόλας Φαραντούρης τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εκφράσει με μεγαλύτερη πληρότητα την κοινωνική δικαιοσύνη. «Είναι όπως το αισθάνομαι εγώ. Θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο κοντά σε αυτό που αισθάνομαι εγώ σαν συμπερίληψη, σαν συλλογική ευημερία».

Αναφορικά με το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι η οικογένειά μου έχει μία πορεία πολιτική στην ευρύτερη οικογένεια. «Η Μαρία Φαραντούρη, οι γονείς μου πάντα ήταν στο χώρο του προοδευτικού δημοκρατικού κέντρου. Εγώ αισθάνθηκα την ανάγκη να συνταχθούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί θεωρώ ότι πράγματι είναι το κόμμα που μπορεί να με εκφράσει πληρέστερα», υπογραμμίζει ο κ. Φαραντούρης.

Για την πρώτη επαφή με τον ΣΥΡΙΖΑ: Ήταν το κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα

Ήταν πρώτα ένα κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα, αναφέρει ο κ. Φαραντούρης, ερωτηθείς σχετικά με την πορεία του στον ΣΥΡΙΖΑ. Ηταν πριν από μερικά χρόνια, όπως τονίζει, όταν ολοκλήρωσα δέκα χρόνια επιτυχούς παρουσίας στη ΔΕΠΑ, επικεφαλής νομικός σύμβουλος στα διεθνή δικαστήρια. Ένιωσα ότι κλείνει ένας κύκλος και έβλεπα πράγματα που δεν μου άρεσαν.

Για τη δικαιοσύνη: Εκπρόσωποί της αναδείχθηκαν ως θεράποντες της εξουσίας

Ο κ. Φαραντούρης παραδέχεται ότι δεν εμπιστεύεται την Δικαιοσύνη. Γιατί, εξηγεί «τη γνωρίζω και μάλιστα δεν εμπιστεύομαι τα ανώτατα κλιμάκια. Τείνω να εμπιστεύομαι περισσότερο τους νεότερους δικαστές που έχουν τον ιδεαλισμό και τον ενθουσιασμό. Υπογραμμίζει ότι έχουμε παραδείγματα στα ανώτατα διαζώματα, στα ανώτατα κλιμάκια όπου υπάρχει μια σκλήρυνση, μια διεκπεραίωση και σε κάποιο βαθμό μια συναλλαγή. Υπάρχουν πολλά ζητήματα στα οποία εκπρόσωποι της δικαιοσύνης νομίζω ότι αναδείχθηκαν ως θεράποντες της εξουσίας και όχι θεράποντες της Θέμιδος».

«Τη σέβομαι σαν θεσμό, δεν την εμπιστεύομαι εξ ολοκλήρου. Πρέπει να αποδεικνύει κάθε φορά ότι κάνει τη δουλειά της», προσθέτει ο κ. Φαραντούρης.

«Υπάρχουν συμπτώματα διολίσθησης τον τελευταίο καιρό, όλο και περισσότερο, δηλαδή συναλλαγής της εκτελεστικής εξουσίας με τη δικαστική εξουσία. Βουτιά στις επετηρίδες για την ανάδειξη του επικεφαλής του Αρείου Πάγου επικεφαλής ανωτάτων δικαστηρίων. Τον προηγούμενο χρόνο γίναμε μάρτυρες ενός ανώτατου δικαστή, ο οποίος δημιούργησε την αίσθηση στην κοινή γνώμη ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να συγκαλύψει το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, ακόμη και μερικές ώρες πριν συνταξιοδοτηθεί. Όλα αυτά δίνουν την αίσθηση ότι κάποιοι από τους δικαστές μας μάλλον δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους».

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νικόλας Φαραντούρης με την δημοσιογράφο του in Ελένη Στεργίου

Για την σχέση εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας: Όσο η κυβέρνηση υπονομεύει τους θεσμούς, παρεμβαίνει στη δικαιοσύνη

Σύμφωνα με τον κ. Φαραντούρη, «έχουμε μία συνεχή κατρακύλα, κάθε μέρα που περνάει έχουμε κι ένα καινούργιο επεισόδιο στο κράτος δικαίου, στην παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων και επίσης θεσμών που θεωρούνταν κεκτημένα, όπως η ιδιωτικότητα, το απόρρητο των επικοινωνιών, η δίκαιη δίκη. Από πού να αρχίσει και πού να τελειώσει κανείς; Κι επειδή έχουμε ευρωεκλογές, να θυμίσω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάθε δύο εβδομάδες εγκαλεί την κυβέρνηση επειδή δεν έχει ενσωματώσει μια ευρωπαϊκή οδηγία κρίσιμη για την καθημερινότητα του πολίτη και την ασφάλειά του. Αυτά δεν είναι πράγματα που εμπεδώνουν την αίσθηση της δικαιοσύνης. Είναι πράγματα τα οποία δημιουργούν στον πολίτη ανασφάλεια για τους θεσμούς. Ο πολίτης θέλει ένα αποκούμπι, είτε είναι η δικαιοσύνη είτε είναι οι θεσμοί. Όσο η κυβέρνηση υπονομεύει τους θεσμούς, παρεμβαίνει στη δικαιοσύνη. Και σ’ αυτό το ταγκό κάποιοι από τους δικαστικούς μας ανταποκρίνονται. Λυπούμαι πάρα πολύ, αλλά υπονομεύεται η δημοκρατία».

Για την Ευρώπη: Όλα είναι και ευρωπαϊκά θέματα

Όπως τονίζει ο κ. Φαραντουρης, «δεν υπάρχει κάτι στην καθημερινότητά μας που να μην είναι ευρωπαϊκό. Όλες οι μεγάλες και μικρές αποφάσεις έχουν μια ευρωπαϊκή διάσταση. Υπάρχουν άλλα πράγματα όμως που υπάρχουν συντρέχουσες αρμοδιότητες, δηλαδή τα κράτη μέλη, οι εθνικές κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα ευρωπαϊκά όργανα συναποφασίζουν το μέλλον μας. Υγεία, παιδεία, ακόμη και οικονομία. Άρα λοιπόν, είναι σημαντικό να ξέρουμε τι μπορεί να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ποια είναι τα όριά της, αλλά και επίσης να συνειδητοποιήσουμε ότι ναι, τα μικρά και τα μεγάλα της ζωής μας έχουν ευρωπαϊκή διάσταση και συνεπώς θεωρώ ότι η συζήτηση που γίνεται και στα τηλεοπτικά πάνελ και καλή ώρα εδώ μαζί σας, δεν μπορεί παρά να έχει μια ευρωπαϊκή διάσταση».

Για την ακρίβεια: Πτυχές της έχουν μια ευρωπαϊκή διάσταση, αλλά…

Υπάρχουν πτυχές της ακρίβειας, σύμφωνα με τον κ. Φαραντούρη, που έχουν μια ευρωπαϊκή διάσταση, όπως για παράδειγμα η λειτουργία των ενεργειακών αγορών. «Το πρόβλημα της ακρίβειας όμως είναι θέμα που έχει αντιμετωπιστεί σε όλα τα κράτη μέλη από τις εθνικές κυβερνήσεις».

«Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε», σχολιάζει για την επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ακρίβεια. «Είναι μία φούσκα, ένα πυροτέχνημα από αυτά τα συνήθη, τα προεκλογικά. Αποτύχαμε παταγωδώς να δαμάσουμε την ακρίβεια. Και επειδή είμαστε οι τελευταίοι στις ρυθμιστικές και ελεγκτικές παρεμβάσεις».

Για την ελληνική αγορά: Η Ελλάδα είναι γεμάτη καρτέλ

Όπως τονίζει ο κ. Φαραντούρης «η ελληνική αγορά είναι καθετοποιημένη. Τι σημαίνει αυτό; Είναι γεμάτη καρτέλ, είναι γεμάτη ολιγοπώλια. Λίγες εταιρείες, τρεις τέσσερις εταιρείες σε επιμέρους τομείς κάνουν κουμάντο και ουσιαστικά δημιουργούν συνθήκες στρέβλωσης. Και εκεί αναπτύσσονται φαινόμενα εναρμονισμένων πρακτικών και καρτέλ συνεννοήσεων».

Σχετικά με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και πως χειρίστηκε κρίσεις, ο κ. Φαραντούρης αναφέρει ότι η περίοδος 2015-2019 ήταν πολύ πιο δύσκολη. «Ήταν και πολύ πιο επίπονη. Η ελληνική οικονομία ήταν στην κατηγορία σκουπίδια, ήταν μια πτωχευμένη οικονομία και μια χώρα απαξιωμένη διεθνώς. Μαζί με την πανδημία, μαζί με όλα τα υπόλοιπα που επικαλείται ο κύριος Μητσοτάκης, υπήρξαν και οι κρουνοί της χρηματοδότησης. Δηλαδή εξαιτίας της πανδημίας ήρθε το Ταμείο Ανάκαμψης. Παράλληλα, η κυβέρνηση το 2019 παρέλαβε από την προηγούμενη κυβέρνηση ένα ταμείο γεμάτο και ένα μαξιλάρι».

Για την αντιμετώπιση της ακρίβειας: ‘Εχουμε καταθέσει προτάσεις

Εχουμε καταθέσει προτάσεις, τονίζει ο κ. Φαραντούρης αναφορικά με το αν έχει λύσεις ο ΣΥΡΙΖΑ. Για την ακρίβεια καταθέσαμε τις πιο ολοκληρωμένες προτάσεις που έχει καταθέσει κόμμα, πολιτικός φορέας και οποιοδήποτε ερευνητικό ινστιτούτο στην Ελλάδα. Τεκμηριωμένες προτάσεις που έχουν εφαρμοστεί σε όλα τα υπόλοιπα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με επιτυχία. Ελεγκτικές παρεμβάσεις. Να πατάξουμε τα καρτέλ, να περιβάλλουμε με εμπιστοσύνη τις ανεξάρτητες αρχές και να δώσουμε τη δυνατότητα να κάνουν τη δουλειά τους».

Για τη Νέα Αριστερά και τη διάσπαση: Πάντα είναι λυπηρό

«Όταν είσαι σε ένα χώρο μιας συλλογικής προσπάθειας- και με τους περισσότερους από αυτούς τους ανθρώπους είχαμε συνεργαστεί και στις προηγούμενες εκλογές και στην προηγούμενη θητεία, -πάντα είναι λυπηρό, δεν το λες ευχάριστο. Δεν θέλω να κοιτάζω πίσω. Προφανώς διαφωνώ με την επιλογή να αποχωρήσουν και νομίζω ότι αργά η γρήγορα θα συναισθανθούν ότι η δύναμη είναι εν τη ενώσει.»

«Εγώ πιστεύω στον χώρο της Κεντροαριστεράς, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μπροστάρης αυτής της προσπάθειας. Είναι ο έτερος πόλος. Αργά η γρήγορα θα κληθεί να κυβερνήσει τον τόπο. Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν είναι και παραμένει, παρά τα ζητήματα που είχε, παρά την εσωστρέφεια του, παρά την περιδίνηση του, ο δυνατός έτερος πόλος. Και μετά από αυτά τα απόνερα, ακόμα πιο δυνατός πλέον. Θα σας έλεγα λοιπόν ότι δεν μπορεί, μοιραία είναι νομοτελειακό να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας της κεντροαριστεράς, του δημοκρατικού προοδευτικού χώρου, πέστε το όπως θέλετε, πάντως να ηγηθεί και να ανοίξει και μια μεγάλη αγκαλιά. Πρόσφατα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι εμείς ελπίζουμε σε ένα προσκλητήριο των δημοκρατικών προοδευτικών δυνάμεων.»

Για πιθανή συνεργασία με τη Νέα Αριστερα: Δεν νομίζω ότι είναι κάποια πόρτα κλειστή

«Δεν νομίζω ότι είναι κάποια πόρτα κλειστή στους ανθρώπους, τους δημοκρατικούς και κυρίως στον κόσμο. Μη γελιόμαστε, γιατί καλά τα στελέχη, αλλά πιο σημαντικό είναι ο κόσμος ο οποίος θέλει λύση στα προβλήματά του, θέλει προτάσεις πολιτικής και θέλει έναν πόλο προκειμένου να αντισταθεί σε αυτή τη διολίσθηση που προσπάθησα να σας περιγράψω προηγουμένως.»

Για προσέγγιση από το ΠΑΣΟΚ: Δεν τελεσφόρησε, δεν είναι άξιο αναφοράς

Αναφορικά με το αν έχει δεχτεί πρόταση από το ΠΑΣΟΚ ή αν έχει γίνει κάποια προσέγγιση, ο ίδιος αναφέρει ότι «βρέθηκα σε σημαντικές θέσεις ευθύνης, αλλά ως νομικός, δικηγόρος, καθηγητής πανεπιστημίου, όποτε είχα την ευκαιρία να συνομιλώ με την κορυφή της πυραμίδας της εκάστοτε κυβέρνησης. Το να υπάρξει μια συζήτηση, μια πρόταση, οτιδήποτε και να μην τελεσφορήσει, δεν είναι καν άξιο αναφοράς. Δεν είμαι άνθρωπος που επιδιώκει την εμπλοκή του στα πολιτικά πράγματα». Προσθέτει επίσης ότι «πάντα έγραφα, πάντα μιλούσα. Οι απόψεις μου είναι γνωστές».

Για την τοξικότητα και την πολιτική: Έχω σκληρό στομάχι

Έχω σκληρό στομάχι 25 χρόνια στα πανεπιστήμια, τονίζει ο κ. Φαραντούρης, προσθέτοντας ότι έχω δει πολύ πιο τοξικά περιβάλλοντα. Τα πολιτικά είναι καμιά φορά πολύ πιο έντονα, σύμφωνα με τον ίδιον, αλλά «επειδή έχω δουλέψει 25 χρόνια και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σε πολύ απαιτητικά περιβάλλοντα, δεν με πειράζει. Την τοξικότητα τη βλέπω. Βλέπω την προσπάθεια αλλοίωσης των λεγομένων μου, βλέπω όλα αυτά τα ανώνυμα σχόλια. Βλέπω διάφορους ανθρώπους που προφανώς βγάζουν το ψωμί τους για να επιτεθούν με χαρακτηρισμούς. Εγώ κάνω τη δουλειά μου. Λέω πάντα αυτό που πιστεύω και σε όποιον αρέσει μέσα στο πλαίσιο της ευπρέπειας. Δεν συνηθίζω να προσβάλλω κόσμο με προσωπικούς χαρακτηρισμούς».

Για την ποίηση: Γράφω ποιητικές συλλογές

Ο κ. Φαραντούρης αναφέρεται στην ποίηση και τονίζει ότι πολλές φορές ο πεζός λόγος δεν μπορεί να εκφράσει στην ολότητά του ένα συναίσθημα. Και τότε έρχεται ποιητικός λόγος. «Δεν έχω εκδώσει όλες μου τις ποιητικές συλλογές, όλα μου τα πονήματα».

Για το αν γράφει ποιήματα για τη πολιτική συγκυρία ο ίδιος απαντά ότι «θα τα αφήσουμε για αργότερα. Να είναι η έκπληξη η μετεκλογική». Σημείωσε επίσης ότι την Δευτέρα στις 3 του μήνα, οκτώμισι η ώρα, ο Ιανός κάνει ένα αφιέρωμα στον συγγραφέα Φαραντούρη. «Προσκαλώ όλους τους αγαπημένους φίλους, τηλεθεατές, ακροατές και αναγνώστες να παρευρεθούν».

Ο Νικόλας Φαραντούρης απαντάει σε γρήγορες ερωτήσεις:

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024