Ορέστης Ομράν: Λείπουν από την Ευρώπη οι ηγετικές φυσιογνωμίες
Ο Ορέστης Ομράν διεκδικεί να εκλεγεί στο Ευρωκοινοβούλιο με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας και πιστεύει ότι ευθύνη των υποψηφίων είναι να γεφυρώσουν τις εθνικές και τις ευρωπαϊκές διαστάσεις των ασκούμενων πολιτικών
- Με τι δεν είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι - Και δεν είναι ο μισθός η μεγαλύτερη ανησυχία τους
- Το ύστατο μήνυμα του Κώστα Χαρδαβέλλα στους θεατές του: Μέσα μας υπάρχει μία βόμβα χιλίων μεγατόνων, η ψυχή
- Πρόστιμα 5,5 εκατ. για αισχροκέρδεια σε 8 πολυεθνικές - Για ποιες εταιρείες χτυπάει η καμπάνα
- O Έλον Μασκ στο μικροσκόπιο για διαρροή κρατικών μυστικών
Εάν εκλεγεί στο Ευρωκοινοβούλιο σίγουρα δεν θα βρεθεί σε ένα ανοίκειο περιβάλλον, καθώς χρόνια τώρα μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Αθήνα, αφού είναι ένας πετυχημένος διεθνής δικηγόρος και μάλιστα με εξειδίκευση στα θέματα που αφορούν το ευρωπαϊκό δίκαιο, ιδίως ως προς την κανονιστική του διάσταση.
Θέλει να παραμείνει στις Βρυξέλλες, αλλά με την ιδιότητα του ευρωβουλευτή και είναι υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Ο λόγος για τον Ορέστη Ομράν, ένα άνθρωπο που ανήκει στη γενιά που συνηθίσαμε να τη λέμε «γενιά του brain drain», όμως τώρα θέλει μέσω της πολιτικής να επανασυνδεθεί με την πατρίδα του.
Για τη συστράτευσή του με τη ΝΔ: Είναι η πραγματικά μεταρρυθμιστική προοδευτική δύναμη του τόπου»
Ο Ορέστης Ομράν παραδέχεται ότι δεν προέχεται ιστορικά από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας, όμως θεωρεί πλεονέκτημά του ότι δεν προέρχεται από τον πολιτικό μηχανισμό αλλά είχε μια πετυχημένη επαγγελματική πορεία. Θεωρεί τη Νέα Δημοκρατία την πραγματική προοδευτική δύναμη του τόπου και θεωρεί ότι είναι ο μόνος χώρος όπου νέοι άνθρωποι σαν και αυτόν μπορούν να ακουστούν.
Για το εάν γνωρίζουν οι πολίτες τι συμβαίνει στην ΕΕ: Ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι του κόσμου είναι ευαισθητοποιημένο για τα ευρωπαϊκά ζητήματα
Ως προς τη διάχυτη εντύπωση ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τα ευρωπαϊκά πράγματα, ο Ορέστης Ομράν αντιτείνει ότι στην προεκλογική εκστρατεία διαπίστωσε ότι σημαντικό μέρος του κόσμου είναι ευαισθηατοποιημένο για αυτά και κατανοεί ότι η εθνική πολιτική προέρχεται από την ευρωπαϊκή, την ενωσιακή πολιτική.
Για την γραφειοκρατία των Βρυξελλών: Χρειαζόμαστε απλοποίηση των Ευρωπαϊκών διαδικασιών
Η συζήτηση έρχεται στο εάν και σε ποιο βαθμό οι πολίτες γνωρίζουν το σημαντικό έργο που παράγεται στο ευρωπαϊκό επίπεδο, ιδίως σε ότι αφορά το κανονιστικό πλαίσιο. Ο Ορέστης Ομράν παραδέχεται ότι υπάρχει γραφειοκρατία όπως και ότι η από κοινού νομοθέτηση από την Ευωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο είναι μια δύσκολη υπόθεση, που δεν είναι εύκολα αντιληπτή από τον απλό άνθρωπο. Γι’ αυτό και επιμένει ότι χρειάζεται απλοποίηση των διαδικασιών. Όμως, από την άλλη επισημαίνει ότι και τα μέσα ενημέρωσης δεν καλύπτουν επαρκώς τις ευρωπαϊκές διαδικασίες, αλλά και το έργο των Ελλήνων ευρωβουλευτών.
Για τα προβλήματα στη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών: Παραμένει ο εγωισμός των εθνικών κρατών
Ως προς το γιατί η μεγάλη συζήτηση για το πώς θα απλοποιηθούν οι ευρωπαϊκές διαδικασίες αλλά και βαθύνει ο δημοκρατικός χαρακτήρας τους, ο Ορέστης Ορμάν επιμένει σε δύο διαστάσεις του προβλήματος. Ο πρώτος είναι ότι όχι μόνο υπάρχουν ακόμη ενεργοί «εθνικοί εγωισμοί» στην Ευρώπη αλλά και απουσιάζουν οι ηγετικές προσωπικότητες εκείνες που μπορούσαν να τους υπερβαίνουν. Ο δεύτερος είναι το υπερβολικά περίπλοκο πλαίσιο των ίδιων των συνθηκών, που αποτυπώνουν και τις πολιτικές διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν των συμφωνιών, που συχνά σημαίνει και κείμενα που καταλήγουν ανεφάρμοστα και αυτό σημαίνει την ανάγκη για αναθεώρηση των συνθηκών.
Για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα και την πολιτική του: Είναι η δύναμη που προωθεί τη λογική της περαιτέρω ενοποίσης
Για τον Ορέστη Ομράν πλέον η Ευρώπη είναι στη φάση που η πραγματικότητα την ξεπερνά και αυτό αποτυπώνεται και στο είδος των προκλήσεων που κλήθηκε να αντιμετωπίσει. Για παράδειγμα ο πόλεμος στην Ουκρανία σήμαινε την ανάγκη μιας γρήγορης μετάβασης σε μια «νέα ενεργειακή εποχή». Όμως το πιο βασικό είναι να αποκτήσει η Ευρώπη μια ενιαία φωνή. Όπως λέει χαρακτηριστικά, έχει έρθει η ώρα για «ενιαία φωνή εξωτερικής πολιτικής, όπως στο ενεργειακό και στην κλιματική κρίση και για ενιαία διαπραγμάτευση των μελών των κρατών μελών της Ένωσης για την εξασφάλιση ενεργειακής μετάβασης και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης». Ως προς τα εμπόδια στην ολοκλήρωση, ο Ορέστης Ομράν θεωρεί ότι παίζουν ρόλο παράμετροι όπως η οικονομική και ενεργειακή κρίση της Γερμανίας και ένα ευρύτερο αίσθημα εθνικής ανασφάλειας. Όμως, την ίδια στιγμή επιμένει ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η «πολιτική οικογένεια» στην οποία ανήκει και η ΝΔ, έχει μια «θεσμικά φιλελεύθερη προσέγγιση» που «προωθεί τη λογική της περαιτέρω ενοποίησης».
Για την ευθύνη των υποψηφίων για την Ευρωβουλή: Πρέπει να γεφυρώσουμε τις ευρωπαϊκές και τις εθνικές διαστάσεις των ευρωπαϊκών εκλογών
Ένα ερώτημα για τις ευρωεκλογές είναι πάντα το πόσο «ευρωπαϊκές» στην πράξη καταλήγουν να είναι, καθώς πολύ συχνά επικαθορίζονται από τις εσωτερικές πολιτικές αντιπαραθέσεις. Για να μπορέσουν να «γεφυρωθούν» αυτές οι διαστάσεις, ο Ορέστης Ομράν επιμένει ότι είναι ευθύνη των υποψηφίων να δείξουν πώς και οι εσωτερικές πολιτικές προκλήσεις τελικά περνούν μέσα και από τις ευρωπαϊκές πολιτικές, ουσιαστικά «με το να αναδείξουμε εμείς οι υποψήφιοι και τα πολιτικά μας κόμματα πως μέσα από την Ευρώπη, μέσα από ευρωπαϊκές πολιτικές και μέσα από την ενίσχυση της φωνής μας στην Ένωση, θα αντιμετωπιστούν και εσωτερικά πολιτικά προβλήματα, τα οποία φαινομενικά μόνο είναι εθνικής διάστασης, αλλά στην πραγματικότητα είναι πιο σύνθετα, είναι ενωσιακές διαστάσεις».
Για την τακτική της Νέας Δημοκρατίας: Είναι μια παράταξη που δεν θα εφησυχάζει
Με τη συζήτηση να στρέφεται στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, το ερώτημα που προκύπτει αφορά το εάν η ΝΔ είναι πραγματικά κυρίαρχη πολιτική ή εάν απλώς είναι κατακερματισμένη εκλογική η έκφραση της διάχυτης κοινωνικής δυσαρέσκειας. Ο Ορέστης Ομράν πιστεύει ότι η ΝΔ θα έχει πραγματικά υψηλά ποσοστά καθώς είναι μια παράταξη που θα εφησυχάσει. Από την άλλη, παραδέχεται ότι η πρόκληση παραμένει να εφαρμοστούν πολιτικές «κοινωνικά δίκαιες και κοντά σε αυτό που προσδοκούν οι πολίτες»
Για την έκρηξη της ακρίβειας: Οι πολυεθνικές εφαρμόζουν κερδοσκοπικές πολιτικές – ο πρωθυπουργός πήρε μια πρωτοβουλία που δεν την είχε πάρει κανένας ευρωπαίος ηγέτης μέχρι σήμερα
Ως προς το θέμα της ακρίβειας και με αφορμή την επιστολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Ορέστης Ομράν επεσήμανε αρχικά ότι έχουν υπάρξει σημαντικά βήματα ως προς τον αυξημένο έλεγχο στην αγορά για την αποφυγή φαινομένων αισχροκέρδειας. Ωστόσο, υπάρχει πρόβλημα με τις τοπικά προσαρμοσμένες τιμολογιακές πολιτικές των πολυεθνικών που καταλήγουν σε κερδοσκοπία σε βάρος των καταναλωτών. Και αυτό το πρόβλημα είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα καθώς οι πρακτικές καρτέλ αφορούν ουσιαστικά το ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό που χρειάζεται είναι ενίσχυση του ευρωπαϊκού δικαίου για τον ανταγωνισμό, ενίσχυση των ευρωπαϊκών ελεγκτικών μηχανισμών αλλά και των αρμοδιοτήτων της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της ΕΕ. Γι’ αυτό και ο Ορέστης Ομράν επισημαίνει ότι με την πρωτοβουλία του αυτή ο «Έλληνας πρωθυπουργός πρωταγωνιστεί ως πολιτική προσωπικότητα και παίρνει για ακόμη μια φορά μια πρωτοβουλία την οποία δεν έχει πάρει κανείς άλλος Ευρωπαίος ηγέτης μέχρι σήμερα».
Για τα ζητήματα με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία: Η Νέα Δημοκρατία δεν κάνει καμιά εργαλειοποίηση των εθνικών θεμάτων»
Ο Ορέστης Ομράν επιμένει ότι η ιδιαίτερη έμφαση της κυβερνητικής παράταξης σε ζητήματα όπως οι σχέσεις με την Αλβανία, με έμφαση και στην συνεχιζόμενη κράτηση του Φρέντι Μπελέρη, που άλλωστε είναι και υποψήφιος με τη ΝΔ, ή η νέα κατάσταση στη Βόρεια Μακεδονία με την επιστροφή του VMRO δεν συνιστά κάποια απόπειρα εργαλειοποίησης των εθνικών θεμάτων. Αντιθέτως έχει να κάνει με την πραγματικότητα της «παράνομης κράτησης ενός πολίτη» αλλά και το γεγονός ότι η νεοεκλεγείσα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονία επέλεξε να μην χρησιμοποιήσει το διεθνώς αναγνωρισμένο και συνταγματικά κατοχυρωμένο όνομα: «Άρα λοιπόν, καμία εργαλειοποίηση. Με δυναμισμό, πολιτική και σοβαρότητα. Μόνο έτσι μπορεί να πάμε μπροστά».
Για το brain drain: Το φαινόμενο σταδιακά αντιστρέφεται
Στο βαθμό που ανήκει στη γενιά του brain drain, δηλαδή τη γενιά που βρέθηκε στο εξωτερικό στην περίοδο της κρίση, ο Ορέστης Ομράν παραδέχεται ότι υπάρχει ακόμη αρκετός δισταγμός ως προς την επιστροφή. Όμως, θεωρεί ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης με τα φορολογικά και εργασιακά κίνητρα και την διασύνδεση της εσωτερικής αγοράς εργασίας με τους Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού φέρνουν αποτελέσματα και γι’ αυτό είναι αισιόδοξος ότι σταδιακά αντιστρέφεται το φαινόμενο. Άλλωστε, όπως δηλώνει ο ίδιος: «πλέον νιώθω αρκετά ώριμος και βέβαιος πλέον ότι η χώρα μας έχει αλλάξει σελίδα και ότι κι εγώ θα μπορούσα να ζήσω εδώ».
Ο Ορέστης Ομράν απαντάει σε γρήγορες ερωτήσεις
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις