Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Οι τρεις γυναίκες που θα καθορίσουν το μέλλον της Ευρώπης

Οι τρεις γυναίκες που θα καθορίσουν το μέλλον της Ευρώπης

Το εάν θα επιλέξει το στρατόπεδο φον ντερ Λάιεν ή εκείνο της Λε Πεν, θα κρίνει πολλά.

Η γνωστή ήσυχη Ευρώπη βρίσκεται σε ανησυχητική θέση, με τον κόσμο να γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνος.

Στην Ουκρανία ο πιο αιματηρός πόλεμος της ηπείρου από το 1945 μαίνεται, ενώ η Ρωσία αποτελεί απειλή από τη Βαλτική για τον κυβερνοχώρο.

Εάν ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, θα μπορούσε να υπονομεύσει το ΝΑΤΟ , το θεμέλιο της ευρωπαϊκής ασφάλειας.

Η οικονομία της ηπείρου είναι ευάλωτη σε κραδασμούς που προκαλούνται από τη βιομηχανική πολιτική και τον προστατευτισμό άλλων μεγάλων δυνάμεων.

Οι ευρωσκεπτικιστές δυνάμεις κερδίζουν έδαφος.

Για να αντιμετωπίσει αυτούς τους κινδύνους, η Ευρώπη χρειάζεται, τουλάχιστον, συνεκτική ηγεσία σε επίπεδο EE. Πρέπει επίσης να κρατήσει τους εξτρεμιστές μακριά από την εξουσία.

Το αν θα πετύχει εξαρτάται εν μέρει από τις επιλογές τριών γυναικών: της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Τζορτζία Μελόνι, της πρωθυπουργού της Ιταλίας, και της Μαρίν Λεπέν, της κορυφαίας Γαλλίδας λαϊκίστριας, όπως τονίζει ο Economist.

H πρόεδρος της Κομισιόν

Η οποία ηγείται του εκτελεστικού βραχίονα της ΕΕ από το 2019 και διεκδικεί δεύτερη θητεία.

Κατά την πρώτη της θητεία πέτυχε να διαμορφώσει ισχυρή συλλογική απάντηση της ΕΕ στον Βλαντίμιρ Πούτιν και βοήθησε στην εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης σε μια κρίσιμη στιγμή, προωθώντας ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα έκδοσης κοινού χρέους.

Για να κερδίσει μια δεύτερη θητεία, χρειάζεται πρώτα την υποστήριξη των 27 εθνικών ηγετών της ΕΕ. Στη συνέχεια, πρέπει να λάβει την πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο διεξάγει εκλογές στις 6-9 Ιουνίου, με πάνω από 350 εκατομμύρια πολίτες να έχουν δικαίωμα ψήφου. Θεωρητικά θα απολαύσει την υποστήριξη των συντηρητικών, φιλελεύθερων και σοσιαλιστικών ομάδων που αποτελούν το πολιτικό κατεστημένο.

Αλλά επειδή η πολιτική έχει κατακερματιστεί τόσο πολύ, αυτές οι τρεις ομάδες συλλογικά προβλέπεται να κερδίσουν μόνο μια μικρή πλειοψηφία εδρών Η νίκη δεν είναι εξασφαλισμένη.

Η πρόεδρος της Κομισιόν και υποψήφια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας

Αυτό μας φέρνει στην κυρία Μελόνι, πρωθυπουργό της Ιταλίας από το 2022 και ηγέτη του σκληροπυρηνικού κόμματος Brothers of Italy. Με την υποστήριξή της, η φον ντερ Λάιεν θα μπορούσε να έχει περισσότερες πιθανότητεςγια μια δεύτερη θητεία στην κορυφαία θέση της ΕΕ. «Δουλεύω πολύ καλά με τη Τζόρτζια Μελόνι», είπε η ίδια στις 23 Μαΐου.

Αυτά τα λόγια, και η ιδέα κάθε είδους συμφώνου που περιλαμβάνει τη Μελόνι, εξόργισε τους φιλελεύθερους και στελέχη του κατεστημένου, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων στο κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα στη Γερμανία και του κόμματος του Εμμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία.

Για αυτούς η Μελόνι ταιριάζει με τον Βίκτορ Όρμπαν, τον ισχυρό άνδρα της Ουγγαρίας, και άλλους δυσάρεστους τύπους. Προσδίδει αξιοπιστία σε ρατσιστικές θεωρίες συνωμοσίας όπως ο «μεγάλος αντικαταστάτης». Έχει παρομοιάσει την ΕΕ με τη Σοβιετική Ένωση. Εν ολίγοις, είναι ακριβώς το είδος της σκληρής δεξιάς φιγούρας που πρέπει να αποκλειστεί από τη λήψη αποφάσεων, προειδοποιούν πολλοί.

Από την άλλη όμως ο αποκλεισμός της συνεργασίας μαζί της ως θέμα αρχής θα ήταν μυωπικός, σχολιάζει ο Economist. Το ιστορικό της δεν είναι αυτό ενός πολιτικού εμπρηστή. Έχει προωθήσει κοινές θέσεις της Ε.Ε. σε μία σειρά ζητήματα, έχει πραγματοποιήσει κοινές επισκέψεις με την πρόεδρο της Κομισιόν σε χώρες της Βόρειας Αφρικής, συνάπτοντας συμφωνίες για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών. Υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της Ουκρανίας, σε αντίθεση με ορισμένους από τους συναδέλφους της στη λαϊκιστική δεξιά. Έχει αποδείξει ότι είναι πραγματίστρια στην οικονομία.

Η ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι

Η Λεπέν

Η σύναψη συμφωνίας μαζί της θα μπορούσε να έχει ένα πρόσθετο πλεονέκτημα: να χωρίσει τη λαϊκίστικη δεξιά μεταξύ των πιο μετριοπαθών και των ακραίων στοιχείων της.

Εκεί έρχεται η κ. Λεπέν. Το κόμμα της, η Εθνική Συσπείρωση, αναμένεται να τα πάει καλά και στις ευρωπαϊκές εκλογές. Στόχος της είναι να συγκροτήσει μια μεγάλη ομάδα εθνικιστών που θα μπορούσε να τραβήξει την Ευρώπη σκληρά προς τα δεξιά. Για να το κάνει αυτό, θέλει να συνεργαστεί με την Μελόνι.

Μετά το αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών εκλογών, το παζάρι θα μπορούσε να διαρκέσει για μήνες και θα δοκιμάσει τις ικανότητες της φον ντερ Λάιεν. Το διακύβευμα είναι μεγάλο.

Η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024