«Τι σκέφτονται για εμένα;» – Έτσι θα απαλλαγείτε από την διαρκή ανησυχία
Η επιθυμία για κοινωνική αποδοχή αποτελεί ανθρώπινη ανάγκη, η επίμονη ανησυχία όμως για το πώς σας βλέπουν οι γύρω σας μπορεί να βλάψει την ψυχική σας υγεία.
Ενώ τις περισσότερες φορές δεν θέλουμε να το παραδεχθούμε, η κοινωνική αποδοχή είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί. Ορισμένοι όμως, έχουν την τάση να νοιάζονται λίγο υπερβολικά για τις απόψεις των άλλων, με αποτέλεσμα να αναρωτιούνται συχνά μέσα στην μέρα… “Είναι κατάλληλο το ντύσιμο μου; Μήπως είπα το λάθος αστείο; Φαίνομαι σαν πρωτάρης πάνω στον διάδρομο; Μήπως δεν έπρεπε να μιλήσω;”.
Το πιθανότερο είναι ότι κανείς δεν παρατήρησε με λεπτομέρεια το ντύσιμό σας, ούτε θα θυμάται το αστείο ή το λάθος που κάνατε όσο μιλούσατε.
Κι όμως, εξακολουθούμε να σπαταλάμε πολύτιμη ενέργεια ανησυχώντας για το πώς μας αντιλαμβάνονται οι γύρω μας. Ακόμα και οι έπαινοι μπορεί γρήγορα να επισκιαστούν από ένα κομμάτι – εσωτερικής και εξαιρετικά αυστηρής – κριτικής, που στην πραγματικότητα δεν μας ωφελεί.
Γιατί νοιαζόμαστε τόσο για τις απόψεις των άλλων;
Ακριβώς όπως τα περισσότερα άλλα φαινομενικά άσκοπα χαρακτηριστικά που έχουμε ως άνθρωποι, το να νοιαζόμαστε για το τι σκέφτονται οι γύρω μας για εμάς είναι απόρροια της εξελικτικής προσαρμογής.
Πολύ παλιά, η ένταξη σε μια ομάδα ή φυλή και η αποδοχή από τα υπόλοιπα μέλη της ήταν κρίσιμης σημασίας για την επιβίωση. Παρόλο που σήμερα δεν χρειαζόμαστε φυλές για να επιβιώσουμε, εξακολουθούμε να έχουμε ανάγκη τους άλλους ανθρώπους για συντροφιά και κοινωνικοποίηση.
Από την φύση μας λαχταράμε την κοινωνική επαφή, επομένως είναι φυσιολογικό να δίνετε βάρος στις απόψεις των γύρω σας ως ένα βαθμό.
Μάλιστα, επιστημονική μελέτη με απεικονίσεις εγκεφάλου αποκάλυψε βιοφυσικές αντιδράσεις – χημικές αποκρίσεις στον εγκέφαλο – σε θετικά και αρνητικά σχόλια άλλων. Ο φόβος της αρνητικής αξιολόγησης ήταν ιδιαίτερα ισχυρός σε άτομα με κοινωνικό άγχος.
Επιπλέον τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση και όσοι μεγάλωσαν χωρίς συναισθηματική υποστήριξη φάνηκε να είναι πιο πιθανό να νοιάζονται πάρα πολύ για το τι σκέφτονται οι άλλοι για αυτούς.
Πώς θα απαλλαγείτε από την ανησυχία
Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν, για να πάρετε πίσω τον έλεγχο και να ανακόψετε τις διαρκείς ανησυχίες για το πώς σας αντιλαμβάνονται οι άλλοι; Μερικές από τις μεθόδους, που μπορείτε να δοκιμάσετε, περιλαμβάνουν:
Αποδεχθείτε τις απόψεις των άλλων
Δεν ωφελεί να προσπαθείτε να αποφύγετε την κριτική – είναι απλά αδύνατο. Καλώς ή κακώς, η αξιολόγηση των άλλων ανθρώπων αποτελεί ένα φυσικό μέρος της κοινωνικής αλληλεπίδρασης.
Έτσι, προετοιμαστείτε ψυχολογικά, υπενθυμίζοντας στον εαυτό σας ότι οι άλλοι μπορεί να σχηματίσουν μια άποψη για εσάς, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι ισχύει ή ότι δεν είναι ανακριβής.
Διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας
Αν και δεν μπορείτε να ελέγξετε πώς σας αντιλαμβάνονται οι άλλοι και μερικές φορές οι απόψεις που μπορεί να σχηματίσουν ενδεχομένως να είναι αρνητικές, αυτό δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να μεταφραστούν σε αρνητικά συναισθήματα.
Επιπλέον μπορείτε να μειώσετε την ανησυχία και το άγχος γύρω από τις απόψεις των άλλων δοκιμάζοντας να εξασκηθείτε σε κάποια τεχνική συνειδητότητας.
Η συνειδητότητα έχει να κάνει με το να μένετε στο παρόν, με το να αναγνωρίζετε τα συναισθήματά σας και να τα αποδέχεστε στην παρούσα στιγμή. Μένοντας παρόντες στην στιγμή μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε αυτά τα ανεπιθύμητα συναισθήματα και τις ανήσυχες σκέψεις.
Θυμηθείτε ότι όλοι κάνουν λάθη
Η τελειότητα δεν υπάρχει, επομένως μην την αποζητάτε. Θυμηθείτε ότι μέσα από την εξάσκηση, την προσπάθεια και κυρίως τα λάθη μαθαίνουμε, εξελισσόμαστε και γινόμαστε καλύτεροι σχεδόν σε κάθε τομέα της ζωής.
Τα λάθη πρόκειται στην πραγματικότητα για ευκαιρίες μάθησης και αυτό-ανάπτυξης που θα σας οδηγήσουν σε μια καλύτερη πτυχή του εαυτού σας.
Πηγή: vita.gr
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ
- Βατικανό: Μπορείτε να περιηγηθείτε ψηφιακά στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη