Σάββατο 29 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Ενδιαφέρονται ή όχι οι πολίτες για τις ευρωεκλογές: Μια Σαββατιάτικη βόλτα στα περίπτερα των κομμάτων

Ενδιαφέρονται ή όχι οι πολίτες για τις ευρωεκλογές: Μια Σαββατιάτικη βόλτα στα περίπτερα των κομμάτων

Οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν σε λιγότερο από δέκα μέρες και τα κόμματα έχουν στήσει τα κεντρικά προεκλογικά περίπτερά τους στην καρδιά της Αθήνας - Μια βραδινή βόλτα συναντώντας μέλη και στελέχη τους

Σάββατο βράδυ, περί τις 20:00. Το κέντρο της Αθήνας σφύζει από ζωή, ειδικά τα πιο δημοφιλή σημεία του. Ένα μείγμα ντόπιων και τουριστών στη μητρόπολη τριγυρνά και αναζητά ανάσες δροσιάς την πρώτη μέρα του Ιουνίου, που σηματοδοτεί ανεπίσημα τον ερχομό του καλοκαιριού.

Μουσικοί του δρόμου, πλανόδιοι πωλητές, καταστήματα, διαφημιστές και φυσικά οι περαστικοί -βιαστικοί και μη- συνθέτουν το σκηνικό της πολυκοσμίας που επικρατεί στις πλατείες Συντάγματος, Κλαυθμώνος, Κοραή, όπως και στα πεζοδρόμια των οδών Αμαλίας, Πανεπιστημίου και Σταδίου.

Ωστόσο κάτι διαφορετικό από το συνηθισμένο υπάρχει στο σημείο και καταλαμβάνει τον (ελάχιστο) δημόσιο χώρο. Οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν σε λιγότερο από δέκα μέρες και τα κόμματα έχουν στήσει τα κεντρικά προεκλογικά περίπτερά τους με σκοπό να διαδώσουν το μήνυμά τους, να μοιράσουν το υλικό τους και φυσικά να συνομιλήσουν με τους ψηφοφόρους.

Είναι δεδομένο οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές κάνουν τον δικό τους -περισσότερο προσωπικό- αγώνα για την εκλογή τους. Όμως οι κομματικοί μηχανισμοί βρίσκονται σε εγρήγορση με σκοπό τη μεγαλύτερη δυνατή συλλογική επιτυχία, μην έχοντας το… άγχος της εκλογής.

Πώς όμως το πραγματοποιούν αυτό στα προεκλογικά περίπτερα; Όταν το καταφέρνουν, ποιες είναι οι συζητήσεις με τους πολίτες που σταματούν; Τους ζητούν πληροφορίες για το πρόγραμμα τους κόμματός τους ή τους εκφράζουν τα παράπονά τους; Υπάρχουν διαφορές συγκριτικά με τις εθνικές εκλογές του 2023 και αν ναι τι άλλαξε μέσα σε έναν χρόνο;

Αλήθεια οι τουρίστες ενδιαφέρονται για να μάθουν τι είναι αυτά τα σταντ; Δεν είναι δεδομένο ότι υπάρχουν και στις χώρες τους, παρότι οι ευρωπαϊκές εκλογές διεξάγονται σε 27 χώρες ταυτόχρονα.

Η ΝΔ στην πλατεία Συντάγματος με φόντο τον Μητσοτάκη

Κατεβαίνοντας τα σκαλιά της πλατείας Συντάγματος θα συναντήσει κανείς το προεκλογικό περίπτερο της Νέας Δημοκρατίας. Επιβλητικό, «ντυμένο» στα χρώματα και τα συνθήματα της ΝΔ, ικανό να συγκεντρώσει τα βλέμματα συγκριτικά με τα υπόλοιπα προεκλογικά περίπτερα που υπάρχουν στην πλατεία, της Πλεύσης Ελευθερίας και του Πράσινου Κινήματος.

Στην πλευρά που κοιτά προς την Ερμού, σε μια μεγάλη οθόνη, παίζουν προεκλογικά σποτ της ΝΔ, με κεντρικό πρόσωπο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το προεκλογικό περίπτερο της ΝΔ στο Σύνταγμα, σε κεντρικό φόντο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Το περίπτερο έχει κόσμο, άνδρες και γυναίκες κυρίως μέσης ηλικίας. Τα στελέχη εκεί εξηγούν ότι νωρίτερα υπήρχε περισσότερος κόσμος, ωστόσο, όπως λένε, στη γενική εικόνα είναι πολύ ικανοποιημένοι από την παρουσία του κόσμου. «Έρχεται κόσμος όλων των ηλικιών αλλά περισσότερο μεσήλικες», λέει ο υπεύθυνος του περιπτέρου -και στέλεχος του κόμματος- Γιώργος Παπαγεωργίου, προσθέτοντας ότι η σύνθεση του περιπτέρου αποτελείται κυρίως από στελέχη του κόμματος αλλά και όχι μόνον.

Συγκριτικά με τις εθνικές εκλογές του 2023 ο κ. Παπαγεωργίου αναφέρει πως δεν βλέπει διαφοροποίηση στον ενθουσιασμό του κόσμου, ως προς το υλικό και τα ψηφοδέλτια που παίρνει, επισημαίνοντας ότι το περίπτερο παραμένει ανοιχτό από τις 09:00 έως τις 21:00.

Όσον αφορά τους υποψήφιους ευρωβουλευτές ο Γιώργος Παπαγεωργίου τονίζει πως «όσοι βρίσκονται στην Αθήνα ενημερώνονται για το πρόγραμμα των περιπτέρων και έρχονται και κάνουν έναν χαιρετισμό».

Η συζήτηση κινήθηκε γύρω από τους τουρίστες, που κατά κόρον περνούν από το σημείο. «Υπάρχουν κάποιοι που τους κάνει εντύπωση το περίπτερο και η διαδικασία, οι ομιλίες που κάνουμε και ρωτούν περί τίνος πρόκειται. Τους εξηγούμε ότι είναι για τις ευρωπαϊκές εκλογές, μάλιστα πολλοί ενδιαφέρονται και παίρνουν φυλλάδιο, άσχετα αν και είναι γραμμένα μόνο στα ελληνικά, σαν αναμνηστικό. Υπάρχουν και άλλοι που νομίζουν ότι είναι περίπτερο που δίνει μόνο πληροφορίες και τους κατευθύνουμε στο γραφείο πληροφοριών του δήμου που είναι στην άκρη της πλατείας», καταλήγει ο κ. Παπαγεωργίου.

Στιγμιότυπο από το περίπτερο της ΝΔ

Στην πλατείας Κλαυθμώνος ο ΣΥΡΙΖΑ με κεντρικό πρόσωπο τον Κασσελάκη

Συνεχίζοντας τη βόλτα στα προεκλογικά περίπτερα, η επόμενη στάση θα ήταν επί της Σταδίου. Ανάμεσα από το Σύνταγμα και την πλατεία Ομόνοιας, επί της πλατείας Κλαυθμώνος βρίσκεται το προεκλογικό περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Η διαπίστωση ότι το κυβερνών κόμμα και η αξιωματική αντιπολίτευση επενδύουν στο πρόσωπο του ηγέτη τους επιβεβαιώνεται και στα προεκλογικά περίπτερα. Μια φωτογραφία του Στέφανου Κασσελάκη, δίπλα από το κεντρικό προεκλογικό σύνθημα «καλύτερη ζωή τώρα» του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ συνθέτουν το περίπτερο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που είναι στα χρώματα του λευκού, κόκκινου και μοβ.

Ο Στέφανος Κασσελάκης σε κεντρικό πλάνο στο προεκλογικό περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Η συντονίστρια της οργάνωσης μελών Εξαρχείων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Λίνα Παπανίκου που βρίσκονταν στο σημείο απαντά στο ποια είναι η σύνθεση των πολιτών που έρχονται από το περίπτερο, υπογραμμίζοντας ότι έρχεται κόσμος όλου του ηλικιακού φάσματος. «Έρχονται πάρα πολύ νέοι. Δεν ερχόταν ούτε το 2023 ούτε το 2019 – το λέω γιατί ήμουν από το 2015 στο κεντρικό περίπτερο του κόμματος. Νέοι άνθρωποι ενδιαφέρονται, ζητάνε ψηφοδέλτια, θέλουν τα βιογραφικά των υποψηφίων. Λένε ότι θα πάνε να ψηφίσουν και το ελπίζουμε, γιατί δεν θέλουμε να υπάρχει αποχή – ειδικά στους νέους. Επίσης έρχονται άνθρωποι που είναι πολύ δυσαρεστημένοι με την κυβέρνηση, δηλαδή έρχεται και άλλος κόσμος, όχι μόνον παραδοσιακοί ψηφοφόροι ή μέλη του ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει.

Συνήθως το Σαββατοκύριακο -και ειδικά το απόγευμα του Σαββάτου- είναι μια «κακή» μέρα από άποψη κόσμου στο περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Το περίπτερο είναι ανοιχτό από τις 10:00 έως τις 22:00 και μπορεί και παραπάνω, υπογραμμίζει η κ. Παπανίκου και επισημαίνει ότι και το σημείο που έχει παραχωρηθεί στο κόμμα δεν είναι το καλύτερο που θα μπορούσε να υπάρξει. «Συγκριτικά με το 2023 όμως -που ήμασταν στο ίδιο σημείο- έρχεται περισσότερος κόσμος. Και αν ήταν σε καλύτερο μέρος θα ερχόταν περισσότερος», λέει.

Για τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, το στέλεχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζει ότι «δεν έχουν ακόμη τη δυνατότητα να έρθουν για ώρα καθώς βρίσκονται σε περιοδείες και εκδηλώσεις. Περνούν ωστόσο για να μας χαιρετίσουν».

Ο κόσμος που έρχεται στο περίπτερο συνήθως συζητά για τα καθημερινά προβλήματα, όπως η ακρίβεια, η υγεία και η παιδεία τονίζει η κ. Παπανίκου. «Δεν συζητούν για την Ευρώπη. Τους εξηγούμε βέβαια που αυτά που αποφασίζονται στην Ευρώπη έχουν άμεση επίδραση στην Ελλάδα και νομίζω ότι έχει αρχίσει και το καταλαβαίνει ο κόσμος. Θα καταλάβει επίσης πόσο σημαντικές είναι αυτές οι εκλογές», αναφέρει.

Όσον αφορά τους τουρίστες, η Λίνα Παπανίκου εξαίρει την παρουσία της νεολαίας του κόμματος στο περίπτερο, που εξηγούν στους ενδιαφερόμενους τι ακριβώς συμβαίνει με το εκλογικό περίπτερο και την επερχόμενη εκλογική μάχη.

«Καλύτερη ζωή τώρα» το κεντρικό προεκλογικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Χωρίς… προσωπογραφία το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ επί της πλατείας Κοραή

Ακριβώς απέναντι από το προεκλογικό περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, επί της πλατείας Κοραή, βρίσκεται αυτό του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, συνθέτοντας ένα… κεντροαριστερό σκηνικό σε αυτή τη γωνιά της πόλης.

Συγκριτικά με τα άλλα δύο μεγάλα κόμματα στο περίπτερο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ λείπει το πρόσωπο του προέδρου του, Νίκου Ανδρουλάκη, από τη συνολική σύνθεση του περιπτέρου, που είναι, φυσικά, σε πράσινο και λευκό φόντο.

Στιγμιότυπο από το περίπτερο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

Στελέχη και μέλη του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ (με αρκετές εκλογικές μάχες στην πλάτη τους) υποδέχονται τους πολίτες στο περίπτερο. Τη στιγμή της άφιξής μου στα ηχεία έπαιζε τραγούδια της σπουδαίας ερμηνεύτριας Μαρίας Φαραντούρη, με τον γραμματέα της νομαρχιακής Α’ Αθηνών του κόμματος Μανώλη Μποτζάκη να με καλωσορίζει.

Ο Μανώλης Μποτζάκης τονίζει πως στο περίπτερο υπάρχει μεγάλη κίνηση, ανάλογα βέβαια με τη συγκυρία, καθώς εκτιμά ότι είναι υποτονικές οι επερχόμενες εκλογές. «Από τις βουλευτικές εκλογές σίγουρα όμως έρχεται παραπάνω κόσμος. Το περίπτερο ήταν στο ίδιο μέρος στις προηγούμενες εκλογές, είναι… στέκι για το ΠΑΣΟΚ», υπογραμμίζει.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι κόσμος πλησιάζει το περίπτερο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ υποστηρίζει πως «έρχεται κόσμος που ψάχνει μια πρόφαση για να ψηφίσει όχι απαραίτητα με πολιτικό κριτήριο. Ακόμη και τα ποδοσφαιρικά παίζουν ρόλο. Ήρθε ένα άτομο και πήρε έξι ψηφοδέλτια, λέγοντας ότι επειδή ο Ανδρουλάκης πήγε στον Ολυμπιακό θα τον ψηφίσω. Τα ακούμε όλα εδώ, έρχονται και από άλλους χώρους και παίρνουν τα ψηφοδέλτιά μας».

Συνεχίζει την κουβέντα λέγοντας πως το 90% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ είναι πολιτικοποιημένοι και δεν θα πάνε για… μπάνια τη μέρα των εκλογών.

Το περίπτερο είναι ανοιχτό από τις 09:00 έως περίπου στις 23:00, αναφέρει ο Μανώλης Μποτζάκης. Καταληκτικά ο γραμματέας της νομαρχιακής Α’ Αθηνών του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ τονίζει ότι «εμείς επιμένουμε πολιτικά. Δεν πάμε συγκυριακά, άλλο η συγκυρία σε όλα τα άλλα και άλλο στην πολιτική. Η πολιτική πρέπει να επικρατήσει στο τέλος, όχι το lifestyle».

Η πίσω όψη του περιπτέρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης διακρίνεται σε μια αφίσα εντός του περιπτέρου

Το ΚΚΕ στην Ερμού με… σκληρή γραμμή

Επιστρέφοντας προς το Σύνταγμα συνάντησα το περίπτερο του ΚΚΕ. Συνομιλώ με τους ανθρώπους του κόμματος για διάφορα ζητήματα, με τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος να πηγαίνουν κατευθείαν τη συζήτηση στο… πολιτικό ψητό.

Αναφέροντας ωστόσο τον σκοπό της επίσκεψής μου, μού αναφέρουν ότι δεν έχουν εξουσιοδότηση να μου μιλήσουν. Δείγμα της πιο σκληρής γραμμής του ΚΚΕ σε επικοινωνιακού τύπου ζητήματα.

Όμως, η κουβέντα ήταν θερμή, όπως άλλωστε και στα υπόλοιπα περίπτερα. Με τη διαφορά ότι τα μέλη του ΚΚΕ θα επιχειρήσουν να σε πείσουν πολιτικά από το πρώτο… δευτερόλεπτο, κάτι που, μάλλον, λείπει στη διάδραση του κόσμου με τα πολιτικά στελέχη των υπόλοιπων κομμάτων.

Το περίπτερο βρίσκεται στην αρχή της Ερμού, με τους τουρίστες δηλαδή να περνούν… συνεχόμενα από το σημείο. Ρωτώντας για αυτό, τόνισαν ότι φτάνει στο σημείο κόσμος με καταγωγή από διάφορες χώρες και χαίρεται που υπάρχει στην Ελλάδα κομμουνιστικό κόμμα, ενώ τους θέτει διάφορες ερωτήσεις. «Δείγμα της αναγνώρισης που έχει και ευρωπαϊκά το ΚΚΕ», αναφέρουν.

Το περίπτερο του ΚΚΕ στην Ερμού

Μετά τη συζήτηση με τα μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος σταμάτησα και τη βόλτα στα περίπτερα των κομμάτων – είχε φτάσει πλέον 21:30. Κατά πόσον είναι αποδοτικά, σε μια περίοδο που η πληροφορία και η πολιτική κινείται γύρω από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ασφάλεια. Ωστόσο, για όποιον επιθυμεί μια πολιτική διάδραση και ανταλλαγή -δια ζώσης- απόψεων είναι η καλύτερη επιλογή και ας ήταν… βράδυ Σαββάτου.

Sports in

Συνεχίζει στην Αλ-Γκαράφα του Κατάρ ο Χοσέλου (pics)

Στην Αλ-Γκαράφα του Πέδρο Μαρτίνς θα αγωνίζεται την επόμενη σεζόν ο Χοσέλου, με την Ρεάλ Μαδρίτης να ανακοινώνει την επισημοποίηση του deal

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 29 Ιουνίου 2024