Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Live: Κρίσιμη συνάντηση για το ισραηλινό πολεμικό συμβούλιο - Απομακρύνεται η κατάπαυση του πυρός

Live: Κρίσιμη συνάντηση για το ισραηλινό πολεμικό συμβούλιο – Απομακρύνεται η κατάπαυση του πυρός

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Αίγυπτος, Κατάρ και ΗΠΑ πιέζουν Ισραήλ και Χαμάς να καταλήξουν σε συμφωνία για εκεχειρία - Νέες επιθέσεις των IDF - Κρίσιμο πολεμικό συμβούλιο για το Ισραήλ.

Το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν τη Χαμάς και το Ισραήλ να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία που θα ενσωματώνει όσα περιέγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν στις 31 Μαΐου.

Κρίσιμο πολεμικό συμβούλιο λαμβάνει χώρα στο Ισραήλ, σχετικά με το σχέδιο Μπάιντεν, τις σχέσεις με την Αίγυπτο και τη Ράφα. Απομακρύνονται οι πιθανότητες κατάπαυσης του πυρός. Το Ισραήλ θέλει απελευθέρωση των ομήρων χωρίς διακοπή των επιχειρήσεων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου υπηρεσίες υγείας που να έχουν απομείνει στη Ράφα, αφού το τελευταίο εν μέρει λειτουργικό νοσοκομείο της πόλης, το νοσοκομείο αλ-Χιλάλ αλ-Εμιράτι, έκλεισε εν μέσω των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών.

Χιλιάδες Ισραηλινοί βγήκαν στους δρόμους προτρέποντας τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να συνάψει συμφωνία με τη Χαμάς για να απελευθερωθούν οι όμηροι που κρατούνται στη Γάζα, αλλά ακροδεξιοί υπουργοί απείλησαν να ανατρέψουν την κυβέρνησή του αν δεχτεί μια τέτοια συμφωνία.

Δείτε live

Όλες οι εξελίξεις στο in

05:50 Χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ του Ισραήλ στη Νέα Υόρκη

Μεγάλο πλήθος συμμετείχε στην ετήσια παρέλαση της Ημέρας του Ισραήλ στη Νέα Υόρκη, ζητώντας την επιστροφή των ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

Η συγκέντρωση, υπό αυξημένα μέτρα ασφαλείας, πραγματοποιήθηκε καθώς το Ισραήλ συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής παγκοσμίως για τον πόλεμο στη Γάζα, ο οποίος έχει σκοτώσει τουλάχιστον 36.439 Παλαιστίνιους σε επτά μήνες.

Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους βρίσκονταν εξέχοντες πολιτικοί των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, και της Γενικής Εισαγγελέως της Νέας Υόρκης, Λετίσια Τζέιμς.

Παρευρέθηκαν επίσης υποστηρικτές των Παλαιστινίων, κρατώντας πανό που κατήγγελλε τη «γενοκτονία» του Ισραήλ στη Γάζα.

05:20 Επιδρομή με ισραηλινούς εποίκους στον τάφο του Ιωσήφ

Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιδρομή στην πόλη Ναμπλούς, στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, συνοδεύοντας δεκάδες ισραηλινούς εποίκους στον τάφο του Ιωσήφ, μεταδίδει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές ακροβολίστηκαν σε κοντινά κτίρια καθώς μια ισραηλινή στρατιωτική μπουλντόζα έσκαψε έναν δρόμο για εμπόδιο, ανέφερε το Wafa.

Η επιδρομή πραγματοποιείται σχεδόν μια εβδομάδα αφότου δεκάδες Ισραηλινοί εισέβαλαν ξανά στο τέμενος Αλ-Ακσά, τον τρίτο ιερότερο χώρο του Ισλάμ.

Ο τάφος του Ιωσήφ είναι ένα σημαντικό μνημείο για τους πιστούς των αβρααμικών θρησκειών, συμπεριλαμβανομένων των Χριστιανών, των Εβραίων, των Μουσουλμάνων και των Σαμαρειτών.

04:50 Σκότωσαν γυναίκες και παιδιά σε καταυλισμό (Προσοχή!!!! Σκληρές εικόνες)

Εξι άνθρωποι, όλοι γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν σε ισραηλινό πλήγμα στον προσφυγικό καταυλισμό Bureij, στη Λωρίδα της Γάζας.

Φωτογραφίες και βίντεο που τραβήχτηκαν στο Νοσοκομείο Μαρτύρων Αλ-Ακσά, στην Ντέιρ αλ-Μπάλαχ, μετά την επίθεση, δείχνουν αρκετούς ανθρώπους να νοσηλεύονται τραυματισμένοι καθώς και το άψυχο σώμα ενός μωρού που μεταφέρεται από μέλη της οικογενείας του και εργαζόμενους στο νοσοκομείο.

04:20 Επαφές Μπλίνκεν με ισραηλινούς αξιωματούχους για την εκεχειρία

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Αντονι Μπλίνκεν τηλεφώνησε στον ισραηλινό υπουργό Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ για να συζητήσουν την «πρόταση για την επίτευξη πλήρους και απόλυτης κατάπαυσης του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας που θα συνοδευόταν από απελευθέρωση ομήρων στα χέρια της Χαμάς, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Ο (αμερικανός) υπουργός Εξωτερικών επαίνεσε τη βούληση του Ισραήλ να συναφθεί συμφωνία και τόνισε πως πλέον είναι η Χαμάς αυτή που έχει καθήκον να την αποδεχθεί», αναφέρει ανακοίνωση Τύπου την οποία δημοσιοποίησε ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ.

Ο κ. Μπλίνκεν είχε επίσης τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου της κυβέρνησης πολέμου του Ισραήλ, τον κεντρώο πολιτικό και πρώην αρχηγό του ισραηλινού γενικού επιτελείου Μπένι Γκαντς, στον οποίο τόνισε πως η πρόταση εξυπηρετεί τα πιο «μακροπρόθεσμα συμφέροντα (εθνικής) ασφαλείας του Ισραήλ», σύμφωνα με χωριστό δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον κ. Μίλερ.

03:50 Το Ισραήλ πέτυχε τους περισσότερους στόχους του, λένε οι ΗΠΑ

Ο εκπρόσωπος στρατηγικών επικοινωνιών του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, Τζον Κέρμπι, δήλωσε πως η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι, από «στρατιωτική» σκοπιά «και μόνο», το Ισραήλ «εξετέλεσε τους περισσότερους από τους στόχους που έθεσε» όταν άρχισε τις ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας την 7η Οκτωβρίου.

Εσπευσε ωστόσο να συμπληρώσει πως οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν πως «η Χαμάς δεν έχει στρατιωτικές δυνατότητες. Δεν λέμε ότι δεν συνεχίζει να εγείρει απειλή για τον ισραηλινό λαό. Ασφαλώς και εγείρει».

Ομως «δεν έχουν τις στρατιωτικές δυνατότητες για να κάνουν αυτό που έκαναν την 7η Οκτωβρίου», επέμεινε σε εμφάνισή του στην εκπομπή «This Week» του τηλεοπτικού δικτύου ABC News.

03:18 Σφοδρή επίθεση Ερτογάν εναντίον Νετανιάχου

«(Κάποιος) πρέπει να σταματήσει τον Μπενιαμίν Νετανιάχου ο οποίος παρασύρει την περιοχή και ολόκληρο τον κόσμο στην καταστροφή», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως μεταφέρει το TRT World.

«Αυτός ο βάρβαρος, ο κακοποιός και ο αιμοδιψής άπληστος που ονομάζεται Νετανιάχου, ο οποίος σέρνει την περιοχή μας και ολόκληρο τον κόσμο στην καταστροφή, πρέπει να σταματήσει», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνεδρίαση αξιολόγησης και σχεδιασμού του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην πρωτεύουσα Άγκυρα την Κυριακή.

Καταγγέλλοντας την «αδιάκοπη» σφαγή δεκαετιών στην Παλαιστίνη και το πώς τα παιδιά των Παλαιστινίων σκοτώνονται από «ένα κακομαθημένο κράτος», ο Ερντογάν είπε ότι η Άγκυρα εξασφάλισε ότι ο υπόλοιπος κόσμος βλέπει ξεκάθαρα τη «βαρβαρότητα» στη Γάζα. «Ως Τουρκία, αντιδρούμε στην καταπίεση, τη σφαγή και την αδικία που συνεχίζεται εδώ και 76 χρόνια σε κάθε πλατφόρμα».

02:54 Παρατηρητής πολέμου κάνει λόγο για 12 νεκρούς σε αεροπορική επιδρομή στο Χαλέπι

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υποστηρίζει ότι 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή που αποδίδεται στο Ισραήλ από συριακά μέσα ενημέρωσης.

Το παρατηρητήριο της αντιπολίτευσης με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο έχει επικριθεί για διόγκωση των απωλειών του καθεστώτος στο παρελθόν, ισχυρίζεται ότι και οι 12 ήταν μέλη φιλοϊρανικών ομάδων.

Ο ισχυρισμός δεν μπορεί να επαληθευτεί. Οι επίσημες συριακές πηγές ανέφεραν μόνο τον αριθμό των νεκρών σε «αρκετούς».

02:31 Απώλειες μετά από φερόμενη ισραηλινή αεροπορική επίθεση κοντά στο Χαλέπι της Συρίας

Συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε τοποθεσίες κοντά στη βόρεια πόλη Χαλέπι.

02:02 Βρετανοί καλλιτέχνες στον Keir Starmer: Δεσμευτείτε να σταματήσετε τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ

Περισσότεροι από 100 κορυφαίοι πολιτιστικοί παράγοντες της Βρετανίας, μεταξύ των οποίων και νικητές των βραβείων Όσκαρ και BAFTA, κάλεσαν τον ηγέτη των Εργατικών Sir Keir Starmer να δεσμευτεί ότι θα σταματήσει τους εξοπλισμούς του Ισραήλ, αν εκλεγεί πρωθυπουργός στις 4 Ιουλίου με το εξής κείμενο.

«Εμείς, οι υπογράφοντες, σας γράφουμε για να σας παροτρύνουμε να πάρετε θέση ενάντια στις συνεχιζόμενες φρικαλεότητες που διαπράττει το Ισραήλ και να δεσμευτείτε ότι θα σταματήσετε τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ σε περίπτωση που γίνετε πρωθυπουργός. Μέσα σε μόλις οκτώ μήνες, περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί από το Ισραήλ. Το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔΔ), το ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ, διέταξε το Ισραήλ να «σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική του επίθεση στη Ράφα». Ωστόσο, το Ισραήλ αγνόησε αυτή την απόφαση και βομβάρδισε έναν καθορισμένο «ασφαλή χώρο» 60 φορές μέσα σε 48 ώρες, με αποτέλεσμα τον θάνατο ολόκληρων οικογενειών. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αντιμετωπίζει επί του παρόντος εντάλματα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

» Η συνέχιση της πώλησης όπλων σε μια χώρα της οποίας ο ηγέτης κατηγορείται για τόσο σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου είναι ηθικά καταδικαστέα. Χώρες όπως η Ισπανία έχουν ήδη αναλάβει δράση σταματώντας τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ. Είναι καιρός να ακολουθήσει το Ηνωμένο Βασίλειο το παράδειγμα και να επιδείξει τη δέσμευσή του στα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι πιθανό να γίνετε ο επόμενος πρωθυπουργός, κερδίζοντας με την υπόσχεση της «αλλαγής».

» Ως πρώην δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχετε μια μοναδική ευκαιρία να επιφέρετε ουσιαστική αλλαγή, τερματίζοντας τη συνενοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στα εγκλήματα πολέμου στη Γάζα. Θα έχετε μεγάλη υποστήριξη: η πλειοψηφία του βρετανικού κοινού υποστηρίζει τον τερματισμό των πωλήσεων όπλων στο Ισραήλ. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν πρέπει πλέον να παραμείνει συνένοχο στη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού. Αναστέλλοντας τις πωλήσεις όπλων προς το Ισραήλ, ιδίως ενώ ο ηγέτης του αντιμετωπίζει εντάλματα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, μπορείτε να στείλετε ένα σαφές μήνυμα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα ανεχθεί τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα υπερασπιστεί τους καταπιεσμένους. Sir Keir, σας καλούμε να αδράξετε αυτή την ευκαιρία για να επιφέρετε πραγματική αλλαγή και να αποδείξετε τη δέσμευσή σας στη δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι ζωές αμέτρητων Παλαιστινίων εξαρτώνται από ηγέτες όπως εσείς που παίρνουν θέση αρχών».

01:40 To καταστροφικό χτύπημα των Μπουρκάν επιδεικνύει σε βίντεο η Χεζμπολάχ

Η Χεζμπολάχ δημοσίευσε πλάνα με στόχο το αρχηγείο της 769ης Ταξιαρχίας του ισραηλινού στρατού στους στρατώνες «Kiryat Shmona» στη βόρεια Παλαιστίνη με βαρείς πυραύλους Burkan.

01:25 Οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά, άφησαν ένα προσωπικό μήνυμα στους Μπεν-Γκβιρ και Σμότριχ

Με ένα γράφημα που ανέγραφε: «Κάτω από τα μάτια μας και εντός του βεληνεκούς των πυρών μας», το οποίο συνοδεύονταν από τα εξής «Το μήνυμά μας προς τους Μπεν-Γκβιρ και Σμότριχ: Θα πληρώσετε το τίμημα για την εγκληματικότητα και την αλαζονεία σας», οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά απειλούν τους δύο ισραηλινούς υπουργούς.

Οι δύο ακροδεξιοί υπουργοί της κυβέρνησης Νετανιάχου, είναι αυτοί που κρατούν τις πιο σκληρές θέσεις εναντίον των Παλαιστινίων και τις πιο θερμές υπέρ των εποίκων. Έχουν μάλιστα καλέσει σε διάφορες στιγμές του πολέμου υπέρ του αφανισμού των Παλαιστινίων και της τήρησης ακόμα πιο σκληρής γραμμής.

01:02 Πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν αεροπορική επιδρομή σε εργοστάσιο χαλκού στο Χαγιάν, βόρεια του Χαλεπιού, στη βόρεια Συρία

Η Συρία κατηγορεί το Ισραήλ για την επίθεση

00:48 «Δεν θα παραδοθούμε, ούτε στην αμερικανική πίεση, ούτε σε τίποτα» λέει υπουργός του Νετανιάχου

Στη Νέα Υόρκη, υπουργός του Νετανιάχου απορρίπτει κατηγορηματικά την πρόταση του Μπάιντεν για κατάπαυση του πυρός. Ο υπουργός Διασποράς του Ισραήλ Αμιχάι Τσίκλι προέτρεψε την Κυριακή την κυβέρνησή του να μην αποδεχθεί τη συμφωνία που περιέγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για τον τερματισμό του πολέμου και την επιστροφή των ομήρων στην πατρίδα.

Μιλώντας σε ένα συνέδριο στο Μανχάταν που χρηματοδοτήθηκε από τη δεξιά,  στην προσκείμενη στους εποίκους ειδησεογραφική οργάνωση Besheva, είπε: «Καμία παράδοση, ούτε στην αμερικανική πίεση, ούτε σε τίποτα».

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε τον πόλεμο και να εξολοθρεύσουμε τη Χαμάς και δεν υπάρχει καμία επιλογή να δεχτούμε κατάπαυση του πυρός όσο η Χαμάς είναι ακόμη στην εξουσία», είπε ο Τσίκλι.

Όταν ο Τσίκλι σηκώθηκε να μιλήσει, διακόπηκε από μια διαδηλώτρια που είχε ενσωματωθεί στο πλήθος και άρχισε να φωνάζει: «Φέρτε τους σπίτι τώρα» και «Ντροπή».

Απαντώντας στη διακοπή, ο Τσίκλι πρότεινε ότι διαδηλωτές σαν κι αυτήν,  ήταν υπεύθυνοι για την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

«Νομίζω ότι αυτού του είδους οι εκκλήσεις που είχαμε τον περασμένο χρόνο είναι αυτές που προσκάλεσαν τους εχθρούς μας και ενθάρρυναν το λάθος μήνυμα», είπε αναφερόμενος στις διαδηλώσεις του καλοκαιριού ενάντια στο δικαστικό πραξικόπημα που προσπάθησε η κυβέρνηση Νετανιάχου.

00:30 Ο ηγέτης της μειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων, Χακίμ Τζέφρις, αναγνωρίζει ότι η επίσκεψη Νετανιάχου στο Κογκρέσο θα συνοδεύεται από έλεγχο

Όπως μεταφεέρει η Haaretz, ο ηγέτης της μειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων Χακίμ Τζέφρις, ο οποίος πρόσφατα προσκάλεσε μαζί με τρεις συναδέλφους του ηγέτες του Κογκρέσου τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να μιλήσει σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου, αναγνώρισε ότι η επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού θα συνοδεύεται από έλεγχο. «Νομίζω ότι θα υπάρχει αρκετός χώρος για να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε τι έγινε σωστά, τι μπορεί να έγινε λάθος. Σίγουρα άσκησα κριτική στην ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στις αρχές της εβδομάδας.Ήταν μια τραγωδία. Δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί. Και θρηνούμε για την απώλεια ανθρώπων», δήλωσε στην εκπομπή Meet the Press του NBC.

«Ελπίζω ότι ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου, σύμφωνα με αυτό που έχει γίνει από το ισραηλινό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο, δηλαδή να υιοθετήσει ομόφωνα το ειρηνευτικό σχέδιο Μπάιντεν, θα συμπεριφερθεί με τρόπο που να συνάδει με αυτό το ισραηλινό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο», συνέχισε ο Τζέφρις.

«Εναπόκειται στη Χαμάς, απ’ όσο μπορώ να πω, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος Μπάιντεν, να αποδεχθεί το ειρηνευτικό σχέδιο, ώστε να τερματίσουμε αυτή τη σύγκρουση και να προχωρήσουμε προς μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη», πρόσθεσε.

00:15 Οι IDF ισχυρίζονται πως πυρκαγιά στην πόλη Ναχαρίγια, οφείλεται σε πτώση drone της Χεζμπολάχ

Οι IDF διαψεύδουν πως δεν στόχευσαν το επιτιθέμενο drone και ισχυρίζονται πως η πυρκαγιά στην πόλη Ναχαρίγια ξέσπασε εξαιτίας επιτυχούς αναχαίτισης.

00:04 Τέσσερις νεκροί σε επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat

Το πρακτορείο ειδήσεων Wafa και ο ανταποκριτής του Al Jazeera αναφέρουν τώρα ότι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αυτή την επίθεση και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν.

Επιπλέον, ο ανταποκριτής του Al Jazeera στη Λωρίδα της Γάζας αναφέρει ότι ένα άλλο ισραηλινό χτύπημα έπληξε τον καταυλισμό Nuseirat πριν από λίγο.

23:39 Νέες επιθέσεις από τις ισραηλινές δυνάμεις στην Δυτική Όχθη

Ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν στα χωριά Hajjah, Jayyous και Azzun στο κυβερνείο Qalaqalia της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, αναφέρουν τοπικές πηγές.

Επιπλέον, αναφέρθηκαν ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ στρατιωτών και τοπικών Παλαιστίνιων μαχητών κατά τη διάρκεια επιδρομής στην πόλη Tammoun, κοντά στην πόλη Jenin.

23:17 Οι ισραηλινές δυνάμεις κατέστρεψαν το κέντρο αιμοκάθαρσης στο Ινδονησιακό Νοσοκομείο της Γάζας

Οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν στο Ινδονησιακό Νοσοκομείο της βόρειας Γάζας και κατέστρεψαν το εξειδικευμένο κέντρο Noura al-Kaabi για ασθενείς με αιμοκάθαρση, σύμφωνα με πλάνα που εξασφάλισε το Al Jazeera.

Ένας γιατρός του νοσοκομείου δήλωσε ότι (οι ασθενείς) μόλις είχαν αναρρώσει μετά την επαναλειτουργία των εγκαταστάσεων τις τελευταίες εβδομάδες, όταν συνέβη αυτή η τελευταία επίθεση στο νοσοκομείο. «Παρά το γεγονός ότι τέθηκε εκτός λειτουργίας στην αρχή της εισβολής του Ισραήλ στη βόρεια Γάζα, εισήλθαν στο νοσοκομείο και έκαψαν σοβαρά τον 2ο και 3ο όροφο», δήλωσε ο γιατρός.

«Ο εξωτερικός φράχτης κατεδαφίστηκε. Βρήκαμε ακόμη και πυροκροτητές στο νοσοκομείο που προορίζονταν για την ανατίναξη του νοσοκομείου, αλλά ευτυχώς, και με τη χάρη του Θεού, τα πράγματα είναι καλά».

22:58 Δημοσκόπηση δείχνει πως το 40% των Ισραηλινών υποστηρίζει την πρόταση Μπάιντεν για κατάπαυση του πυρός

Δημοσκόπηση που διεξήχθη από την Ισραηλινή Δημόσια Ραδιοφωνία δείχνει ότι το 40% των Ισραηλινών υποστηρίζει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος αυτή την εβδομάδα. Το 27% αντιτίθεται στο σχέδιο.

Επιπλέον, το 32% των Ισραηλινών πιστεύει ότι ο στρατός της χώρας θα διαλύσει τη Χαμάς και το 42% πιστεύει ότι θα συνεχίσει να ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.

Τέλος, το 55% των Ισραηλινών υποστηρίζει την επέκταση του πολέμου με τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου στα βόρεια της χώρας. Η Χεζμπολάχ και ο ισραηλινός στρατός έχουν εμπλακεί σε ανταλλαγές πυρών από το ξέσπασμα του πολέμου του Ισραήλ κατά της Γάζας, γεγονός που οδήγησε στην εκκένωση χωριών και πόλεων του βόρειου Ισραήλ.

22:33 Ισραηλινές δυνάμεις εισβάλλουν στην πόλη Τούμπας της Δυτικής Όχθης – Σφοδρές συγκρούσεις

Ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν έφοδο στην κατεχόμενη πόλη Τούμπας της Δυτικής Όχθης, σύμφωνα με τοπικές πηγές. Σφοδρά πυρά ακούστηκαν μετά την έφοδο πολλών στρατιωτικών οχημάτων και στρατιωτικών μπουλντόζες στην πόλη, σύμφωνα με πλάνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που επαληθεύτηκαν από το Al Jazeera.

Τοπικές πηγές ανέφεραν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στην Τούμπας από τη νότια είσοδό της, με έναν αριθμό στρατιωτικών περιπόλων να αναχωρούν από την πύλη Atuf, περνώντας από την πόλη Tammun. Από πλευράς Παλαιστινίων, μέρος στις συγκρούσεις πήραν τα ένοπλα τμήματα της Ισλαμικής Παλαιστινιακής Τζιχάντ και μέλη των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Αλ Ακσά, κατά δήλωσή τους.

22:17 Καταδρομική επιχείρηση στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο ισχυρίζεται πως πραγματοποίησε η Χεζμπολάχ

Η οργάνωση του Λιβάνου, ανέφερε στο κανάλι της στο Telegram ότι μαχητές της επιτέθηκαν σε θέσεις του ισραηλινού στρατού στην περιοχή του χωριού, το οποίο εφάπτεται των συνόρων της χώρας με το Ισραήλ.

Κατονόμασε τις επιτιθέμενες θέσεις του ισραηλινού στρατού ως Ramtha και al-Samaqa.

22:09 Απέτυχαν οι IDF  να αναχαιτίσουν drone στην Ναχαρίγια – Πυρκαγία στην περιοχή

Οι IDF λένε ότι επιχείρησαν, αλλά απέτυχαν, να αναχαιτίσουν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εκτοξεύτηκε από το Λίβανο στην περιοχή Ναχαρίγια νωρίτερα απόψε.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος προσέκρουσε στην περιοχή, προκαλώντας πυρκαγιά η οποία κατασβένεται από πυροσβέστες, προσθέτει ο στρατός.

Δεν υπάρχουν τραυματίες από την επίθεση.

Κατά τη διάρκεια του περιστατικού ήχησαν σειρήνες, καθώς εκτοξεύθηκαν πύραυλοι αναχαίτισης κατά του drone.

22:01 Η Αίγυπτος εμμένει στη θέση της για απόσυρση του Ισραήλ από το πέρασμα της Ράφα μετά τη συνάντηση

Η Αίγυπτος επέμεινε στη θέση της ότι το Ισραήλ πρέπει να αποχωρήσει από την παλαιστινιακή πλευρά του περάσματος της Ράφα για να λειτουργήσει και πάλι μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης μεταξύ Αμερικανών, Ισραηλινών και Αιγυπτίων αξιωματούχων στο Κάιρο, δήλωσαν δύο αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Οι πηγές ασφαλείας δήλωσαν ότι η συνάντηση ήταν θετική παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε συμφωνία για την επαναλειτουργία του περάσματος.

Η αιγυπτιακή αντιπροσωπεία δήλωσε κατά τη συνάντηση ότι θα ήταν ανοιχτή σε Ευρωπαίους παρατηρητές στα σύνορα για να επιβλέπουν τη λειτουργία του από τις παλαιστινιακές αρχές, εάν συμφωνούσαν να επαναλάβουν τις εργασίες.

Αιγυπτιακές πηγές πρόσθεσαν ότι Ισραηλινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι θα εργαστούν γρήγορα για την άρση των εμποδίων στη λειτουργία του περάσματος.

Το Ισραήλ κατέλαβε το πέρασμα από την πλευρά της Γάζας στις αρχές Μαΐου κατά τη διάρκεια της επίθεσής του στη Ράφα.

21:54 Το Κιμπούτς Νιρ Οζ απευθύνει έκκληση στον Νετανιάχου να αποδεχθεί την πρόταση κατάπαυσης του πυρός

Όπως αναφέρει το al Jazeera, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου πιέζεται από διάφορες παρατάξεις του πολεμικού του υπουργικού συμβουλίου να λάβει απόφαση σχετικά με τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός του Μπάιντεν.

Ενώ οι κεντρώοι πιέζουν τον πρωθυπουργό να αποδεχτεί την πρόταση, οι δεξιοί υπουργοί απειλούν να εγκαταλείψουν την κυβέρνηση συνασπισμού αν ληφθεί απόφαση για τον τερματισμό του πολέμου.

Εν μέσω της πολιτικής έντασης, διαδηλωτές στο Ισραήλ κάλεσαν χθες το βράδυ την κυβέρνηση Νετανιάχου να αποδεχθεί τη συμφωνία και να εξασφαλίσει την επιστροφή των ομήρων.

Το κιμπούτς Νιρ Οζ, όπου 77 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και 36 πιάστηκαν αιχμάλωτοι, εξέδωσε επιστολή προς τον Νετανιάχου, με την οποία τον καλεί να αποδεχθεί την πρόταση για κατάπαυση του πυρός που παρουσίασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

«Μην μας εγκαταλείψετε ξανά. Ας αποκαταστήσουμε τη ζωή και ας θάψουμε τους δολοφονημένους με αξιοπρέπεια», ανέφεραν.

21:42 Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο συγκαλείται για να συζητήσει ζητήματα των ομήρων, του ανοίγματος ή μη της Ράφα και τις σχέσεις Ισραήλ -Αιγύπτου

Όπως αναφέρει η Haaretz, το «συγκλήθηκε το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο για να συζητήσει τις συνομιλίες για τους ομήρους, τις διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο για το συνοριακό πέρασμα της Ράφα».

21:39 Πύραυλοι του Iron Dome πάνω από τη Ναχαρίγια μετά τον ήχο των σειρήνων συναγερμού για επίθεση drone στην πόλη

Πύραυλοι αναχαίτισης φαίνονται να εκτοξεύονται πάνω από την παράκτια πόλη Ναχαρίγια, καθώς οι σειρήνες προειδοποιούν για ύποπτη διείσδυση μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

Δεν υπάρχουν άμεσες αναφορές για τραυματισμούς.

Οι IDF λένε ότι οι σειρήνες που ήχησαν στην ίδια περιοχή πριν από περίπου μία ώρα ήταν ψευδείς συναγερμοί.

21:22 Συνάντηση Μάικλ Ντάγκλας με τον πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ

Ο Μάικλ Ντάγκλας σε συνάντηση με τον πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκι Χέρτζογκ, μίλησε για όσα είδε στην επίσκεψή του. «Συναντηθήκαμε με τις οικογένειες των ομήρων… περάσαμε τη σημερινή ημέρα κάτω στα νότια, στην περιοχή κοντά στο Μπέ’ ερι, και στην έκθεση (του φεστιβάλ Σούπερ) Νόβα», είπε ο Ντάγκλας στον Χέρτζογκ, σύμφωνα με το γραφείο του προέδρου. Συνέχισε λέγοντας σύμφωνα με τους Times of Israel πως «Είναι μια πολύ δύσκολη στιγμή. Αισθάνεστε το βαθύ σοκ από όλη αυτή την εμπειρία. Είμαστε απλά χαρούμενοι που βρισκόμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε το Ισραήλ και να μοιραστούμε μαζί σας το γεγονός ότι η Αμερική είναι σίγουρα σύμμαχός σας, όπως μοιράστηκε μαζί σας ο πρόεδρός μας. Ελπίζω απλώς ότι οι τελευταίες διαπραγματεύσεις θα [επιτευχθούν] και οι όμηροι θα επιστρέψουν σύντομα».

Ακόμα αναφέρθηκε με δριμύτητα ως προς τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις στις ΗΠΑ, αναφέροντας ότι οι φοιτητές υπέστησαν «πλύση εγκεφάλου… γιατί όταν προσπαθείς να μιλήσεις σε πολλούς από αυτούς, δεν υπάρχει καμία εκπαίδευση, δεν υπάρχει καμία γνώση».

21:05 Εκτοπισμένος Παλαιστίνιος χρησιμοποιεί τηλεοπτικό τμήμα του Al Jazeera για να επικοινωνήσει με την οικογένειά του

Ένας νεαρός Παλαιστίνιος, ο Nofal Ibrahim, ο οποίος έχει εκτοπιστεί στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, δημοσίευσε ένα βίντεο στο λογαριασμό του στο Instagram, το οποίο δείχνει να χρησιμοποιεί την τηλεόραση Al Jazeera ως μέσο επικοινωνίας με την οικογένειά του στη βόρεια Γάζα. Οι διακοπές επικοινωνίας συνεχίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου.

Ο Ιμπραήμ περίμενε την ώρα της εμφάνισης του ανταποκριτή του Al Jazeera και στάθηκε πίσω του όσο ο ανταποκριτής ήταν στον αέρα, ώστε να μπορέσει να καθησυχάσει την οικογένειά του για το πού βρίσκεται. Η οικογένεια του νεαρού μπόρεσε να δει τον γιο της να στέκεται μπροστά από την κάμερα του Al Jazeera κατά τη διάρκεια της ζωντανής εκπομπής.

«Σήμερα, αυτός είναι ο μόνος τρόπος που ξέρω πώς να αφήσω (την οικογένειά μου) να με δει , παρακολουθώντας ένα ζωντανό κανάλι», ανέφερε ο Ιμπραήμ σε ανάρτησή του στο Instagram.

«Μπορεί να είναι φυσιολογικό για όλους, αλλά για εμάς είναι μεγάλο πράγμα [για] τη μητέρα μου, τον πατέρα μου και τις αδελφές μου να με βλέπουν- είναι χαρούμενοι και καθησυχασμένοι».

20:55 Το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία καταδικάζουν το νομοσχέδιο της Κνεσέτ που αποσκοπεί στο να χαρακτηριστεί η UNRWA τρομοκρατική ομάδα

Το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία καταδικάζουν ένα νομοσχέδιο της Κνεσέτ που αποσκοπεί στην επισήμανση της UNRWA ως τρομοκρατικής ομάδας, ενώνοντας έναν αυξανόμενο αριθμό εθνών που αντιτίθενται στην πρόταση.

Το νομοσχέδιο, το οποίο πέρασε σε προκαταρκτική ψηφοφορία στην Κνεσέτ την περασμένη εβδομάδα, δεν αναμένεται να προχωρήσει περαιτέρω, σύμφωνα με δημοσιεύματα των εβραϊκών μέσων ενημέρωσης, τα οποία υποδηλώνουν ότι ο συνασπισμός σκοπεύει να το εκτροχιάσει στην πορεία.

Το Ισραήλ έχει κατηγορήσει την UNRWA για τρομοκρατικές διασυνδέσεις, παρέχοντας στοιχεία ότι ορισμένοι από τους υπαλλήλους της συμμετείχαν στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου υπό την ηγεσία της Χαμάς, και ότι ένα κύριο κέντρο δεδομένων της Χαμάς χτίστηκε κάτω από την έδρα της υπηρεσίας στη Γάζα. Αυτοί οι ισχυρισμοί οδήγησαν σε πάγωμα της χρηματοδότησης από πολλούς δωρητές προς την υπηρεσία, σε μια εποχή που η Γάζα λυγίζει από την ανθρωπιστική κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ αναφέρει ότι η προσπάθεια να χαρακτηριστεί η UNRWA τρομοκρατική οργάνωση αποτελεί «προέκταση της συστηματικής εκστρατείας με στόχο τη διάλυση της υπηρεσίας σε μια εποχή που η ανάγκη για τις ανθρωπιστικές υπηρεσίες της είναι τρομερή λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας».

Η Σαουδική Αραβία καταδικάζει επίσης την κίνηση, λέγοντας ότι οι εργαζόμενοι της UNRWA «κάνουν το καθήκον τους για να ανακουφίσουν τη σοβαρότητα της ανθρωπιστικής καταστροφής που περνά ο παλαιστινιακός λαός».

20:45 Οι IDF λένε ότι έπληξαν κτίριο της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν πριν από λίγο ένα κτίριο που χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ στην Άιτα ασ-Σαμπ του νότιου Λιβάνου και πρόσθετες υποδομές στην Ταίρ Χάρφα.

Οι IDF δημοσίευσαν πλάνα από το χτύπημα.

20:36 Η βόρεια Γάζα είναι μια «πληγείσα από καταστροφές περιοχή»

Η Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης της Βόρειας Γάζας κήρυξε τον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια και το σύνολο του βορρά ως ζώνη καταστροφής, όπως αναφέρει ο Hani Mahmoud του Al Jazeera.

Οι ισραηλινές δυνάμεις αποχώρησαν από την Τζαμπάλια νωρίτερα αυτή την εβδομάδα μετά από μια 20ήμερη στρατιωτική εκστρατεία εκεί, η οποία προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή στην ήδη σκληρά πληγείσα βόρεια πόλη.

Τι αναφέρει η επιτροπή: Ο ισραηλινός στρατός κατέστρεψε πλήρως 50.000 κατοικίες. Οι δημόσιες εγκαταστάσεις και υποδομές είτε καταστράφηκαν ολοσχερώς είτε υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Όλοι οι δήμοι της βόρειας Γάζας έχουν καταστραφεί και δεν είναι σε θέση να παρέχουν καμία απολύτως δημόσια υπηρεσία. Τριάντα πέντε πηγάδια νερού έχουν καταστραφεί στη βόρεια Γάζα.
Ο λιμός εξαπλώνεται ραγδαία καθώς ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να εμποδίζει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

20:13 Ισραηλινός διοικητής τεθωρακισμένων ποστάρει πλάνα εκρήξεων από τη Γάζα από διάφορες χρονικές περιόδους

Ένας διοικητής τεθωρακισμένων των IDF δημοσίευσε πλάνα με τον εαυτό του και τη διμοιρία του να εισβάλλουν στη Γάζα, να βομβαρδίζουν σπίτια, να πυροδοτούν αποθήκες και κτίρια πανηγυρίζοντας.
O @Ytirawi έχει ξοδέψει άπειρες εργατοώρες σε λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης Ισραηλινών στρατιωτών και συνεχώς βγάζει περισσότερες αναρτήσεις, διαθέσιμες για διασταύρωση.

19:50 Ο Νετανιάχου και το πολεμικό συμβούλιο εγκρίνουν την πρόταση των ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός, αλλά…

Ισραηλινός αξιωματούχος δηλώνει στο αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο CBS ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και το πολεμικό του συμβούλιο ενέκριναν την πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για κατάπαυση του πυρός και αναμένουν την απάντηση της Χαμάς.

Ο αξιωματούχος υποστήριξε ότι ο Νετανιάχου δεν θα συμφωνήσει σε μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός χωρίς την εκπλήρωση των πολεμικών στόχων του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής όλων των Ισραηλινών αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα και της «καταστροφής» της Χαμάς και των δυνατοτήτων της.

19:25 Περισσότερα για την επίθεση της Χεζμπολάχ

Για ακόμα μια φορά τα (παρά)στρατιωτικά μέσα ενημέρωσης της Χεζμπολάχ εξέδωσαν διαδοχικές δηλώσεις για να απεικονίσουν τις επιθέσεις και τα αποτελέσματά τους, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Al Manar TV του Λιβάνου.

Η πρώτη δήλωση ανέφερε ότι, «η Ισλαμική Αντίσταση εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση την Κυριακή, 02-06-2024, με μια μοίρα επιθετικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών με στόχο το αρχηγείο του Στρατιωτικού Τάγματος Συγκέντρωσης στους στρατώνες Yarden στο κατεχόμενο Γκολάν».

Αναφέρθηκε πως «Η επίθεση στόχευσε το ραντάρ Iron Dome εκεί, καθώς και τις θέσεις και τους οικισμούς των αξιωματικών και των στρατιωτών του, πλήττοντας τους στόχους με ακρίβεια. Αυτό οδήγησε στην καταστροφή και την απενεργοποίηση του ραντάρ και προκάλεσε απώλειες μεταξύ των αξιωματικών και των στρατιωτών, συμπεριλαμβανομένων θανάτων και τραυματισμών».

Η δεύτερη δήλωση υποστήριξε ότι οι μαχητές της Ισλαμικής Αντίστασης στόχευσαν την τοποθεσία Al-Marj με βλήματα πυροβολικού στις 11:00 π.μ. της Κυριακής, 02-06-2024, προκαλώντας άμεσα χτυπήματα.

19:00 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν σε ισραηλινές επιδρομές στο κέντρο της Γάζας

Η ομάδα του Al Jazeera στη Γάζα αναφέρει ότι τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά από ισραηλινό χτύπημα σε αυτοκίνητο στην περιοχή al-Zawayda της κεντρικής Λωρίδας της Γάζας.

Τα θύματα, μεταξύ των οποίων και ένας αριθμός τραυματιών, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Al-Aqsa στο Deir el-Balah.

Θα σας ενημερώσουμε για τις συνέπειες αυτής της απεργίας καθώς λάβουμε περισσότερες πληροφορίες.

18:35 Οι Μαλδίβες απαγορεύουν την είσοδο σε κατόχους Ισραηλινών διαβατηρίων

Το γραφείο του προέδρου Mohamed Muizzu ανακοίνωσε την απαγόρευση εισόδου μετά από σύσταση του υπουργικού συμβουλίου της χώρας.

«Ο Υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας και Τεχνολογίας, Αλί Ιχσάαν, ανακοίνωσε την απόφαση σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του Προέδρου σήμερα το απόγευμα», αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου του Muizzu.

Η δήλωση ανακοινώνει επίσης το διορισμό ενός «ειδικού απεσταλμένου για την αξιολόγηση των παλαιστινιακών αναγκών» και μια εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων για την υποστήριξη της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNRWA .

18:00 Η Χεζμπολάχ εξαπολύει δύο επιθέσεις στο Ισραήλ

Η ένοπλη λιβανική ομάδα ανέλαβε δύο επιθέσεις σε θέσεις του ισραηλινού στρατού την τελευταία ώρα.

Η πρώτη, λέει, πραγματοποιήθηκε «σε απάντηση στην επίθεση του ισραηλινού εχθρού στην περιοχή Μπεκάα», η οποία σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, τοπική ώρα. Στοχεύτηκε το αρχηγείο της 210ης Μεραρχίας Γκολάν του ισραηλινού στρατού με «δύο διαδοχικούς γύρους» πυραύλων Katyusha. Η Χεζμπολάχ δεν έκανε καμία αξίωση για απώλειες από αυτή την επίθεση.

Η δεύτερη επίθεση είχε στόχο την «θέση αλ-Αμπάντ» του ισραηλινού στρατού και πραγματοποιήθηκε σε στρατιωτικά οχήματα.

17:30 Λευκός Οίκος: Εάν η Χαμάς συμφωνήσει με την πρόταση εκεχειρίας των ΗΠΑ, το Ισραήλ θα πει «ναι»

Ο εκπρόσωπος Τύπου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι λέει ότι εάν η Χαμάς συμφωνήσει με την πρόταση κατάπαυσης του πυρός του Μπάιντεν για τον τερματισμό του πολέμου, οι ΗΠΑ αναμένουν ότι το Ισραήλ θα αποδεχθεί επίσης το σχέδιο.

«Αυτή ήταν μια ισραηλινή πρόταση. Έχουμε κάθε προσδοκία ότι εάν η Χαμάς συμφωνήσει με την πρόταση –όπως της μεταδόθηκε, μια ισραηλινή πρόταση– τότε το Ισραήλ θα έλεγε ναι», είπε ο Κίρμπι σε συνέντευξή του στην εκπομπή «This Week» του ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ABC News.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε μια μέρα νωρίτερα ότι ο στρατιωτικός του στόχος παρέμεινε αμετάβλητος και ότι το τέλος του πολέμου δεν θα επέλθει μέχρι να «καταστραφεί» η Χαμάς.

17:00 Ισραηλινό δικαστήριο πιέζει απαλλαγή από τη στρατολόγηση των υπερορθόδοξων Εβραίων

Καθώς ο πόλεμος μαίνεται στη Γάζα και τα ισραηλινά στρατεύματα υπηρετούν στα βόρεια σύνορα με τον Λίβανο, πολλοί Ισραηλινοί δυσανασχετούν με τους συμπολίτες τους που γλιτώνουν το μερίδιο του κινδύνου.

«Είμαστε σε πόλεμο και η ανάγκη [για στρατιωτικό προσωπικό] φωνάζει», είπε ένας από τους εννέα δικαστές που εκδικάζουν την υπόθεση, ο Νόαμ Σόλμπεργκ, σε έναν κυβερνητικό δικηγόρο που υποστήριξε ότι ήταν ακόμη πολύ νωρίς για μια υπερορθόδοξη μαζική επιστράτευση.

Οι υπερορθόδοξοι Εβραίοι Ισραηλινοί έχουν διεκδικήσει το δικαίωμα να σπουδάζουν σε σεμινάρια αντί να υπηρετούν στον στρατό.

Ο δικηγόρος της κυβέρνησης, Doron Taubman, είπε ότι ενώ έδωσε υψηλή προτεραιότητα στην αύξηση της υπερ-ορθόδοξης στράτευσης, έχει επίσης «συνειδητοποιήσει την τεράστια δυσκολία που βλέπει η κοινότητα στη σύνταξη σπουδαστών σεμιναρίων» και τον «πρωταρχικό φόβο μήπως διακυβευτεί ο τρόπος ζωής τους».

16:30 Έκκληση από την ολλανδη υπουργό Άμυνας να τερματιστεί άμεσα η επίθεση στη Ράφα

Η Ολλανδός υπουργός Άμυνας Kajsa Ollongren είπε στο Al Jazeera ότι η επίθεση στη Ράφα πρέπει να σταματήσει αμέσως καθώς ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός.

Μιλώντας από τη Σιγκαπούρη στο περιθώριο του Διαλόγου Shangri-la, η Ollongren υποστήριξε τις προτάσεις του Μπάιντεν για κατάπαυση του πυρός ως βάση για την ειρήνη, υποστηρίζοντας ότι η σύγκρουση στη Γάζα δεν μπορεί να επιλυθεί στρατιωτικά και τονίζοντας την αναγκαιότητα μιας λύσης δύο κρατών.

16:04 Τα ΗΑΕ και το Κατάρ υποστηρίζουν την πρόταση για κατάπαυση του πυρός του Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχιάν και ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι συζήτησαν την πρόταση για κατάπαυση του πυρός του Τζο Μπάιντεν, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων των ΗΑΕ (WAM).

Οι δύο ηγέτες τόνισαν τη σημασία της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και την προστασία των αμάχων σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Επιβεβαίωσαν επίσης την υποστήριξή τους σε όλες τις πρωτοβουλίες και τις προσπάθειες που αποσκοπούν στην αποκλιμάκωση της κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας, στην προστασία της ζωής των αμάχων και σε μια πορεία προς τη διαρκή ειρήνη στην περιοχή με βάση τη λύση των δύο κρατών.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας τους με βάση τα αμοιβαία συμφέροντα.

15:55 Maariv: Η Χεζμπολάχ απομακρύνει τις δυνάμεις της από τα σύνορα, αλλάζοντας τακτική επίθεσης

Η Χεζμπολάχ έχει περιορίσει τη χρήση πυραύλων ακριβείας κοντινής εμβέλειας για να στοχεύσει το Ισραήλ και χρησιμοποιεί πλέον φθηνότερα, λιγότερο αποτελεσματικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που μπορεί να εκτοξεύσει από πιο μακριά, αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα Maariv, επικαλούμενη στρατιωτικές πηγές.

Τα τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύθηκαν σήμερα το πρωί, δύο από τα οποία προσγειώθηκαν σε ισραηλινό έδαφος, είναι αυτής της κατηγορίας, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Maariv.

Η Χεζμπολάχ προχώρησε στην αλλαγή αυτή εν μέρει για να προστατεύσει την επίλεκτη δύναμη Ραντουάν, η οποία μπορεί πλέον να επιχειρεί 20-30 χιλιόμετρα από τα σύνορα, αναφέρει η Maariv.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα, το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ ανταλλάσσουν σχεδόν καθημερινά, διασυνοριακά πυρά. Οι επιθέσεις έχουν σκοτώσει 499 ανθρώπους στο Λίβανο, συμπεριλαμβανομένων 318 μελών της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με λιβανέζικες πηγές ασφαλείας.

15:45 UNRWA: 690.000 κορίτσια και γυναίκες στη Γάζα στερούνται βασικών ειδών υγείας

Οκτώ μήνες μετά την έναρξη του πολέμου, οι γυναίκες και τα κορίτσια εξακολουθούν να αγωνίζονται για να καλύψουν τις βασικές τους υγειονομικές ανάγκες, αναφέρει η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNRWA.

Σπρωγμένες σε υπερπλήρη καταφύγια, περίπου 690.000 από αυτές στερούνται γυναικολογικά σετ υγιεινής, καθαρό νερό και ιδιωτική ζωή, λέει η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Χωρίς πρόσβαση σε σερβιέτες, οι γυναίκες και τα κορίτσια αναγκάζονται να χρησιμοποιούν αυτοσχέδιες πατέντες που τις θέτουν σε κίνδυνο μολύνσεων.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

15:32 Πλάνα δείχνουν καταστροφές μετά από ισραηλινό χτύπημα σε πόλη του Λιβάνου

Σπίτι φαίνεται να έχει καταστραφεί στην πόλη Μπααρατσίτ του νότιου Λιβάνου μετά από μια νυχτερινή ισραηλινή αεροπορική επίθεση, σύμφωνα με βίντεο που επαληθεύτηκε από το Al Jazeera.

Το λιβανέζικο πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε νωρίτερα σήμερα ότι ισραηλινή επιδρομή που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας στα περίχωρα της πόλης Μπααρατσίτ, Ραμία και Χουιγιέ οδήγησε σε σοβαρές ζημιές σε περιουσίες και ακατοίκητα σπίτια.

Δείτε σχετικό βίντεο:

15:23 Οι τρεις φάσεις του σχεδίου που περιέγραψε ο Μπάιντεν – Άγνωστο αν θα συμφωνήσουν Ισραήλ και Χαμάς

Το Al Jazeera υπενθυμίζει ότι το σχέδιο για εκεχειρία που περιέγραψε ο Τζο Μπάιντεν προβλέπει τρία στάδια, αλλά παραμένει άγνωστο αν θα συμφωνήσουν σε αυτό Ισραήλ και Χαμάς παρόλο που ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε σε αυτό ως ισραηλινή πρόταση.

Το πρώτο στάδιο πρόκειται να περιλαμβάνει μια εκεχειρία έξι εβδομάδων κατά τη διάρκεια της οποίας ο ισραηλινός στρατός θα αποσυρθεί από τις κατοικημένες περιοχές της Γάζας.

Θα ακολουθήσει η ανταλλαγή Ισραηλινών αιχμαλώτων και Παλαιστίνιων κρατουμένων, καθώς και ένα «κύμα» ανθρωπιστικής βοήθειας για την ανακούφιση όσων στη Λωρίδα της Γάζας κινδυνεύουν να λιμοκτονήσουν και των περισσότερων από 82.000 τραυματιών από τις ισραηλινές επιθέσεις.

Στην τρίτη φάση, θα ακολουθούσε μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός, που θα διευκόλυνε την ανοικοδόμηση του θύλακα, συμπεριλαμβανομένου του 60% των κλινικών, των σχολείων, των πανεπιστημίων και των θρησκευτικών κτιρίων που υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις.

15:13 Η ανθρωπιστική κρίση επιδεινώνεται καθώς το Ισραήλ συνεχίζει να περιορίζει τις παραδόσεις βοήθειας στη Γάζα

  • Εκατοντάδες φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έχουν κολλήσει στην Αίγυπτο με τις προμήθειες τροφίμων να σαπίζουν εδώ και εβδομάδες μετά την κατάληψη από το Ισραήλ του κρίσιμου περάσματος της Ράφα τον περασμένο μήνα
  • Οι πιέσεις προς το Ισραήλ και την Αίγυπτο να ανοίξουν ξανά το πέρασμα, που συνδέει τη Γάζα με την Αίγυπτο, αυξάνονται ώστε να επιτραπούν οι παραδόσεις βοήθειας. Αξιωματούχοι από την Αίγυπτο, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ πρόκειται να συναντηθούν στο Κάιρο για να αντιμετωπίσουν το ζήτημα
  • Οι ΗΠΑ κατασκεύασαν μια πλωτή προβλήτα αξίας 320 εκατ. δολαρίων για την παράδοση βοήθειας, η οποία όμως παρασύρθηκε μέσα σε λίγες εβδομάδες. Οι ΗΠΑ, η Ιορδανία και πολλές άλλες χώρες έριξαν επίσης βοήθεια με αεροπλάνα εν μέσω της πρωτοφανούς κατάστασης πείνας στον παλαιστινιακό θύλακα
  • Ακόμη και πριν το Ισραήλ πάρει τον έλεγχο της Ράφα, ο αριθμός των φορτηγών με βοήθεια που εισέρχονταν στη Γάζα ήταν πολύ μικρότερος από όσα είναι αναγκαία. Τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι απαιτούνται τουλάχιστον 500 με 600 φορτηγά καθημερινά για να τραφούν εκατομμύρια άνθρωποι που βρίσκονται στα πρόθυρα του λιμού. Η Integrated Food Security Phase Classification, ένας παγκόσμιος παρατηρητής της πείνας, έχει προειδοποιήσει για επικείμενο λιμό σε τμήματα της Γάζας, όπου ζουν 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι
  • Ένα άλλο πέρασμα που ελέγχει το Ισραήλ, το Κερέμ Σαλόμ, παραμένει ουσιαστικά κλειστό, σύμφωνα με εργαζόμενους από πολλές οργανώσεις αρωγής
  • Καθημερινά εισέρχονται κατά μέσο όρο μόλις οκτώ φορτηγά με βοήθεια στη Γάζα μέσω του Κερέμ Σαλόμ από τότε που άνοιξε ξανά στις 8 Μαΐου
  • Κενά φορτηγά από τη Γάζα που κατευθύνονται για να φορτώσουν βοήθεια στο Κερέμ Σαλόμ συχνά περιμένουν για ώρες πίσω από εμπορικά φορτηγά που μεταφέρουν αγαθά προς πώληση στη Γάζα, τα οποία, σύμφωνα με αξιωματούχους, ξεπερνούν τα 100 ή 200 την ημέρα, σύμφωνα με την εφημερίδα The New York Times

15:04 Σειρήνες ακούγονται στη Ναχαρίγια στο βόρειο Ισραήλ

Σύμφωνα με το Kan, τη δημόσια ραδιοτηλεόραση του Ισραήλ, σειρήνες που προειδοποιούν για ρουκέτες ακούγονται στη Ναχαρίγια στο βόρειο Ισραήλ.

14:54 Ο Νετανιάχου «παγιδεύτηκε στη μέση» καθώς η πίεση για κατάπαυση του πυρός αυξάνεται

Ο Λουτσιάνο Τζακάρα, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κατάρ, λέει ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι «παγιδευμένος στη μέση», καθώς ακροδεξιοί υπουργοί απειλούν να εγκαταλείψουν το υπουργικό συμβούλιο πολέμου αν συμφωνήσει με την πρόταση κατάπαυσης του πυρός που περιέγραψε ως ισραηλινή ο Τζο Μπάιντεν – παρά τις εκτεταμένες διαμαρτυρίες των Ισραηλινών που καλούν τον πρωθυπουργό να αποδεχτεί τη συμφωνία.

«Πρόκειται για μια απόφαση που καθυστερεί εδώ και πολύ καιρό, δεδομένου ότι συνειδητοποίησε ότι ο πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί», δήλωσε ο Τζακάρα στο Al Jazeera.

«(σ.σ. Ο Νετανιάχου) πρέπει να επιβιώσει, αλλά το πρόβλημα είναι πώς θα επιβιώσει σε αυτή τη συγκυρία, στην οποία είτε πάρει τη μία είτε την άλλη απόφαση, θα δεχτεί κριτική».

Ο Τζακάρα πρόσθεσε ότι ο Νετανιάχου προσπαθεί να «κερδίσει χρόνο» με επισκέψεις στο αμερικανικό Κογκρέσο και να κερδίσει περισσότερη υποστήριξη για την εξασφάλιση των αιχμαλώτων, ώστε να μπορέσει να επιβιώσει «λίγο περισσότερο».

14:44 Παλαιστίνιοι διασώστες ανέσυραν άλλα 50 πτώματα από την Τζαμπάλια

Ασθενοφόρα και συνεργεία της παλαιστινιακής πολιτικής προστασίας βρήκαν άλλα 50 πτώματα στη βόρεια Τζαμπάλια της Γάζας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των πτωμάτων που αποκαλύφθηκαν εκεί τις τελευταίες ημέρες σε 120, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Οι διασώστες συνεχίζουν να αναζητούν δεκάδες ανθρώπους που αγνοούνται στην περιοχή, από την οποία οι ισραηλινές δυνάμεις αποχώρησαν μερικώς την Πέμπτη μετά από μια φονική επιχείρηση 20 ημερών.

Όπως προαναφέραμε, οι κάτοικοι της Τζαμπάλια επέστρεψαν στη γενέτειρά τους και βρήκαν τα σπίτια και τις γειτονιές τους κατεστραμμένες, ενώ πολλοί από τους αγαπημένους τους αγνοούνται.

Η Τζαμπάλια είναι γεμάτη με ερείπια κτιρίων μετά τις ισραηλινές επιθέσεις.

14:35 Δύο βοσκοί σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επιδρομή στο χωριό Χούλα του Λιβάνου

Από ισραηλινή αεροπορική επίθεση σε σπίτι στο χωριό Χούλα, στην περιοχή Μαρτζαγιούν του νότιου Λιβάνου, σκοτώθηκαν δύο άμαχοι, σύμφωνα με το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου (NNA).

Ήταν βοσκοί που πωλούσαν γάλα σε γειτονικά χωριά, ανέφερε το NNA.

14:26 Περισσότερα για την τοποθέτηση του συμβούλου του Νετανιάχου για την πρόταση που περιέγραψε ο Μπάιντεν

Σύμβουλος του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου επιβεβαιώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Sunday Times ότι το Ισραήλ έχει αποδεχθεί μία συμφωνία πλαίσιο για την σταδιακή άμβλυνση του πολέμου στη Γάζα που παρουσίασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι το σχέδιο έχει προβλήματα και χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

14:16 Ανάπηρος βετεράνος των IDF έριξε εκρηκτικό αντικείμενο στο γραφείο του υπουργείου Άμυνας στη βάση Τελ Χασόμερ – Δεν υπάρχουν τραυματισμοί

Ένας ανάπηρος βετεράνος των IDF με ιστορικό βίας πέταξε ένα εκρηκτικό αντικείμενο στο γραφείο του υπουργείου Άμυνας στη βάση Τελ Χασόμερ, όπως αναφέρει το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας.

Το αντικείμενο εξερράγη σε ανοιχτό χώρο ενός πάρκινγκ, χωρίς να προκληθούν θύματα ή ζημιές.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι ένας φρουρός ασφαλείας πυροβόλησε στον αέρα και ο ύποπτος διέφυγε από το σημείο.

«Πρόκειται για έναν ύποπτο με ιστορικό σοβαρών περιστατικών βίας κατά των υπαλλήλων του τμήματος αποκατάστασης, συμπεριλαμβανομένων απειλών δολοφονίας κατά υπαλλήλων και διευθυντών», αναφέρει το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ.

14:07 IDF: 46 στρατιώτες τραυματίστηκαν σε μάχη από την Πέμπτη, τέσσερις είναι σε σοβαρή κατάσταση

Τα στοιχεία των IDF δείχνουν ότι 46 στρατιώτες τραυματίστηκαν σε μάχη από την Πέμπτη, οι 31 από αυτούς στη Λωρίδα της Γάζας.

Τέσσερις από τους τραυματίες βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

13:58 Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στο χωριό Μαντάμα στη Δυτική Όχθη

Οι δυνάμεις του Ισραήλ συνεχίζουν τις επιδρομές στη Δυτική Όχθη. Δείτε βίντεο από το χωριό Μαντάμα:

13:49 Ισραηλινός ακτιβιστής της ειρήνης ζητά τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα

Ο Ισραηλινός ακτιβιστής Μάοζ Ινόν, ο οποίος έχασε και τους δύο γονείς του στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, δήλωσε ότι είναι καιρός να «σπάσει ο κύκλος της εκδίκησης» και το Ισραήλ να βρει μια «διπλωματική λύση» για να τερματιστεί ο πόλεμος.

«Ενώ η κυβέρνησή μας νοιάζεται για την εβραϊκή υπεροχή, εμείς νοιαζόμαστε για την ασφάλεια και την προστασία», είπε στο Al Jazeera. «Ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί η ασφάλεια και η προστασία είναι η διπλωματική λύση και η υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ των εθνών».

Δείτε τις δηλώσεις του Ινόν:

13:40 Νίκι Χέιλι: Ποια είναι η γυναίκα που έγραψε «αποτελειώστε τους» στις ισραηλινές οβίδες

Οι εικόνες που αντικρίζουμε καθημερινά στο διαδίκτυο είναι πολλές και τραυματίζουν ψυχικά. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν σταματούν να προβάλλουν την άμεση ανάγκη για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, όπου χιλιάδες παιδιά και ενήλικες χάνουν τη ζωή τους.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

13:38 Στις 36.439 οι νεκροί στη Γάζα – 60 θύματα μόνο τις τελευταίες 24 ώρες

Τουλάχιστον 36.439 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 82.627 έχουν τραυματιστεί από τις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε την Κυριακή το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα, που ελέγχεται από τη Χαμάς.

Τις τελευταίες 24 ώρες έχουν σκοτωθεί 60 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί 220, προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

13:29 Ασθενοφόρο βρέθηκε κατεστραμμένο στην Τζαμπάλια

Η Ερυθρά Ημισέληνος της Παλαιστίνης (PRCS) αναφέρει ότι βρήκε ένα δεύτερο ασθενοφόρο που καταστράφηκε στον καταυλισμό Τζαμπάλια της βόρειας Γάζας, μετά τη μερική αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από την περιοχή την Πέμπτη.

Οι διασώστες της PRCS που προσπαθούν να προσεγγίσουν σκοτωμένους και τραυματισμένους Παλαιστίνιους αντιμετωπίζουν τακτικά απειλές και επιθέσεις από τις ισραηλινές δυνάμεις. Από τις 7 Οκτωβρίου, η οργάνωση αναφέρει ότι έχει χάσει 30 μέλη του προσωπικού της, εκ των οποίων 17 σκοτώθηκαν εν ώρα εργασίας.

Δείτε σχετική ανάρτηση στο Χ:

13:19 Το Κατάρ καταδικάζει την προσπάθεια του Ισραήλ να χαρακτηρίσει την UNRWA ως «τρομοκρατική οργάνωση»

Το Κατάρ καταδίκασε την προσπάθεια του Ισραήλ να χαρακτηρίσει την παλαιστινιακή οργάνωση αρωγής των Ηνωμένων Εθνών UNRWA ως «τρομοκρατική οργάνωση», ανακοίνωσε σήμερα Κυριακή το υπουργείο Εξωτερικών του.

Το ισραηλινό κοινοβούλιο πέρασε μια προκαταρκτική πρόταση την περασμένη εβδομάδα εγκρίνοντας ένα νομοσχέδιο που χαρακτηρίζει την UNRWA ως τέτοια.

13:10 Το Ισραήλ λέει ότι έχουν περάσει 1.858 φορτηγά με βοήθεια στη Γάζα από την περασμένη εβδομάδα και μετά

Στον εβδομαδιαίο απολογισμό του, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι 1.858 φορτηγά που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν στη Λωρίδα της Γάζας μέσω των διαβάσεων Κερέμ Σαλόμ και Δυτικό Ερέζ.

Ο αριθμός αυτός περιλάμβανε 764 αιγυπτιακά φορτηγά, 312 φορτηγά με αλεύρι από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα και 124 φορτηγά από την Ιορδανία.

Δεκατρία βυτιοφόρα μετέφεραν επίσης «πάνω από μισό εκατομμύριο λίτρα καυσίμων» στον πολιορκημένο θύλακα, σύμφωνα με την ισραηλινή υπηρεσία COGAT.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

13:00 Υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής: Δύο έφηβοι σκοτώθηκαν από στρατιώτες – IDF: Οι ύποπτοι έριχναν εκρηκτικά σε οικισμό

Δύο Παλαιστίνιοι έφηβοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά στρατεύματα κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Δυτική Όχθη, αναφέρει το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Το υπουργείο Υγείας της ΠΑ αναφέρει ότι ένας 16χρονος και ένας 17χρονος σκοτώθηκαν δυτικά του προσφυγικού καταυλισμού Aqabat Jaber, κοντά στην Ιεριχώ.

Ο ένας έφηβος πυροβολήθηκε στο κεφάλι και ο άλλος στο στήθος, αναφέρει το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Ο ισραηλινός στρατός δεν επιβεβαιώνει τους θανάτους, αλλά λέει ότι δύο ύποπτοι πέταξαν εκρηκτικά προς έναν οικισμό, θέτοντας σε κίνδυνο αμάχους, και τα στρατεύματα απάντησαν με πραγματικά πυρά.

«Ταυτοποιήθηκαν τα χτυπήματα», αναφέρει ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του.

12:50 «Η Γάζα βιώνει τα χειρότερα από τα χειρότερα επίπεδα υποσιτισμού»

Η Αλεξάνδρα Σαϊέχ της Save the Children λέει ότι οι οργανώσεις βοήθειας φοβούνται ότι η κατάσταση στη Γάζα μπορεί να επιδεινωθεί.

«Η Γάζα βιώνει τα χειρότερα από τα χειρότερα επίπεδα υποσιτισμού, ειδικά του παιδικού υποσιτισμού, και είναι εξ ολοκλήρου ανθρωπογενής», δήλωσε η Σαϊέχ στο Al Jazeera.

«Τα παιδιά στη Γάζα λιμοκτονούν, στερούνται καθαρού νερού και στερούνται επαρκούς ιατρικής βοήθειας. Και όλα αυτά τροφοδοτούνται από τη συστηματική παρεμπόδιση της ανθρωπιστικής βοήθειας και τη συνεχιζόμενη εχθρότητα. Ένα ιατρικό σημείο στην Ταλ ας-Σουλτάν (σ.σ. στη Ράφα), το οποίο αντιμετώπιζε τον υποσιτισμό, αναγκάστηκε να κλείσει την περασμένη εβδομάδα λόγω των (σ.σ. ισραηλινών) επιθέσεων στην περιοχή».

Από τους πάνω από 36.000 Παλαιστίνιους που έχουν σκοτωθεί από το Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου, οι 15.000 είναι παιδιά.

Ο Σαϊέχ δήλωσε ότι μπορεί να υπάρξει «επιτάχυνση των θανάτων λόγω υποσιτισμού, πείνας, ασθενειών και αφυδάτωσης, πιθανώς ακόμη υψηλότερη από αυτή που ήδη βλέπουμε, η οποία είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου».

«Στην πραγματικότητα φοβόμαστε ότι η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη. Τον Μάρτιο, ο ΟΗΕ προειδοποίησε για λιμό και δεν μας έχει δοθεί ως ανθρωπιστικές οργανώσεις η πρόσβαση για να αποτρέψουμε αυτόν τον λιμό», τόνισε.

12:41 Πολλές ρουκέτες αναχαιτίστηκαν σε μπαράζ που εκτοξεύθηκε στη Μαργκαλιότ από τον Λίβανο

Ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από την αεράμυνα Iron Dome μετά από επίθεση που εξαπολύθηκε από τον Λίβανο στην περιοχή Μαργκαλιότ στο βόρειο Ισραήλ, αναφέρει ο ισραηλινός στρατός.

Πλάνα δείχνουν ίχνη καπνού από τους πυραύλους αναχαίτισης του Iron Dome.

Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς.

Δείτε σχετικό βίντεο:

12:33 Ο Ισραηλινός πρόεδρος παρέχει «πλήρη υποστήριξη» στη συμφωνία που περιέγραψε ο Μπάιντεν

Με ανάρτησή του στο Χ, ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ εξέφρασε ευχαριστίες προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος την Παρασκευή περιέγραψε μια νέα πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και ανταλλαγή αιχμαλώτων.

Ο Χέρτζογκ δεσμεύτηκε ότι θα υποστηρίξει πλήρως την κυβέρνηση στην επίτευξη συμφωνίας για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων, έργο που όπως είπε αποτελεί «εγγενή υποχρέωση» του Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου δέχεται έντονες πιέσεις σχετικά με τη συμφωνία που παρουσίασε ο Μπάιντεν, η οποία καθορίζει ένα σχέδιο τριών σταδίων για κατάπαυση του πυρός, την επιστροφή Ισραηλινών αιχμαλώτων σε αντάλλαγμα με εκατοντάδες Παλαιστίνιους κρατούμενους, την πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα και ένα σχέδιο ανοικοδόμησης της Γάζας.

Οι οικογένειες των Ισραηλινών αιχμαλώτων και πολλοί από τους δυτικούς συμμάχους του Νετανιάχου τον παροτρύνουν να προχωρήσει στη συμφωνία, αλλά οι ακροδεξιοί σύμμαχοί του στον συνασπισμό αντιδρούν σφοδρά.

12:24 Wall Street Journal: To Ισραήλ άλλαξε τα επιχειρησιακά σχέδια στη Ράφα εξαιτίας της αμερικάνικης πίεσης

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, το Ισραήλ άλλαξε τα επιχειρησιακά σχέδιά του στη Ράφα λόγω της πίεσης που άσκησαν οι ΗΠΑ ήδη από τον Μάρτιο.

Αρχικά, δύο μεραρχίες των IDF επρόκειτο να «σαρώσουν» την πόλη, αλλά μετά από εντατική συζήτηση με Αμερικανούς αξιωματούχους, η επιχείρηση του ισραηλινού στρατού θα επικεντρωθεί στη στρατιωτική παρουσία στα σύνορα μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου και σε επιδρομές στα νότια της πόλης.

Αμερικανοί και ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν στη Wall Street Journal ότι το σχέδιο άλλαξε για να μην περάσει το Ισραήλ την κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης Μπάιντεν. Το αρχικό σχέδιο για μια επιχείρηση στη Ράφα προκάλεσε ανησυχίες στον Λευκό Οίκο σχετικά με τον φόρο αίματος των αμάχων στη Γάζα.

Το εναλλακτικό σχέδιο, το οποίο επικεντρώνεται στην εξασφάλιση των συνόρων Αιγύπτου – Γάζας και στη διεξαγωγή επιδρομών στη Ράφα, επιτρέπει στο Ισραήλ να αποφύγει μια μεγάλη χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, η οποία θα σήμαινε τον κίνδυνο μείωσης της αμερικανικής στρατιωτικής υποστήριξης, γράφει η WSJ.

12:14 Οι γονείς στη Γάζα φοβούνται ότι άρρωστα, τραυματισμένα παιδιά θα πεθάνουν χωρίς να απομακρυνθούν

Ο Τάρεκ Αμπού Αζούμ μεταδίδει από την Ντέιρ ελ-Μπάλαχ στην κεντρική Γάζα:

«Οι γιατροί στο νοσοκομείο Αλ-Άκσα είναι ανήμποροι, ανίκανοι να παρέχουν στους ασθενείς την απαραίτητη ιατρική φροντίδα. Λένε ότι η συντριπτική πλειονότητα των περιστατικών πρέπει να μεταφερθεί για θεραπεία στο εξωτερικό… Αλλά οι ασθενείς δεν μπορούν να φύγουν από τη Γάζα.

Είδα παιδιά να υποφέρουν από υψηλά ποσοστά υποσιτισμού, σε συνδυασμό με διάφορα είδη ασθενειών. Ήταν εντελώς ανησυχητικό. Αυτό οφείλεται στη σοβαρή έλλειψη προμηθειών τροφίμων και στην επιδείνωση των ιατρικών συνθηκών.

Οι γονείς (σ.σ. των άρρωστων και τραυματισμένων παιδιών) εκφράζουν βαθιά αγωνία, λέγοντας ότι είναι αβοήθητοι, ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για τα παιδιά τους. Φοβούνται ότι θα χάσουν τα παιδιά τους, καθώς η κατάστασή τους επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα».

12:05 Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν έξι μέλη οικογένειας κοντά στη Ραμάλα

Ισραηλινά στρατεύματα εισέβαλαν στο διαμέρισμα μιας οικογένειας στην πόλη Μπεϊτούνια, τέσσερα χιλιόμετρα από τη Ραμάλα, και συνέλαβαν έξι συγγενείς, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται μια γυναίκα και τρία από τα αδέλφια της, όλοι τους αρχικά προερχόμενοι από τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το Wafa.

Σε μια ξεχωριστή επιδρομή στην πόλη Νταχρίγια, κοντά στη Χεβρώνα, οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν άλλα δύο αδέλφια στα σπίτια τους, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Από τις 7 Οκτωβρίου, τα ισραηλινά στρατεύματα εξαπολύουν σχεδόν κάθε βράδυ επιδρομές σε σπίτια Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, πραγματοποιώντας τουλάχιστον 8.975 συλλήψεις.

11:55 Al Jazeera: Οι επιδρομές του Ισραήλ στην Τζενίν τροφοδοτούν την παλαιστινιακή αντίσταση

Το Ισραήλ έχει εντείνει τις επιδρομές του στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ από τότε που ξεκίνησε τον πόλεμο κατά της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου.

Τουλάχιστον 516 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές επιδρομές και πυροβολισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη τους τελευταίους οκτώ μήνες, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Ο προσφυγικός καταυλισμός της Τζενίν έχει γίνει τόπος πολυάριθμων ισραηλινών εισβολών κατά τη διάρκεια των ετών. Και μετά την 7η Οκτωβρίου, τα πράγματα έγιναν χειρότερα για τους Παλαιστίνιους.

Η αναζωπύρωση της ισραηλινής βίας τροφοδότησε την παλαιστινιακή αντίσταση στην Τζενίν, γράφει το Al Jazeera.

11:41 Οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου στο Ισραήλ ζητούν να μάθουν γιατί 3.000 άνδρες Χαρέντι δεν μπορούν να στρατολογηθούν αμέσως

Οι δικαστές βομβαρδίζουν με ερωτήσεις τον νομικό σύμβουλο της κυβέρνησης στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ στην αρχή μιας κρίσιμης ακρόασης σχετικά με τη στράτευση υπερορθόδοξων Εβραίων ανδρών (Χαρέντι) στον στρατό, πιέζοντας τον να απαντήσει γιατί δεν μπορεί να πει αν η κυβέρνηση θα συμφωνήσει να στρατολογήσει έστω και ένα μικρό ποσοστό των ανδρών αυτών που επιτρέπεται να στρατευτούν.

Πηγή φωτογραφίας: Amit Shabi / POOL/ Times of Israel

11:32 Πόσο πιθανή είναι η εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς – Ισχυρές πιέσεις από Κατάρ, ΗΠΑ και Αίγυπτο

Οι χώρες οι οποίες μεσολαβούν στις έμμεσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα μέρη — το Κατάρ, οι ΗΠΑ και η Αίγυπτος —παρότρυναν χθες Σάββατο το Ισραήλ και τη Χαμάς να «οριστικοποιήσουν» τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με βάση το σχέδιο που παρουσιάστηκε από τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, εν μέσω του πολέμου που οδεύει να συμπληρώσει οκτώ μήνες στη Λωρίδα της Γάζας.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

11:22 Συγκλονιστική εικόνα από την Ντέιρ ελ-Μπάλαχ – Είδαν τον τελικό του Champions League για να ξεχαστούν από τα βάσανα του πολέμου

Παρά τον συνεχιζόμενο πόλεμο, Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν στην Ντέιρ ελ-Μπάλαχ στην κεντρική Γάζα για να παρακολουθήσουν τον τελικό του Champions League ανάμεσα σε Ρεάλ Μαδρίτης και Μπορούσια Ντόρτμουντ (2-0) και να ξεχαστούν για λίγο από τα βάσανά τους.

Δείτε τη συγκλονιστική φωτογραφία:

11:12 Σειρήνες ακούγονται στο βόρειο Ισραήλ

Σύμφωνα με τη Haaretz, σειρήνες ακούγονται στη Μαργκαλιότ στο βόρειο Ισραήλ.

11:02 Γυναίκα και βρέφος μεταξύ των τριών νεκρών σε ισραηλινή επίθεση στην πόλη της Γάζας

Όπως προαναφέραμε το Ισραήλ προχώρησε σε επιθέσεις στην πόλη της Γάζας και στη Ράφα. Γυναίκα και βρέφος είναι μεταξύ των τριών νεκρών στην πόλη της Γάζας.

Το πρακτορείο ειδήσεων Wafa μεταδίδει ότι οι σοροί τριών ανθρώπων μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Αλ-Αχλί μετά από ισραηλινή επίθεση σε διαμέρισμα που ανήκει στην οικογένεια Νάμπι στη συνοικία αλ-Νταράτζ της πόλης της Γάζας.

10:53 Ο Γκαντζ ζητά να συγκληθεί το ισραηλινό πολεμικό συμβούλιο

Ο Μπένι Γκαντζ, μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ, ζήτησε συνάντηση το συντομότερο δυνατό για να συζητηθεί η νέα πρόταση για κατάπαυση του πυρός που περιέγραψε ο Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με τους Times of Israel.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποδείξει διαχρονικά με συνέπεια, όπως ακριβώς και από την αρχή του πολέμου υπό την ηγεσία του προέδρου Μπάιντεν, τη δέσμευσή τους στην ασφάλεια του Ισραήλ και στις προσπάθειες επιστροφής των ομήρων. Είμαστε βαθιά ευγνώμονες στον πρόεδρο και σε όλους τους Αμερικανούς φίλους μας για την υποστήριξή τους», ανέφερε ο Γκαντζ.

Τόνισε ότι το Ισραήλ είναι «δεσμευμένο να συνεχίσει να προωθεί μια συμφωνία για την επιστροφή των ομήρων» και ότι το υπουργικό συμβούλιο πολέμου «πρέπει να συγκληθεί το συντομότερο δυνατό μαζί με τη διαπραγματευτική ομάδα για να διαμορφώσει τα επόμενα βήματα».

10:43 Αμερικανός γερουσιαστής θέλει να ξέρει τι σημαίνει το σχέδιο του Μπάιντεν για την επίθεση του Ισραήλ κατά της Χαμάς

Ο Λίντσεϊ Γκράχαμ, Ρεπουμπλικάνος από τη Νότια Καρολίνα, κάλεσε τον Τζο Μπάιντεν να διευκρινίσει αν η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός για τη Γάζα θα επιτρέψει στον ισραηλινό στρατό να συνεχίσει τις επιχειρήσεις του εναντίον της Χαμάς.

Η «διαρκή ήττα» της παλαιστινιακής ένοπλης οργάνωσης «δεν είναι μόνο προς το συμφέρον της περιοχής, είναι και προς το συμφέρον της Αμερικής», ανέφερε ο Γκράχαμ σε ανάρτησή του στο X.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν πρέπει να είναι απολύτως σαφές ότι αυτή η πρόταση για κατάπαυση του πυρός δεν εμποδίζει το Ισραήλ να συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις για να καταστρέψει τη Χαμάς και να διασφαλίσει ότι δεν θα έχει κανένα ρόλο στο μέλλον», τόνισε ο Γκράχαμ.

10:33 Η Ολλανδία δεν έχει μεταφέρει εξαρτήματα των F-35 στο Ισραήλ μετά τη δικαστική απόφαση του Φεβρουαρίου

Η Κάισα Ολονγκρέν, Ολλανδή υπουργός Άμυνας δήλωσε από τη Σιγκαπούρη όπου συμμετέχει στον Διάλογο Σανγκάη- Λα ότι η Ολλανδία δεν έχει μεταφέρει εξαρτήματα των F-35 στο Ισραήλ μετά από απόφαση ολλανδικού δικαστηρίου τον Φεβρουάριο.

«Η απόφαση λέει ότι δεν μπορούμε να μεταφέρουμε εξαρτήματα για τα F-35 από την Ολλανδία στο Ισραήλ και μετά την απόφαση δεν έχει γίνει καμία μεταφορά», δήλωσε η Ολλανδή υπουργός Άμυνας.

Πρόσθεσε ότι τα F-35 είναι ένα «σημαντικό περιουσιακό στοιχείο» για την αεράμυνα του Ισραήλ, «όπως είδαμε όταν έγινε η επίθεση από το Ιράν».

Η ολλανδική κυβέρνηση άσκησε έφεση κατά της απόφασης σχεδόν αμέσως.

«Συμμορφωνόμαστε, φυσικά, με την απόφαση του δικαστηρίου», δήλωσε η Ολονγκρέν, προσθέτοντας ότι ένα άλλο δικαστήριο «εξακολουθεί να εξετάζει την υπόθεση» και «φυσικά, θα περιμένουμε το αποτέλεσμα αυτού του δικαστηρίου».

10:24 Επιζώντες της 7ης Οκτωβρίου μηνύουν φιλοπαλαιστινιακές οργανώσεις στις ΗΠΑ – Ποιος είναι ο στόχος;

Εννέα επιζώντες από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ κατέθεσαν μήνυση κατά φιλοπαλαιστινιακών οργανώσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, υποστηρίζοντας ότι το έργο τους στις πανεπιστημιουπόλεις αποτελεί «υλική υποστήριξη» της «τρομοκρατίας».

Όμως, οι εναγόμενοι έχουν αντεπιτεθεί, προειδοποιώντας ότι η υπόθεση αποτελεί μέρος ενός μοτίβου νομικών επιθέσεων με σκοπό να θέσουν τις φιλοπαλαιστινιακές οργανώσεις σε άμυνα και να περιορίσουν την ελευθερία του λόγου στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ.

«Είναι απολύτως απειλή για την ελευθερία του λόγου και αποτελεί απειλή για την ελευθερία του λόγου σε οποιοδήποτε μέτωπο, για οποιοδήποτε θέμα, όχι μόνο για την Παλαιστίνη», δήλωσε η Χριστίνα Τζαμπ, δικηγόρος των Αμερικανών Μουσουλμάνων για την Παλαιστίνη (AMP), μία από τις δύο κατηγορούμενες οργανώσεις στην υπόθεση.

10:14 Φοιτητές αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο αφού δεν χορηγήθηκαν πτυχία σε φιλοπαλαιστίνιους συναδέλφους τους

Φοιτητές αποχώρησαν από την τελετή αποφοίτησης του Πανεπιστημίου του Σικάγο σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του πολέμου στη Γάζα αφού το πανεπιστημιακό ίδρυμα δεν χορήγησε πτυχία σε τέσσερις φοιτητές που ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους, αλλά συμμετείχαν σε φιλοπαλαιστινιακή κατασκήνωση.

«Το πτυχίο μου δεν έχει σημασία όταν υπάρχουν άνθρωποι στην Παλαιστίνη και στη Γάζα που δεν θα ξαναπερπατήσουν ποτέ σε μια σκηνή, που δεν θα λάβουν ποτέ πτυχία. Τι θα γίνει με αυτούς; Ποιος θα αγωνιστεί γι’ αυτούς;», αναρωτήθηκε ο Γιουσέφ Χάουεχ, ένας από τους τέσσερις φοιτητές που δεν του χορηγήθηκε πτυχίο, σε δήλωσή του το Σάββατο.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

10:05 Η Τεχεράνη κάλεσε τον επιτετραμμένο της Σουηδίας μετά τις κατηγορίες ότι το Ιράν χρησιμοποιεί εγκληματικά δίκτυα για να επιτίθεται σε ισραηλινούς στόχους στο σουηδικό έδαφος

Η Τεχεράνη κάλεσε τον Σουηδό επιτετραμμένο, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν, για να του διαμαρτυρηθεί για τις «αβάσιμες και κακόβουλες» κατηγορίες των σουηδικών υπηρεσιών Πληροφοριών, οι οποίες κατηγόρησαν την Τεχεράνη ότι χρησιμοποιεί εγκληματικές συμμορίες για να επιτίθεται στο Ισραήλ και τα συμφέροντά του στη Σουηδία.

«Μετά τις αβάσιμες και κακόβουλες κατηγορίες ενός Σουηδού αξιωματούχου εναντίον (…) του Ιράν, ο προσωρινός επιτετραμμένος της Σουηδίας στην Τεχεράνη εκλήθη» στην υπηρεσία Δυτικής Ευρώπης, ανέφερε το ιρανικό υπουργείο στο Χ.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

Η πρεσβεία του Ιράν στη Στοκχόλμη είχε καταγγείλει ήδη από την Παρασκευή «τις ψευδείς πληροφορίες».

Την Πέμπτη η σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter (DN), επικαλούμενη έγγραφα της Μοσάντ – της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών–, ανέφερε σε άρθρο της ότι ο Ράουα Μαζίντ επικεφαλής της Foxtrot, μίας από τις μεγαλύτερες συμμορίες στη Σουηδία, και ο βασικός του αντίπαλος, Ισμαήλ Άμπντο, επικεφαλής της συμμορίας Rumba, εργάζονται για τα ιρανικά συμφέροντα.

Λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση αυτού του άρθρου, οι υπηρεσίες Πληροφοριών της Σουηδίας ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου ότι «το ιρανικό καθεστώς χρησιμοποιεί εγκληματικά δίκτυα για να διαπράξει βίαιες ενέργειες εναντίον άλλων κρατών» στο σουηδικό έδαφος.

Αυτές οι ενέργειες έχουν κυρίως στόχο «ισραηλινά και εβραϊκά συμφέροντα, στόχους και δραστηριότητες στη Σουηδία», διευκρίνισαν.

Η προειδοποίηση αυτή έγινε δύο εβδομάδες έπειτα από περιστατικό κατά το οποίο είναι πιθανό να έπεσαν πυροβολισμοί κοντά στην πρεσβεία του Ισραήλ στη Στοκχόλμη και τρεις μήνες μετά τον εντοπισμό «ενεργοποιημένου μηχανισμού» στην περίμετρό της.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ είχε τότε κάνει λόγο για «απόπειρα επίθεσης».

Τι δήλωσε ο Σουηδός ΥΠΕΞ

«Η Σουηδία δεν θα γίνει πλατφόρμα από την οποία κρατικοί παράγοντες χρησιμοποιούν εγκληματικά δίκτυα για να προωθούν τα δικά τους συμφέροντα», τόνισε την Πέμπτη ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τομπίας Μπίλστρομ.

Την Παρασκευή η πρεσβεία του Ιράν είχε απορρίψει τους ισχυρισμούς αυτούς. «Δυστυχώς, κάποια σουηδικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ψευδείς και αβάσιμους ισχυρισμούς μέσων και θεσμών που συνδέονται με το βίαιο καθεστώς (σ.σ. Ισραήλ) και δημοσίευσαν ψευδείς και κατασκευασμένες δηλώσεις εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν», είχε τονίσει σε ανακοίνωσή της.

Το Ιράν «αναμένει τα σουηδικά μέσα ενημέρωσης να μην εμπιστεύονται τους ισχυρισμούς και τις αναφορές που δημοσιεύει το ισραηλινό καθεστώς» και να εργαστούν «ώστε να τερματιστούν τα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος στην Παλαιστίνη».

09:55 Σειρήνες ακούστηκαν στα βόρεια του Ισραήλ – Δύο drones έπεσαν σε μη κατοικημένες περιοχές

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπεσαν σε μη κατοικημένες περιοχές και ένα από αυτά προκάλεσε πυρκαγιά κοντά στην Κατζρίν, η οποία έχει πλέον σβήσει.

Δεν υπήρξαν θύματα.

09:46 Ποια είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία στη Γάζα

  • Μόνο 14 από τα 36 νοσοκομεία της Γάζας είναι σήμερα μερικώς λειτουργικά, σύμφωνα με τον ΠΟΥ
  • Και τα τρία νοσοκομεία στη Ράφα στον νότο της Λωρίδας είναι σήμερα εκτός λειτουργίας. Πρόκειται για τα νοσοκομεία Αλ-Χιλάλ Αλ-Εμιράτι, το νοσοκομείο του Κουβέιτ και το νοσοκομείο Νατζάρ
  • Τα δύο νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα – το αλ-Άουντα και το Καμάλ Αντουάν – είναι επίσης μη προσβάσιμα
  • Αυτό σημαίνει ότι περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι στη Ράφα και στη βόρεια Γάζα δεν έχουν «λειτουργικά προσβάσιμα νοσοκομεία», δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
  • Το κλείσιμο του περάσματος της Ράφα έχει επίσης σταματήσει τις απομακρύνσεις ασθενών και έχει περιορίσει σοβαρά την είσοδο καυσίμων και ιατρικών προμηθειών, επηρεάζοντας τη λειτουργικότητα των νοσοκομείων, πρόσθεσε ο ΠΟΥ

09:36 Οι IDF λένε ότι η πολεμική αεροπορία τους επιτέθηκε σε στόχο της Χεζμπολάχ βαθιά στο Λίβανο κατά τη διάρκεια της νύχτας προς την Κυριακή

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι η πολεμική αεροπορία του επιτέθηκε σε κτίριο της Χεζμπολάχ στην κοιλάδα Μπέκα στον Λίβανο κατά τη διάρκεια της νύχτας προς την Κυριακή, ως απάντηση στην επίθεση της οργάνωσης εναντίον ισραηλινού μη επανδρωμένου αεροσκάφους το Σάββατο και στα συνεχή πυρά εναντίον του βόρειου Ισραήλ.

Οι IDF αναφέρουν ακόμη ότι μαχητικά αεροσκάφη επιτέθηκαν σε κέντρα διοίκησης και ένα επιπλέον κτίριο που ανήκει στη Χεζμπολάχ σε διάφορες τοποθεσίες κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

09:27 Ο κατάδικος Ντόναλντ Τραμπ, ο «Γενοκτόνος Τζο» και η δύσκολη εκλογική «εξίσωση» του Νοεμβρίου

Η Μαργαρίτα Βεργολιά γράφει για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, με τον πόλεμο στη Γάζα να τις επηρεάζει.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

09:17 Ο Κάμερον καλεί ξανά τη Χαμάς να αποδεχθεί τη συμφωνία που περιέγραψε ο Μπάιντεν

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον δημοσίευσε μια βιντεοσκοπημένη δήλωση, καλώντας και πάλι τη Χαμάς να αποδεχθεί την πρόταση για κατάπαυση του πυρός που περιέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.

«Το Ισραήλ, υποστηριζόμενο από τον πρόεδρο Μπάιντεν, έκανε τώρα μια νέα προσφορά στη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων. Νομίζω ότι αυτή είναι μια σημαντική στιγμή, την οποία πρέπει να εκμεταλλευτούμε προκειμένου να τερματιστεί αυτή η σύγκρουση. Όχι μόνο τώρα, αλλά μόνιμα», δήλωσε ο Κάμερον.

«Είναι σαφές ότι η Γάζα δεν μπορεί να κυβερνάται από τη Χαμάς και ότι το Ισραήλ χρειάζεται εγγυήσεις για την ασφάλειά του. Αλλά είναι επίσης σαφές ότι πρέπει να στηρίξουμε την Παλαιστινιακή Αρχή και να καθορίσουμε τις παραμέτρους για το πώς θα μοιάζει ένα παλαιστινιακό κράτος», πρόσθεσε.

Τα σχόλια αυτά έγιναν καθώς η Χαμάς χαιρέτισε την πρόταση του Μπάιντεν, αλλά από το Ισραήλ υπήρξαν αντικρουόμενα μηνύματα, με τον Νετανιάχου να λέει ότι δεν θα υπάρξει μόνιμη κατάπαυση του πυρός χωρίς την «καταστροφή» της παλαιστινιακής ένοπλης οργάνωσης.

09:09 Ανώτερος σύμβουλος του Νετανιάχου στους Sunday Times: «Η ομιλία του Μπάιντεν ήταν πολιτική, το Ισραήλ δέχθηκε τη συμφωνία»

Οι Sunday Times παραθέτουν δηλώσεις του Οφίρ Φαλκ, επικεφαλής συμβούλου εξωτερικής πολιτικής του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος δήλωσε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκανε «μια πολιτική ομιλία για οποιονδήποτε λόγο», αναφερόμενος στην ανακοίνωση που έκανε την Παρασκευή σχετικά με την ισραηλινή πρόταση για κατάπαυση του πυρός και συμφωνία για τους ομήρους.

«Υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να διευθετηθούν, και αυτό περιλαμβάνει ότι δεν θα υπάρξει μόνιμη κατάπαυση του πυρός μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι μας», δήλωσε ο Φαλκ.

Ο ίδιος δήλωσε στους Sunday Times ότι το Ισραήλ δεν απορρίπτει τη συμφωνία, την οποία αποκάλεσε «μια συμφωνία την οποία δεχτήκαμε – δεν είναι μια καλή συμφωνία, αλλά θέλουμε πολύ την απελευθέρωση των ομήρων, όλων τους».

08:59 Παλαιστίνιος έφηβος που πυροβολήθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Δυτική Όχθη υπέκυψε στα τραύματά του

Οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν 15χρονο Παλαιστίνιο κατά τη διάρκεια επιδρομής στον προσφυγικό καταυλισμό Ακμπάτ Τζαμπρ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Οι στρατιώτες πυροβόλησαν τον Άχμεντ Άσραφ Χμεντάτ κοντά σε ένα νεκροταφείο στον καταυλισμό, που βρίσκεται νότια από την Ιεριχώ, και εμπόδισαν τα συνεργεία πρώτων βοηθειών να προσεγγίσουν και να περιθάλψουν τον ίδιο και έναν άλλο τραυματία, ανέφερε το πρακτορείο.

Ο Χμεντάτ υπέστη σοβαρά τραύματα και υπέκυψε αργότερα, ανέφερε το Wafa.

Οι ισραηλινές δυνάμεις πήραν τη σορό του Χμεντάτ και την παρέδωσαν στην Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισελήνο, αλλά ο δεύτερος τραυματίας παραμένει μαζί τους και η κατάσταση της υγείας του παραμένει ασαφής, ανέφερε το πρακτορείο.

08:51 Η Χαμάς δεν έχει λάβει ακόμη την πρόταση κατάπαυσης του πυρός που περιέγραψε ο Μπάιντεν

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Οσάμα Χαμντάν χαιρέτισε την πρόταση του Τζο Μπάιντεν ως «θετική», αλλά δήλωσε ότι η οργάνωση δεν έχει λάβει ακόμη κανένα γραπτό έγγραφο με αυτή.

«Δεν έχουμε λάβει τίποτα γραπτό και με βάση την εμπειρία μας, αυτό που λέγεται προφορικά δεν είναι αυτό που συνήθως τεκμηριώνεται. Γι’ αυτό είμαστε έτοιμοι να μελετήσουμε οποιαδήποτε έγγραφα με όλες τις λεπτομέρειες. Ωστόσο, αυτό που μεταδίδεται στα μέσα ενημέρωσης αντανακλά θετικότητα», δήλωσε στο Al Jazeera.

«Βλέπουμε ότι ο κόσμος έχει συνείδηση ότι ο συνεχής πόλεμος και οι δολοφονίες του λαού μας δεν θα μας κάνουν να χάσουμε το σθένος μας. Υπάρχουν λοιπόν πολλά θετικά στοιχεία.

Ωστόσο, πρέπει να τα δούμε καταγεγραμμένα σε ένα έγγραφο που θα πρέπει να μας αποσταλεί».

08:41 Οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν τις επιθέσεις των Χούθι, λένε ότι δεν υπήρξαν ζημιές

Οι Χούθι ανακοίνωσαν ότι επιτέθηκαν για δεύτερη φορά μέσα σε 24 ώρες στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ» με πυραύλους και drones, καθώς και σε ένα αντιτορπιλικό.

H Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ επιβεβαίωσε τις επιθέσεις, ωστόσο αναφέρει ότι τις αναχαίτισε και δεν υπήρξαν ζημιές ούτε σε πολεμικά πλοία ούτε σε εμπορικά.

Μάλιστα, η CENTCOM ανακοίνωσε ότι κατέρριψε ένα drone και δύο πυραύλους των Χούθι.

Δείτε τη σχετική ανακοίνωση:

08:31 Η UNRWA ανέστειλε τις επιχειρήσεις στη Ράφα λόγω των χερσαίων επιχειρήσεων των IDF

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) έκανε γνωστό πως πλέον ανέστειλε τις επιχειρήσεις της στη Ράφα, καθώς οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ συνεχίζουν τις χερσαίες επιχειρήσεις που διεξάγουν στην πόλη αυτή, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, από τις αρχές του Μαΐου.

Το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή αναγκάστηκε να αναστείλει την παροχή «υγειονομικών και άλλων κρίσιμων υπηρεσιών στη Ράφα», τόνισε μέσω X ο επικεφαλής του Φιλίπ Λαζαρίνι χθες Σάββατο το βράδυ.

Η σχετική ανάρτηση:

Η υπηρεσία δρα πλέον κυρίως στη Χαν Γιούνις, μερικά χιλιόμετρα βόρεια από τη Ράφα, και στο κεντρικό τμήμα του θυλάκου. «Ξαναρχίσαμε τις επιχειρήσεις στη Χαν Γιούνις παρότι όλες οι εγκαταστάσεις μας έχουν υποστεί ζημιές», διευκρίνισε ο Λαζαρίνι.

Εκπρόσωπος του UNRWA επιβεβαίωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο πως όλο το προσωπικό της υπηρεσίας έφυγε από τη Ράφα και πλέον εργάζεται στη Χαν Γιούνις.

Ο ισραηλινός στρατός συνέχιζε χθες τις χερσαίες επιχειρήσεις στη Ράφα, αψηφώντας τις έντονες διεθνείς αντιδράσεις. Η ισραηλινή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία θεωρεί την πόλη, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, κρησφύγετο των «τελευταίων», κατ’ αυτή, ταγμάτων του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, που ορκίστηκε να αφανίσει μετά την επίθεση σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, το έναυσμα του πολέμου.

Κατά τον Ελβετό επικεφαλής του UNRWA, στη Χαν Γιούνις και στη Γάζα έχουν καταφύγει πλέον 1,7 εκατ. Παλαιστίνιοι.

Ο Λαζαρίνι διευκρίνισε πως και τα 36 καταφύγια της υπηρεσίας στη Ράφα είναι πια άδεια.

Τόνισε πως χιλιάδες βίαια εκτοπισμένοι είναι αναγκασμένοι να ζουν στα συντρίμμια της Χαν Γιούνις, όπου διεξάγονταν βομβαρδισμοί και μάχες για μήνες, και κατεστραμμένες εγκαταστάσεις του UNRWA στον καταυλισμό προσφύγων στην Τζαμπάλια.

08:22 Νέες απώλειες αμάχων καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν τη Ράφα και την πόλη της Γάζας

Το πρακτορείο ειδήσεων Wafa μεταδίδει ότι αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν μετά τις επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμεων από αέρος και πυροβολικού στην πόλη της Γάζας και της Ράφα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Το πρακτορείο δεν έδωσε ακριβή απολογισμό για τις επιθέσεις.

Το Wafa ανέφερε θανάτους και τραυματισμούς από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε σπίτια στη συνοικία Νταράτζ της πόλης της Γάζας και στην Παλιά Πόλη, καθώς και από βομβαρδισμούς με πυροβολικό σε περιοχές κοντά στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο στη συνοικία Σάμπρα.

Στη Ράφα, το πρακτορείο ανέφερε ότι αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν και πολλά σπίτια καταστράφηκαν όταν οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές στη συνοικία Βραζιλία της πόλης.

08:12 Πίεση για να σφραγιστεί η συμφωνία ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς, οι IDF «σφυροκοπούν» τη Γάζα

Οι διαμεσολαβητές Αίγυπτος, Κατάρ και ΗΠΑ πιέζουν Ισραήλ και Χαμάς να συνάψουν συμφωνία για εκεχειρία, την ώρα που οι IDF «σφυροκοπούν» τη Γάζα.

Διαβάστε για όσα προηγήθηκαν εδώ

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024