Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στη Γάζα: Κατέρρευσαν τα νοσοκομεία - Έκκληση από τον ΠΟΥ για κατάπαυση του πυρός

Πόλεμος στη Γάζα: Κατέρρευσαν τα νοσοκομεία – Έκκληση από τον ΠΟΥ για κατάπαυση του πυρός

«Η έλλειψη υγειονομικής περίθαλψης θα οδηγήσει σε αυξημένους περιττούς θανάτους και πόνο», προειδοποιεί ο Οργανισμός

Το τελευταίο λειτουργικό νοσοκομείο της Ράφα, το Al-Helal Al-Emirati, έχει τεθεί εκτός λειτουργίας μετά την εκκένωσή του στις 30 Μαΐου, σύμφωνα με το γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Τα άλλα δύο κύρια νοσοκομεία στη Ράφα, το Al-Najjar και του Κουβέιτ, σταμάτησαν να λειτουργούν στις 7 και στις 28 Μαΐου αντίστοιχα, αναφέρει ο ΠΟΥ.

«Δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου διαθέσιμες υπηρεσίες υγείας στην πόλη Ράφα. Μόνο ένα νοσοκομείο πεδίου παραμένει εν μέρει λειτουργικό, αλλά προς το παρόν είναι απροσπέλαστο λόγω των εχθροπραξιών στην περιοχή και μπορεί να παρέχει μόνο βασικές υπηρεσίες στους ασθενείς που βρίσκονται μέσα. Δύο νοσοκομεία πεδίου λειτουργούν στην παράκτια περιοχή της Ράφα, αλλά είναι εξαιρετικά υπερφορτωμένα, δεδομένης της κλίμακας των αναγκών», σημειώνει ο ΠΟΥ σε ανάρτησή του στο Χ.

Παράλληλα, προτρέπει για κατάπαυση του πυρός ώστε να αποκατασταθούν τα νοσοκομεία εκεί.

«Με τις εχθροπραξίες να κλιμακώνονται λόγω της συνεχιζόμενης στρατιωτικής επιχείρησης, η έλλειψη υγειονομικής περίθαλψης θα οδηγήσει σε αυξημένους περιττούς θανάτους και πόνο», τονίζει.

Φόβοι ότι συνθήκες λιμού μπορεί να επικρατούν ήδη στη νότια Γάζα

Την ίδια ώρα, η Αλεξάνδρα Σάιχ της οργάνωσης Save the Children, μιλώντας στο Al Jazeera δηλώνει ότι «η Γάζα είναι μάρτυρας των χειρότερων επιπέδων υποσιτισμού, ειδικά του παιδικού υποσιτισμού, παγκοσμίως αυτή τη στιγμή».

Τα παιδιά στη Γάζα λιμοκτονούν, στερούνται καθαρού νερού, στερούνται επαρκούς ιατρικής βοήθειας

Όπως σημειώνει αναφερόμενη στους παιδικούς θανάτους από υποσιτισμό είναι μόνο η «κορυφή του παγόβουνου», καθώς αντιπροσωπεύουν μόνο τα παιδιά που μπόρεσαν να «φτάσουν σε ιατρικά σημεία» όπου καταγράφηκε ο θάνατός τους.

«Τα παιδιά στη Γάζα λιμοκτονούν, στερούνται καθαρού νερού, στερούνται επαρκούς ιατρικής βοήθειας και όλα αυτά τροφοδοτούνται από τη συστηματική παρεμπόδιση της ανθρωπιστικής βοήθειας», λέει, υπογραμμίζοντας ότι ένα κέντρο σταθεροποίησης του υποσιτισμού στο Ταλ ασ-Σουλτάν, στη δυτική Ράφα, αναγκάστηκε να κλείσει την περασμένη εβδομάδα.

«Τον Μάρτιο, ο ΟΗΕ προειδοποίησε για λιμό. Και δεν μας δόθηκε -ως ανθρωπιστικές οργανώσεις- η πρόσβαση για να αποτρέψουμε αυτόν τον λιμό και έτσι αναμένουμε ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει. Και στο νότο, φοβόμαστε ότι οι συνθήκες λιμού που είδαμε στη βόρεια Γάζα νωρίτερα φέτος κάνουν την εμφάνισή τους, και μπορεί να υπάρχουν ήδη», καταλήγει.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024