Το τελευταίο λειτουργικό νοσοκομείο της Ράφα, το Al-Helal Al-Emirati, έχει τεθεί εκτός λειτουργίας μετά την εκκένωσή του στις 30 Μαΐου, σύμφωνα με το γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Τα άλλα δύο κύρια νοσοκομεία στη Ράφα, το Al-Najjar και του Κουβέιτ, σταμάτησαν να λειτουργούν στις 7 και στις 28 Μαΐου αντίστοιχα, αναφέρει ο ΠΟΥ.

«Δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου διαθέσιμες υπηρεσίες υγείας στην πόλη Ράφα. Μόνο ένα νοσοκομείο πεδίου παραμένει εν μέρει λειτουργικό, αλλά προς το παρόν είναι απροσπέλαστο λόγω των εχθροπραξιών στην περιοχή και μπορεί να παρέχει μόνο βασικές υπηρεσίες στους ασθενείς που βρίσκονται μέσα. Δύο νοσοκομεία πεδίου λειτουργούν στην παράκτια περιοχή της Ράφα, αλλά είναι εξαιρετικά υπερφορτωμένα, δεδομένης της κλίμακας των αναγκών», σημειώνει ο ΠΟΥ σε ανάρτησή του στο Χ.

Παράλληλα, προτρέπει για κατάπαυση του πυρός ώστε να αποκατασταθούν τα νοσοκομεία εκεί.

«Με τις εχθροπραξίες να κλιμακώνονται λόγω της συνεχιζόμενης στρατιωτικής επιχείρησης, η έλλειψη υγειονομικής περίθαλψης θα οδηγήσει σε αυξημένους περιττούς θανάτους και πόνο», τονίζει.

Φόβοι ότι συνθήκες λιμού μπορεί να επικρατούν ήδη στη νότια Γάζα

Την ίδια ώρα, η Αλεξάνδρα Σάιχ της οργάνωσης Save the Children, μιλώντας στο Al Jazeera δηλώνει ότι «η Γάζα είναι μάρτυρας των χειρότερων επιπέδων υποσιτισμού, ειδικά του παιδικού υποσιτισμού, παγκοσμίως αυτή τη στιγμή».

Τα παιδιά στη Γάζα λιμοκτονούν, στερούνται καθαρού νερού, στερούνται επαρκούς ιατρικής βοήθειας

Όπως σημειώνει αναφερόμενη στους παιδικούς θανάτους από υποσιτισμό είναι μόνο η «κορυφή του παγόβουνου», καθώς αντιπροσωπεύουν μόνο τα παιδιά που μπόρεσαν να «φτάσουν σε ιατρικά σημεία» όπου καταγράφηκε ο θάνατός τους.

«Τα παιδιά στη Γάζα λιμοκτονούν, στερούνται καθαρού νερού, στερούνται επαρκούς ιατρικής βοήθειας και όλα αυτά τροφοδοτούνται από τη συστηματική παρεμπόδιση της ανθρωπιστικής βοήθειας», λέει, υπογραμμίζοντας ότι ένα κέντρο σταθεροποίησης του υποσιτισμού στο Ταλ ασ-Σουλτάν, στη δυτική Ράφα, αναγκάστηκε να κλείσει την περασμένη εβδομάδα.

«Τον Μάρτιο, ο ΟΗΕ προειδοποίησε για λιμό. Και δεν μας δόθηκε -ως ανθρωπιστικές οργανώσεις- η πρόσβαση για να αποτρέψουμε αυτόν τον λιμό και έτσι αναμένουμε ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει. Και στο νότο, φοβόμαστε ότι οι συνθήκες λιμού που είδαμε στη βόρεια Γάζα νωρίτερα φέτος κάνουν την εμφάνισή τους, και μπορεί να υπάρχουν ήδη», καταλήγει.