Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
ΕΕ: Οι προοπτικές για την ευρωπαϊκή παραγωγή ζωοτροφών

ΕΕ: Οι προοπτικές για την ευρωπαϊκή παραγωγή ζωοτροφών

Τι θα επηρεάσει την ευρωπαϊκή παραγωγή ζωοτροφών το 2024 – Οι τάσεις

Η οικονομική αβεβαιότητα, οι ρυθμιστικές αλλαγές και οι συνεχιζόμενες περιβαλλοντικές πολιτικές αλλά και οι πολιτικές για την καλή διαβίωση των ζώων, αποτελούν τους κύριους παράγοντες που θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν τη δυναμική της παραγωγής σύνθετων ζωοτροφών σε ολόκληρη την ΕΕ το 2024, με ποικίλες όμως επιπτώσεις σε διαφορετικούς τομείς.

Την ίδια στιγμή, οι προοπτικές για την παραγωγή σύνθετων ζωοτροφών παρουσιάζουν μικτή εικόνα, η οποία αντανακλά τις ποικίλες τάσεις στους τομείς της κτηνοτροφίας και επηρεάζεται από οικονομικούς, ρυθμιστικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία που συνέλεξε η FEFAC, η παραγωγή βιομηχανικών σύνθετων ζωοτροφών εντός της ΕΕ των 27 αναμένεται να μειωθεί το 2024 κατά 0,3 % σε σύγκριση με το 2023, σε 147 εκατομμύρια τόνους.

Μειωμένη αναμένεται η παραγωγή σύνθετων ζωοτροφών εντός της ΕΕ

Οι προοπτικές

Η παραγωγή ζωοτροφών πουλερικών είναι ο μόνος κλάδος που παρουσιάζει προοπτικές ανάπτυξης το 2024, με αναμενόμενη αύξηση 1,6%. Αυτή η ανάκαμψη ακολουθεί ένα δύσκολο 2023 που οδηγήθηκε από την ανάλογη παραγωγή πουλερικών σε πολλά κράτη μέλη. Χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, καθώς και η Ιταλία, γνώρισαν ήδη κάποια ανάκαμψη από τις επιπτώσεις της γρίπης των πτηνών το 2023 και αναμένεται να συνεχίσουν να ηγούνται αυτής της ανάπτυξης. Ωστόσο, οι ανησυχίες σχετικά με το εισαγόμενο κρέας πουλερικών και η μετατόπιση από τη βιολογική παραγωγή προς την τυπική συμβατική παραγωγή ενδέχεται να επηρεάσουν τη συνολική δυναμική της αγοράς.

Ο τομέας των ζωοτροφών χοίρων θα αντιμετωπίσει συνεχείς προκλήσεις, για τον οποίο προβλέπεται μείωση κατά 1-2% το 2024. Παράγοντες όπως η μείωση του αριθμού των χοίρων, οι οικονομικές πιέσεις στους αγρότες και οι ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, θα συνεχίσουν να επηρεάζουν αρνητικά την παραγωγή. Ωστόσο, η Ιρλανδία και η Πολωνία αναμένουν μέτρια ανάκαμψη (+3% και 2,7%) στον αριθμό των χοίρων, συμβάλλοντας στην επιβράδυνση της μείωσης της παραγωγής του κλάδου. Άλλες χώρες όπως η Γερμανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία αναφέρονται στη συνεχιζόμενη πολιτική πίεση για μείωση των εκπομπών εκμεταλλεύσεων ή της κλίμακας της κτηνοτροφίας, με αποτέλεσμα να επικρατεί αβεβαιότητα για τις προοπτικές του κλάδου.

Η παραγωγή ζωοτροφών για βοοειδή αναμένεται να παραμείνει σχετικά σταθερή, με μικρή αύξηση ή μείωση ανάλογα με τις περιφερειακές συνθήκες. Η Ιρλανδία αναμένει μέτρια ανάπτυξη στις ζωοτροφές βοοειδών λόγω της καθυστερημένης περιόδου βόσκησης. Αντίθετα, η Ολλανδία αναμένει περαιτέρω μειώσεις στους τομείς των γαλακτοκομικών και του βοείου κρέατος (περίπου -5%), λόγω των συνεχιζόμενων κανονιστικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024