Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Σπάει τα κοντέρ ο πληθωρισμός στην Τουρκία - Ξεπέρασε το 75%

Σπάει τα κοντέρ ο πληθωρισμός στην Τουρκία – Ξεπέρασε το 75%

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανέμεναν ότι ο πληθωρισμός θα είχε κορυφωθεί τον περασμένο μήνα

Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού της Τουρκίας αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο, στο 75,5% τον Μάιο, καθώς η οικονομία της χώρας συνεχίζει να αναπτύσσεται παρά τις μεγάλες αυξήσεις των επιτοκίων.

Νωρίτερα έρευνα του Bloomberg έδειχνε ότι ο πληθωρισμός πλησίαζε το 75% τον Μάιο, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση συμμετεχόντων οικονομολόγων, έναντι λίγο κάτω από το 70% τον Απρίλιο.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε μια άλλη δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ποσοστό 74,8%. Το ποσοστό του Μαΐου είναι το υψηλότερο από τον Νοέμβριο του 2022.

Η αναμενόμενη κορύφωση που ξεπεράστηκε

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανέμεναν ότι ο πληθωρισμός θα είχε κορυφωθεί τον περασμένο μήνα και ότι μια σωρευτική αύξηση των επιτοκίων κατά 41,5 ποσοστιαίες μονάδες το περασμένο έτος, στο σημερινό 50%, θα μείωνε την ιδιωτική κατανάλωση.

Η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει το επιτόκιο της στο 50% μέχρι το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους

Ωστόσο, η ζήτηση παραμένει ισχυρή: τα στοιχεία της Παρασκευής έδειξαν ότι η αξίας 900 δισ. δολαρίων οικονομία της Τουρκίας αναπτύχθηκε 5,7% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο, με την κατανάλωση των νοικοκυριών να αυξάνεται κατά 7,3%.

«Η βασική μας άποψη είναι ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει το επιτόκιο της στο 50% μέχρι το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, διαχειριζόμενη οποιεσδήποτε απειλές για την πορεία του πληθωρισμού με αυστηροποίηση των εναλλακτικών εργαλείων της. Αναμένουμε ότι η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια το τέταρτο τρίμηνο» σημείωνε πριν μερικές μέρες η η Σέλβα Μπαχάρ Μπαζίκι, οικονομολόγος του Bloomberg Economics.

Όσον αφορά το μέλλον, οι δημοσιονομικές προσαρμογές που σχεδιάζει η κυβέρνηση για να συμπληρώσει τη νομισματική σύσφιγξη θα είναι όλο και περισσότερο σημαντικός παράγοντας που θα καθορίσει την πορεία του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024