Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Τουρισμός: Οι διακοπές αλλάζουν αυτό το καλοκαίρι - Τα νέα hotspot της Ευρώπης

Τουρισμός: Οι διακοπές αλλάζουν αυτό το καλοκαίρι – Τα νέα hotspot της Ευρώπης

Νέα δεδομένα από το Chase Travel δείχνουν αλλαγές στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών

Οι ταξιδιωτικοί προορισμοί φαίνεται ότι αλλάζουν για πολλούς λόγους. Οι ταξιδιώτες επιλέγουν όλο και περισσότερο να προσπερνούν πολύβουες ευρωπαϊκές πόλεις και παραθαλάσσιες περιοχές με μεγάλη επισκεψιμότητα, προτιμώντας λιγότερο προβεβλημένους και συχνούς προορισμούς για καλοκαιρινές διακοπές φέτος.

Τα νέα δεδομένα που κοινοποιήθηκαν στο Bloomberg από το Chase Travel δείχνουν ότι πόλεις με τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις αφίξεις ταξιδιωτών από έτος σε έτος αυτό το καλοκαίρι περιλαμβάνουν προορισμούς που δεν ήταν στην κορυφή της επισκεψιμότητας, όπως οι Βρυξέλλες, το Μόναχο, η Ζυρίχη και η Βαρσοβία. Επισημαίνεται, όμως, ότι με βάση τις δαπάνες, τα δεδομένα δείχνουν ότι οι πόλεις με τις περισσότερες κρατήσεις εξακολουθούν να είναι το Λονδίνο, το Παρίσι και η Ρώμη.)

Η μετατόπιση της έμφασης προς τις λιγότερο προβεβλημένες πόλεις αντανακλά σε μεγάλο βαθμό τις αυξανόμενες τιμές σε μεσογειακούς προορισμούς, όπως η ακτή του Αμάλφι, καθώς και τις αυξανόμενες θερμοκρασίες στην ήπειρο, λένε ειδικοί του κλάδου.

Ο αυξανόμενος πληθωρισμός ανέβασε τις μέσες τιμές πολυτελών δωματίων στην Ευρώπη πάνω από τα 1.700 δολάρια το 2023, σύμφωνα με στοιχεία της ομάδας συμβούλων πολυτελών ταξιδιών Virtuoso, σχεδόν διπλάσια από τα 900 δολάρια του 2019. Αυτές οι ανατιμήσεις ρεκόρ πρόκειται να αυξηθούν κατά 9% επιπλέον αυτό το καλοκαίρι, είπε στο Bloomberg η Μίστι Μπελ, αντιπρόεδρος της Virtuoso για παγκόσμιες δημόσιες σχέσεις. Αυτό επηρεάζει το πού επιλέγουν να κάνουν κράτηση οι ταξιδιώτες, λέει η ίδια.

Αλλαγή προορισμών αυτό το καλοκαίρι σε σχέση με το 2023

«Βλέπουμε την επιθυμία να πάνε σε τοποθεσίες ή προορισμούς όπου οι τιμές δεν είναι τόσο υπερβολικές», εξηγεί η Μπελ, επιβεβαιώνοντας τα ευρήματα του Chase. «Αν δεν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά την Ιταλία, τη Γαλλία ή κάποιους από τους παραδοσιακούς προορισμούς, το Βέλγιο δίνει καλύτερες τιμές».

Μια αναζήτηση στο Google Hotels δείχνει δωμάτια σε ξενοδοχεία πέντε αστέρων στις Βρυξέλλες που είναι διαθέσιμα για λιγότερο από $500 κατά την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου. Στο Παρίσι, η τιμή είναι πιο κοντά στα $900.

Η Μπελ λέει επίσης ότι οι ταξιδιώτες είναι πρόθυμοι να δοκιμάσουν εναλλακτικούς προορισμούς ενόψει των κυμάτων καύσωνα της Ευρώπης. Το περασμένο έτος σημειώθηκε η δεύτερη υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στην ήπειρο και κάθε μήνας του 2024 φέρνει περισσότερα ρεκόρ. Με τον υδράργυρο να έχει ανέβει στους 48 βαθμούς Κελσίου σε περιοχές όπως η Σαρδηνία το περασμένο καλοκαίρι, οι 24 βαθμοί στη Ζυρίχη φαίνονται πολύ ελκυστικοί.

Συνωστισμός και υψηλές θερμοκρασίες

«Πέρυσι το καλοκαίρι, η Ευρώπη είχε πάρα πολύ κόσμο, πέρα ​​από την απίστευτη ζέστη», λέει η Μπελ. Ο συνδυασμός έχει κάνει περισσότερους ανθρώπους να αναζητούν προορισμούς βορειότερα στην Ευρώπη, εξηγεί, με τις κρατήσεις στο Virtuoso στην Ολλανδία να αυξάνονται κατά 33%, στην Αυστρία κατά 31% και στη Γερμανία κατά 26%.

Μια πόλη όπου η ανάπτυξη έχει προκαλέσει ανησυχίες είναι το Άμστερνταμ. Η πόλη κατατάσσεται στην πέμπτη θέση μεταξύ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων προορισμών της Chase, παρά την εκστρατεία της κυβέρνησης να αποθαρρύνει τον μαζικό τουρισμό.

Η Ρεμπέκα Μάσρι, ιδρύτρια της πολυτελούς ταξιδιωτικής εφαρμογής Little Emperors, έχει μια λύση για όσους επιθυμούν να επιστρέψουν στα παλιά αγαπημένα παρά τις τιμές, τον καιρό και το πλήθος: Πηγαίνετε μετά την αμερικανική αργία της Labor Day (γιορτάζεται την πρώτη Δευτέρα του Σεπτεμβρίου). Άλλωστε, προσθέτει, η παραδοσιακή ευρωπαϊκή καλοκαιρινή περίοδος δεν τελειώνει πλέον τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με την ίδια, «η υψηλή μας σεζόν για μέρη όπως η Ιταλία και η Ελλάδα είναι τώρα ο Σεπτέμβριος».

Ιδού μια λίστα με τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους καλοκαιρινούς προορισμούς μεταξύ των πόλεων της Ευρώπης, εάν θέλετε να ακολουθήσετε τη συμβουλή της Μάσρι.

Οι ταχύτερα αναπτυσσόμενοι αστικοί προορισμοί της Ευρώπης

Βρυξέλλες (αύξηση 73% σε ετήσια βάση)

Μόναχο (63%)

Ζυρίχη (59%)

Βαρσοβία (55%)

Άμστερνταμ (54%)

Βιέννη (53%)

Shannon, Ιρλανδία (53%)

Ζάγκρεμπ, Κροατία (51%)

Πράγα (49%)

Βουδαπέστη (48%)

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Ο Ντόρσεϊ μπορεί να ξεπεράσει τον… εαυτό του

Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ μπορεί να παίξει καλύτερα απ' την πρώτη θητεία του στον Ολυμπιακό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024